Álláskereső jogászok

Pandaaa # 2011.09.09. 21:12

Szerintem azért nem kell megkövetelni a cum laudét, mert aki megfelel majd az állásinterjún szakmailag és fellépését tekintve is, és egyébként tényleg beszél két nyelven, az 99%, hogy legalább cum laude végzett. Ha meg rite a befutó, akkor lehet örülni a csiszolatlan gyémántnak. :)

Egyébként, bár tapasztalataim szerint az osztályzás igencsak esetleges és gyakran inkorrekt az egyetemen(saját, ELTE-n szerzett tapasztalatok alapján), valami rejtélyes oknál fogva a tanulmányi eredmény nagy átlagban mégiscsak korrelál valamilyen szinten a felkészültséggel és kisebb mértékben a talpraesettséggel is, legalábbis az én évfolyamomon (2002-ben kezdő évfolyam) ez volt a helyzet (én cum laude végeztem, mielőtt valaki megkérdezné. Persze nyilván vannak az átlagtól eltérő esetek is, ahol a tanulmányi eredmény és a valóság döbbenetesen eltérő képet mutat...:)

Impossible # 2011.09.09. 18:30

Kedves András,

szerinted az egyetemen arra tanítanak meg, hogyan kell a gyakorlatban dolgozni, vagy annak köszönhetően, amit az egyetemen oktatnak, majd jobban fogom tudni végezni a munkám? Szerintem marhára nem, sajnos. Pl. lehet sokat dumálni a közjegyzői okiratról anélkül, hogy a szerencsétlen hallgató akár az életében 1x is látott volna saját szemével egy nyomorult közjegyzői okiratot, és garantáltan fingja se lesz arról, hogyan kell elkészíteni, ami amúgy nem is lenne annyira bonyolult, de ez csak egy példa a számtalan közül, amik világosan mutatják, hogy a fos magyar jogászképzésnek kb. nulla köze van a gyakorlathoz. Ezért hülyeség elvárni a cum laude diplomát. Én alig magoltam, és mivel ennek következtében sokszor nem tudtam visszaköhögni az elvárt szövegeket, nem is kaptam hiperszuper diplomát, de attól még meg tudom csinálni, amit elvárnak, nem nagy durranás.

Grád András # 2011.09.09. 16:13

Végre végeztem mára a munkával! :-) Szóval: nem hiszek a magolásban. Szerény eredmények ekként is elérhetőek, de ez esetben az illetőnek pontosan az a rálátása, áttekintése hiányzik az adott diszciplina felett, ami nélkül eleve nem lehet senkiből jó szakember. Ha az ember érti a RENDSZERT, akkor a hiányzó részleteket sokszor akár ki tudja találni, de minimum sejti a megoldást. Aki magol, az egész életében csak a fákat fogja látja az erdő helyett...

Imp, most még fiatal vagy, még nem késő szemléletet váltani. Ne bemagolni, érteni akard az anyagot! Most tekintsünk el attól, hogy egynémely jogszabályaink úgy hülyék, ahogy vannak, de mondjuk a Ptk, a Pp, a Be. vagy a Btk. stb. azért érthető, nagyjából koherens RENDSZER. Ne bemagold, ÉRTSD! Nem szeretnék 10-20 év múlva egy sikertelen, megkeseredett Imppel levelezni. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

orangeman # 2011.09.09. 15:19

Imp,

Én azt javaslom, ha lesz egy saját ügyvédi irodád, akkor majd kiírhatod, hogy feltétel a rite diploma és a tehetség.

For God and Ulster

Grád András # 2011.09.09. 15:00

Imp, nem szívesen mondok ellent, de én életembeen nem magoltam, mégis jó tanuló (a köztársasági ösztöndíjat akkor még népköztársaságinak hívták) voltam. Azt szoktam mondani, hogy a tengert nem kiinni, hanem átúszni kell. Én úgy látom, hogy aki magol, általában nem fog hármasnál jobbat kapni. Nálam meg egészen biztosan nem. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2011.09.09. 13:41

A 8 órás munkaidő és főleg a jutalékos dolog tényleg nagyon vonzó.

"nehezen tudom elképzelni, hogy a cum laude végzettség valami nehezen elérhető álom lenne, a hiánya viszont nekem motiválatlanságra és/vagy képességhiányra vall."

Nade mire legyen motivált az illető? A magolásra? (Merthogy a vizsgák jó eredményű teljesítéséhez ez elég sokszor elegendő.) És ha a magolásra motivált lesz, az azt fogja jelenteni, hogy másra is? (Szerintem nem, mert vannak dolgok, amik tudják motiválni az embert, és vannak, amik nem. Tehát lehet motivált a munkára és végezheti is jól attól teljesen függetlenül, hogy milyen jegyei voltak, a kettőnek kb. semmi köze egymáshoz.)

