Segítéseg! Munkajogászt keresek Budapesten


Kenderandras # 2018.11.16. 10:06

Rég óta csendes megfigyelője vagyok ennek az oldalnak. Cégügyekben már olvastam itt sok hasznosat, de néhány hete úgy akarta az élet, hogy munkajogi segítséget is kellett kerítenem magamnak. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szerettem volna megosztani veletek.

Egy Budapest melletti kisvárosban élek és ott is dolgoztam egy cég gazdasági vezetőjeként több mint 14 évig. Tavasszal új ügyvezetője lett a cégnek, aki október elején jelezte nekem, hogy más tervei vannak, ezért máshol kéne állást néznem és majd beszéljünk arról, hogy ők mit tudnak felajánlani. Fel akartam készülni én is, ezért rövid időn belül ismerősök ajánlása alapján két helyi ügyvédhez is elmentem, mert biztosra akartam menni, hogy ennyi év után a legjobbat hozom ki a kirúgásomból. Egyik ügyvéd sem volt kifejezetten munkajogász, de ismerőseim szerint alaposak és korrektek. Ezt utólag meg is tudom erősíteni. Gyakorlatilag egybehangzóan vázolták nekem, hogy ennyi év után mire számíthatok, illetve azt is elmondták, hogy gazdasági vezetőként nagyon nem tudok ugrálni, mert a vezetőket indokolás nélkül ki lehet rúgni. Bántott, hogy 14 év után ennek vagyok kitéve, de kezdtem beletörődni. Egy nappal az ügyvezetővel való találkozásom előtt egy reggeli kávé mellett beszélgettem egy másik ismerősömmel, akinek elpanaszoltam, hogy mire jutottam és milyen információkat kaptam az ügyvédektől. Ő arra buzdított, hogy meg kéne hallgatnom egy munkajogászt is, mert mégis csak ez a szakterülete, hátha tud olyat mondani, ami más megvilágításba helyezi az összképet. Még aznap délelőtt böngésztem a neten és találtam egy munkajogászt, akivel felvettem a kapcsolatot és délután tudott fogani.

Az ügyvéd úr azzal indított, hogy megnézte a munkaszerződésemet. A másik két ügyvéd nem kérte, arra hagyatkoztak, amit mondtam nekik. Tudták, hogy gazdasági vezető vagyok és hogy 14 éve dolgozom a cégnél, ez nekik elég volt.

Szóval, ott ültem a munkajogász irodájában, aki végig olvasva a munkaszerződésemet azzal kezdte a beszélgetést, hogy a munkaadóm köteles indokolni a felmondásomat, mert nem vagyok vezető a törvény értelmében. Először nem értettem, hogy ez mit jelent, hiszen ahhoz nem fért semmi kétség, hogy én voltam a cég gazdasági vezetője. Az ügyvéd úr elmagyarázta nekem, hogy a titulus önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a törvény szerint is vezető legyek. Mivel nem helyettesíthetem az ügyvezetőt és a munkaszerződésemben sincs olyan kitétel, mely szerint én vezető lennék, ezért a törvény szerint nem vagyok az, vagyis a felmondásomat a munkaadómnak indokolnia kell. Ennek megörültem, mert innentől kezdve más számokról beszélünk, mondta az ügyvéd úr. Minél nehezebb valakit kitenni a cégtől, annál magasabb a csomag értéke. Körülbelül egy óra alatt át is beszéltük, hogy hányadán állok és hogyan álljak bele az ügyvezetővel való egyeztetésbe, mire hivatkozhatok és minek nem kéne bedőlnöm. A konzultáción kapott értékes információk segítségével és köszönhetően annak, hogy máshonnan közelítettük meg az adott kérdést, a törvény szerinti járandóságaimon felül kaptam még 5 havi munkabért végkielégítés címen.

Összegezve tehát elmondhatom, hogy talán kisebb horderejű kérdésekben el lehet bátran menni egy „általános” ügyvédhez, aki alaposan utánanéz a jogszabálynak és elmondja, hogy mik a lehetőségek. De komolyabb vagy talán komplexebb kérdésekben úgy látom, hogy érdemes szakosodott ügyvédhez fordulni, mert jobban látja az összefüggéseket, máshonnan közelíti meg az adott kérdést és bele tud esetleg vinni olyan csavart az ügybe, amely teljesen más kimenetelt eredményez. A két helyi ügyvéd korrekten elmondta, hogy mi jár, a számok stimmeltek, a tájékoztatás e tekintetben megfelelő volt. A munkajogász viszont felhívta olyan részletekre a figyelmemet, amelynek eredményeként nem csak a törvényi járandóságomat kaptam meg, hanem még ezen felül 5 havi munkabért sikerült kialkudnom.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.16. 11:33

Semmilyen "kanyart" nem tett bele a "munkajogász". Egyszerűen csak helyesen állította fel a tényállást - a másik két ügyvéd meg nem.

