Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


BJúlia # 2022.03.06. 10:45

kaktzsz,
a kárpótlással kapcsolatban a rehabosok kimaradnak a vonatkozó törvény szerint. Ezért szakmai anyagot adtam és eseteket a következő népszava cikkhez, ennyit tudtam tenni (ha más kormány lesz, más törvények lesznek), naygon tanulságos és közérthető: Rokkantnyugdíjasok: Kárpótlásból kárvallottak: https://versenykepesseg.eu/hirek-2/

Csepi,
segítek, várom hpgy megcsörgessen:
Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás:
Bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ügyekben.

Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a kereseti kérelmet és nem koordinálja, tájékoztatja időben az ügyfelet az ügymenetről, mi mit jelent, mikor mit tehet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi / jogszabályi elvárások miatt. Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit szem előtt tartó hozzáértő, ha szükséges.

Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett kérésre, és az általam adott jogi -, szakmai információk alapján.
Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismerni hogy a kirendelt szakértő véleménye hol aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani.
Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehab. jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.

Keressen telefonon, ahol pár perc alatt, megismerve a tényállást, szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen, visszahívom, ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

csepi37 # 2022.01.26. 18:49

Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy januárban lenne aktuális,a felülvizsgálatom,de semmmi papírt nem kaptam,sőt,annyi volt benne,hogy 15.-ével megszűnt a rehabilitációs ellátásom,és magamnak kell fizetnem a tb-t.Mi alapján állapították meg,,hisz 1998-óta vagyok leszázalékolva.Hova forduljak?28840ft-ot kapok.

kaktusz # 2022.01.09. 10:05

Üdvözlöm
Tanácsot szeretnék kérni.2003tól vagyok benne a csökkent munkaképességűek csoportjában.2012.01.01 előtt az öek52%+üzemi baleseti öek 16%volt,amit a következő felülvizsgálat után 2012 februárban 50% C1 csoportra visszaminősítettek így a kiadott tájékoztató szerint nem vagyok jogosult kártalanításra,pedig ez nekem és nagyon nagyon sok sorstársamnak igen nagy csapás volt nekem ez 50ezer forintot jelent havonta. Azóta is rokkant vagyok az állapotom sokat romlott, de kénytelen vagyok dolgozni mert ebből a pénzből nem lehet normálisan megélni.
Tisztelettel kaktusz.

BJúlia # 2021.12.08. 17:47

bimbus,
ismernem kéne a határozatot, a tényeket. Kérem keressen mobilon, díjmentesen a tények tisztázását követően meg tudom mondani, van-e jogalapja a jogorvoslatnak, lehet megoldás. Jelentkezzen kérem, h segíthessek: https://versenykepesseg.eu/
.

bimbus # 2021.10.07. 18:08

Tisztelt Szakértők!
Ismerősömnek szeretnék segíteni. 2012-ben vesetranszplantációs műtéten esett át. Azóta csökkent munkaképességű. Egészségkárosodása 70 %-os. 2012-ben az azt megelőző 10 évben megvolt az egészségbiztosítási napok száma, ami rokkant ellátásra jogosítaná. A műtétje óta nem tudott munkát vállalni. Most rokkant ellátásért folyamodott. Kérelmét elutasították, mert az elmúlt 5 vagy 10 évben nincs meg az ellátáshoz szükséges biztosítási napja. Megjegyzem, hogy csak 4 órában vállalhat munkát. Így sem 5, sem 10 év alatt nem tudja megszerezni a szükséges biztosítási napokat. Van-e esély rá, hogy a fentiekre hivatkozva eredményes lehet-e a fellebbezés? Vagy van-e valami lehetősége, hogy rokkant ellátásban részesüljön?

BJúlia # 2021.07.05. 07:25

csabesz,
jelentkezzen kérem mobilon nálam, van lehetőség visszaszerezni és a krt rendezni, kérdés hogy megvan-e a jogalapja, ezt tisztázzuk. Itt hosszú, aztán a díjmentesen adott indok alapján eldönti, merre tovább. Támogatom szakmai tudásommal.
Megtalálja honlapomon elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/
Megtisztel

BJúlia # 2021.06.17. 07:17

Judit61,
Sajnálom helyzetét, együttérzek. Sajnos igen, rehab jogi szakértőként tájékoztatom, nem végzi el a hivatal a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos (kérelmekre) felülvizsgálatot a vészhelyzet alatt.

