szomszéd általi zaklatás - feljelentés lehetőségei


drbjozsef # 2024.05.23. 11:04

Én azért inkább arra fogadnék,hogy ez a "sorház", ez egy nagy osztatlan közös lesz, nem csak az udvar, hanem az egész - de persze van esély, hogy neked lesz igazad a társasházzal. A tényállás nem a legkielégítőbb, de hátha finomítható még...

nanemaaa # 2024.05.23. 10:19

Szerintem pedig alapjában véve jó helyen kapizsgálsz. Ha jól veszem ki a történetből, akkor egy 6 lakásosnál nagyobb társasházról beszélünk. Ott a telek valóban osztatlan közös tulajdon, tekintettel arra, hogy önálló albetétbe csak helyiség, illetve önálló rendeltetési egység vehető. Eddig simán nyerő vagy. Azonban minden társasháznak van (vagy illene lennie) egy szervezeti és műszaki szabályzatának, más néven házirendnek. Ebben a társasház közgyűlése dönthet úgy, hogy a közös tulajdonba tartozó egyes helyiségeket, vagy akár a kertet, annak egy-egy részét kizárólagos használatba adja egyes tulajdonosoknak. Onnantól simán lehetséges, hogy az egyes tulajdonosok elkeríthetik egymás elől a kizárólagos használatú területeiket, és ezen területeken akár birtokvédelemre is jogosultak. Ugyanakkor vélhetőleg, ha ez így van, akkor a te lakásodhoz (bérbeadó lakásához) is tartozhat ugyanilyen telekrész. Ennek csak a közös képviselőnél tudsz utána járni. Szerintem érdemes lenne, már csak azért is, hogy képbe kerülj.
Egyebekben pedig perelni bárkit és bármilyen indokkal is lehet. Legfeljebb nem nyer az ember, de ez minden más társasjátékban is így van.

drbjozsef # 2024.05.23. 05:32

Alap nem keritheti el kerítésel ha jól informalodtam

Rosszul informálódtál.

A külön használatú részedet elkerítheted, egy szabály vonatkozik rá :

OTÉK 44.§ (14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

Drótkerítést bármikor építhetsz. De most akkor ez egy közös osztatlan HASZNÁLATÚ udvar, vagy van bármilyen (lehetőleg : írásos) megállapodás a tulajdonosok között az egyes részek használatáról?

Szomorú örökös # 2024.05.23. 04:17

Kiss Krisztina

ami át megy oda az már az övé, mert az ő tulajdona
Vicces egy ember lehet, de majd nagyot koppan, ha egyszer ezért feljelenti valaki...pl. te.
A növények legyomirtózása pl. eléggé komoly indok, hogy most te kérj birtokvédelmet.

ez egy, osztatlan közös terület, ami elvileg azt jelentené hogy.
Alap nem keritheti el kerítésel ha jól informalodtam

Erről azért rosszul informálódtál...

Nekem kerítésem nincs!.....Ő van elkeritve keritessel, nekem kerítésem nincs.
Szerintem akkor ideje építeni a saját részedet elkerítő kerítést és akkor nem fog átjárkálni.

meglepetés volt az hogy teljesen nem az ő jogcímehez tartozik mert ez egy közös osztatlan udvar
Egy ügyvéd által készített, mindenki által aláírt használati megosztás lenne a legjobb megoldás.

nem tetszett nekik mert ő neki 2019-ota van kerítés ne hogy már
én senki falvarol legyek valaki aki szól neki, mert ő régebb óta lakik itt.

Ez azért nem sok jogot képez számára, de valljuk be, nem jó ilyen szomszéddal együtt élni.

Kiss Krisztina # 2024.05.22. 21:29

Jó napot/Sziasztok, olyan kérdéssel fordulok önökhöz hozzád,hogy van egy saját ingatlan amit egy ismerősöm megvett. Én abban lakom 3-kiskoru gyermekemmel és férjemmel. A terület 760-m2 jogcímen van az adás vételi szerződésben amiből az ismerősöm 2,28hanyaddal rendelkezik, mert ez egy 13 számból álló sorház. Sehol nem volt földmerő kimerni a területet! A kedves szomszéd le gyomirtozza a virágokat, ki lyukassza a gyermekek labdait.. Azzal a. Jogcimmel hogy, ami át megy oda az már az övé, mert az ő tulajdona. Magyarul ha at megy a gyermekem akkor az az ő tulajdona onnantól kezdve. Hozzáteszem hogy ez egy, osztatlan közös terület, ami elvileg azt jelentené hogy. Alap nem keritheti el kerítésel ha jól informalodtam. Nekem kerítésem nincs! A fő probléma az hogy jelentget, az önkormányzaton hogy birtokvedelmi sertést követtünk el, azzal hogy, ő szeretne a mi udvarukon keresztül járni, a köz kút hoz mert ő mindennap locsol, ami alapbol szigorúan Tilos locsolásra vagy automasasra használni.,
Amivel probléma nem volt hogy átjárt addig amíg ki nem tapostak a virágokat, szóltam nekik nem tetszett nekik mert ő neki 2019-ota van kerítés ne hogy már én senki falvarol legyek valaki aki szól neki, mert ő régebb óta lakik itt.
( mi tavaly augusztus végén költöztünk ide,) volt ma a közjegyző, ami meglepetés volt az hogy teljesen nem az ő jogcímehez tartozik mert ez egy közös osztatlan udvar. Magyarul a kérdésem a következő.
Ha bíróságra viszi a dolgot, lehet belőle per? Rosszul jöhetek ki belőle.? Ő van elkeritve keritessel, nekem kerítésem nincs. Csak ahol az ő kiskapuja nyílik, ott van a virágos kertem.,kerites nélkül persze,
Köszönöm szépen.