Grád András # 2011.09.09. 12:09

Bocs, megint dolgoztam, nem volt időm válaszolni!
Sorjában:

Rexor, lehet, hogy ez tényleg csak az én monomániám, de évtizedek óta a jogon oktató önsorsrontóként nehezen tudom elképzelni, hogy a cum laude végzettség valami nehezen elérhető álom lenne, a hiánya viszont nekem motiválatlanságra és/vagy képességhiányra vall.

Kacs, OK, tudom hogy a mondjuk 3,2-höz pár négyes is kell az életben, de engedtessék meg nekem, hogy ilyen esetben ne ájuljak be a meghatottságtól! :-)

Sherlock, jelzem, nekem nem a nyelvvizsga, hanem a nyelvtudás számít. Vagyis az legyen közép- illetve felsőfokú. Éppen ezért semkinek se nézem meg a papírját, helyette azon a 4 nyelven, amit jól-rosszul bírok, beszélgetünk kicsit, és azonnal kiderül, ha a papír csak porhintésnek van. Oké, a kínait nem tudom tesztelni. :-)

Imp, a két nyelv azért kell, hogy az emberek csereszabatosak legyenek, mert ciki lenne azt mondani az ügyfélnek, hogy az angulul tudó jelölt éppen szabadságon van, jöjjön vissza két hét múlva. Ha meg nekem lenne időm megcsinálni a munkát, nem vennék fel jelöltet. :-)

HD23! Csalódást kell okoznom, már van nálunk 3 jelölt, részben cum laude, részben summa cum laude, és mindegyik minimum 2 nyelvet tud, de olyan is van, aki hármat tud felsőfokon. Pedig ők is a megjelölt fizetést kapják. Úgy látszik, valamiért mégiscsak érdemes nálunk dologzni. :-)

KBS, én se érzem a mai világban megalázónak a 100 nettó kezdőt, ráadásul erre még jön pénz, és a munkaidő is tényleg 8 óra, ami tudtommal finoman szólva nem jellemző. És szeretném hinni, hogy az se mindegy, hogy nálunk tényleg emberszámba veszik a jelölteket.

Kacsa1111 # 2011.09.09. 12:05

Kedves kbs,

kétnyelven jól beszélő, azokon dolgozni is képes, jogász Budapesten nem esélytelenül indul ennél jobban fizető, versenyszférás állásért...akár ügyvédi irodánál, akár cégnél.

azért annyira karakán véleményt nem fogalmaznék meg, mint hd23.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 11:52

Nana. Máshol olyan jól fizetik a jelölteket? Akár cum laude és bilingvis?

hd23 # 2011.09.09. 11:44

netto 100 ezerért cum laude átlagú jó fellépésű, jó verbális készségekkel megáldott 2 idegen nyelvet beszélő embert nem fogsz kapni, ez biztos. még akkor sem, ha megveszed neki havonta a bkv bérletet.

Impossible # 2011.09.09. 11:08

Kedves András,

"Imp! Kérlek olvasd el még egyszer! "cum laude diploma és két nyelv tudása" szerinted itt hol a "3 nyelv" (hacsak a magyart nem veszed ide)?"

Oda vettem (szerintem helyesen, mert nyilván magyarul is meg kell tudni mukkanni). :)

Ha a magyaron kívüli két nyelvet tényleg kell olykor-olykor használni, akkor megértem, hogy elvárod, bár ha az egyik jelölt angolul tud, a másik németül stb, az is lehet megoldás szerintem, de mindegy, ezt megértem. Mondjuk akinek marhára megy két nyelv, az inkább jelentkezik szerintem nk. irodába vagy máshova, de ok.
A cum laude megkövetelését viszont továbbra sem értem, lényegi különbség nincsen az éppenhogy 4-es és a majdnemhogy 4-es (azaz 3-as) között, mégis az egyik jónak, a másik közepesnek van nevezve. Aki szó szerint végigbukdácsolt, az közepeset sem kap, tudok valakiről, aki "elégséges" elnevezésű diplomát kapott. De ha még végig is bukdácsolt, az sem jelenti, hogy nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyeket egy kezdő jelöltnek el kell tudnia látni, mivel a jegyek nem a használható tudást szokták tükrözni... sőt szerintem még csak azt sem lehet mondani, hogy aki summával végzett, az penge, az inkább vagy jól magol vagy autista. :D

