Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

MankaJanka77 # e-mail 2019.09.04. 12:01

Elnézést a hibákért, de a telefonom átír néha szavakat. Remélem azért érthető volt a kérdés.

MankaJanka77 # e-mail 2019.09.04. 11:57

Tisztelt Jogifórum! Bocsánat, ha nem jó helyre írok, de azt gondoltam itt tudnak ebben a témában a legtöbbet.
Rokkantsági ellátásban részesülök. Szerencsémre van munkám amit el tudok így is látni. Nincs nagy fizetésem, de figyelnem kell a jövedelemhatárt, hogy ne vesszen el a kis nyugdíjam. Most azt olvastam valahol, hogy a táppénz nem számít keresőtevékenységnek, így a minimálbér 150%-os jövedelemhatárt ezt nem kell beleszámítani.
Sajnos 1200 ft-al túl léptem a határt már 3 hónapja, de én a beteg állományokat is beleszámoltam. Ha az mégsem számítandó a jövedelemhatárthoz, akkor nincs baj és nem kell lemondanom a nyugdíjról.Ezt megerősített a MÁK is, de nem tudom, hogy a betegszabadság sem számít e keresőtevékenységnek, mert ugye azt a munkáltató fizeti. Ebben kérnék információt. Nagyon hálásan köszönöm a mielőbbi választ és segítségét.

Kérdező Krisztina # e-mail 2019.08.14. 19:22

A szerintem lehet mögött melyik szakasz áll az Mt.-ből?
Nem tiltja.Nem szól róla. Azokat az eseteket meghatározza amiknél védelem illeti a
Munkavállalót.
De kifejezetten nem is engedi.

mokuskerek # e-mail 2019.08.14. 16:43

Tisztelt Jogi Fórum!
Lenne egy kérdésem. Megváltozott munkaképességű vagyok.Ez előtt rehabilitációs ellátott (B1) voltam, Márciusban járt le a 3 év, és kérnem kellett az újbóli felülvizsgálatot. A Márciusi felülvizsgálton B2-es minősítést kaptam és rokkantsági ellátásban részesülök. A határozat szerint a következő felülvizsgálat időpontja 2019. Október. A kérdésem a következő. Nekem kell kérni a felülvizsgálatot, vagy a bizottság fog értesíteni?
Előre is köszönöm egy hozzáértő válaszát.

naposcsirke # e-mail 2019.08.09. 11:08

Kedves Mindenki!
Sok hozzászólást olvastam, de az én problémámhoz hasonlót nem találtam. Ezért bátorkodok kérdezni a "tapasztaltaktól" és a szakértőktől.
Külföldi munkavállalóként, súlyos daganatos betegséggel jelenleg még táppénzen vagyok, a 78 hét táppénz októberben jár le. Orvosaim már rég javasolták a leszázalékolásomat, amit eddig elutasítottam. De már sajnos nem tudok dolgozni. Hol kell elindítanom a leszázalékolást? Németországról van szó. EU-s oldalakat olvasva nekem annyi jött át a jogszabályokból, hogy ott is kezdeményezhetem, ahol utoljára dolgoztam, vagy az állampolgárságomnak megfelelő helyen, és a legkedvezőbbet választhatom. Igazából a német nyugdíjrendszert sem és a magyart sem ismerem. Vajon ha itthon indítom el, akkor a német jövedelmemet veszik alapul? Itthon valóban létezik az átlagjövedelem mellett maximális összeg, amit kifizetnek?

Stefan Zaitsev # e-mail 2019.08.08. 16:42

Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapítja, hogy az Országgyűlés nemzetközi szerződésből származó jogalkotói feladat elmulasztását valósította meg azáltal, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 12. § (1) bekezdés a) pontját a törvény 33/A. § (1) bekezdés a) pontja alá tartozó esetekben oly módon rendelte alkalmazni, hogy ezzel egyidejűleg nem alkotott olyan szabályokat, melyek lehetővé teszik az ellátás összegének meghatározása során az ellátásra jogosultak élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapota javulásának mértéke, illetőleg a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított ellátás összege figyelembevételét.
Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. március 31-ig tegyen eleget.

