pedagógus részmunkaidő


Cudo # 2021.08.25. 10:39

Kedves Munkajogban jártas segítők!

Általános iskolában dolgozom könyvtárosként, pedagógus végzettségem is van.
Félállásba kell átkérnem magam.
A kérdésem az, hogy hogyan változik a kötelező óraszámom félállású könyvtáros-tanítóként?

Köszönöm!

Dervarnes # 2021.04.07. 23:41

Tisztelt Fórum!
Teljes munkaidős állásban tanítok.
A kérdésem: kérhetem-e a részmunkaidős foglalkoztatást (nem vagyok sem nyugdíj előtt, sem kisgyermekes)?

m.babi # 2020.04.11. 11:07

Tisztelt Fórum!
Pedagógusként dolgozom. A nyugdíj (nők 40 éves) és a csökkentett munkaidő között gondolkodom. Tudom, hogy lehetőségem van 5 évvel az öregségi nyugdíj előtt részmunkaidőben dolgozni (félállást vállalni, 3/4 fizetésért.) Amit nem tudok, ezt lehet-e később módosítani. Tehát pl. 1-2 évig így dolgozni, majd visszamenni teljes állásba. Avagy az egyszeri döntés egészen a nyugdíjig így kell hogy legyen? A 40éves jubileumi pénz kifizetésekor a +/4 állásnyi bért kapnám meg? és egy 2. kérdés. A jubileumi pénz kifizetésének az alapja (összege) mindig a megelőző havi bér? Köszönettel!

misike9 # 2018.09.09. 07:47

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi dologban tudnátok nekem tanácsot adni?
"2018. aug. 31.-vel megszűnt az Egységes-Óvoda Bölcsőde, melyben én, mint gondozónő dolgoztam. Az intézményt átszervezték, új nevet kapott, és Mini Bölcsődét létesített a fenntartó, de van egy kis baj, mégpedig az, hogy nincsenek meg a működési engedélyek, ezek beszerzése még folyamatban van, úgy tűnik, talán okt 1-el tud indulni hivatalosan a mini Bölcsőde. Én azóta is foglalkoztatva vagyok, mint gondozónő kérdésem az lenne, hogy ez így törvényes, mivel aug. 31-el megszűnt az intézmény és vele együtt a gondozónői státusz is? Nem szeretnék ebből kifolyólag bármi problémát magamnak.
Kérem segítsen nekem valaki ebbe a zavaros kérdésben.
Nagyon hálás lennék!

Lyonee # 2018.09.08. 14:04

Nagyon át akarnak verni. Ha PEDII. a minősítésed, akkor mindenhol azt kell figyelembe venni. A heti 21 óra 52,5%-os részmunkaidőt jelent. Vagyis a PEDII. 9 kat. illetményének az 52,5%-a illet meg. Ez a kötelező 14 óra is már a maximum, ami 21 órából a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőre fordítandó(11,55-13,55 óra.

isti7104 # 2018.09.08. 13:11

Üdvözletem! Részmunkaidőben is dolgozó pedagógus vagyok. Ma kaptam kézbe a munkaszerződésem, amivel szerintem nincs valami rendben. Tulajdonképpen a munkabér összegének megállapítását érzem hibásnak. Pontosítok. Pedagógus I., 9. kategóriába soroltak, pedig Pedagógus II. minősítési fokozattal rendelkezem. Azzal magyarázzák, hogy azt csak a fő munkahelyen kell figyelembe venni. Másodszor: a munkaszerződésben, idézem: "A munkaidő heti 21 óra (szerintem ez is hibás), amiből a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti: 14 óra részmunkaidő". A bér kiszámításánál csak a 14 órát vették figyelembe. Helyes-e ez így? Hová tűnik el a bér kiszámításánál a fennmaradó heti 7 óra? Adjon valaki tanácsot, legyen szíves!

