Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

Timi529 # 2021.01.28. 09:26

Üdvözlök mindenkit! Azután szeretnék érdeklődni B2 ellátottként, hogy tudja e valaki, hogy hány órát lehet dolgozni egy nap? Lehet, hogy találnék munkát, de csak olyanokat, hogy 12 órában 3 nap munka, 3 nap pihenés. Most kicsit tanácstalan vagyok, hogy elvállalhatom, vagy sem, mert megszüntetik az ellátásomat. Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.

Stefan49 # 2021.01.06. 14:23

Engem 2015 decemberben százalékoltak le,ami 2020 december 31.-én járt le!C1-es rokkantsági besorolást kaptam és 54%!Betöltöttem az 58 évet,vagyis az öregségi nyugdíj eléréséig 7 év van!Az lenne a kérdésem,a 2020-ban történt változások után még hívnak-e felülvizsgálatra?Köszönöm,ha valaki érdemlegesen válaszol!

Gál M. Alex # 2020.12.03. 21:48

A sérüléseim miatt a háziorvosom javaslatára valamint a kezelőorvosom támogatásával (szakvéleményével) 2020. október 27-én beadtam az igényemet a "leszázalékolásra" valamint mivel 1987. július 1. óta rendelkezem igazolt munkaviszonnyal, így ellátás iránti kérelmet is nyújtottam be, mégpedig 2020. november 9-én.

javítás: 2020. október 27-én nyújtottam be az összegmegállapításra vonatkozó igényt is.

Megjegyzés: 2020. november 9-én un. fizetés nélküli szabadsággal lett megszakítva a táppénz, majd november 10-én szabadság és 11-től újra táppénz. (Ez utóbbi a kezelőorvos szakmai érintettsége miatti eljárás volt)

javítás: 2020. október 27-én fizetés nélküli szabadsággal, majd október 28-30 között szabadsággal lett megszakítva a táppénz. Az utóbbi a szakorvos szabadsága miatt.

Gál M. Alex # 2020.12.03. 21:44

Tiszteletem!

2020. augusztus 28-án szabadságidő alatt balesetet szenvedtem. Ennek következtében mai napig is táppénzen vagyok.

A sérüléseim miatt a háziorvosom javaslatára valamint a kezelőorvosom támogatásával (szakvéleményével) 2020. október 27-én beadtam az igényemet a "leszázalékolásra" valamint mivel 1987. július 1. óta rendelkezem igazolt munkaviszonnyal, így ellátás iránti kérelmet is nyújtottam be, mégpedig 2020. november 9-én.

Az lenne a kérdésem, hogy az ellátást a "rokkantosítással" egyidejűleg fogják megállapítani, ahogy az beadásra került, vagy külön eljárásban?

A munkáltató nekem két igazolást adott.

• 2019. január 1 és december 31 közötti időszakra vonatkozik
  • 2019. október 1 és 2020. szeptember 31 közötti időszakra vonatkozik

A munkáltató által kiadott két igazolás közül melyiket fogja a hatóság várhatóan figyelembe venni?

Van-e valami minimum vagy maximum ellátás, amit egy rokkant (megváltozott munkaképességű) munkavállaló ellátás címén jogosult lehet?

A harmadik kérdésem pedig az, hogy a 2020. november 9-én benyújtott és folyamatban levő eljárásra vonatkozik-e és ha igen, akkor mennyiben a 461/2020 (X. 21.) korm. rendelet valamint az 538/2020. (XII. 2) korm. rendelet 1.§ és 9.§-a vagy sem?

Megjegyzés: 2020. november 9-én un. fizetés nélküli szabadsággal lett megszakítva a táppénz, majd november 10-én szabadság és 11-től újra táppénz. (Ez utóbbi a kezelőorvos szakmai érintettsége miatti eljárás volt)

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

JKariL81 # 2020.11.21. 12:00

Nekem annyi lenne a kérdésem, hogyha valakinek a komplex minősítése 60% vagy annál nagyobb egészségkárosodást állapít meg (már hogyha ilyen előfordulhat a hatályos törvény alapján), akkor rehabilitációs ellátásra vagy rokkantsági járadékra jogosult valamint amennyiben 3650 nap felett van a megelőző 10-15 évben biztosítotti ideje, akkor mekkora összegre jogosult?

