Pázmány Péter


Law1 # 2003.11.10. 07:59

"Aki ilyen feltételekkel dolgozik az saját magát és a jogászokat is lejáratja."
(Béres-Deák Attila)

Miről beszélsz??? Ne gyere nekem már megint a hülyeségeddel meg a 43 éves tapasztalatoddal!!! Nagypofával osztod itt az észt és nem tudsz közbe megoldást prezentálni. Pofázni én is tudok!!!

Persze, hogy senki nem örül neki, hogy 50 rugóért kell dolgoznia, de ha egyszer annyian vagyunk, hogy az ügyvédek ezt megtehetik, akkor mi a frászt csináljon Te nagyokos??? Erre adj választ Einstein!

2003-at írunk és nem a 60-as éveket. Már egyszer elmondtam neked, de úgy látszik nem érted meg, hogy sokan kénytelenek elfogadni minimálbér-állást, mert nincs protkó, aki be tudja őket juttatni bíróságra, ügyészségre jobb irodába vagy a közigazgatásba. Továbbá a szülei nem állnak úgy anyagilag, hogy csak úgy zsebből kicsengessenek X-ezer forintot és majd csak lesz valami.

..... és most nekem ne gyere megint az édesapáddal meg a gyerekkoroddal, mert ez rohadtul nem idevág és nem mostanában volt.

De ha ennyire meg vagy arról győződve, hogy az ilyenek lejáratják magukat és a szakmát, akkor most itt felkínálom neked a lehetőséget, hogy elénk tárj egy teljes koncepciót, amely megoldja a fiatal pályakezdő jogászok elhelyezkedési ÉS ANYAGI problémáit. Na hogyan oldanád meg? Erre minden félrebeszélés nélkül választ kérek. De ha még sem tudsz erre választ adni, akkor javaslom, hogy az okoskodásaidat otthon osztogasd!!!

Fiore # 2003.11.15. 15:45

Sziasztok! Csak néhány szót szeretnék a témához hozzá szólni! Igaz Attila a legutóbbi hozzá szólásom nyomán még a szakmától is eltanácsolt!!!!!!! Ugyhogy most csak az elhangzottakat adom vissza annak aki elolvassa majd,a véleményem nem!! Nem azért mert nem vállalom fel, hanem mert már olvasható volt az előzőekben!
Pénteken volt a sulink kihelyezett tagozata 10 éves, ezalkalomból nagy ünnepséget rendeztek a megyei bíróság dísztermében. Ahová hivatalosak voltak a professzoraink és néhány nagy ágyú a szakmából mint pl: a bíróság elnöke,főügyész a kamara elnöke stb. A központi téma a frissen végzett jogászok elkeserítő helyzete a pályakezdéskor! A bíró elmondta,h nincs szükség új fogalmazókra,titkárokra vagyis új bírókra ey jópár évig! Az ügyész dettó ezt mondta! Na de valami jó hír is van! Kellenek majd nagy számmal pártfogók és nincsenek egyház jogászok sem! Ide még betörhetünk! Az ügyvédi irodáknál az a tapasztalat,h a jelöltekkel fizettetik meg a járulékokat a létminimumos fizetésük mellett! A kamara elnöke közölte az adatokat,h a kamara mennyi jogászt segélyez,h megéljenek és ez csak egyre több lesz mert az egyetemek minden évben ontják ki a friss diplomás jogászokat! Szóval ez történt az ünnepségen!!! Gondolom azért ők nem a levegőbe beszélnek!

Leiterjakab # 2003.11.15. 18:09

Kellenek majd nagy számmal pártfogók és nincsenek egyház jogászok sem!

Szóval nincsenek egyházjogászok... tiszta szerencse..:-)

Azért ez az egész tényleg elkeserítő! Melyik EU-tagállamban van jogászhiány mert ha pl. Portugáliában akkor holnaptól már tanulok is portugálul...


