Pázmány Péter


Bartus # 2001.04.06. 12:09

Azért indítom a topikot, mert aggodóm az itt megszerezhető diplománk elismertsége miatt. Gyakran hallom, hogy nem tartják például a pécsi oklevéllel egyenrangúnak.

Kérném írják meg véleményüket ebben a kérdésben, minden hozzászólást üdvözlök!

loony # 2001.04.07. 17:19

Szia!
Szerintem ne aggodj ha nappalis tagozaton vagy. Az egyetemunkon a legjobb tanarok vannak, s gyakran latok olyan hirdeteseket amelyek mar ugy neznek ki: Keresek frissen vegzett jogaszokat, ELTEsek kimeljenek! Amugy mivel velemenyem szerint az uj vizsgaszabalyzat olyan szigoruva tette a rendszert, hogy tenyleg csak a jok jutnak el a diplomaig. Na es persze eddig meg csak egy evfolyam ment ki az egyetemrol, de azoktol csupa jokat hallottam a kikeruloktol. Ja es ne feledjuk el, hogy a Pazmanynak van talan a legtobb penze a minosegi oktatas megvalositasahoz, leven katolikus egyetem.

loony # 2001.04.07. 17:22

Hmmm..egy ket mondat veletlen kimaradt a szovegbol. Biztos velem van baj, mert nem neztem fel a kepernyore iras kozben es utana sem. A kisebb logikai bukfencekert es ertelmetlen mondatokert elnezest, de nem irom ujra. :)

Kamarás Z. # 2001.04.10. 12:58

Hi,

szerintem a 'puding próbája az evés'. Attól, hogy valaki a pázmányon végez még lehet jó jogász.

Miért van az, hogy lévén katolikus egyetem, akkor több pénzt kap?

Zalán

VIP (törölt felhasználó) # 2001.04.10. 15:00

'Attól, hogy valaki a pázmányon végez még lehet jó jogász.'

Persze, hogy lehet.  Csak majd amikor egy idősebb ügyvéd megkérdezi, hol végeztél, az fog eszébe jutni, hogy nna, téged sem az eszedért vettek fel annak idején.

A jogi egyetemet mindenki el tudja végezni, aki tud és van ideje magolni.  Meg akit valamelyik suttyó helyre (p.) felvettek.  Sajnos, ma már bárkiből lehet jogász, aki meg tudja fizetni....

Dr@ # 2001.04.10. 15:16

Biztosan lesznek jó szakemberek akik a Pázmányról kerülnek ki. A diploma megítélése szerintem sem túl jó. Szerintem a szakmán belül ellenérzést szül az a fajta arrogancia, amit néhány ember megenged magának a Pázmány nevében nyilatkozva.

Ha már említetted, akkor az értéket ma is főleg a pécsi és az ELTE diplomák képviselik és nem azért mert nem katolikusok. Következetes szelekció, átgondolt tanrend és kevesebb politika jót tesz.

Bartus # 2001.04.10. 15:52

Milyen politika??

loony # 2001.04.10. 18:14

Akkor terjunk ki a felvetelire. Nem tudom miert okosabb az aki be tud magolni negy darab torikonyvet es irodalomkonyvet szo szerint...Amugy felesleges vitatkozni errol...a Pazmanyon ugyanugy kovetelmeny a tori es a magyar, maximum nem kerdeznek mindig ra, mert olyan hulye a gyerek, hogy mar elobb kiderul, hogy nem erdemes vele foglalkozni. Mindket felveteli rendszernek vannak elonyei es hatranyai, ugyanugy ahogy egy egyetemrol sem lehet elmondani, hogy ez a legjobb, ugyanis mindenutt vannak jo es rossz professzorok. Es szerintem ez hatarozza meg milyen jo az egyetem. Maximum annyit lehet mondani, hogy ezen az egyetemen ezesez a tantargy eros...

Peter (törölt felhasználó) # 2001.04.11. 09:06

Szerintem is a felveteli kovetelmeny nem elegendo a Pazmanyon, es amig igy van addig jogos az a feltetelezes, hogy nincs egy sulyban Peccsel vagy az ELTE-vel. Nem szerencses aktual politikai (pl. rendszervaltas) kerdesek alapjan szelektalni, mert ez arra enged kovetkeztetni, hogy a vilagnezet a fontosabb, mint a tehetseg.