drbjozsef # 2022.01.07. 11:18

Kovacs,

A lakóövezetekben különböző beépítési módok vannak, erre különböző előírások vonatkoznak. Talán ha nem "építkezés közben többször" érdeklődtél volna, hanem egyból utánanézel, utánakérdezel, akkor megpróbálhattad volna betartatni vele a szabályokat. Már feltételezve, hogy szabálytalanul építkezett, de tartok tőle, hogy ez nem így van. Igaz, mostanában már engedélyeztetni nem kell a terveket, de attól még meg kell terveztetni, és be kell tartani minden hatályos szabályozást.
Ha azokat betartotta, akkor doszt nem fog érdekelni senkit, hogy mi a "szokás" helyben, pláne a véleményed.

Nézd meg, hogy szabályosan építkezett-e. Ehhez olvasd el az OTÉK vonatkozó rendelkezéseit, főleg a 31.§-tól a 38.§-ig, különös tekintettel a 37.§-ra. De az, hogy hova helyezhet el és mekkora nyílászárót, az a többi paragrafustól és az övezettől s függ, leginkább attól, milyen messze vannak az épületek egymástól.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovacs # 2022.01.07. 10:37

Családi házas övezetben lakom. A most építkező szomszédom az ablakainak kialakításánál egyáltalán nem vette figyelembe venni a szomszédos ingatlanok intim szférájának tiszteletben tartását. Magyarul azt, hogy az emeleti részen szobaablakok ne nézzenek a szomszéd felé. A szomszédom a földszinti, emeleti teraszai, ablakait is rám nyitotta. Így lehetővé tette, hogy huzamosan szemmel tarthatja az udvaron, teraszon esetleg a lakásban folyó összes tevékenységünket.
Az építkezés során többször udvariasa érdeklődtem, milyen lesz a házuk, de rendre "olyan lesz mint a többi" választ kaptam. Mostanra derült ki, hogy a milyen módon építettek emeletes házukat a földszinti külön álló családi házas övezetben. Itt ez egyáltalán nem szokás, sőt még így is általában hálóval védik a tulajdonosok az intim szférájukat.
Háló, kerítés szóba sem jöhet, mert annak legalább 4 méter magasnak és 20 méter hosszúnak kellene lennie.
Próbáltam eladni, elköltözni, de a fenti okok miatt nem kapni vevőt, illetve nagyon komoly értékvesztéssel tusom azt csak eladni.
Tisztelt szakértők, Kérhetek- eredményesen kártérítést?

gerbera317 # 2022.01.05. 08:54

Hát igen. Két, egymás mellett álló, teljesen egyforma ház közül mindig a ci§ányé az értékesebb, mert annak nincs ci§ány szomszédja.

drbjozsef # 2022.01.05. 05:23

Erdeine30,

Költözés.