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.11.15. 18:41

Law1 ez egy igazi jogászi érvelés volt. Jut eszembe a publikációs jegyzékedet elfelejtetted közölni. ( Apámmal Te hozakodtál elő a Rózsa dombi baromságoddal.) Egyébként miért vagy ilyen indulatos. Ülsz egy minisztériumban, közpénzen internetezel, mi baj lehet?


attika

Béres-Deák Attila # 2003.11.18. 20:09

Nagyon sajnálom Law 01, hogy így megfutamodtál. A fiatalságot nem segíted hasznos tanácsaiddal, lefikázol szakmailag embereket, a kihívás elől megfutamodsz. Most értettem meg a Rákoczi szabadságharc lényegét. ( Most van a 300. évfordulója.) Bár gondolom nálatok labanciában erről nem sokat tanultál.
A mai ifjú jogászoknak pozitív példát kéne mutatni , nem pedig a megfutamodás " szégyen a futás , de hasznos" politikáját.


attika

Leiterjakab # 2003.11.18. 20:13

Holnap után megyek labanciába..:-) Hátha ragad rám valami műveltebb szellem:-)


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.11.18. 21:25

Jaki! Szerintem Te taníthatnád őket. Látod milyen szegényes az érv rendszere az osztrák jognak. Már ugye amit Law01 felkészültségéből meg tudunk ítélni. Megdöbbentett egyébként ennek a manusnak a joghoz való hozzáállása. Egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy ilyen fokú jogi tudatlanságot az egyetem, vagy az ember okozza. Remélem az utóbbi. Mert ha az előbbi akkor szerintem sarkon kellene fordulnunk az EU előszobájából.


attika

Rexor # 2003.11.19. 10:06

Ugy látom megint kicsit elszabadultak az indulatok itt. De visszatérve az eredeti témához, szerintem is a piac diktálja a viszonyokat. Ha már ebből a példából indulunk ki, ha túltermelés van valamiből, akkor nyilvánvaló, hogy lenyomják az árakat. Jogászokból igen erőteljes "túltermelés" van, ezért minden ügyvéd talál annyi gyakornokot amennyit akar. Ha nekem ügyvédi irodám lenne (ez a veszély nem fenyeget :) én sem fizetnék dupla annyit egy jelöltnek mint amennyit a kollégák. Nem arról van szó, hogy leértékelik azt a munkát amit a jelöltek végeznek, egyszerűen senki sem ellensége a saját pénzének... A jelöltnek pedig igazat megvallva nincs sok lehetősége hogy döntsön milyen bért akar. Ez egy ilyen szakma.

Law1 # 2003.11.19. 13:32

Kedves Attila!

Nem futamodtam meg, csak egyszerűen nem reagálok a kijelentéseidre. Úgy érzem X-éves szakmai és egyéb tapasztalataid alapján nem vagy hajlandó elfogadni a piaci realitást, ami jelenleg Magyarországon uralkodik. Nagyon nemes dobálózni ilyen kijelentésekkel, hogy 50ezer HUF-ért csak az megy el jelöltként dolgozni, akinek nincs tartása, na de ezzel a hozzáállással sajnos nem megy senki semmire, mert nem tudnak megélni. Hiába van tartásod ha állást ebből kifolyólag nem kapsz!

"én sem fizetnék dupla annyit egy jelöltnek mint amennyit a kollégák. Nem arról van szó, hogy leértékelik azt a munkát amit a jelöltek végeznek, egyszerűen senki sem ellensége a saját pénzének... " (Rexor)

Rexor, a fent idézett mondatod sajnos visszatükrözi nagyon sok ügyvéd gondolkodását. Pedig veszélyes ilyen általános kijelentést tenni, mert mi van akkor ha egyszer kopogtat Nálad egy olyan jelölt, aki szakmai tapasztalatával, nyelvtudásával, stb sokkal többet tud nyújtani Neked, az irodádnak és ebből kifolyólag a PÉNZTÁRCÁDNAK, amit az átlag jelentkező nem tud???

