Államvizsga


andzsinszan # 2005.08.06. 20:08

Gólyabálra nem emléxem, egyébként mindenki azt hisz, amit akar és azt találgat, amit akar. Én leírom a véleményem dolgokról, csak azért, hogy a másik oldal is megszólaljon néha. Persze nem felejtem el, hogy én is voltam egyszer diák, nagyon nem felejtem el. Erről egy páran tehetnek:))))

andzsinszan # 2005.08.07. 09:16

na ne offoljunk tovább...
"inkább bevállom, hogy polgáriból írom, ami nem piskóta, és nem baj, ha csak egy négyest, uram bocsá', hármast kapok rá, többet ér, ha beírhatom a cv-mbe a szakdoli címét, pláne, hogy van egy szakdoli-bírálatom, ami a szakma egyik legnagyobb szaktekintélyétől származik. Kaptam is rá egy négyest, aminek jobban örültem, mint két ötösnek mondjuk kriminológiából."

Ez mind szép és jó, csak a helyzet az, hogy az ember néha kénytelen "gagyi segédtudományból" írni, bár mondjuk nem értem, hogy a kriminológia miért lenne gagyi segédtudomány, de mindegy, hiszen ha pont ez a egy hiányzik a cum laude-hoz, akkor azért nem mindegy. Nagyon sokan vannak úgy, hogy billeg a léc, és ilyenkor az ember inkább tutira megy.

Én speciel úgy vagyok a szakdolisaimmal, hogy elmondom az elvárásaimat és aki annak megfelelő szintű dolgozatot ír, az kaphat jelest. Aztán az elvárások hallatán sokan már vissza se néznek felém:)))) Úgyhogy nem mindig van az ám úgy, hogy mindenki ötöst kap. Mondjuk Pp-n egyébként is nehéz:)))

dr. Bubo # 2005.08.07. 12:07

Andzsinszan, jobb is, hogy a gólyabálra nem emlékszel... Bár akkor is meggyőrőzéseim, hogy évfolyamtársam voltál. Megjegyzem, a hozzászólásaim alapján néhány kollégám már engem is beazonosított, tehát nem bújhattam ki én sem a bőrömből.

A diplomamunka témájának kérdésében az a véleményem, hogy a diploma minősítésében valóban nagy szerepet játszhat az az alpján szerzett jegy, és esetleg az első munkahely megszerzése is összefügghet vele, de a későbbiekben a szakmához - ritka kivételtől eltekintve - nem túl sok köze szokott lenni. Én anno polgáriból írtam, olyan témából, amelynek átfedése volt ugyan az állig.-hoz, de vajmi kevés. Ehhez képest a klasszikus polgári témakörökkel (pl. kötelmi, dologi jog) egyáltalán nem foglalkozom és a közigazgatásban dolgozom. Ezt a többi ismerősöm példája is alátámasztja.

Az egyetemen megtetszik valamilyen téma, foglalkozol vele, kidolgozod évfolyamdolgozatnak, diplomamunkának, de amikor elhelyezkedsz, már nem azzal a témával foglalkozol, esetleg a jogterület sem azonos. A végül az egész diploma-téma iránti érdeklődés megmarad passziónak.

HE0222 # 2005.08.07. 14:08

Andzsinszannak: a beidézett szöveg előzménye Dragunov kolléga kérdése volt, ami, kifejezetten ÜGYVÉDI IRODÁBAN eladhatóságra vonatkozott. Szükség van természetesen a kriminológiára is, nem vitatom, de akkor is segédtudomány, amiben való jártasság nem hiszem, hogy meghat egy büntetőjoggal foglalkozó irodát, ellenben ha a jelölt a BÜNTETÕJOGOT nyesi-vágja, az már egy ÜGYVÉDI IRODÁNAK is esetleg konkrét hasznára válhat. Én ebben a kontextusban fejtetem ki a véleményemet. Agyébként pedig persze, hogy nem gagyi, elnézést kérek a kriminológusoktól, ha sértő voltam. Különben is nem tudom, miért épp szegény kriminológia jutott eszembe, nem mondjuk kriminalisztika. Tök mindegy. Talán azést, mert a mi évfolyamunkban 99% vagy kriminológiából, vagy magyar jogtöriből írta a szakdolgozatát, biztosra menve, előző évfolyamok tapasztalatán okulva, hogy ezen a két tsz-en, pláne xy konzulensnél a jeles garantálva van. Egytől egyig jelest is kaptak.