Eddig csak 60% alatti komplex minősítés esetén találtam összeget.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Gitta01 # 2020.11.16. 06:58

Rokkantsági ellátásban részesülök. Jelentkeztem munkára a munkáltató nem csak a Rehab szerv határozatát kérta hanem az állapotról a komplex minősítést is. Kérdésem?Joga van elkérni a rehab komplex minősítést is vagy csak a határozatot Köszönettel: Gitta01

BJúlia # 2020.09.12. 13:21

Györgyusz89

Rehab jogi szakértőként tájékoztatom:
C2 rokkantsági ellátásban részesül, 2020.aug. az előírt felülv,időpontja. Kérdése, tegyen-e valamit a felülv.érdekében.

Attól függ, hogy 10 évvel a nyugdíjkorhatár előtt van-e fv.időpontjában, mert akkor mentesül fv.alól. (Mmtv.szerint)

Keressen meg, kérem, mobil ingyen válaszolok kérdéseire, visszahívom, ha kell készséggel. https://versenykepesseg.eu/

Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás
bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ügyekben.

Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a keresetet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi jogszabályi elvárások miatt. Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit képviselő hozzáértő, ha szükséges.

Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett, és az általam adott jogi,-szakmai információk alapján.Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismeri hogy a kirendelt szakértő véleménye hol aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani.

Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehab. jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen, visszahívom ha szükséges,
szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem
https://versenykepesseg.eu/

PDoMoni1978 # 2020.08.16. 16:42

Amennyiben valaki tudna segíteni azt megköszönném.
A kérdésem a következő linken olvasható:
https://www.jogiforum.hu/forum/23/153949

BJúlia # 2020.07.17. 06:37

Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás: bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ügyekben.
Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a keresetet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi / jogszabályi elvárások miatt. Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit képviselő hozzáértő, ha szükséges.
Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett, és az általam adott jogi,-szakmai információk alapján.
Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismeri hogy a kirendelt szakértő véleménye hol aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani.
Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehab. jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.
Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen, visszahívom ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

BJúlia # 2020.07.17. 06:24

Györgyusz,
rehab jogi szakértőként válaszom kérdésedre a vonatkozó jogszabályok értelmében:
nincs teendő, 2020.08. hóban az esedékes felülvizsgálaton a hivatal hív felülvizsgálatra, gondolom 1969-ben születtél, tehát a felülv.időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam a 10 évet nem haladja meg, és nem "E" minősítéssel rokkantsági ellátásban részesülsz, mert ezen esetekben többek között nem kell elvégezni a felülv.-t. Minden eset más, konkrét tények szükségesek a személyre szóló korrekt válaszhoz. Mondtam, ennek érdekében keress bátran mobilon, öt perc alatt a tények ismeretében ingyen választ adok bárki kérdésére, aki érintett, itt megtalálod személyes elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

Györgyusz69 # 2020.07.16. 16:07

T. Fórumozók!

2017-ben C2 minősítést kaptam. Az okmány szerint 2020. augusztusban lesz aktuális a felülviszgálatom. Kérdésem, hogy automatikusan kapok időpontot a felülvizsgálatra vagy lépéseket kell-e tennem ennek ügyében.

Köszönettel várom a választ!

BJúlia # 2020.07.15. 06:08

Gret49,
sosem váltják át a rehab ellátást rokkant ellátássá, ilyen törvény nincs. B1 rehab ellátását 2021 február20-ig kapja, ahogy írta, a határozatban írtak szeriint, amit nem ismerek. A határidő után, ami határozatában benne van, semmit sem fog kapni. Javaslom, mielőtt megszűnne rehab ellátása, előtte 60 nappal legalább adjon be újabb kérelmet MMK ellátás megállapítására.