Én bizony többet fizetnék egy ilyen jelöltnek, mert ha nem én teszem meg, akkor majd a konkurenciának lapátolja be a pénzt. Én is jártam már ügyvédnél, aki azt mondta nekem, hogy nem hajlandó fizetni 50ezernél többet, őt nem érdekli az angol/német nyelvtudásom, nem érdekli a külföldön szerzett tapasztalatom. Ez egyértelműen korlátolt gondolkodásra vall az ügyvéd részéről, mert abba már nem gondol bele, hogy egy anyanyelvi szinten angolul, németül, franciául vagy bármilyen más fontos nyelven beszélő jelölt mennyire fontos lehet egy ügyvédi iroda számára ami az ügyfélszerzést illetve kapcsolattartást jelenti. Hidd el - tapasztalatból mondom - egy külföldi ügyfélnek egyáltalán nem mindegy, hogy az anyanyelvén kommunikálhat valakivel, aki az ő szintjén beszéli a nyelvet, vagy kézzel, lábbal, ronda kiejtéssel odaröfög neki valamit az ügyvédjelölt.

De ez tipikus magyar. Nem azt nézi soha, hogy mennyi lehetne holnap a zsebemben ha ezt meg ezt megcsinálom, hanem azt nézi, hogy mennyit tudok ma összekaparni még ha kevesebb is.

Law1 # 2003.11.19. 13:38

..... még annyit akartam hozzáfűzni, hogy itt látszik meg a különbség az igazi nagy halak és a kis piti sarki örökvesztesek között.

Az igazi nagy hal hosszú távban gondolkodik, mert tudja, hogy sokkal több pénzt tud visszahozni. A kis piti sarki vesztes legszívesebben semmi kockázatot, semmi anyagit nem fektetne be, de már egyből ki akarja venni a nagy hasznot. De ez sajnos nem így működik.

Petrocelli # 2003.11.19. 14:06

Azt hiszem ezúttal Law1 oldalára kell állnom. Pedig eddig semmiben nem értettem vele egyet. A szabad piac kegyetlen dolog. Két idegen nyelvre fordítok és még kettőt tanulok, Nemzetközi Irodában dolgozom (nem a budit pucolom), az évfolyamdolgozatom állati jó. A szakdolgozatomban a közeljövőben egy jogterület egész eddigi irodalmának ellent fogok mondani, és azokat a jogászokat akikkel eddig megosztottam véleményemet meggyőztem igazam felöl (becs szó nem akárkiket). A közelmúltban szakmai gyakorlatra vettek fel az IHM-be. Szóval úgy érzem mindenképpen versenyképes vagyok, bár biztos vannak nálam jobbak. Hja és elárulom azt is, hogy kapcsolat nyistó. Senkit nem ismertem mikor elkezdtem az egyetemet, egy rokonom sincs a közelben. ÉS MIRE MENTEM EDDIG VELE ? Annyit sem keresek, hogy nyugot szívvel merjem kinyitni a postaládám. A számlák általában streszt okoznak, és most állati hálás vagyok az Istennek , hogy nincs olyan hideg, mert a gászámlámat kölcsönből fogom fizetni az biztos. Az egészben a szerencsém, hogy a legjobb barátaim IT-ben utaznak, Harmadévesek és havi 300 at visznek haza tisztán, és ha kell kisegítenek. Szóval BDA tényleg ne papolj önbecsülésről, mert az tényleg nem etet. Ha majd 22 napon keresztül (nálam ez a rekord :-)) etted a zsíroskenyeret és még marad energiád önbecsülésre...szóval szerintem elég egyértelmű.

Rexor # 2003.11.19. 14:10

Law, szerintem amit elmondtál, csak azt ismétli, hogy a piac diktálja a viszonyokat. Nyilvánvaló, ha egy ügyvédjelölt többet tud, esetleg gyakorlati tapasztalata is van többet is fognak fizetni neki. Én csak azt akrtam mondani, hogy miután nagyon sok a jelölt, az ügyvédeknek van lehetőségük válogatni, és a bérmegállapodás két félen múlik. Ha az egyik irodában nem adják meg azt, amit kér az illető "jelölt" és a másikban többet adnak neki, akkor valószinű ezt fogja választani. De ha egy "korlátolt" ügyvédhez megy el 50.000 Ft-ért, és ő elfogadja hát ez már az ő választása.