A veszélyhelyzetet a kormány a járvány tavalyi, első hullámában vezette be, majd június 18-án szüntette meg. A második hullámban
2020. november 4-étől állította vissza a kormány a rendkívüli jogrendet, amelynek hatályát az Országgyűlés november 10-én
meghosszabbította a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény elfogadásával.
Jelenleg érvényes a Magyar Közlöny 2021. évi 108. számában (2021. június 10.) megjelent a Kormány 331/2021. (VI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet
ideje alatt teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális és
gyermekvédelmi szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt működési rendjéről szóló 556/2020. (XII. 4.) Korm. rendelet
módosításáról.

B2 rokkantsági ellátásban részesül, emellett más ellátásban nem részesülhet pl. Nyes, amit említett.

Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen,
visszahívom, ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

BJúlia # 2021.06.17. 07:04

Jurisz,
Felhívom figyelmed, hogy a rágalmazás Büntető törvénykönyv szerinti tényállása Btk.226.§
(1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

 1. aljas indokból
 2. nagy nyilvánosság előtt, vagy
 3. jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

A rágalmazás védett jogi tárgya a sértett emberi méltósága és becsülete, azaz a róla a környezetében, illetve a társadalomban kialakult kedvező értékítélet.

Fejezd be javaslom. Nem folytatom itt ezt a témát.

Judit61 # 2021.06.04. 17:06

Tisztelt Jogifórum!
2017-ben leszázalékoltak, ekkor rehabilitációs ellátást kaptam (B1 kategória).
Rokkantsági járadékban részesülök 2019 augusztusa óta (B2 kategória). Előtte 30 évig tanítottam, és ez a jövedelem messze alulmaradt az addigi jövedelmemhez képest, ezért kénytelen vagyok munkát vállalni, de a munkáltatók csak egészséges munkavállalót keresnek, megváltozott munkaképességűek számára szinte kizárólag betanított munkát ajánl városunkban a rehabilitációs foglalkoztatási kormánytisztviselő. Így most napi 4 órában dolgozom a minimálbér feléért. Felülvizsgálatom rendes időpontja idén augusztusban lenne. Közben az egészségi állapotom sajnos durván romlott, február 15. óta mindössze 2 munkanapot dolgoztam: a lábam addig is rossz állapota tovább romlott, kezelést kaptam, de nem használt. Aztán Covidos lettem, kórházba kerültem súlyos tüdőgyulladással. Amikor a kórházból hazaengedtek, nem írtak fel részemre vérhígítót, így néhány nap múlva trombózis keletkezett előbb az egyik lábamban, majd a másikban, amelynél orbánccal is küzdök. Mindez természetesen az egyéb, nem elhanyagolható egészségügyi problémáim mellett tovább terheli nemcsak a szervezetemet, de a pénztárcámat is. Havi gyógyszerkiadásom immár közelíti a 20 ezer forintot, mindezt úgy, hogy a szerény rokkantsági járadék mellett csak táppénzt kapok hónapok óta. Áprilisban kértem a Bizottságot, hogy hívjanak be állapotromlásom miatt rendkívüli felülvizsgálatra, de azt a választ kaptam, hogy az eljárást megindították és azonnal megszüntették, mivel veszélyhelyzet van, és csak annak lejárta után foglalkoznak kérésemmel.

Mivel a veszélyhelyzetet azóta meghosszabbították szeptemberig, ezért - a hivatal válasza alapján - nem számíthatok érdemi felülvizsgálatra, és anyagi helyzetem sem fog javulni, mert a munkahelyemre immár majd ha egyáltalán munkaképes leszek, tömegközlekedéssel sem tudok bejárni, az pedig, hogy a férjem autóval vigyen-hozzon, túlságosan drága lenne ehhez a fizetéshez képest.
Szeretném Önöktől megkérdezni, valóban nem várható-e a felülvizsgálatok megindítása a veszélyhelyzet lejárta előtt (és ha szeptemberben újra meghosszabbítják, akkor mire számíthatok)?

Mivel évek óta a minimálbér feléért dolgozom, ezért - ismerőseim tájékoztatása szerint - a nyugdíj előtti segély sem opció számomra, mert csak kb. 30 ezer forintot kapnék. Ezzel kapcsolatban kérdezném Önöket, hogy ez valóban így van-e.
Segítségüket megköszönöm!

