Hogyan tanuljon egy kezdő joghallgató?


Egylány # 2011.10.11. 20:26

Úgy látom, egy ártatlan kérdéssel egy egész vitát indítottam el, hogy mi a jó és mi nem.
Egyébként Debreceni Egyetem jogi kara.
És hiába kezdő vagyok még csak, nem érzem azt, hogy azok közé szeretnék tartozni, akik egész félévben ki sem nyitják a könyvet és máshoz járnak jegyzetért nyalizni.Nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha mindent a lehető legkisebb erőfeszítéssel akar valaki elérni.

hunfrakk # 2011.10.11. 19:38

és most ogy. képviselő

ius latratus # 2011.10.11. 18:46

Sőt, én olyat tudok, hogy beiratkozott a pécsi karra, sohasem ment az egyetem közelébe se', s amilyen bamba volt, a diplomaosztót meg a miskolci kar aulájában várta, s így is sikerült...

hunfrakk # 2011.10.11. 18:30

sőt, van aki ki sem nyitotta sem a könyvet, se a jegyzetet, előadásra sem járt, mégis levizsgázott eredményesen

guba # 2011.10.11. 17:05

Reggel lelöktünk a kisboltban egy fél Krajcárost, hogy elmúljon a fejfájásunk, aztán minden szünetben rátöltöttünk egy sört. Nem volt tollam sem, nem hogy jegyzetem. Az előadásokat figyelni kell, vizsgaidőszakban meg, ha van elég ideje az embernek, akkor legjobb könyvből tanulni, záróvizsgákra meg kidolgozott jó tételsorokból. Szerintem.

Impossible # 2011.10.11. 16:35

Én meg azt se tudom, kik ültek az első sorban, sose láttam őket. :D

Rexor # 2011.10.11. 16:31

Érdekes, én is mindig megkaptam a jegyzeteket az első sorban jegyzetelő lányoktól. Pedig még szép sem vagyok :):

Impossible # 2011.10.11. 13:18

icike, úgy írsz mint egy megkeseredett vénlány, gondolom, nem is járok messze az igazságtól. (Hogy én hogyan írok, arról meg ne nyissunk vitát, tök felesleges. :D )

clpalma # 2011.10.11. 11:10

Kedves Egylány!
Ha reggel kapsz egy hosszú sms-t és este szó szerint vissza tudod idézni, akkor valószínűleg menni fog neked a 2-3 olvasásos, először kiemeljük a lényeget típusú tanulás. Amennyiben az sms-nek csak a mondanivalójára emlékszel, akkor macerásabb. Ki kell tapasztalnod a saját módszered. Én úgy kezdtem, hogy a csak a tételcímet elolvasva összeszedtem amit tudtam. Aztán tétel elolvasása 1x v 2x - általában jegyzetből, amiket begyűjtöttem - és újra összeszedtem mit tudok, kvázi felmondtam. Oszd be a napokat, és ha egy tétel nem megy inkább ugord át és térj vissza rá később, mert napokat el tud vinni ha megakadsz. És inkább menj ki napközben fél órát sétálni vagy kocogni, minthogy eltölts 2-3 órát a hűtő, telefon, tananyag között bóklászva.

A jogi egyetem elvégzéséhez ha okos és szorgalmas vagy, az segít, de nem elég és nem feltétlen kell hozzá.

Kitartást és sok sikert!

Kacsa1111 # 2011.10.11. 10:46

Kedves pazs,

csak a sztereotípia kedvéért írtam azt, hogy első sor, és hogy lány...:)

Kedves Sherlock,

igen, bennem is ez merült fel: miért ne adnák oda??? Amellett, hogy ez a felvetés icike42 lelkivilágát is lefesti, elég szűklátókürűnek mondható hosszútávon...mint arra lentebb is utaltam. Cserébe rövidtávon is max. egy kiközösítést lehet vele elérni.:)