A nyelvtudásra visszatérve, azt hiszem hogy manapság enélkül nem nagyon lehet meglenni egy értelmiségi pályán sem.

Petrocelli # 2003.11.19. 14:11

Hja azt elfelejtettem mondani, hogy még joghallgató vagyok végzős. Tehát nem jelölt.

the big cat # 2003.11.19. 17:44

Tetszik, hogy Law, motmár a piaci viszonyok bajnoka, míg egy korábbi topikban pont a piaci viszonyok miatt kialalkult lehetetlen helyzet okán sápítozott szabályozásért.

Már többször bebizonyította itt, hogy szakami kérdésekben, adott tényállásokkal sincs tisztában, mégis osztja az észt, egy álatal "primitívnek" nevezett ország lakosainak, aminek számomra egyre nyilvánvalóbb oka az, hogy szakmailag harmatgyenge, és a külföldi diplomájától meg senki sem vágódott azonnal hanyatt a primitívek közül, ezért most fröcsög.

Engem mélyen sértenek a megnyilvánulásai, amikor felületes ismereti alapján leszólja az országunkat. ha ennyire nem tetszik, miért nem ott érvényesül, ahol bizonyára elismerték a zsenialitását?

Law1 # 2003.11.20. 07:48

Kedves big cat!

Ne keverjük a szezont a fazonnal. Abban a topicban, amire Te gondolsz azért sápítoztam szabályozásért (hogy a Te szavaiddal éljek), mert a továbbra is fenntartom az álláspontom, hogy a kialakult piaci viszonyok ellenére az alkotmány tiltja az e fajta diszkriminációt. Vagyis a nemzetiség nem lehet alapja diszkriminációnak, csak a képzettség.

Sajnálom, hogy megnyilvánulásaim mélyen sértik érzékeny lelkedet, de mint látod nem én vagyok az egyetlen aki a kiemelt problémákat sérelmezi. Vannak még sokan ebben az országban akik osztják véleményemet. Amúgy akkor ezúttal engedd meg, hogy megkérdezzem Kegyed: Te mindent rendben tartasz ebben az országban? Egy problémával sem értesz egyet amit itt a fórúmban felvetettem? Nem támasztod alá, hogy a közigazgatásban történő leépítés folyamán sok olyan fiatal került az utcára, aki hatékonyabb munkát tudott volna az intézménynek és ezáltal az országnak biztosítani, mint számtalan nyelveket nem beszélő idős kollega, akit csak azért tartottak meg, mert drága lett volna elzavarni? Nem írod alá azt sem, hogy nem OK, hogy jelenleg Magyarországon jogszabály nem tesz lehetővé azonnali intézkedést vasárnapi csendháborítás esetében? Ezek szerint jobbnak tartod ha egy hónapig kell kuncsorogni a jegyzőnél. Ha mind ezt nem tekinted problémának, hanem csak egy "hülye osztrák-magyar gyerek fikázásának", akkor nagyon sajnállak!!!

Továbbá nem érzem azt, hogy nekem ebből kifolyólag Ausztriában kellene érvényesülnöm, mert sok mindennel nem vagyok megelégedve ebben az országban. Függetlenül attól, hogy magyar vagyok, osztrák, vagy akár kínai, vedd tudomásul, hogy ebben az országban élek, ebben az országban adót fizetek, ebben az országban fogyasztóként lépek fel. Ebből kifolyólag igen is jogom van beszélni arról, ami nem tetszik, amiről úgy érzem, hogy lehetne ezt máshogy is csinálni. Nem gondolom azt, hogy attól, hogy valaki ebben az országban él és eleget tesz állampolgári kötelességeinek, neki folyton kussolnia kellene és mindent le kellene nyelnie. Lehetsz Te attól még patrióta, nagy hazafi, de ezért nem kell mindent a szőnyeg alá söpörni és egyből játszani a sértődött királylányt, ha valaki ezeket a problémákat szóvá teszi. Nézz szembe velük és ha ennyire szereted az országodat, akkor gondolkodj el és változtass a helyzeten!

