Félbehagyott építkezés, vállalkozó eltűnt


nanemaaa # 2024.05.24. 07:45

A dr. elég átfogó és pontos választ adott. A vállalkozódnak a hozzád hasonló naivakból van helikoptere és csiliárdjai. Illetve a nevén semmije.
Ha megtörténik a felszámolás, másnap alapít három új céget, ha eddig még meg nem tette. Tipikusan magyar jelenség, és mivel a legmagasabb körökben is ezt csinálják kicsit nagyobb léptékben, nem is várható, hogy a közel távol jövőben lesz igény és akarat ennek a felszámolására.

E.D. # 2024.05.22. 19:46

Szomorú örökös: Előző projekteknék cég számlájára utaltunk, de a mostaninál az Ő nevén lévőre.

Illetve továbbra sem látom egyszerűnek az egyéni vállalkozóra keresést: Tudom a nevét, meg ami az előző cégénél voltak adatok pl cégjegyzékben. Ez alapján hogy keresek rá az alábbi linkelt oldalon? Esetleges egyéni vállalozásának semmilyen adatát nem tudom, pont ez a lényeg, hogy azt akarom kideríteni, van-e egyéni vállalkozása.

Szomorú örökös # 2024.05.22. 19:22

E.D.

Most ránéztem a cégjegyzékben a vállalkozó cégére és kb egy éve felszámolás alatt van.
Tehát akkor ő már nem is cégvezető, mert átveszi ilyenkor a felszámoló biztos ezt a szerepet.

NAV-nak jelezni, hogy valószínű nem adózta le a bevételét, hisz cége megszűnt, mi számlát nem kaptunk
Ha cég számlájára utaltatok, akkor arról már tud a NAV, valószínűleg náluk van már a pénz. :-O

egyéni vállalkozóként sem találtam rá, bár lehet csak rosszul kerestem, mert EV-ra keresni nem olyan egyszerű.
Pedig nagyon is egyszerű:

https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/?…

drbjozsef # 2024.05.22. 19:05

Mire számíthatunk, merre induljunk el, esélyes, hogy nem látjuk viszont a pénzünket?

Szerinted? Szerződés nélkül, minden nélkül?

Tehetsz feljelentést rendőrségen (valszeg elhajtanak, mert ez polgári jogi vitának tűnik), tehetsz bejelentést a NAV-nál (ettől mondjuk neked nem lesz több pénzed), és indíthatsz pert bíróságon. Utóbbi esetén van esélyed, hogy a javadra ítéljenek (bár a szerződés hiányában a bizonyításod elég gyenge lábakon állna), de pénzt akkor se biztos hogy látsz belőle, hiszen nem tudhatod, emberednek lesz-e még a nevén bármilyen vagyona, hivatalos jövedelme. Ha nem, akkor a végrehajtás is csak pénzbe fog neked kerülni.

Tanulópénz lesz ez, még ha fájdalmasan sok is... :(

E.D. # 2024.05.22. 13:59

Több részletben újítjuk/bővítjük a házunkat.
Eddig nem volt gond a kivitelezővel, több, sokmilliós feladatot is megoldott gyorsan, szépen. (tetőcsere pályázatosan, alapozás megerősítés)

Viszont most új szobát építtettünk volna vele és egyrészt alig-alig jött, a végén el is tűnt. Nem lehet elérni.

Sajnos előlegként jóval többet utaltunk már neki a munkáért és anyagért, mint amennyit elvégzett. Illetve utaltunk neki több mint egy milliót új nyílászárókért, amit mint kiderült a gyár meg sem kapott még megrendelés, vagy akármi formájában sem, tehát nem is tudnak róla, hogy le kellene gyártani az ablakokat, pedig fél éve várunk rá.

Most ránéztem a cégjegyzékben a vállalkozó cégére és kb egy éve felszámolás alatt van. Tehát kb mióta elkezdett nálunk dolgozni ezen a legújabb feladaton.

Sajnos szerződésünk nincs, annyira jó és gyors, becsületes munkát végzett az előzőekben hogy eszünkbe sem jutott.

Pénzeket "Előleg" megjelöléssel utaltuk a számlájára.

Mit lehet tenni?

NAV-nak jelezni, hogy valószínű nem adózta le a bevételét, hisz cége megszűnt, mi számlát nem kaptunk (egyéni vállalkozóként sem találtam rá, bár lehet csak rosszul kerestem, mert EV-ra keresni nem olyan egyszerű).

Rendőrségen feljelenthetem, hogy átvert, mert nem adott számlát, nem végezte el a munkát, még ha nincs is szerződés, de ez esetben meg ugye az előlegről számla kellene, tehát jogtalanul van nála a pénzünk?

Mire számíthatunk, merre induljunk el, esélyes, hogy nem látjuk viszont a pénzünket?

(Fényképek, videok vannak, amiken nagyjából látszódik, hogy dolgozott időnként nálunk és hozott munkásokat is, akiket gondolom feketén fizetett, ha nem volt már aktív cége, illetve szomszédok is biztos tanúsítják, hogy itt dolgozott, mert szünetekben dumálgatott is velük, meg tudják ki ő)