Kenderandras # 2018.11.18. 12:21

Nagyon nehéz néhány mondatban összefoglalni a tapasztalt különbséget, mivel a két „általános” ügyvéd is alapvetően jól végezte a munkáját annyiban, hogy elmondták a felmondás folyamatát és azt, hogy mennyi jár nekem 14 év után. A munkajogász ezeket megerősítette, tehát hülyeséget egyik ügyvéd sem mondott. A különbséget a részletekben éreztem, vagyis a munkajogi ügyvéd teljesen máshogy indította a megbeszélést, máshonnan is közelítette meg a lehetséges megoldásokat. Éreztem, hogy nem először látott ilyet és sokat segített, hogy több opciót vázolt. Sokkal magabiztosabb voltam, amikor leültem az ügyvezetőnkkel tárgyalni, de láthatóan a másik fél is tisztában volt azzal, hogy alaposan felkészültem, illetve felkészítettek. Ez sokat segített abban, hogy kialkudjak magamnak némi plusz pénzt.

Barta Viki 06 # 2019.11.15. 09:55

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy ismertek-e olyan munkajogászt, aki ért / foglalkozott már az "új" Mt. azon atipikus foglalkoztatási formájával, amikor egy munkavállalóval több munkáltató köt szerződést. Elsősorban az, hogy írt-e már ilyen szerződést például, ismerje, hogy mikre kell figyelni munkavállalói oldalról.

Válaszokat előre is köszönöm!

Barta Viktória

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.15. 10:14

Azért ez nem éppen kvantumfizika...

wers # 2019.11.15. 10:37

Azért ez nem éppen kvantumfizika...

Hát, már ahogy a kérdést feltette....

egy munkavállalóval több munkáltató köt szerződést. Elsősorban az, hogy írt-e már ilyen szerződést

Ugye nem úgy érted, hogy ez egy szerződés lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.15. 10:42

De úgy érti. Van ilyen. Pontosabban lehet ilyen.

wers # 2019.11.15. 11:18

Gondolom, hogy lehet, de biztos ésszerű? Bár tudni kellene miről is van szó.

A munkaerő kölcsönzők nem így szerződnek.
Ha több munkáltatónak dolgozik ténylegesen, akkor mi köze a Lotifuti Kft-nem ahhoz, hogy másik, harmadik céggel milyen feltételekkel dolgozik.

drbjozsef # 2019.11.15. 11:27

wers,

Ez az Mt.-ben, nem rég óta, kifejezetten benne van az atipikus foglalkoztatási formák között. Elsőre furán hangzik, de vannak esetek amikor direkte hasznos.

wers # 2019.11.15. 11:31

vannak esetek amikor direkte hasznos

Majd ha tudsz ilyen esetet légyszi oszd meg velem. Momentán nehezen tudom elképzelni mikor hasznos.

drbjozsef # 2019.11.15. 11:34

Például. Egy ipari parkban van sok hasonló profilú cég, és van egy nagy szakértelmet igénylő, bonyolult feladat, ami egy-egy cégnél csak viszonylag ritkán merül fel, de többnek is szüksége van rá, de teljes időben nem vennének fel rá senkit. Ilyenkor egész hasznos lehet. Persze, vannak más lehetőségek is, de ez is jó lehet.

wers # 2019.11.15. 11:40

Nekem pont ez az a példa, ahol semmi köze x Kft-nek, másiknak mennyiért, mikor, hogyan dolgozik.

(nekem teljesen mindegy, hogy a két - három cég között 20 m a távolság vagy 20 km. Különálló cégek.)

drbjozsef # 2019.11.15. 12:12

Jó, te vagy az egyik cégtulaj. Van egy heti néhány órányi szakértői melód. Meg a körülötted lévő 12 másik cégnek is. Mit választasz : egy ilyen többes munkaviszont havi össz X fizetésért, vagy egy számlára bedolgozó szabadúszót 3X összegért?
Munkavállaló szemponjából is megérheti, mert többet elkérhet óradíjban az egyes cégektől ha beszámláz, de lehet, hogy a 12 cégből csak 3 rendeli tőled a melót, a többi keres valaki mást.

wers # 2019.11.15. 12:20

Ez rendben, de miért kell tudni, kinek mennyiért dolgozik? Honnan tudják előre, kinek mennyi időt kell majd dolgoznia? Utána meg tuti mindenkinek egyszerre kellene munkát végezni.

Élő példát még láttam, hogy ez működne.

drbjozsef # 2019.11.15. 12:30

Élő példát még láttam, hogy ez működne.

Péntek, mi...? :D