Üdv

Fonix # 2003.11.20. 17:25

A szakdolgozatomhoz anyagot keresgélve jutottam el erre az oldalra és egyből szemet szúrt a topic, pázmányos lévén magam is. Kicsit már elkanyarodtunk az eredeti témától én azért mégis ahhoz szólnék hozzá. Most vagyok 5.éves a Pázmányon, méghozzá levelezőn. Ha az érzelmeimre hallgatnék, akkor most elkezdeném nyomdafestéket nem tűrő modorban szídni a saját egyetemen, de inkább mégse teszem. Szerintem mindenki úgy indul neki egy iskolának, legyen az akár általános iskola, gimnázium, vagy egyetem, hogy na most megfogta az isten lábát. Aztán kiábrándul, mert rájön, hogy mindenhol emberek dolgoznak, akik bizony kicsinyesek, bosszúállók, hibáznak, stb. Szóval csak azért nem szídom a pázmányt, mert hallom más egyetemre járóktól, hogy bizony mindenhol vannak igazságtalanságok, káosz, szemétkedés, kapzsiság és társaik. Szóval anélkül, hogy szubjektíve állást foglalnék a kérdésben, megosztom a tapasztalataimat veletek az egyetemről. A felvételije szerintem a legjobb: általános műveltség (de mintha ez most változna, nem?). Nem hiszem hogy valaki attól lesz kiváló jogász, hogy beseggeli az gimis irodalom és törikönyveket, meg a törvényeket. Lehet hogy csípőből vágni fog bizonyos jogszabályokat, ami jól fog jönni későbbi pályafutása során, de ez nem minden. Szerintem sokkal fontosabb, hogy "józan" legyen, megfelelő realitásérzékkel rendelkezzen, azaz minden szempontból normális legyen a gondolkodásmódja. Az egyetemi újságunkban közzéteszik minden év felvételi aranyköpéseit. Idézek egyet: (diplomás felvételizőtől kérdezik)- Ki volt kormányon 1994 és 98 között? -Az MSZMP és a MIÉP. (!!!!) No comment. Az ilyen embereket hol szűri ki a központi felvételi? Sehol. Na mindegy. Bejut az ember a Pázmányra. Mi fogadja? Először is káosz. A tanulmányi osztály nem tud semmit, a vizsgaszabályzat még a híg akácméznél is képlékenyebb, a vizsgákra való jelentkezés maga a pokol (pl egyszer a jónép bedöntötte a polgár tanszék ajtaját). Aki egyetemista az tudja, hogy a szerencse mekkora szerepet játszik az érdemjegyben. Hát ez itt hatványozottan érvényesül. Egyes vizsgáztatóknál a szubjektivitás nem ismer határokat. Ez se éppen arra inspirál, hogy tanulj, hanem arra hogy ügyeskedj. Így akarnak korrekt jogászokat nevelni? A tanszékek titkárnőinek arcán megjelenő méla undorról ha belépek a tanszékre már nem is beszélek (LEGNAGYOBB TISZTELETEM a kivételnek). Na és az egyetem pénzéhsége sem ismer határokat (legenda a logikavizsgáról és az egész évfolyam által befizetett 2000 ft-os csekkről). Hogy mit kapnak azok az ügyvédek, akik pázmányos jelöltek alkalmaznak? Hát olyan edzettséget, amit nem hiszem hogy máshol megkapnak. Mert aki a pázmányt túléli, azelőtt le a kalappal!
Most hogy visszaolvasom a hozzászólásom, ígéretemmel ellentétben talán kicsit mégiscsak elvetettem a súlykot. Hát így alakult. Azért azt hiszem nem vagyunk mi pázmányosok egyedül, minden egyetemen/főiskolán meg kell küzdeni azért a végzettségért. És hogy ehhez a jogásztúltermelési témához is hozzászóljak, azt hiszem ez eléggé lerágott csont. Hiába van már több mint egy évtizede a hátunk mögött a volt rendszer, valami nem változott. Mégpedig az hogy kapcsolat nélkül nagyon nehezen boldogulsz. Akkor párton belül oldották ezt meg, most emberi ismeretségek kellenek. Ez sajnos nemcsak erre a szakmára jellemző, hanem minden másra (najó az utcaseprő talán kivétel :) ). Lehet kicsit csapongó a hosszászólásom, sorry érte. Üdv mindenkinek!