BJúlia # 2021.05.26. 14:32

csabesz666, és mások:

A jogosultak választhatnak az 500 ezer forintos kompenzáció vagy az állapot felülvizsgálata alapján az ellátás újraszámítása között
a 2021.07.01-től hatályos Mmtv.módosítás következtében:
https://versenykepesseg.eu/…sairol-2020/

Fentiekben is szükséges lehet szakmai támogatásom.
Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás:
Bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ügyekben.

Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a keresetet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi / jogszabályi elvárások miatt. Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit képviselő hozzáértő, ha szükséges.

Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett, és az általam adott jogi,-szakmai információk alapján.

Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismeri hogy a kirendelt szakértő véleménye mely pontokon aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani.

Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehabilitációs jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.

Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen, visszahívom, ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

R. Kiss Kornélia # 2021.05.18. 06:26

Kedves Fórumozók, R. Kiss Kornélia vagyok, újságíró, a Magyar Hang hetilapnak írok cikket a rokkantsági ellátásokról - mint bizonyára tudják, nemrég elfogadták a korábbi rokkantsági nyugdíjasok kártalanításáról szóló törvényt. Ennek kapcsán keresek olyan érintetteket, akiknek tíz éve a felülvizsgálaton jelentősen csökkent az ellátása, vagy csak rehabilitációs járadékban részesültek a felülvizsgálat után. Az érdekelne, hogy mi történt velük az elmúlt tíz évben, hogyan tudtak boldogulni. Ha valaki kész lenne beszélni erről, kérem, hogy írjon e-mailt!(r.kiss.kornelia@gmail.com vagy rkk@hang.hu) Köszönöm!

csabesz666 # 2021.04.28. 20:22

Sziasztok! 2010-ben lettem leszázalékolva a szememmel (rehabjáradékos lettem). Ellátásom összege 92.000 ft ban állapították meg. 2011 végén adtam be állapotromlás miatt , az egyikszememen teljesen megvakultam, a másikon is kb 15% látásmaradvány lett az állapotom, viszont ugye 2012 januártol megváltoztattták a rendszert, új vizsgálat stb, a 92. 000 ft bol, egyik naprol a másikra, 60.000 ft lett, gyakorlatilag új belépőnek minősítettek, az ellátás összegét, az akkori minimálbér alapján számolták ki. telt mult az idő 2016 májusában rájöttek, hogy jogtalanul cselekedtek, és 2016 januárig visszamenőleg kifizették, az elvett ellátás összeget. Viszont 4 éven át, a jogtalanul elvett összeget folyosították...... ezt a külömbözetet , hogyan kaphatnám vissza?
A segítséget előre is köszönöm!

Timi529 # 2021.04.15. 16:42

Kedves BJúlia!

Én volt áttétes rákos vagyok. Pajzsmirigy, 2004 ben műtöttek. Na most lett volna munkám sok hónap után, borzasztó helyzetben vagyok egyedülállóként. 2 nap 12 óra, 2 nap szabadnap, éjjel. Egy asztalnál ültem volna. Az üzemorvos viszont elkaszált, hogy ő szerinte nem dolgozhatok éjjel, mondtam neki, hogy 2 éve éjjel dolgozom, azt mondta, hogy ez őt nem érdekli, és csak 8 órát dolgozhatok. Plusz egyébként is csak 3 hónapig, majd utána ő meglátja. Teljesen el vagyok képedve. Ezek után, biztos vagyok benne, hogy nem is vesznek fel, de a kérdésem az lenne, hogy van ehhez joga egy üzemorvosnak? Nekem nincs jogom akkor dolgozni amikor én akarok? Válaszát előre is köszönöm. Timi

drbjozsef # 2021.03.21. 20:23

Egyébként meg, ha együttműködőnek akarod magad mutatni, mert gondolom az nem célod, hogy kirúgjanak, akkor fénymásold le azt a határozatot úgy, hogy kitakarsz belőle minden olyat, ami szerinted nem tartozik a munkáltatódra, és add oda nekik úgy.

Ha kérdezősködnek, mondd azt, hogy az ügyvéded tanácsára csináltad ilyenre, mert nem akartátok, hogy a cégnek meg kelljen sértenie a GDPR-t, meg az adatvédelmi törvényt.

drbjozsef # 2021.03.21. 17:53

Rick123,

Ja, hát ha csak kérik, akkor jó.

"Bocs, most csak pont nem találom."

Ha van paragrafusuk, hogy neked KELL azt bemutatni, akkor mondják meg, ha nincs, akkor te meg most nem akarod elhozni.