Évi M. # e-mail 2019.07.24. 14:01

Szép napot kívánok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy 59 éves nőnek idén volt a szakértői felül vizsgálata B1 kategóriába sorolták be 42%-al, a hölgy 32 év munkaviszonnyal rendelkezik. Az a kérdés mi a tanácsos intézkedés, mivel elvették tőle az eddig járt támogatást?
Válaszukat nagyon szépen köszönöm.

Mezeke # e-mail 2019.07.16. 17:59

Hello !

Egy rokkant nyugdíjas van olyan szerencsés, és tud munkát végezni úgy, hogy rokkant nyugdíja is megmarad. (nincs 150%), Ezután kéri a nyugdíj megszűntetését.
Ebben az esetben mikor adhat be újabb kérelmet a nyugdíjra? Ha lehetséges az újbóli kérelem beadása, akkor az új ellátás összege hogyan lesz megállapítva?

Köszönettel
András

földlakó # e-mail 2019.07.09. 14:08

Kérdezem a jogászt, miként érvényesül a gyakorlatban az alkotmány B. cikkének (4) pontja? Hogyan gyakorolhatom én hatalmat a képviselőmön keresztül?

A törvény:

(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

A törvény forrása:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Manna111 # e-mail 2019.06.26. 16:42

Tisztelt Tagok,

kérdésem a következő lenne: ha részemre rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást állapítanak meg, de nekem a nyugdíjkorhatárig több mint 5 év van hátra, akkor nem az előző évi jövedelmet veszik az ellátás alapjának?

Előre is köszönettel

dethroner # e-mail 2019.05.09. 19:19

Mi alapján dől el, hogy rehab ellátást vagy rokkant ellátást ítélnek meg? Mostani felülvizsgálat, behívás nélkül, papírokból, pont úgy mint legutóbb. 34% egészségi állapot és C1. Nem mellékesen az előző felülvizsgálat előttihez képest elveszíteném a juttatásom egyharmad részét. Szóval, mivel lehet elérni, mit kell bizonyítanom, hogy ne a rehab ellást adják újabb 3 évre, hanem rokkant ellást?

BJúlia # e-mail 2019.04.25. 20:29

V1 elírtam, B1 akart lenni természetesen

BJúlia # e-mail 2019.04.25. 20:27

Üdv Mindenkinek, ritkán vagyok itt, most is csak egy pillanatra, hogy pontosítsak, rehab gazd.szakértőként és érintettként:

Csak a legutóbbi hozzászóláshoz, amaton1,
valami nincs rendben a tényekkel, ugyanis a C1 minősítés súlyosabb állapotot jelent, így picivel több ellátás összeget jelent a jogszabály értelmében, mint a V1 minősítés. EZÉRT nem logikus, hogy Ön a B1 minősítést szeretné visszakapni, ami jobb állapotot és kevesebb összeget jelent. Nem életszerű.
Valamint az sem valós, hogy C1-re visszaminősítették, írja, ugyanis a visszaminősítés a B1-et jelentené.
Tehát nem megtörtént esetet ír le, közelébe sem jár a jogilag valóban megtörténhetőnek.

Másik kérdésre válasz: továbbfolyósítás esetén (ha ugyan az a minősítés, mint megelőtően), akkor nem kell a jogi feltételeknek megfelelni pl.keresőtevékenységet nem folytathat az ellátás megállapításához. Tehát az ellátás megállapításakor, ez a kulcsszó, kell megfelelni annak a jogi feltételnek, hogy pl.keresőtevékenységet nem folytathat az ellátás megállapításakor. Továbbfolyósításnál nem.

Minden jót.
Mentem, de szívesen válaszolok konkrét kérdésekre, ha szakmai honlapomon található elérhetőségeken megtalálnak.

beteg62 # e-mail 2019.04.13. 10:05

Meg tudnád mondani, hogyan töröljem ? Köszi ! Én sem közölném az email-em . Ezért nem ott válaszoltam. Mért privátban kérdeztél ?

lécccci # e-mail 2019.04.09. 17:33

Tisztelt Fórumozók!Felvilágosítást szeretnék kérni arra vonatkozóan,hogy 2010-2013 közötti időszakban rehabilitációs járadékon voltam de 2012-2013-ban postai kézbesítőt helyettesítettem,tehát munkaviszonyom volt összesen 39 nap.Bejelentett biztosítási jogviszony volt.A nyugdíjfolyósító az adategyegyeztési eljárás során azt a választ adta hogy /hivatkozva 1997.éviXLLLI. törvény 22/A. (1) bekezdésre/nem számít az öregségi nyugdíjba.
Nem értem hogy akkor miért vontak belőle adótól kezdve mindent.