Főnix

Béres-Deák Attila # 2003.11.20. 21:30

Tehát levonhatjuk a következtetést. Ötvenhárom ezer bruttó az kb. 200,- Ft/óra nettó. Egy szalag mellett dolgozó átlagban 70 ezer forint nettót keres. Megéri jogi egyetemet végezni. A betanított munkás keresetének felét mégis csak fűtött irodában, vagy tárgyaló teremben, cégbíróságon, földhivatalban lehet megkeresni. Be lehet mutatkozni a kiválasztott szerelmesnek Dr....-ként. Az hogy nem tudjuk meghívni csak az asztalon lévő mogyoróra nem lehet probléma. A földön úgyis minden baj okozója a pénz.


attika

Leiterjakab # 2003.11.20. 21:52

Vagyis a nemzetiség nem lehet alapja diszkriminációnak, csak a képzettség.

Az ügyvédekre vonatkozó szabályok nem is a nemzetiség, hanem az állampolgárság alapján tesznek különbséget.


Leiterjakab

Law1 # 2003.11.21. 07:47

Kedves Attila!

Ironikus és cinikus helyzetjelentésednek van egy apró kis hibája. Amiről írsz valóban így van - AZ ELSÕ 3 ÉVBEN! Na de arról miért nem beszélsz, hogy a szalag mellett dolgozó esetlég 10 év után is csak a 70 nettót viszi haza, ellenben egy ügyvéd, főleg ha sikeres és befutott 10 év után ennél jóval többet. Tehát a válaszom: igen, valóban megéri jogra járni ha a szakvizsga után kezdő ügyvédként már haza vihetsz nettó 300ezret és esetleg partnerként már 1/másfél millát. És miközben 5-10 év múlva az ügyvéd és felesége (akivel még csóró jelöltként mogyorózott az albérlet nappalijában miközben 70 nettót keresett a szalagmunkás) az adott évben már harmadszor mennek síelni, a szalagmunkás és felesége a lakásfelújításra és a Suzuki Swiftre felvett hitel sikeres törlesztésének érdekében már 4-ik éve mondanak le a Balatoni nyaralásról.

the big cat # 2003.11.21. 13:17

Kedves Law!

Nem tartok mindent rendben lévőnek ebben az országban, de kifejezetten lenézem a hozzád hasonló képzetlen külföldimagyarokat, akik idejönnek és osztják az észt, és közben leprimitívezik az egész országot. Te megtetted az egyik topikban ezzel a szóval. És többször bizonyítottad tényszerű szakmai tévedéssel a hozzánemértésedet. Úgyhogy ha nem haragszol, nem tartom autentikusnak a hőzöngésed, mert gyanítom, hogy az osztrák jogról is csak annyit tudsz mint a magyarról, és leginkább csak a frusztráció beszél belőled, mert nem estek hasra attól, hogy 200 km-re nyugatabbról jöttél.

Légyszives akkor példálózz majd ausztriával, ha tisztában leszel azzal, hogy mi a dolgok menete és háttere itt. Ott sincs minden rendben, de azért nem megyünk oda leprimitívezni őket.