Bartus # 2001.04.11. 14:47

A világnézet valóban fontos szempont és én büszke vagyok arra, hogy katolikus egyetemre van módom járni.

Peter (törölt felhasználó) # 2001.04.11. 14:54

Az eredeti kérdésedre, azaz hogy a diplomátok mennyit ér az inkább a 'tehetséggel' kellene összefüggésben lenni... én spec nem nagyon látom az értelmét egy 'katolikus ügyvédnek' és főleg nem egy 'katolikus bírónak'!!! Szerintem a képzés és a személyes ambició a fontos és legkevésbé a világnézet.

Bartus # 2001.04.13. 12:34

Ebben az értelmezésben lehet igazad van. Azt én magam is kétségbeejtőnek tartanám, ha egy vállóperben a bíró a katolikus erkölcs alapján hozna itéletet a PTK helyett.

Ellenben szerintem az nem baj, ha van egy fajta háttere, erkölcsi tartása egy jogásznak az ambicíója mellett.

Szerintem a Pázmányosok egyet értenek velem, várom a reakciókat!

Laci # 2001.04.13. 12:54

Szerintem a katolikus jogi egyetem éppen olyan felesleges, mint a református.

Elismerésre méltó néhány középiskola, különösen a bencés rendek munkája. De én még értelmes szakmai dologról pázmányost megnyilatkozni nem hallottam, a legnyomósabb érv bármilyen vitában is az lett, hogy a komcsik találták ki és az rossz(SICC!). Lehet, hogy az opera kibérlése helyett egy pár esti sörözgetés - tartalmas vitákkal - többet érne.

Laci

Kamarás Z. # 2001.04.18. 10:24

loony írta - 2001.04.7 19:19
Szia!
Szerintem ne aggodj ha nappalis tagozaton vagy. Az egyetemunkon a legjobb tanarok vannak, s gyakran latok olyan hirdeteseket amelyek mar ugy neznek ki: Keresek frissen vegzett jogaszokat, ELTEsek kimeljenek! Amugy mivel velemenyem szerint az uj vizsgaszabalyzat olyan szigoruva tette a rendszert, hogy tenyleg csak a jok jutnak el a diplomaig. Na es persze eddig meg csak egy evfolyam ment ki az egyetemrol, de azoktol csupa jokat hallottam a kikeruloktol. Ja es ne feledjuk el, hogy a Pazmanynak van talan a legtobb penze a minosegi oktatas megvalositasahoz, leven katolikus egyetem.

loony!

Szerintem is ez lesz a legerősebb egyetem hamarosan. Az itteni hozzászólások is azt bizonyítják, hogy nagy az ellenállás. De nekik is be kell látniuk. Hajrá Pázmány!

Ivancsics (törölt felhasználó) # 2001.04.18. 10:52

Gyerekek!

Gyertek Pécsre és megkapjátok a legjobb képzést, tudást és mindent amit csak akartok.

Kár itt ilyen gyík pesti főiskolák(!)-ról vitázni.

Bécike # 2001.05.18. 21:50

Szerintem kár vitát nyitni arról, hogy melyik diploma erősebb v. gyengébb, főleg akkor, ha a Pázmányról még csak egy évfolyam került idáig ki. Idővel ki fog derülni...

Egyébként ha már a képzést ill.a vizsgáztatást boncolgatjuk, akkor érdemes megemlíteni, hogy míg az ELTE-n 5 államvizsga tantárgy van, addig Pécsen csak 4, náluk kimaradt egy tudományos tantárgy... (az ELTE-n ez a plusz egy a Jog- és Állambölcselet).  
Amíg Pécsen az egyes államvizsgák között 6 hét is eltelhet, addig ez az ELTE-n max. 3 hét.
Így vesse valaki össze a diplomákat, ha tudja!