Sherlock # 2011.09.09. 08:46

Kedves András,

szerintem korrekt hirdetés. Kérdésem az nekem is lenne, nem a piszkálódós fajtából, szóval - ezt mint munkáltatótól kérdezem: szerinted érdemes felsőfokút csinálni egy nyelvből, ha már megvan a középfokú nyelvvizsga? Konkrétan azért, hogy érdemes-e ezért - gyakorlatilag - kidobni 30 ezret, hogy jobban mutasson a cv-ben, miközben a középfokúval is ugyanúgy beszélem a nyelvet...vagy nem? Mintha leértékelődött volna a középfokú, ráadásul gyanús, hogy az évfolyamon kb. mindenkinek van, mégis menekülnek mikor egy erasmusos kérdezni akar valamit :D

Kacsa1111 # 2011.09.09. 08:44

Kedves Grád András,

Mindamellett, hogy érteni vélem, miért követeled meg a cum laudét (+ így impyboynak esélye sincs pályázni:))) )
és mindamellett, hogy egyébként Rexor legutóbbi hozzászólásával értek leginkább egyet...
azt szeretném kiemelni, hogy én csak annyit kívántam javasolni, hogy a megfelelő nyelvtudás oltárán talán érdemes lehet beáldozni a cum laudét...már csak azért is, mert az előbbi jóval ritkább (mint azt magad is említetted).
Nem állt szándékomban egy újabb vitát kirobbantani arról, hogy mennyit ér a magyar egyetemek minősítése...:)

annyit azonban megjegyeznék, hogy a rite nem feltétlenül jelenti a kettesekkel való átbukdácsolást...3,5ös átlaghoz nem kevés 4es is kell.;)

Kacsa11

Rexor # 2011.09.09. 07:50

Kedves András,

Szerintem egy cum laude diploma annyit mutat az emberből, hogy megdolgozott a diplomáért. De miendki ismeri a jogi egyetemi képzést, ez szerintem nem áll párhuzamban a talpraesettséggel és a szakmára való alkalmassággal (nem beszélve a szakmai alázatról - amit Te is említettél, hogy hiánycikknek minősül).

Grád András # 2011.09.09. 06:58

KBS! A külföldi ügyfelek tipikusan a vegyes házasságok termékei, most éppen egy amerikai és két francia érintettségű ügy van folyamatban, de a helyzet folyamatosan változik. :-) De volt már arab és kínai ingatlanvásárlótól kenyai apáig (apaság)mindenféle nemzet szülötte.

Miki! Szerintem joga van tudni egy pályázónak, hogy mi a várható fizetés Biztosat így se lehet mondnai, mert nálunk a nettó 100 fixen és havi bérleten felül az általa vitt tárgyalásokért és még pár dologért valóban változó pluszpénz jár, meg a továbbképzését is mi fizetjük, ha valaki ilyesmire adja a fejét. :-) Viszont "béralku" és "megegyezés" nincs, azt várom, akinek ez megfelel, és szerintem ez korrekt.

Berényi Miki # 2011.09.09. 06:46

Azért mindenképpen megemelem a kalapomat, hogy a fizetés nem "versenyképes", nem "megegyezés szerint" hanem ki van írva az annyi ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 06:44

Még egy iroda, kinek én nem lennék elég jó. Nem tudjátok, mit veszítetek, Tanár úr.
A sok külföldi ügyfél, gondolom a válóperekben van...

Grád András # 2011.09.09. 06:34

Sziasztok Fiúk!

Imp! Kérlek olvasd el még egyszer! "cum laude diploma és két nyelv tudása" szerinted itt hol a "3 nyelv" (hacsak a magyart nem veszed ide)? Egyébként meg igen, van az irodának egy csomó külföldi ügyfele is, többnyire az angolt, németet és franciát használjuk, ezek valamelyikén a kínai ügyfelek kivételével még mindenki tudott. És persze nem mindennap használjuk, csak időnként, de erre az "időnkéntre" nem vennék fel külön jelöltet, célszerűbb, ha a már itt dolgozó boldogul. :-)

Kacs és Imp!
Lehet, hogy téveszme, de nekem valahogy alapnak tűnik, hogy aki szakmailag kicsit is igényesebb saját magával szemben, az nem kettesekkel bukdácsol át az egyetemen. Ettől még tudom, hogy aki színjeles, abból se feltétlenül lesz kiváló jogász, de mégis nagyobb valószínűséggel. És persze nem színjelest keresek, hanem talpraesett, értelmes, használható jogászt. A felvételin egyébként van kifejezetten beszélgetős rész is, elképzelt helyzetekre reaáglással is.