Rick123 # 2021.03.21. 08:11

Koszonom a hozzaszolast!

En kerdeztem toluk.
A valasz: 'Csak hogy meglegyen'!
Ez szerintem gyenge valasz volt!
(szerintem)

drbjozsef # 2021.03.20. 17:06

Együttműködési kötelezettséged van, de persze bármit nem kell bemutatnod.

Mi, innen, nyilván nem tudhatjuk, hogy miért kéri a munkáltatód. Mi lenne, ha megkérdeznéd tőle?

Rick123 # 2021.03.20. 12:18

Üdvözlöm a fórumozókat!

Az erdekelne hogy a rokkantsagi ellatast megallapito hatarozatot a munkaltato kerheti e...?
(Fenymasolni akarjak.)
A gondom ezzel az hogy a hatarozat tartalmazza a reszemre megallapitott rokkantsagi ellatas osszeget is ami velemenyem szerint nem tartozik a munkaltatora.
A komplex minosittesrol keszitett igazolast par honapja mar bemutattam. Masolatot keszitette.
Ez renben van.
Most eszukbe jutott hogy ez is kellene.
Tehat a kerdesem hogy koteles vagyok e egy olyan dokumentumot atadni masolasra a munkaltatonak amely tartalmazza azt az osszeget amelyet a rokkantsagi ellatasnak megallapitottak.
En furcsanak rartom (serelmezem) mivel...ha valaki masodallast vallal attol sem kerik el az ottani munkaszemunkaszerzodest......
Kerem segitsenek ez ugybem!
Elore is koszonom!

BJúlia # 2021.03.15. 05:50

Igen Lisacica előfordulhat, hogy nem hív hivatal az előírt felülvizsgálati időpontban felülvizsgálatra és továbbfolyósítják addig ellátását, amíg újabb döntés nem születik, ami persze csakis az eljárást követően lehetséges. Addig hatályos a szakvéleménye, amíg másik nem születik. De minden eset más, mindenkinek más-más lehet a komplex minősítés időbeli hatálya vagyis érvényessége.
Személyre szólóan díjmentesen tájékoztatok mobilon, készséggel visszahívom ha kell, bárkit, akinek ellátások, felülvizsgálat, jogorvoslat, foglalkozási rehabilitáció, munka-, Tb jogban kérdése van.

2021.12.31-ig a rokkantsági és rehabilitációs ellátások összegének felülvizsgálatát (újraszámítását) kérhetik a jogosultak a 2021.01.01-jétől hatályos havi átlagjövedelem új meghatározása alapján, és hivatal megállapítja azt 2016.05.01-jét követően visszamenőleg is, ha az számukra kedvezőbb. https://versenykepesseg.eu/…altozott.../

2021.01.01-jétől módosult a 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) havi átlagjövedelem számítására vonatkozó szabályozása. Ezért kérhető az újraszámítása felülvizsgálata a rokkantsági vagy rehab ellátás összegének, akinek az ellátását 2016. május 1. után – átlagjövedelem hiánya miatt – az alapösszeg figyelembevételével állapították meg.

A jogszabályváltozás azt jelenti, hogyha az igénylőnek a referencia időszak (az ellátás iránti kérelem benyújtását megelőző naptári év) kezdő napja és az ellátás iránti kérelem benyújtása közötti időszakban bármikor van 180 napra jövedelme, akkor az ellátás alapját képező havi átlagjövedelmet ennek figyelembe vételével és nem az alapösszeg alapján kell kiszámítani. E változást megelőzően mindazoknak az ellátását a 2016-ban bevezetett alapösszeg figyelembe vételével kellett kiszámítani, akik akár a referencia időszakban, akár közvetlenül a kérelem benyújtása előtt nem rendelkeztek legalább 180 naptári napi jövedelemmel.

Ha ennek eredménye az lesz, hogy az érintettet a korábban figyelmen kívül hagyott jövedelme alapján magasabb összegű ellátás illeti meg annál, mint amit részére eredetileg megállapítottak, akkor erre a kedvezőbb összegű ellátásra válik jogosulttá. A két ellátás közötti különbözetet ebben az esetben 2021. január 1-jére visszamenőlegesen is kifizetik a jogosultak számára.Nincs ehhez kérelmi adatlap.