Önnek kell kérnie az ellátást, a komplex minősítést, nem a hivatal hívja!!

Ha bárki elakad, bizonytalan - itt ritkán vagyok - keressen bátran szakmai honlapomon található elérhetőségeken, mobilon pár perc alatt elmondom, mit hogyan miért tehet, alternatívák,...ingyenesen (sorstárs) rehab jogi szakértőként készséggel tájékoztatom személyre szólóan: https://versenykepesseg.eu/

Gret49 # 2020.07.12. 13:18

Tisztelt Szakértő!

Rehabilitációs ellátás B1 kategóriájában vagyok. Ellátásom 2021 február20-ig kapom: nettó 28.395ft.
A felülvizsgálatra kb januárban be kell adni a kérvényem, hogy februárra legyen határozatom.
2021 Júniusban tölteném a 60. életévemet.
Behívnak felülvizsgálatra?
Nálam érvényes az a rendelet, hogy átváltják a rehabilitációs ellátást - rokkant ellátássá?

Köszönöm a válaszát:Gret49

BJúlia # 2020.07.01. 17:17

Rehab jogi szakértőként tájékoztatlak (és sorstársként) röviden:

Andrea72:
"E" minősítéssel rokiellátásban részesülsz, 2022.06.hóban van előírt felülvizsgálatod. Kérdésed, lesz-e. NEM kell elvégezni esetedben. (Mmtv)Hivatal köteles értesítést küldeni erről az információról, így alkalmad van és egyébként is ettől függetlenül kérni a felülvizsgálatod pl. állapotrosszabodás esetén.

Áfonya 2020:
rokkantsági ellátásban részesül, 53 éves lesz, tehát 1967-es születésű és kérdése ugyan ez, hogy lesz-e előírt felülvizsgálata 2021-ben.
Ha nem "E" minősítésű, akkor elvégzi hivatal (Mmtv) értelmében a felülvizsgálatot, hiszen az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam a 10 évet meghaladja az előírt időpontban (Mmtv)

Zsu2011!
Van 2018-ban megállapított 70%ÖEK, D minősítés, de nincs ellátás.
A szakvéleményed hatálya alatt (érvényessége) bármikor kérheted az ellátás megállapítását, és ha a jogi feltétteleknek megfelelsz pl. nem vagy táppénzen az igény benyújtásakor, de más jogi feltétel is van, akor megállapítható az MMK ellátás.
De ez hosszú, kérlek, jelentkezz, hívj szakmai honlapomon található elérhetőségemen, mobilon 5 perc alatt elmondom, mit hogyan kell tenni,... https://versenykepesseg.eu/

bojkovska!
Szerintem nincs választásod, ha nem tudsz dolgozni, egészségi állapotod okán és 2 év van az öregségi nyugdíjig. Át kéne beszélnünk eseted, melyik a legjobb, járható lehetőség a megváltozott munkaképességű személyek ellátásánál nem szolgálati idő (35 év írtad), hanem biztosítási idő az egyik jogi feltétel, és nem biztos, hogy azt teljesíteni tudtad éppen tán egészségkárosodásod okán, de van egyéb lehetőség más ellátásra, de hosszú, nincs erre időm, mobilon gyorsabb, készséggel visszahívom sorstársaim és ingyen nyújtok útmutatást a jó irány érdekében. Itt egy évben egyszer, kétszer vagyok pontosítani.
Szakmai honlapomon megtaláltok rehab jogi szakértőként: https://versenykepesseg.eu/
Mára ennyire volt időm.