Egyelőre még nyitva a pálya, jövő szerdáig reményeim szerint megtaláljuk a jelöltünket a kollégáimmal.

Impossible # 2011.09.08. 23:51

A cum laudétól mindenféleképpen érdemes eltekinteni. :D

Azt viszont le lehetne tesztelni, hogyan gondolkodik, persze sajnos azt sem kell sokat általában.

Kacsa1111 # 2011.09.08. 23:36

Kedves Grád András,

Szerintetek ez tényleg ennyire magas mérce lenne?

sajnos tud az lenni...a cum laudétól talán érdemes eltekinteni, ha a nyelvtudás megfelelőnek látszik...vagy a két nagyjából egyenlő szintű nyelvtudás helyett az egyiket inkább a megkövetelni, és a másikból beérni kicsit kevesebbel.

De nem akarok észt osztani, hisz' te látod, hogy milyen melóra kell neked az ember, és ahhoz mire van szükség; viszont szinte biztos, hogy valahol kompromisszumra fogsz kényszerülni...

Kacsa11

Impossible # 2011.09.08. 21:45

Szervusz András!

Azt megmondanád nekem, hogy miért szeretnél cum laudét? :) És egyébként 3 nyelven kell tudni Nálatok dolgozni? Nem magas a mérce, csak néhány kritérium gyakorlati haszna mindenesetre megkérdőjelezhető, szerintem (bocsánat). :) És nagyon kíváncsian várom a válaszod, tényleg érdekel. Köszi!

Grád András # 2011.09.08. 20:17

Üdv mindenkinek!

Csak meg akartam osztani veletek az "álláskereső jogászokkal" kapcsolatos tapasztalataimat a túloldalról. Keresnék egy további ügyvédjelöltet, mert azért tűntem el hónapokkal ezelőtt, mert beleszakadunk a munkába. Fel is adtam a hirdetést itt a Jogi Fórumon, érkeznek is a jelentkezők. Csakhogy hiába írtam bele pl. az elvárásokba, hogy minimum két nyelv középfokú ismerete, amikor kipróbáltam volna a "C típusú középfokú nyelvvizsgával" rendelkező jelöltek tényleges tudását, a fele meg se tudott nyikkanni a saját maga által beírt nyelven, nemhogy beszélgetni tudtunk volna. Aki meg megszólalt, az néhány kivétellel gimnázium első osztályos szinten beszélt. Mindez esetenként hatalmas mellénnyel párosult, csak sajnos a mellény mögött igen csekély tudás mutatkozott. Pedig nincsenek rendkívüli elvárásaim: Jó fellépés, jó verbalitás, minimum cum laude diploma és két nyelv tudása. Szerintetek ez tényleg ennyire magas mérce lenne? Üdv:

Legislator # 2011.09.01. 08:07

Urambátyám országtól mit várjunk?

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.29. 16:44

:)

Egyjogász # 2011.08.29. 16:30

Az a baj, hogy merik:)) De ez nem csak a közigazgatásban dívik, az állami, önkormányzati többségi tulajdonú cégek körül is gyakorta megjelennek a "csókos" ügyvédek. (Akik vagy eleve a vezér haverjai, vagy "fentről" szólnak, hogy adjon már valami kis zsíros cupák megbízást "Mindígjóemberünkvolt" ügyvéd úrnak.)

Félreértés ne essék, azoktól az ügyvédektől, akik tényleg megdolgoznak a pénzükért, én egy fillért sem sajnálok. De.....

A régi cégemnél előfordult, hogy az alkalmazott jogászok készítettek egy jogi elemzést egy témáról, amire a vezér közölte, hogy nem jó ez így, megnézeti egy ügyvéddel. Ügyvéd úr (illetve mint később megtudtuk, az egyik kezdő jelöltje) munkája abból állt, hogy a mi elemzésünket egy kicsit átszerkesztgette (ezt sem értettük, ha az ügyvédtől egy önálló anyagot várt, miért adta neki oda a kész munkát), beleollózott két oda nem illő AB határozat idézetet, majd két nap múlva küldte az anyagot a 4 millás számlájával...(a 90-es évek közepén).

DE ugyanitt az is bevett gyakorlat volt, hogy a társasági jogi ügyeket az alkalmazott jogászok végezték el, ügyvéd úr csak jött és a kész anyagokat bélyegezte...mindezt havi súlyos százezrekért.
(A legjobb poén az volt, hogy egyszer jött, kifejezetten azért, hogy "bélyegezzen", csak a bélyegzőjét felejtette el hozni...:) )