Előre is köszönöm a válaszokat.

brünhilda92 #   2019.03.04. 07:24

Sziasztok. Kérem aki tudja válaszoljon: közalkalmazottként alkalmaznának rokkant ellátottként. A bár a kjt szerinti kell, hogy legyen, ami több mint az engedélyezett. Ebben sz esetben hogy lehet megoldani, hogy 3 egymást követő hónapban a jövedelem ne lépje túl a maximalizált összeget. Minden választ megköszönök!!

Juci79 (törölt felhasználó) #   2019.02.27. 08:39

v_tom

Ha még nem kapott választ a kérdésre szívesen megosztom, mit kell tenni ilyen esetben. Rehabilitációs ellátásra az jogosult, akinek a biztosítási jogviszonya megvan, ami az ellás igénylésétől visszamenőleg minimum 3 év (1095 nap) Amennyiben ez meg van, de keresőtevékenységet folytat addig nem jogosult ellátásra. Nem kell leszámolnia, hanem beszéljen a főnökével, hogy szeretne egy nap fizetés nélküli szabadságot kérni. Amennyiben a főnöke engedélyezi erről egy igazolást kell kérni és csatolni kell ahhoz a nyomtatványhoz amelyen igényleni kel az ellátást. (kérelem -adatlap a megváltozott munkaképességű személyek ellása iránt) . Lesz benne egy olyan pont, hogy mikortól kéri az ellátás megállapítását oda azt a dátumot írja , amikor fizetés nélküli szabadságon lesz. Üdv.

Juci79 (törölt felhasználó) #   2019.02.27. 08:23

amazon1

A C1 minősítésnél a havi átlagjövedelem 45%-át nézik, B1 minősítésnél a havi átlagjövedelem 35%- át nézik. Azért kapott kevesebb ellátást, mikor C1 minősítést megállapították, mert kevesebb volt az átlagjövedelme mint mikor B1 minősítést kapta.

csipisz63 # e-mail 2019.02.11. 18:06

Szép napot! Rehab ellátásból kerültem B2 rokkant ellátásba, állapot rosszabbodás miatt 2017-ben. Nemsokára a rokkant ellátásom felülvizsgálata következik. Az állapotrosszabbodásnál nem kellett a munkaviszonyom megszüntetni, úgy lettem rokkant ellátott. Most azt olvasom a felülvizsgálatkor jövedelemmel nem rendelkezhetem. Hogy kell akkor eljárnom? Segítsetek kérlek!

amazon1 # e-mail 2019.02.08. 09:45

Szép napot.Lenne egy kérdésem.Az össz egészségkárosodásom 53%-ra van megállapítva és B1 kategóriba voltam sorolva..A soron következő vizsgálaton,mivel 4 órában dolgoztam,visszamínősítettek a C1 kategóriába ezzel pénzbeni visszaesésem lett.Most megyek újra felűlvizsgálatra.Állapotomban rosszabbodás állt be.Az lenne a kérdésem,hogy visszakaphatom-e B1-es mínősítést és mielőtt megyek azelőtt felmondjak-e.Ha igen akkor mennyivel korábban.Köszi a válaszokat.
zsuzsanna63@freemail.hu

amazon1 # e-mail 2019.02.07. 14:42

Sziasztok.Lenne egy kérdésem.Az össz egészségkárosodásom 53%-ra van megállapítva és B1 kategóriba voltam sorolva..A soron következő vizsgálaton,mivel 4 órában dolgoztam,visszamínősítettek a C1 kategóriába ezzel pénzbeni visszaesésem lett.Most megyek újra felűlvizsgálatra.Állapotomban rosszabbodás állt be.Az lenne a kérdésem,hogy visszakaphatom-e B1-es mínősítést és mielőtt megyek azelőtt felmondjak-e.Ha igen akkor mennyivel korábban.Köszi a válaszokat.