Keressen, akinek ezzel kapcsolatban kérdése van, díjmentesen tájékoztatom. A kérelmet is megírom helyetted rehab jogi szakértőként nem díjmentesen hanem számlát adok, a joganyag átvizsgálása (határozat) után megfizethető áron (mert sorstárs rehab jogi szakértő vagyok) jogszabállyal alátámasztva indoklással. Mobilon hívj visszahívom ha kell: itt szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/…altozott.../

Emellett:Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás:
Bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ügyekben.Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a keresetet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi / jogszabályi elvárások miatt.

Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit képviselő hozzáértő, ha szükséges.
Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett, és az általam adott jogi,-szakmai információk alapján. Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismeri hogy a kirendelt szakértő véleménye hol aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani. Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehab. jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.

Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen, visszahívom, ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/

Lisacica # 2021.03.09. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Az ügyben szeretném kérni a segítségüket, információnyújtásukat, hogy

 • 2021 áprilisba jár le a rokkantsági járadékom (nem ellátás, járadék) és még nem kaptam értesítést, hogy a papírjaimat küldjem-e be, vagy egyáltalán a körülményekre való tekintettel be hívnak-e komplex minősítésre.

Előfordult-e már, illetve előfordulhat-e, hogy nem hívnak be határidőre , de a pénzbeli ellátást folyósítja a szerv.
Illetve ilyen esetbe ha nem állapítják meg s 80 % feletti egészségkárosodást (szinte nem tudtam sehova menni felülvizsgálatokra a helyzet miatt) akkor visszafizetési kötelezettségem támad?

Hozzáértő és segítő válaszukat előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel: Lisa


Lis

Norbi9021 # 2021.03.08. 13:11

A rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás, rokkantsági járadék esetében:

 • annak van igaza, aki azt állítja, hogy a novemberi emelésekkor ugyan január-októberre megkapja visszamenőleg, ill. a novemberi emelt összeg, viszont a decemberi megegyező azzal az októberi összeggel, amely még nem volt emelt és ezáltal a januári emelést is ehhez vagyis az október/decemberi és nem a novemberi összeghez viszonyítva kapja?

vagy

 • annak van igaza, aki azt állítja, hogy novemberi emelés esetében megkapja a január-októberi elmaradt összegrészt majd decemberben a novemberi emelt összeggel megegyező összegű ellátást kap decemberben és a következő januári emelést már ehhez képest állapítják meg neki?

A megtisztelő válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Norbi9021 # 2021.03.07. 12:20

A szöveg, amit bemásolok részben fiktív lesz, részben nem. A kérdés viszont a végén reális, mégpedig olyan szempontból, hogy eddig tiszta és egyértelmű választ még az érintettektől sem kaptam. Volt, aki azt mondta, hogy a novemberi kiegészítő emeléssel növelt összeghez kapta a következő év elején az ellátás emelését, és volt olyan is, aki azt mondta, hogy az előző év januárban kapott tájékoztatóban szereplő összeghez viszonyítva kapta a következő év elején meg az emelést és az előző év novemberi kompenzáció nem volt benne (volt olyan is, aki azt mondta, hogy már a decemberi ellátást sem a novemberi emeléssel növelten kapta.

A Kormány” .../2021. (X. ...) „Korm. rendelete
a nyugellátások és egyes más ellátások
” 2021. évi „kiegészítő emeléséről

A Kormány
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 101. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
az 5–8. § tekintetében az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,
az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62. § (3) és (4) bekezdése
alapján
” 2021. november 1-jétől − 2021. január 1-jei „visszamenőleges hatállyal” − 1,2 százalékkal „hivatalból kell emelni

 1. azt az öregségi nyugdíjat,
 2. azt az özvegyi nyugdíjat,
 3. azt a szülői nyugdíjat,
 4. azt az árvaellátást,
 5. azt a baleseti hozzátartozói nyugellátást,
 6. azt a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
 7. azt a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
 8. azt a korhatár előtti ellátást,
 9. azt a szolgálati járandóságot,
 10. azt az átmeneti bányászjáradékot,
 11. azt a táncművészeti életjáradékot,
 12. azt a rokkantsági ellátást,
 13. azt a rehabilitációs ellátást,
 14. azt a baleseti járadékot,
 15. azt a bányászok egészségkárosodási járadékát,
 16. azt a fogyatékossági támogatást,
 17. azt a vakok személyi járadékát,
 18. azt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján

folyósított ellátást,
19. azt a polgármesterek közszolgálati járadékát,
20. azt a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást,
21. azt a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását,
22. azt a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek
hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást,
23. azokat a hadigondozásról szóló törvény alapján a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres
pénzbeli ellátásokat,
24. azt a házastársi pótlékot,
25. azt a házastárs után járó jövedelempótlékot,
26. azt a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, és
27. azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel
összefüggésben járó emeléseket, amelyeknek a Tny. 62. §-ában foglaltak szerinti emelését kormányrendelet
elrendeli, és
amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások
” 2021. január havi emeléséről szóló
538/2020. (XII. 2.) „Korm. rendelet 2. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt.