bojkovska # 2020.05.04. 18:06

A múlt évben 5 hónap munkanélküli voltam, a többiben fizikai munkával nettó 180 000 Ft kaptam. Január elején szívműtétem volt mindhárom koszorúeret kicserélték, Azóta nettó 100 000 Ft a táppénzem. Szeretném magam leszázalékolni mert fizikai munkát nem végezhetek és még 2 évem van a nyugdíjig. Pláne most nem kapnék munkát. Nem tudom még kb sem belőni mennyi pénzt kapnék, csak az van nettó 46 00-156 000 Ft között van . Ha sikerül leszázalékolnom magam és kapok 70 000 Ft 35 év után nem tudok megélni. Ha nem megyek bizottság elé, semmi jövedelmet nem kapok, nem tudok elhelyezkedni. köszönöm

Juci79 # 2020.04.08. 07:55

Kedves Zsu2011!

Írta, hogy 2018-ban leszázalékolták , de nem kapott ellátást ha jól értelmeztem, amit leírt. A határozatán meg kellene nézni, hogy a felülvizsgálatához milyen dátumot írtak. Hogy szükségesnek találják felülvizsgálatát vagy nem?! Ettől függ, hogy érvvényes-e a papírja vagy lejárt. Ezt követően tudok Önnek válaszolni a további kérdéseire!
Üdvözlettel: Judit

Juci79 # 2020.04.08. 07:48

Kedves Bébycica!

Fellebbezést azért nem adhat be, mert kevésnek találja az összeget, amit megállapítottak Önnek. A havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább az alapösszeg 45 százaléka és legfeljebb az alapösszeg 150 százaléka lehet a rokkantsági ellátás. Az összeg megállapítása függ az átlagjövedelmének az összegétől, ha kevés volt a fizetése kevesebbet kap, ha több volt akkor természetesen többet kap. Ha a rokkantsági ellátásban részesülő személy havi átlagjövedelemmel nem rendelkezik, a rokkantsági ellátás havi összege akkor az alapösszeg 45%-a = 46.982.ft-
Üdvözlettel: Judit

Bébycica # 2020.03.31. 10:16

Tisztelt Cím!

Megkaptam a határozatomat ami a B2 kategóriáról C2-re változott!
Az ellátás összegének megállapításánál figyelembe vehető havi átlagjövedelem 81880,- Ft melynek 60 %-át 50510,- Ft rokkantsági ellátásban állapítottak meg.
A maximális összeg 150 %-a 156.610,- Ft.
Az lenne a kérdésem,hogy aminek alapján én csak a 60%-ot kapom. Ami kicsivel több mint a minimumként adható?
Lehet e ezzel kapcsolatban fellebbezést vagy kérvényt beadni,hogy a megítélt összeg magasabb legyen?

Köszönöm a választ.

Bébycica # 2020.03.31. 10:00

Tisztelt Cím!

Megkaptam a határozatomat ami a B2 kategóriáról C2-re változott!
Az ellátás összegének megállapításánál figyelembe vehető havi átlagjövedelem 81880,- Ft melynek 60 %-át 50510,- Ft rokkantsági ellátásban állapítottak meg.
A maximális összeg 150 %-a 156.610,- Ft.
Az lenne a kérdésem,hogy aminek alapján én csak a 60%-ot kapom. Ami kicsivel több mint a minimumként adható?
Lehet e ezzel kapcsolatban fellebbezést vagy kérvényt beadni,hogy a megítélt összeg magasabb legyen?

Köszönöm a választ.

Zsu2011 # 2020.03.31. 09:42

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni gyakorlott példával! 27 éves vagyok, tartós betegségeim vannak, jelenleg közalkalmazottai jogviszonyban dolgozom, garantált berminimumert. Szeretném igénybe venni a megváltozott munkaképességűként megillető jövedelmet. 2018ban már beadtam a kérelmet akkor megállapítottak hogy D kategóriába vagyok 70 százalékos az egeszsegkarosodasom, viszont akkor nem vettem igénybe. Egyik kérdésem, akkor megállapítottak ezt akkor az a határozat érvényes e még vagy újra be kell adnom, nyilván azóta nem gyógyultam meg a betegségem továbbra is fennáll, de mellette tudnék dolgozni. A munkáltatóval hogyan tudnám ezt megoldani, hogy jogosult legyek igénybe venni az ellátást, és ő is tudjon foglalkoztatni mint megváltozott munkaképességű személy. Azt lehet tudni h kb mennyi pénzre számíthatok?, illetve ha továbbra is a garantált berminimumot kapnam az belefér e a 3 hónap egymást követő berkorlátot. Remélem érthetően fogalmaztam, remélem valaki tud segíteni. Köszönettel!