jkata # 2008.12.07. 17:24

Kedves Éva! Hát, jó kacifántos az ügyed!! Ha nincs státusz, akkor nincs ellátandó feladat és természetesen pénz sincs rá. De akkor honnan a sok órád, és főként miből fizetik? Szóval, nagyon nincs itt rendben munkajogilag a dolog!! Részben azért így is károsodsz anyagilag /pl. gondolom a 13.havi juttatásod a hivatalos alapbéred szerint kapod, meg még sok mást is/, de a munkában töltött beszámítható éveid szempontjából főleg komoly hátrányod származik majd.Egyáltalán nem mindegy, hogy hány évet dolgoztál!! A baj az, hogy mostanában nagyon kiszolgáltatott helyzetbe került sok pedagógus, ezért elfogad ilyen "zavaros" viszonyokat is, csak ne mondjanak föl neki. A pontos jogi alátámasztást remélem megkapod egy jogásztól, de ha mégsem, akkor javaslom Neked az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalát. Aáry Tamás Lajos oktatási biztosnak írd le a történeted / e-mail: oktatas.biztos@om.hu /!! Vagy telefonon is lehet beszélni velük. /06-1-473-70-97/ Biztos, hogy segítenek, és amit ők mondanak, az remélhetőleg pontos és hasznos információ is lesz. Kérj segítséget bátran, én is fordultam már hozzájuk, és sikerült is megoldanom a gondomat! Sok sikert kívánok!!!

igggen # 2008.12.06. 15:18

Köszönöm Kata! Hát én is így gondolom. Az ok amiért csak részmunkaidősként vagyok kinevezve, hogy nincs státusz, bár ezt sem értem igazán...fél státusz van? A kinevezésem szerint 15órám van és 27 a heti kötelező óráim száma. A valóság ehhez képest heti 25 illetve 40 óra, mint a teljes státuszúaknak. A bérem az F3 kategóriának megfelelő, de ez is úgy van összehozva, hogy külön kiegészítést tettek az alaphoz, hogy stimmeljen (kb. 88000+41000Ft).
Mivel az alapom csak kb. 88ezer (lenne a részmunkaidő miatt), ennek megfelelően mindent amit ez alapján számolnak ki, nekem sokkal kevesebb, mint a kollégáimnak, pedig ugyanazt a munkát végezzük, ugyanannyi óraszámban, sőt...
A legújabb dolog, ami miatt kezdtem megelégelni a "szabálytalanságokat", hogy a gyermekek után járó pótszabadságot nem szabadságként számolták el, hanem egyszerűen levontak 8000Ft-ot mindkét napra, amit kivettem, a táppénzem is a 88.000.alapján van kiszámolva, nem a közel 125.000.alapján. Illetve le akarják velünk dolgoztatni visszamenőleg a múlt évre is azt az 5-6 órát amikor értekezlet miatt elmaradt a napközi.
Átnéztem már a Mt., a Kjt., a Kt.-t, de nem találok olyan pontokat amelyeket, oda lehetne dugni az igazgató orra alá, hogy ez így törvénytelen.
Nem tudom mire hivatkozzak, hiába mondom, hogy nem egyezik a papír és a valóság, el vagyok azzal intézve, hogy nincs státusz, a fizetésem pedig rendben van (már amikor).
Minden segítséget köszönök.

jkata # 2008.12.06. 04:08

Kedves Éva! Nem jogászként,hanem részmunkaidős pedagógusként és közoktatási szakértőként írom a véleményem. Biztos, hogy nincs így rendben a dolog! Ha a kötelezőnek tekintett óraszámod teljes,akkor a munkaidődnek is annak kell lennie. A közalkalmazotti bértáblázat szerint Neked járó bért teljes egészében megkapod? Ha igen, akkor rendben van a túlórák elszámolása /de akkor a munkaidőd is teljes kell,hogy legyen/, de ha a kinevezésedben a részmunkaidődnek megfelelő kevesebb óraszám szerepel, akkor az a fölött végzett órák túlmunkának számítanak. De ez csupán a pillanatnyi anyagi oldala a dolognak. Ami ettől lényegesebb, hogy a majdani nyugdíjad alapjául szolgáló munkában töltött éveidet a munkaidőd alapján számolják majd ki. Részmunkaidősként "lassabban gyűlnek" a beszámítható éveid, és ez a nyugdíjad összegét hátrányosan befolyásolja. Tehát, azt javaslom,/ ha a véleményemet egy jogász is megerősíti!!/ hogy sürgősen rendezd a munkáltatóddal ezt a munkajogi zűrzavart, mert mindenképpen Neked származik belőle hátrányod!!

igggen # 2008.11.30. 18:12

Sziasztok!
9éve 11 órás részmunkaidőben kezdtem tanítani, azóta az óráim száma 25-re emelkedett, de még mindig részmunkaidős vagyok. Ugye ez így nincs rendben? Túlóraként csak a 22 fölötti 3 órámat számolják el, ezt is csak azért mert kifogással éltem, ugyanis nem akartak 1 órát sem elszámolni. A mostani egyszeri 20ezer forintos kiegészítésből én csak 13600Ft-ot kaptam, a túlóra díjam is jóval kevesebb, mint a többieké. Az átsorolásomon heti kötelező óraszámként 15, munkaidőként 27 óra van feltüntetve.