Nekem 2020. december 4-én lett rokkantsági ellátás megállapítva. Amennyiben 2021. októberében - valami csoda folytán - megjelenne egy olyan kormányrendelet, amilyen a fenti - egyébként 2020. október 21-én megjelenő 461/2020. kormányrendeletből - idézett rendelethez hasonló, ámde a 2021-es emeléshez való kiegészítésről, akkor én pl jogosult lennék rá vagy sem? Amennyiben igen, akkor az új összeghez kerülne megállapításra egy 2022-es emelés?

A kérdéseim azért merültek fel, mert azoktól sem kaptam egyértelmű választ, akik évek (esetleg évtizedek) óta ellátottak, mint csökkent munkaképességű - rokkant - emberek.

aniko7777 # 2021.03.05. 17:57

Tisztelt fórumozók !
Férjemnek lejar az egy éves betegállománya május végen .Sajnos a gerince miatt nem tud tovább dolgozni .Kérdésem hogy várjuk meg míg lejár és közös megegyezéssel jöjjön el és utána kezdje el intézni a rehabilitáziós járadék kérelmet a kormányablakba vagy van más megoldás.? Köszönöm

Timi529 # 2021.03.01. 21:07

Kedves BJúlia!

Nagyon köszönöm válaszát.

BJúlia # 2021.01.30. 18:22

Ritkán vagyok itt, de válaszolok rehab jogi szakértőként a feltett kérdésekre, inkább mobilon csengessenek rám, visszahívom készséggel és 5 perc alatt válaszolok.

Alecx:
rehab jogi szakértőként rövid válaszom: a megváltozott munkaképességű személyek ellátását - ha beadta nem cska a komplex minősítésre a nyilatkozatot, hanem kérelmet adatlapot a megv.munkak.személyek ellátására - megállapítja vagy elutasítja megyei Korm.hiv. illetékes Rehab Hatósága a komplex minősítés szakv.alapján.

Tehát elsősorban az orvosi feltétel fennállását vizsgálja Hatóság, hogy mikortól 60% egészségi állapota (EÁ) vagy kevesebb a szakértői szerv szerint és együttesen kell fennállnia az orvosi feltételnek a jogi feltételekkel.
Vizsgálja ezután hatóság, hogy hogy megvan-e a jogszabályban előírt (Mmtv 2.§) biztosítási idő (nem ,imden esetben vizsgálandó), valamint keresőtev.-t végez-e a kérelem benyújtásakor és rendszeres pénzellátásban részesül-e. A jogi feltételek teljesítésére különböző esetekben különböző a megoldás.

Más az elbírálás összege akkor ha van jövedelme (ennek a fogalomnak is értelmezése van) vagy nincs és a komplex minősítéstől (B1, B2, C1, C2, D,E) és az átlagjövedelemtől, ha van, ha nincs az alapösszeg X %-a az ellátás összege. Van természetesen 2012.01.01-jétől minimum és max megállapítható összeg. MINDE ESET más.
Bővebben mobilon személyre szólóan díjmentesen 5 perc alatt, az ellátások összegeiről is itt szakmai honlapomon:
https://versenykepesseg.eu/…sairol-2020/

Gitta01,
a munkáltató alap esetben nem kérheti (diszkrimináció) a komplex minősítést, hogy a járulék kedvezményt igénybe vehesse, de ÖN kérheti a rehab hatóságtól a hatósági bizonyítvány kiállítását az érvényes szakvéleménye alapján, elküldöm ezt a kérelmi adatlapot, és a hatóági bizonyítványt adja le munkáltatónak (ez is az ön döntése, de ezt érdemes), mivel a hatósági bizonyítványon nem szerepelnek diagnózisok, ami különösen védett személyes adat, a hatósági bizonyítványt az érvényes szakvélemény alapján kérelemre készíti el hatóság felülv.nélkül, és a hatósági bizonyítvány egy döntés, ugyan azt tartalmazza, mint a szakv., csak diagnózisok nélkül. Ez elegendő a munkáltatónak a járulék kedvezmény igazolására.
DE ez is Ön döntése, hogy megosztja munkáltatóval vagy sem, mert az egészségi állapot különlegesen védett adat az adatvédelmi törvény szerint.