Erdeine30 # 2022.01.04. 21:52

Üdvözlök mindenkit.
Sajnos a mai nap tettlegességig fajult a szembe szomszédommal a beszélgetésünk és tanácsra lenne szükségem.
3éve költöztünk kertesházba,ahol a szembe szomszéd nemtörödve másokkal élik napjaikat,amivel nemis lenne nagyon nagy probléma,ha a szépen kérés nem fenyegetőzésekbe ment volna át.
Cigány családról van szó(ne vegye sértésnek egyik roma sem),ahol mindenkinek mocskos szája van,beleértve a 10éves kisfiút is aki elég sokszor bömböltetve a zenét mikrofonba ordítva "játszik" a kertben. Amikor a kisebbik fiammal hazajöttünk a kórházból születése után,akkor szépen megkértem hogy picit vegyék halkabbra mert hosszú volt az éjszaka. Na itt kezdődtek a gondok..volt olyan amikor a gyerekem és unokatestvére játszott a saját kertünkbe akkor átordítottak hogy kussoljanak el,f.szra húzzák őket és elássák, majd amikor ennek hangot adtam megfenyegettek hogy ránk gyújtják a házat...azóta folyamatosan van valami beszólásuk,mindenféle jelzőkkel illetnek engem.Ezt eltudom engedni,de nemrégiben lett egy kutyájuk aki szabadon jön megy és a gyerek direkt a mi keritésünkhöz hozza ha éppen kint van vele,hogy a mi kutyáinkat hergelje. Szóltam többször is hogy ezt ne,hiszen a kutyák kapkodnak egymásra és nem szeretnék sérülést. A kutya ugyanúgy ki-be jár a kapujukon és ma ismét szóltam hogy valahogy oldják meg hogy a kapujuk rendesen be legyen zárva,különben nem marad más választás mint elvitetni..pár órával késöbb az egyik családtag csengetett nálunk hogy számon kérjen emiatt,majd amikor úgy éreztem hogy ez már nem normális beszélgetés én nyitottam a kapunkat hogy inkább haza megyek. Igenám,de ő másképp gondolta és rám vágta az ÉN kapumat,bejött és nekem támadt.
Nyakamnál elkapta a ruhámat és rángatott,egyszer megütött mire rúgással reagáltam miközben többször szóltam hogy fejezze be és menjen ki a telkemről,de újra megütött, én pedig vissza. Rosszul lépett és elesett a kapun kívülre(addigra már pont kint volt az egész familia),majd hogy elkerüljem a továbbiakat becsuktam a kapumat és bezártam,hiszen a házban volt 2gyerekem is. Miután bezártam belerúgtak a kapunkba és ordibálva fenyegetőztek ahányan voltak,majd haza mentek..
Ha abba gondolok bele,hogy ha már volt mersze engedély nélkül a telkemre jönni és azon belül "bántalmazni",akkor az utcán is simán megtenné, ahol egy 2éves gyerekkel vagy épp mindkét gyermekemmel vagyok és éppen megkellene védenem magam,de a gyerekekre is figyelnem kell,akkor tudom hogy feljelentés! Na de mármost ezeknél többször járt a rendőrség,de csak addig amíg megnézték a házat kívülről,kocsiba ülve..
Ha feljelentem,újabb balhé várható, ha nem jelentem,akkor szintén. Férjem este jön haza,így egésznap egyedül vagyok a gyerekekkel, valamit muszáj tennem.
Köszönöm

drbjozsef # 2021.09.18. 19:06

Akkor hajrá.

Zoltanuss # 2021.09.18. 18:59

Rideg szívű bíró volt !

Jutka70 # 2021.09.18. 13:49

én csak azt szeretném, hogy őket is hallgassák meg, érezzék magukat kellemetlenül, 10 napos gyerekemet kellett másra hagynom, mert a bíró nem fogadta el a szülési kis könyvemet.

drbjozsef # 2021.09.18. 12:25

Azt szeretném kérdezni, milyen váddal tehetek feljelentést, és hová, ismeretlen tettes ellen tegyem vagy a vádlottat jelentsem fel?

Azzal a váddal, amit szerinted elkövetett ellened, feljelentést a rendőrségen kell tenni, ha tudod ki volt, akkor őt.

Ezzel véletlenül sem azt javaslom, hogy tedd, mert értelme az nincsen, de a kérdésedre kb. ezek a válaszok.

Jutka70 # 2021.09.18. 12:12

Üdv, meg volt az ítélet a bíró felmentett, "felmentette a vádlottat" így döntött. Azt szeretném kérdezni, milyen váddal tehetek feljelentést, és hová, ismeretlen tettes ellen tegyem vagy a vádlottat jelentsem fel? Gondoltam egy hamis vádra, mivel egy IP címen kívül nem volt ellenem semmi, és a szolgáltató is adott írásos dokumentumot nem fix. IP címmel rendelkezem. Bíró kérte akkor még feljelentőt, vonja vissza..... De ő kitartott, és úgy meghúzgáltak mint egy közönséges bűnözőt, 5x mentem a bíróságra.

drbjozsef # 2021.07.10. 18:48

jutka70,

Hogy milyen váddal? Szóval még az sincs meg, hogy mi nem tetszik? Dobj fel egy érmét, ha fej lopással, ha írás betöréssel.

Ne vádat keress, hanem add elő a rendőrségen a bajodat, majd megmondják ők, hogy mi a Btk. minősítése.

Egyébként nem. Ha nem tudja bizonyítani, abból még nem következik, hogy a vád eleve hamis volt.

Jutka70 # 2021.07.10. 12:10

László88/Jutka70. írta.

Üdv.