Afonya2020 # 2020.03.16. 14:47

Érdeklődni szeretnék, hogy régen rokkant nyugdíjas voltam 2012-ig, utána rokkantsági ellátásra módosult minden. 53 éves leszek, és a régi Határozatomon az szerepel, hogy 2029 -ben érem el az öregségi nyugdíjkorhatárt.
Elvileg 2021-ben kellene mennem felülvizsgálatra. Nemrég olvastam, hogy változott a jogszabály 2020 januárjától, hogy akik 10 éven belül érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt, azokat már nem hívják be. Érvényes-e a 2029-es dátum, mely szerint akkor érem el az öregségi nyugdíjkorhatárt?

Andrea72 # 2020.03.12. 12:46

Tisztelt Szakértő!
A fórumokban olvastam,2020 01 01 től változott rokkantsági ellátás modósításáról.2019 06 hónapban voltam bizottság előtt,és a határozatban ez szerepe.Egészségi állapot:17%ÖEK:83%.Minősítés:E.Rehab.jav.Önelletásra nem,vagy csak segítséggel tud.Felülvizsgálat 2022.06.hónapban szükséges.Kérdésem az lenne jól értelmeztem,hogy nem kell majd mennem felülvizsgálatra az új törvényszerint?48 éves vagyok.
Előre is köszönettel.

beteg62 # 2020.03.10. 11:29

Ha van olyan határozatod jelenleg amiben rokkant ellátásod van érvényben és úgy is kapod az ellátást akkor rokkant ellátott kell , hogy legyél hivatalosan.
Kérdés az, hogy az újabb soros vizsgálati eljárás megkezdésének a dátuma mikori. Ha 2019 dec. 31. előtti. Akkor már meg kelett volna hogy történjen a vizsgálat. Mivel annak 60 nap a határideje. Ha most lenne esedékes a felülvizsgálatod , akkor meg már biztosan nem fognak behívni felülvizsgálatra. Csak kapsz majd egy határozatot továbbfolyósításról . De mint mondtam ez csak akkor él ha rokkant ellátásban vagy jogerősen , hivatalosan .

beteg62 # 2020.03.09. 18:55

Szerintem téged sem fognak már vizsgálni, ha rokkant ellátott vagy . Mivel új törvény szerint 10 éven belül vagy az öregségi nyugdíjig. Így csak majd fogsz kapni egy határozatot , hogy tovább kapod eddigi ellátásodat.

Babó60 # 2020.03.04. 12:40

Tisztelt Hozzáértők!
60.évemet fogom idén betölteni,és még én is "vártam" felülvizsgálati időpontomat.
Ma viszont határozatot kaptam,hogy eddigi rehabilitációs ellátásomat rokkantsági ellátásként folyósítják tovább.Hivatkoznak nálam is a jogszabányra,..hogy mikor nem kell elvégezni a felülvizsgálatot(10 éven belül eléri az öregségi nyugdijkorhatárt.stb.

Kérdésem az lenne,mivel ebben a határozatban összegek nem szerepelnek,hogy a folyósítás összege változatlan lesz-e vajon?
Tehát ha valaki életkora, állapota miatt "átmegy" rehab ellátásból rokantellátásba így most ezekszerint -újabb komlex felülvizsgálat nélkül,a folyósított összeg változatlan marad-e?Köszönöm,a választ.