Viszont akkreditált munkáltatónál alá kell írni, ha foglalkoztatatást akar egy beleegyező nyilatkozatot, amely szerint az akkreditált munkálttaót 5 hivatal ellenőrzi a plusz költségvetési támogatás miatt, és emiatt együtt kell működnie a szükséges iratai rendelkezésre bocsátásával, ha ezt aláírta, akkor joga van az akkreditált munkáltatónak kérni pl. ezt a komplex minősítést is, ami tartalmazza a diagnózisait is a rehabilitációban részvétel érdekében,

Más munkáltató esetén csak az alkalmassági üzemorvosnak, foglalk.eü szakorvosnak köteles csak megmutatni a komplex minősítését.
Bővebben mobilomon, díjmentesen, visszahívom ha kell, itt található elérhetőségem, én is csak szakmai honlapomat írom, mert a telszámom is személyes adat, védett, azonban így szakmai honlapomon szerepel ez kiadható:
https://versenykepesseg.eu/

TIMI,
B2 rokkantsági ellátás esetén nincs sem időben korlátozva, ha bír dolgozzon (már 2008.óta), és keresetben sincs korlátozva 2021.01.01-jétől:

Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2021.január 1-jetől havibér alkalmazása esetén 167 400 forint, A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 219.000Ft.

https://versenykepesseg.eu/…si-ber-2020/

2021.01.01-jétől korlátlan összeget kereshet – ha bír és van lehetősége – a megváltozott munkaképességű személy a rokkantsági ellátás folyósítása mellett anélkül, hogy megszüntetésre kerülne rokkantsági ellátása a kereset korlátozás szabály megszegése miatt, ami 2020.12.31-ével megszűnt, ill. erre vonatkozó bejelentési kötelezettsége is megszűnt.

Hatályos: 2021.01.01-jétől, ebből következően visszamenőleg nem. Hivatkozás: Magyar Közlöny 285. sz. (2020.12.22.)

2020. évi CLXXI. törvény, amely módosítja az Mmtv.13. §-t

https://versenykepesseg.eu/…sairol-2020/

Rehabilitációs jogi szakértőként tájékoztatás:

Bizonyára tudják, hogy megszűnt a közigazgatási határozat elleni fellebbezés lehetősége 2020.03.31-ével és a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok. Utóbbiak helyét az országban összesen 8 Törvényszék vette át, többek között megváltozott munkaképességű

személyek ellátásai ügyekben.

Szerencsére képviselheti magát a Törvényszék előtt ez ügyben az ügyfél továbbra is, ám ha nem hozzáértő fogalmazza meg a keresetet, akkor könnyen lehet, hogy elbukja ügyét, vagy talán még az eljárás elindításáig sem jut el a komplikált tartalmi / jogszabályi elvárások miatt. Továbbá az ügy pozitív lezárását számos más buktató akadályozza, leggyakrabban a kirendelt szakértőnek aggályos

véleményét nem tudja az ügyfél érdemben vitatni, csak az ő érdekeit képviselő hozzáértő, ha szükséges.

Rehabilitációs szakértőként végig segítem a pert útmutatásaimmal, okirat szerkesztéssel Ön helyett, és az általam adott jogi,-szakmai információk alapján.

Ahhoz hogy megnyerje a pert, elengedhetetlen felismeri hogy a kirendelt szakértő véleménye hol aggályos, érvelését képesnek kell lennie pontosan megfogalmazni írásban, azt megindokolni, valamint állításait jogszabályokkal, bizonyítékokkal alá kell tudni támasztani. Ebben a témában nyújtok személyre szóló konzultációt, rehab. jogi szakértőként, felkészítem, és lépésről lépésre támogatom Önt, hogy növelje az esélyét az ügy sikeres végkimenetelére és magabiztosan, félelem, kétségek nélkül képviselhesse önmagát.

Keressen telefonon, ahol pár perc alatt megismerve a tényállást szakértői tájékoztatást nyújtok sorstársként ingyenesen,

visszahívom, ha szükséges, szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: https://versenykepesseg.eu/