Kacsa11

Sherlock # 2011.10.11. 09:51

Nálunk gyakorlaton csak aláírás van, úgyhogy szabad akár makogni is(de első óta nincs kiselőadás). Jegyzetem pedig eddig még mindig volt, mikor kellett - azt sem értem, hogy miért ne adnák oda... én csak büntin jegyzetelek, mert azt jól tartják, de eddig még mindig megkapta aki kérte.

pazs # 2011.10.11. 09:42

hehe, láttam én is a jegyzeteim fénymásolatát olyan évfolyamtársamnál vizsga előtti izgulás közben, akivel soha nem beszéltem egy szót sem... szerintem nem is tudta, hogy az én jegyzetemből tanult. De én sosem ültem az első sorban :)
Azért nem kell túlmisztifikálni a jegyzet fontosságát, de ez olyan dolog, amit csak utólag lehet ilyen okosan megítélni.

Kacsa1111 # 2011.10.11. 09:16

Kedves icike42,

annyira öreg még nem vagyok, hogy ne mondhassam, hogy a mai világban...tehát, igen, a mai világban nem egy olyan lányka ült az első sorban, akitől el lehetett kérni az órai jegyzetét. oda is adták.
az egyetem még nem az a színtér, ahol érdemes elkezdeni a versengést...ott inkább kapcsolatokat/barátságokat érdemes alapozgatni.;)


Kacsa11

Kacsa1111 # 2011.10.10. 20:39

Kedves icike42,

a ZH-k időpontjáról mindig értesül az ember...a kiselőadást meg bemész megtartani, ha nem tudod sehogy sem elkerülni.


Kacsa11

Berényi Miki # 2011.10.10. 19:19

Előadó és egyetem válogatja... főszabály szerint szemináriumra kötelező bejárni, de van olyan, ahol nincs névsorolvasás... előadásra nem kötelező, de van olyan, ahol minden órán körbemegy a papír, és van olyan, ahol csak a félévben kétszer: ha akkor nem voltál, bukta van. Meg lehet kérni a havert, hogy ha már bemegy, írja fel a nevedet, de már ezt is kivédik :)

ius latratus # 2011.10.10. 18:45

steini

Nálam ugyanez. A jogtörim (Stipta István prof.)csak úgy lehetett egyesnél, kettesnél jobb, ha emlékezett rám. Nála jelest nem nagyon lehetett kapni, ám egyszer beadtam neki egy dolgozatot (Brusznyai Árpád koncepciós perét dolgoztam ki, de szép idők voltak...), s ötös!!! Már tudta, hogy kié a dolgozat! Persze, az is közrejátszhatott, hogy zseniálisan kidolgoztam a témát.
:))

Na, mindegy. A jegyzet nála is nagyon fontos volt, sőt: követelmény.

steini # 2011.10.10. 18:24

Az órára bejárásról csak annyit, hogy már az "én időmben" (jaj, de hülyén hangzik...) is, azaz 4-9 évvel ezelőtt kötelező volt bejárni előadásokra, jó, nem az összesre, de volt olyan tanár, aki képes volt a vizsgán a képébe vágni a jelöltnek, hogy: maga még sosem volt bent az órámon! Szóval érdemes ott lenni, legfeljebb mással foglalkozik az emberke a felső sorban... :)

Rexor # 2011.10.10. 18:08

Kedves Icike,

Remélem megbocsát, de nincs ilyen követelmény. Előadáson nem kötelező megjelenni, amikor én voltam joghallgató a polgári jog szeminárium volt egyedül "kötelező" (de ezt is meg lehetett oldani másképpen). Mindenkinek más a tanulási szokása, én a sajátomat osztottam meg. A mindennapos tanulás, és az összes előadásra való bejárogatás csak arra jó, hogy elvegye az időt attól, aminek tényleg értelme van. Viszont a vizsgaidőszak, ahogy Kacsa is írta tényleg kemény volt (nálam minden nap minimum 18-20 órás intenzív tanulással).

Kedves Egylány,

Nem baj, ha az első félév kezdetkor még így érzel, majd rájössz Te is az ízére :).

hunfrakk # 2011.10.10. 17:58

Egylány, melyik jogi karra jársz?