Amennyiben nem sikerült neki bebizonyítani és a bíróság lezárja az ügyet, tehetek feljelentést a vádló ellen, ha igen milyen váddal?

oligaliga # 2021.06.16. 10:58

László88/Jutka70

Ezt a dolgot a Becsületsértés topikban már részletesen kitárgyaltátok még tavaly novemberben. Ne kérdezgess, te magad is leírtad, hoghy a bíróság szerint a vádlódnak kell bizonyítania, hogy te írtad a levelet. Akkor gyere vissza kérdezni, ha ez sikerült neki.

Szomorú örökös # 2021.06.16. 10:22

korrekt54

ne ártson, és ne sértegessen senkit

Bocs, de senkit nem sértegettem. Viszont nem is ütöttem az orrom más dolgába, mint te. Máskor inkább előbb olvasd el a fórum szabályzatot, mielőtt bárkit letámadsz:

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel.

korrekt54 # 2021.06.16. 09:03

Szomorú örökös !

Ez nagyon csúnya volt magától !
Nem szabadna rögtön csalásra, rosszindulatra gondolnia! László88 feltett egy kérdést, arra válaszoljon, ne keresgesse, és ne másolgassa a fia regisztrációjával is feltett kérdést. Ha nem tud segíteni, legalább ne ártson, és ne sértegessen senkit!

drbjozsef # 2021.06.15. 05:08

Ha az IP cím alapján nem lehet egyértelműen, vagy legalább nagy valószínűséggel megállapítani a konkrét használó személyt, és egyéb kiegészítő bizonyítékok nincsenek, akkor nem nagyon valószínű.

László88 # 2021.06.14. 18:43

elnézést, nem néztem melyik topiban osztottam meg, ez a fiamé, mert a belépést sem tudom már.

vissza kerestem, végül is azt szeretném kérdezni hogy egy IP cím miatt elítélhet e a bíróság jogszabály szerint? mivel nyílt és több lakója is volt akkor az adott címen. Más bizonyítéka és tanúja nincs. Haragban sem állunk, 12 éve képviselő.

Szomorú örökös # 2021.06.13. 05:06

László88

Ezt a kérdést már korábban feltetted Jutka70 „írói álnév” alatt május közepén. Most akkor havonta meg fogod ismét kérdezni? :-O

Jutka70 2021.05.15. 21:27
Üdv, becsületsértéssel vádolnak, 2x voltam már meghallgatáson, a bíró a feljelentőt kérte mondja vissza mert ha nincs más bizonyítéka vagy tanúja akkor nem sok minden lesz belőle. Előzmény beütött tavaly az online oktatás 4 iskolás gyereknek kellett a hét minden napján non stop oktatni(nevelőszülők is vagyok), ezért nyílt netem lett, ellenem annyi van hogy a szomszédomat egyszeri alkalommal regisztrált e-mail címről jelentették rágalmazták, haragba nem állunk ezt nyilatkoztuk mind ketten, 12 éve képviselő a vezető oldalon. Nekem nincs vele bajom, azt szeretném kérdezni IP cím alapján elítélhetnek? előtte még hasonló ügyem sem volt, nem hogy ilyen.

László88 # 2021.06.12. 18:28

Üdv, becsületsértéssel vádolnak, 2x voltam már meghallgatáson, a bíró a feljelentőt kérte mondja vissza mert ha nincs más bizonyítéka vagy tanúja akkor nem sok minden lesz belőle. Előzmény beütött tavaly az online oktatás 4 iskolás gyereknek kellett a hét minden napján non stop oktatni(nevelőszülő vagyok), ezért nyílt netem lett, ellenem annyi van hogy a szomszédomat egyszeri alkalommal regisztrált e-mail címről jelentették rágalmazták, a regisztrált e-mail cím nem az én nevemre szól, nem fix IP címem van ezt a szolgáltatóm kijelentette írásos levélben, amit beküldtem. haragba nem állunk ezt nyilatkoztuk mind ketten, 12 éve képviselő 450 lelkes faluban. Nekem nincs vele bajom, azt szeretném kérdezni IP cím alapján elítélhetnek? előtte még hasonló ügyem sem volt, nem hogy ilyen. Amennyiben nem ítélnek el tehetek e feljelentést utána, ha igen milyen váddal?

Szomorú örökös # 2021.04.20. 06:39

oligaliga

Annyira még nem vagyok túl életem delelőjén. :D

Szerencsére még én sem érzem úgy! Sok van még hátra hála Istennek! :-)

minek kérdez az, aki úgyis tudja (tudni véli) a helyes választ?

Kétségtelen, hogy máshol előfordulnak vitáink, amikor épp ráérek, de van néhány dolog - pl. a személyeskedő megjegyzések - amit már én sem hagyhatok mindig szó nélkül. De ahogy tapasztalhatod, mostanában többnyire inkább meghagyom a munka nagy részét a moderátornak. :-)