amazon1 # e-mail 2019.02.07. 14:41

Szép napot.Lenne egy kérdésem.Az össz egészségkárosodásom 53%-ra van megállapítva és B1 kategóriba voltam sorolva..A soron következő vizsgálaton,mivel 4 órában dolgoztam,visszamínősítettek a C1 kategóriába ezzel pénzbeni visszaesésem lett.Most megyek újra felűlvizsgálatra.Állapotomban rosszabbodás állt be.Az lenne a kérdésem,hogy visszakaphatom-e B1-es mínősítést és mielőtt megyek azelőtt felmondjak-e.Ha igen akkor mennyivel korábban.Köszi a válaszokat.

v_tom # e-mail 2019.01.22. 12:31

Tisztelt Jogi Fórum!
A komplex felülvizsgálat alapján C1 kategóriába tartozok.
Ez évben lesz aktuális a felülvizsgálatom.Jelenleg rehabilitációs kártyával rendelkezem, viszont pénzbelei ellátást nem kapok. Munkaviszonyban állok. A rehabilitációs ellátásra vonatkozik a következő kérdésem.
Úgy tudom, hogy akkor nem vagyok jogosult rehabilitációs ellátásra ha munkaviszonyban állok és rendszeres jövedelmem van. Ilyenkor mit tegyek, hogy rehab. ellátásban részesüljek?

pubi67 # e-mail 2019.01.15. 18:28

Dönciné.
Én is vállalkozo voltam , és csak ugy lehet beadni az igényt , hogy vinni kell a vállalkozás megszünése , illetve munkahely megszünése dokumentumokat. Semmiféle kereső tevékenység nem lehet beadáskor. 4 fő komplex orvosi , ami áll 2 orvosszakértőböl , 1 üzemorvosbol , és 1 szociális dolgozóbol. Ezek össz pontszáma alapján kell elérni a 40 százalékot. 40-51 % ig B kategoria , 51-70 között C kategoria , 70% felett D kategoria. Az már szinte elérhetetlen,csak aki tényleg odavan. én 53% ban voltam C2 , ami már nem helyreállitható.Rosszabbbodást adtam be mert cukorbeteg lettem , erre visszavették a betegségemet 52% ra. Tehát betegebb lettem de egy százalékot gyógyultam....Érdekes.Sajnos a jogtalan 2011 es fidesz modositás miatt 800 ezerböl lett 400 ezer rokkant,és a kifizetésnél nem számolnak évtizedeket , csak az előző egy év járulékalapját ,én igy buktam 35 -év munkaviszonyt mert csak egy évböl számolnak. KATA nál csak azEgészségalap évi90 ezernek a 60% át , kb 47 ezer ft ot.Utána már lehet mellette dolgozni , aki tud..... Ennyit tudok,remélem segitett.

Dönciné # e-mail 2019.01.14. 17:52

Tisztelt Fórumozók! kérdésem rehab.járadékkal kapcsolatban lenne: 2010 óta van egy cégem 100%os tulaj és ügyvezető vagyok benne. Az ügyvezetést nem munkaviszonyban, hanem megbízással látom el, napi 4 órában, havi 70 nettó megbízási díjért. 2011-ben az akkori ORSZI 36% összegészségkárosodást állapított meg, de rehabilitálhatóságra akkor kérésem ellenére sem véleményeztek, semmilyen ellátást nem kaptam. 13 hónapja elhunyt a férjem aki az én cégemnek volt a műszaki vezetője mint energetikai szakértő. Ugyanabban az évben 2017-ben Édesapám is meghalt, illetve még egy családtagom. A hármas gyász miatt teljesen kikészültem, a mai napig agyturkászhoz járok gyászfeldolgozásra, többféle gyógyszert is szedek, a szívproblémák is előjöttek. A háziorvos javasolta hogy adjam be a rehab kérelmet állapotrosszabbodással. A kérdés az lenne, hogy ha az ügyvezetést díjazás nélkül látnám el, tehát nincs járulékalapot képező semmilyen jövedelmem akkor beadhatom a rehab kérelmet? A céget jelenleg megszüntetni még nem tudom más okok miatt.