HE0222 # 2005.08.07. 14:19

Azt gondolom, hogy ha felvetődik egy kérdés, és többen, többféle véleményt mondunk el, talán segítségére lehetünk a fórumozónak, aki feltette a kérdést, hiszen ez is célja az egyes topic-oknak. Aztán majd ő eldönti, kire hallgat.

Így végigolvasgatva az egyes témakötöket, felfedezhető egy állandóan visszatérő motívum: legyen szó szakdolgozati témáról, vizsgára való szorgalmas tanulásról stb, valahogy túl markánsan érvényesül az a vélemény a válaszokban, hogy á, tök mindegy, mennyit tanulsz, úgyis pofára megy, á, tökmindegy, milyen szakdoli témát választasz, úgyse számít semmit, á, tökmindegy, milyen a diplomád minősítése, kutya se nézi, stb... Szerintem ez totál félrevezető és destruktív, pláne, ha a fórumon tájékozódó egyetemistáknak ezzel az élettől is elvesszük a kedvüket.

Én rendületlenül vallom, hogy tanulni kell, különben mi a fenének jelentkezik a jogra vki, érdeklődni kell, és igenis nem a megúszásról kell szóljon sem az 5 év, sem a szakdolgozat. Ez nem általános iskola, ahol csak átrugdossák az embert valahogy. Ide nem kötelező járni, és ha valakit már felvettek, magának tartozik azzal, hogy becsülettel végigcsinálja. Nem mellékesen a befektetett energia tuti meg fog térülni!!!

praetor01 # 2005.08.07. 20:20

Nem állítom, hogy minden tök mindegy, viszont azt igen, hogy az objektivizmus - ami előfeltétele egy zsinórmértéknek -, nagyonis hiánycikk. Még akkor is, ha pl andzsinszan (és még néhányan) tényleg eleget tudnak teeni ezen elvárásoknak. :-)))

zattila # 2005.08.08. 11:46

szerintem megérne egy kutatást a versenyjog és a fogyasztóvédelem kapcsolata, külföldi kitekintéssel.

A versenyjog elég divatos manapság (különösen, mióta a 81(3) EC közvetlenül alkalmazható), ezért benne lenne az is, amit kedvelsz, meg ami hasznosítható

andzsinszan # 2005.08.08. 11:59

a szakdolgozatnak önmagában marginális jelentősége van. Abban van igazság , hogy egyes speciális esetekben lehet "óriási" jelentősége, de ezek az esetek ritkák, mint a fehér holló. A diplomaminősítés számít igazán. Bár megmondom őszintén a munkáltatókat sem értem igazán, hogy überfrankónak kell lennie mindenkinek. Nem tudom, hogy hányan jöttek már arra rá - a munkáltatók közül - , hogy soxor egy rités ember többet ér, mint egy summás. Hány olyan évfolyamtársam van, akikből azt sem néztem ki, hogy kukát fognak tologatni és ők ma a topvezetők.

HE0222 # 2005.08.08. 17:13

Dragunovnak: szerintem a slágertémák mindig jók szakdolihoz, a fogyasztóvédelem és a versenyjog is ilyen, Eu-s vonatkozásai miatt mindenképp. Aztán, közhely, de igaz, hogy szívesen olvasnak olyat, ami érdekes, és még annyira nem lerágott csont. Melyik egytemre jársz( ha nem titok)?

HE0222 # 2005.08.08. 17:21

Andzsinszannak: persze, van ilyen is. ellenkező előjellel, de nekem is van egy ilyen sztorim: a legmagasabb pontszámmal vették fel xy-t a jogi karra, de még az első vizsgaidőszakot sem élte túl. Első félév legjámborabb tanszékének egyik legvajszívúbb vizsgáztatója, 2 buktatás után vörös fejjel ordítva közölte vele, hogy amíg ő itt tanít, xy-ból nem lesz jogász, jobb, ha önként hagyja el a pályát. A vizsgát nem láttam, a hallgató nem értette, miért vágták ki, hiszen ő "mindent" tudott. Mi, évftársai meg azt tudtuk, hogy nemcsak magyarul vannak alap nyelvhelyességi problémái, hanem az alap-alap-alapmúveltséghez tartozó latin eredetú szavakat is tökhibásan ejti ki, értsd, keveri benne a magánhangzókat. Ez a fordított példája a "látszat csal" elméletnek.