Egylány # 2011.10.10. 17:56

Köszönöm szépen a válaszokat azoknak, akik segíteni akartak!Bár egy kicsit sajnálom, hogy manapság lassan már segítséget sem lehet kérni, mert úgyis csak kiröhögik az embert!Ez van, mindenki segítsen saját magán, beleértve saját magamat is!
Egyébként én azt sosem hittem el, hogy félévente 1-2 hét tanulással minden vizsgát meg lehet csinálni.Ez nekem kicsit(inkább nagyon) furcsa.
Első héten(!) azt mondta az előadó, hogy annak van esélye a vizsgán, aki már múlthéten elkezdte a tanulást(tehát első szorgalmi héthez képest a múlthét, az nyáriszünet volt) és emellé még látom mennyi a tananyag mennyisége a zárthelyikre...hát lehet én vagyok akkor a hülye, de elgondolkoztam, hogy fogom mindent megtanulni 2 hónap alatt?(és ez még csak a magyar jogtöri és a római jog...)
Akkor biztosan én vagyok a hülye.

Kacsa1111 # 2011.10.10. 17:39

Kedves icike42,

Azt meg hiszi a piszi, hogy csupán a vizsgaidőszak elég volt a tananyag elsajátításához.

nemhogy csak a vizsgaidőszak, hanem annak csak az első egy max. két hete...:)
mint írtam brahiból - illetve eredetileg azért, hogy a legnívósabb labdarúgótornát nyugodtan tudjam megtekinteni - mindig lezúztam az egészet max. két hét alatt. Nem lehetlen, és még csak zseninek sem kell hozzá lenni (én sem vagyok az), de kell hozzá nagy adag fegyelem és kitartás (tényleg 24/7 kell ilyenkor tanulni), tudni ügyesen szervezni, és - legfontosabb - hatékonyan kell tanulni (a seggelés/magolás - mint lentebb többen is kifejtettük - egyáltalán nem hatékony)!


Kacsa11

Thetys # 2011.10.10. 16:00

Úgy látszik nem én vagyok az egytelen, aki a lényegnek is a lényegét húzta ki, és még persze aláhúzta ennek is a lényegét :-))) De többet nem vagyok hajlandó jogot tanulni, szóval ezt a módszert be is fejeztem.
Most már, hogy ilyen "okos" vagyok, én is azt mondom, amit a többiek, hogy nem az idő számít, hanem a megértés. A zálogot pl. csak most sikerült megemésztenem szakvizsgán (igaz előtte annyira utáltam, hogy erőt sem vettem, hogy normálisan elolvassam). Topic indítónk most kezdte az egyetemet, és még a sok rizsán kell átrágnia magát, sajnos ehhez fenék kell. Mondjuk én a jogtörténeti cuccokból csak rómára tanultam a könyvből, a többinél maximálisan elegendő volt a jegyzet (és a lelkesedés, mert kivételesen az egyetemes még nagyon is érdekelt).
Icike hozzászólását elkezdtem kommentálni, de inkább töröltem...(valahol már sajnálom is szegény gyerekét, aki majd egy csekket nem tud befizetni, mert a munkára nem nevelik, csak a tanulásra idomítják)

Legislator # 2011.10.10. 14:26

Persze, persze:-).


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.10.10. 13:54

Kedves Rexor,

pontosan így van. Az egyetemi előadások 90%-a semmit nem tesz hozzá a tananyaghoz: sem tartalmát nem bővíti, sem a megértést nem segíti. A szemináriumokkal ugyanez a helyzet (ha nem rosszabb).

Kedves Legislator,

de a Ket.-hez sem kell kettőnél több olvasás.;)


Kacsa11

Rexor # 2011.10.10. 13:06

Egyébként a jogi egyetemben az a jó, hogy nem igazán kell előadásra járni ahhoz, hogy az ember megértse. Én a római jog előadások után csak vizsgaidőszakban látogattam az egyetemet, de az is sok volt :)...