Az irodában, ahol dolgozom, érdekes módon sok helyről vannak jelöltek (Miskolc, Pázmány, Pécs, ELTE is!!) Állíthatom az 'ember' sokkal fontosabb a papírnál...

Takács Péter (törölt felhasználó) # 2001.05.20. 00:05

Szerintem nem ártana, ha az ELTE - Pázmány ügyben vitatkozók 1) összhasonlítanák a két jogi kar tanrendjét és - főleg - tananyagait, 2) a felvételi módja mellett odafigyelnének a tanmenetre és a vizsgarendre is, 3) összevetnék a tanórák melletti kari szakmai programok kínálatát, 4. tekintettel lennének a) az oktatói kar tudományos és szakmai felkészültségére, reputációjára, stb. valamint b) a teljes hallgatóság (ez több ezer joghallgató)megoszlására, és 5) megkérdeznének egy-két olyan oktatót is, aki mindkét jogi karon tanít vagy tanított. [Én például ezt tettem, de itt a 'fórumban' ne kérdezzenek, mert - sajnos - nincs időm válaszolgatni.] De ha minderre odafigyelnek, a szélsőséges (és világnézeti okokból 'izgatott') vélemények száma bizonyára csökkenne, és az 'anyázás' helyett kissé cizelláltabb lenne a kép.

swimmer # 2001.05.22. 13:01

Sziasztok!
Nem tudom mi a problémátok a Pázmányos diplomával.
Egy évfolyam már kiment és elég jól el tudtak helyezkedni.
Ráadásul ők még tényleg 'töltelék' voltak.
Szerintem a szakma ugyanúgy értékelni fogja a Pázmányosokat is, a lényeg, hogy tudni kell.
A felvételi viszont tényleg reformálandó, pl.: töri írás és a jelenlegi szóbeli.


swimmer

jog-hurt (törölt felhasználó) # 2001.05.23. 23:10

'A jogászképzésre jelentkezők 44 százaléka az ELTE-t részesítette előnyben, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet 19 százalék jelölte meg....'

[b:270730ccab]http://www.jogiforum.hu/hir/99065906398085.php[/b:270730ccab]

Ez magáért beszél, nem?

Kamarás Z. # 2001.05.25. 23:16

Talán ha az állami diplomát keresztlevélhez kötnénk javulna a helyzet?

Zalán

capri (törölt felhasználó) # 2001.05.26. 01:26

Bartus írta - 2001.04.6 14:09
Azért indítom a topikot, mert aggodóm az itt megszerezhető diplománk elismertsége miatt. Gyakran hallom, hogy nem tartják például a pécsi oklevéllel egyenrangúnak.

Kérném írják meg véleményüket ebben a kérdésben, minden hozzászólást üdvözlök!
Ide figyelj Bartus koma. Légyszives sürgösen változtasd meg a felhasználó neved, mert az én vezetéknevem is Bartus, és mivel többen megszóltak az irományod miatt, igy nem szeretném ha engem is kellemetlenség érne.Iráshoz van jogod és névviseléshez is, de légyszi tedd meg , hogy nevet változtatsz!!!!!!!!!

Hinta-Law (törölt felhasználó) # 2001.05.27. 23:57

Szép mondhatom. Joghallgatók aztán egymás nevével is visszaélnek. Mi lesz itt később, ha nagyok lesztek? :-)
Vagy tényleg két Bartus van, és csak a véletlen műve?

Bartus # 2001.05.28. 00:09

Hát nem is tudom. Az biztos, hogy az én nevem Bartus, Pázmányra járok és gyakran kétségek gyötörnek, hogy ez utóbbit jól teszem-e.

capri koma: gondolkodjál miket írsz. Vagy apád bejegyezte a Bartus brandet?

Zalán: te is gondolkodjál, legalább néha. Ajánlom neked is a Logika Tanszéket.

jogidoktor (törölt felhasználó) # 2001.06.21. 12:36

Sziasztok! Szerintem (én diák vagyok) a Pázmány igenis elismert iskola. Nehéz bejutni oda és népszerűsége növekszik. Az első évben is egyből 12 vizsga van ott, egyike a legnehezebb jogi suliknak.
Milyen másoddiplomás képzésre lehet oda menni Államigazgatási Főiskola után?