HE0222 # 2005.08.09. 08:50

Szia Dragunov,

ha fogyasztóvédelemről írsz, szerintem érdemes történeti áttekintéssel kezdeni (még ha PJ-tanszékre írod is), az meg tkp jogtörténet, tehát ötvözheted a két dolgot. Ezenkívül érdemes a könyvtárban utánanézni, hogy írtak-e szakdolit ebben a témában mostanában, pontosan milyen területből, hogy pont azt ne válaszd, legyen "nóvum" a szakdolidban. De a konzulensed is fog majd orientálni a konkrét cím megválasztásában. Sok sikert hozzá!

praetor01 # 2005.08.10. 11:20

Nem, írni nem lehet jót, csak venni:-)))

De komolyan, úgy hallottam, hogy mostanában egyre inkább terjed a szakdoli-kereskedelem. Andzsinszan! Te mit szólsz ehhez? Vannak ilyen tapasztalataid? Ha igen, akkor mit lehet ellene tenni?

Csaba-X # 2005.08.10. 13:05

A mai rendszer szerint,aligha lehet ez ellen tenni.SAJNOS!

A dolgozatot általában 5 percben elő kell adni,a kérdéseket sok helyen előre kiadják és,ha még a tanárral is konzultál az illető,a lebukás veszélye nulla!

Megjegyzem,hogy a házi fogalmazást is a gimiseknél ,sokszor a szülő írja meg és ő kap 5-t.

andzsinszan # 2005.08.10. 20:44

X éve ugatom a Karon, hogy be kéne vezetni egy elektronikus rendszert (majd egy országosat) és elektronikus formában is be kellene nyújtani a dolgozatot, mert így rögtön kiszűrhetők lennének a visszaélések.

Egy dolog van ami ellen nincs orvosság: ha másik Karról hozzák a dolgozatot, azt nem tudom kontrollálni, ergo nem jövök rá, hogy valaki Szegeden ezt már egyszer 5 éve megírták.

Csaba-X # 2005.08.10. 21:14

Mindebből következik,hogy akinek pénze van az írat egy dolit és elmegy nyaralni.......
SOHASEM fog kiderülni........

praetor01 # 2005.08.11. 06:46

Szerintem azt se lehet kiszűrni, ha valaki pénzért megíratja, aztán megtanulja.

Lehet, hogy mindezek miatt az értékelését kellene kevésbé komolyan venni?

HE0222 # 2005.08.11. 06:53

Már megint ez az "akinek pénze van..."-motívum. Én erről azt gondolom, hogy ha pénze van, és lusta, irassa meg, azt' menjen el nyaralni, ahova akar. Én attól nem érzem magam rosszabbul akkor se, ha én egész nyáron szenvedek a szakdogával nyaralás helyett. Én választottam, végigcsinálom. Nem értem, hogy mi a baj ezzel? Változtatni úgysem lehet rajta, csak feleslegesen dühíti és mérgezi magát az, aki emiatt kiakad. Az egyetem dolga elgondolkodni azon, mit lehet tenni.

praetor01 # 2005.08.11. 07:15

Énis úgy gondolom, hogy az egyetem dolga. Engem se bosszant, hogy én magam csináltam végig a szakdoga írást, de az már igen, hogy más szinte semmilyen energia befektetés után 5-öst kap.

Csaba-X # 2005.08.11. 08:51

Tegyük hozzá,hogy a tömegképzéseknél lsd.közgazdász és gazdasági mérnök a konzulensenk gyakran 50-60 dolgozata van egyszerre.

Az unokatestvérem tanárának (69!) volt az egyik fősulin!
Na ,ennyi ember dolgozatát nem lehet kontroláni,hogy valóban a hallagtó írta.

Igen a pénz újra és úra előkerül............