Nálunk sincs minden rendben, de nagyon sokan dolgozunk ezek jobbításán, és tanácsokat is szivesen fogadunk azoktól, akik bebizonyítják, hogy értenek a dolgokhoz. Te eddig azt bizonyítottad, hogy nem értesz a dolgokhoz.

Az önellentmondásod piacügyben meg magáért beszél.

Law1 # 2003.11.24. 07:42

Valóban túllőttem néha a célon, ami valóban a frusztráció eredménye. Ezért talán itt az időpont elnézést kérni azoktól, akiket megbántottam ezzel. Nem könnyű huszon-X év után belecsöppeni egy olyan társadalomba, ahol teljesen máshogy gondolkodnak az emberek, teljesen más a mentalitás. Ami pedig a szakmai oldalát illeti valóban van mit pótolnom, ellenben vannak olyan hiányosságok ebben az országban, amiket szakmai deficittel is látni vélek.

Ami pedig a piaci viszonyokkal kapcsolatos ellentmondásomat illeti felvettük 1-2 jogász ismerősökkel a kapcsolatot az IM-el, hogy sürgessük a kamarai tagság és az állampolgárság kérdésének rendezését. Közig.államtitkári szinten van az ügy. Az IM jelezte, hogy valóban nem az volt a jogi szabályozás célja, hogy Magyarországon végzett külföldi jogászokat kirekesszenek, hanem elsősorban külföldi diplomával rendelkezőket. Azt mondták, hogy ezt azért nem vették figyelembe, mert Magyarországon jóformán nincs is külföldi joghallgató, max olyanok, akik ex-magyar területekről jönnek (szlovákok, jugoszlávok, ukránok) és magyar nemzetiségük alapján legkésőbb az államvizsgáik átesnek a honosítási procedúrán. Minden esetre nyitottak egy módosítás iránt, ami már az IM-en belül megtárgyalásra került.

Üdv

the big cat # 2003.11.24. 11:49

Rendben, folytassuk tiszta lappal.

lucilla # 2003.11.24. 15:34

Sziasztok!

Nagyon megörültem ennek a fórumnak, ahol Pázmányos kollégákkal lehetne beszélgetni, ehhez képest csak vitát látok.

Magamról: én az idén áprilisban végeztem az egyetemen. Még nem helyezkedtem el, nem is próbáltam, mert GYEDen vagyok.

A vizsgákról, igazságtalanságokról: lehet, hogy én vagyok eszméletlen mázlista, de a 10 félév alatt+a záróvizsgák alatt a tételhúzáson túl nem sok szerencseelemet láttam. Maximum úgy, hogy jobb jegyet kapott valaki, mint amennyit én adtam volna.
Szerintem sokan kapnak diplomát, akiket én az első év során eltanácsoltam volna...
De lehet, hogy én vagyok szigorú...

Mindegy, én summa cum laude végeztem, és sosem kaptam rosszabb jegyet, mint amit magamnak adtam volna, néha jobbat is kaptam.

Ami a vizsgajelentkezéseket illeti, én korábban jártam egy nagy állami egyetemre is, semmivel sem rosszabb a helyzet annál, és ahogy kapom más egyetemekről az információt, nem sok jól működő rendszer van.

Mondjuk az első egyetemen szerzett tapasztalatom sokat segített az ügyintézésben:))

lucilla

VelmaKelly # 2003.11.24. 21:44

Szia lucilla!

De jó, hogy végre valaki mondott jót is. Én is jártam már másik egyetemre, és nem tapasztaltam, hogy rosszabb lenne a Pázmány, mint máshol. Igaz, hogy még sok tapasztalatot nem gyűjtöthettem szeptember óta.


VelmaKelly

dimension # 2003.11.25. 11:33

Sziasztok!

Én most vagyok ötödéves a Pázmányon, és az a meglátásom hogy szívattak öt évig rendesen. Nekem a harmadik volt a legnehezebb, de a negyedév sem volt sétagalopp. Most meg az Eu. szigorlattól fosok keményen.