ZDeJure (törölt felhasználó) # 2001.06.26. 14:02

Üdv Forum!

Bécikének: Bocs, de nem nagyon forgatod az ELTE-s vizsgaszabályzatot, ugyanis négy államvizsga van az ELTE-n is, mint minden normális magyar jogi egyetemen, úgyhogy ne misztifikáljunk. A Közig. és az Alkotmány ugyanis összevont államvizsga, ha nem tudnád, (majd ötödéven megtudod) az pedig hogy az elavult Állambölcselet-e a nehezebb és tudományosabb (ELTE, Szeged stb.) vagy az Európa-jog (Pécs) azon kár vitatkozni. A 3 hét vizsgák közötti szünet is kicsit tévhit, hiszen a vizsgaszabályzat 20 nap tiszta felkészülési időt ír elő Polgáriból és Alk-Közigből, 15 napot pedig Büntetőből és Jogbölcseletből.

Ivancsicsnak: Voltam pécsi joghallgató is, úgyhogy tudom, hogy nem annyira király az az egyetem sem. De egyik sem az, mindenhol fel lehet sorolni egy csomó hibát, ha van összehasonlítási alap! (Hozzáteszem, hogy egy vizsgáról sem rúgtak ki Pécsen, a lehetőséggel élve önként távoztam az ELTÉ-re, mert szeretek nyugodtan élni!) 1. Az első évben enyhén szólva is terrorizálják a hallgatókat (Róma, Alkotmányjog) 2. De legalább igazat mondanak, hogy 640 felvett emberből 80-at fognak átengedni a féléves Római Jog szigorlaton. (lásd mostani sima másoddiplomás elsőéves levelezősök) 3. Később sem jobb a helyzet (pl. Be), a rossz nyelvek szerint ez az az egyetem, amely ötéves, de a többség és a legjobbak is hat vagy hét év alatt végzik el. A két év alatt teljesített 4 záróvizsga alatt volt ismerősöm, aki megőszült.  4. Enyhén szólva is belterjes a képzés, szinte csak pécsi jegyzetekből tanulhatsz. 5. Túl kicsi az épület, még az új Óriással is, ehhez képest 1000 elsőéves másoddiplomást oktatnak. És ezen az új épületek is csak enyhíteni fognak 6. A könyvtár nevetséges az ELTE könyvtárához képest, bár abból a kevésből legalább lehet kölcsönözni is. 7. Egy tanárra itt jut a legtöbb hallgató (HVG)  Összegzésül: Ezt is el lehet végezni, de Pécs azoknak való, akik imádják a nyugtatót, mert itt még a Jogi Alaptan vizsgára sem mehetsz el úgy, hogy biztos meg lesz, ha már tanultál rá két hetet reggeltől estig. Ha szerinted ez a színvonal, akkor ebben nem értünk egyet. Egyébként sem tudom, hogy mennyire növeli az önbizalmat egy emberben, ha 'folyton' rektori engedély kell, hogy meg legyen a féléve.

Jogidoktornak: Szerintem nem komoly az a tananyag, amely 12 vizsgát ír elő egy vizsgaidőszakra. Valószínűleg ezért sincs ennyi vizsga se az ELTE-n, se Pécsen, se Szegeden. Egy hat vagy hét hetes vizsgaidőszakban szerinted hogyan lehet ennyi vizsgára komolyan és lelkiismeretesen felkészülni? Szerintem sehogy, vagy úgy, hogy a fele komolytalan, értsd: 3-4 napos tanulással teljesíthető vizsga, vagy egy 5-6 oldalas dolgozattal letudható. Láttam én már Pécsen is csodát, volt aki ötnapos tanulással átment a Be szigorlaton, de azért nem ez a jellemző…a legtöbb vizsgán vért izzadsz mire átmész. Van lazább vizsga Pécsen, Szegeden és az ELTE-n is, de a 12 kemény vizsga teóriája azért túlzás.  Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a Pázmányos Római Jog, Be, és Pp és Pénzügy Jog szigorlat se sétagalopp.