Mivel 3 gyermekem van, így 7 "gyermeknap" jár számomra. 1-et vettem ki, emiatt 8000Ft-ot levontak a fizetésemből, holott ezt rendes szabadság módjára kell fizetni, ha jól tudom.

Előre is köszönöm javaslataitokat a megoldásra. Véleményeteket, hogy szabályos-e ez így? Köszönettel Éva

Sücy # 2007.08.13. 08:47

nem lehet neki nem tanítási fél státuszt összeszedni? (szabadidő-szervező, rendszergazda, oktatás-technikus, mentálos, könyvtáros...)

Lyonee # 2007.08.11. 20:55

A 2. ponthoz mégegyszer leírom, hogy a 10 órás foglalkoztatást egy személy esetében csak közalkalmazotti jogviszonyban lehet megoldani! 40%-os foglalkoztatásnál kötelező a közalkalmazotti kinevezés. Csak 40% alatt lehet megbízásos szerződést kötni! 10/22=0,45=45%.

Lyonee # 2007.08.11. 20:47

Nem lehet, ha nem akarja elveszíteni a felmentéssel kapcsolatos juttatásait.
"(12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

  1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni."

Ha bármilyen jogviszonyt létesít a költségvetési szervvel, ugrott a felmentési idő, végkielégítés! A kjt. nem közalkalmazotti jogviszonyt tilt, hanem jogviszonyt. És ez lehet akár megbízásos jogviszony is.

tomas64 # 2007.08.11. 20:19

Ebben az esetben a jogi megoldások:

  1. Közös megegyezéssel részmunkaidősre módosítani a kinevezést. Valóban csak közös megegyezéssel lehet, KBS jól emlékezett a tv-re.
  2. Ha a dolgozó ebbe nem egyezik bele, felmentéssel megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyát, majd szakos óraadóval megoldani a tanítást. Ez az óraadó lehet akár a felmentett pedagógus is.

(Ezt a megoldást iskolaigazgató feleségemtől ismerem :))

Lyonee # 2007.08.11. 20:11

A prémiumévek programra gondoltam, de ő ehhez fiatal. A kjt. nagyon támogatja a részfoglalkoztatást, főleg a kötelező óraszám emelése és leépítések miatt van most létjogosultsága. Ha pl. van egy egész státus (22 óra), akkor a prémiumévesnek 5 órát kell biztosítani (a rá jogosultnak köteles a munkáltató felajánlani!), a maradék 17 pedig a másik kollégáé. Így nem kell elküldeni senkit, a prémiuéves 70%-os, a másik több mint 80%-os illetményt kap. Szóval, erre gondoltam, de nincsenek meg a feltételei.
Eddig hogyan volt meg a 20 órája?

astor # 2007.08.11. 17:49

Lyonee, a kollégám 43 éves. Nincs ugyanolyan szakos kolléga mint ő, ez egy kisiskola, egyedül ő tanítja ezt a tárgyat, ebből adódik ez a 10 órája.

Lyonee # 2007.08.11. 14:30

Astor!
40%-os foglalkoztatásnál kőzalkalmazotti jogviszonyt kell kötni és nem megbízásos szerződést. Tehát 22*40%=8,8 heti óraszámnál részfoglalkoztatás.
Hány éves ez a tanár? Hány évesek az ugyanolyan szakos kollegái? Segíteni szeretnék, ettől függően van egy ötletem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.11. 13:02

Tizenkét év tanárkodás dacára sem ismerem kifogástalanul a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt. De rémlik, hogy főszabályként a közalkalmazott kinevezése sem módosítható egyoldalúan. Így például nem tehető részmunkaidőssé, hiszen az közvetlenül a besorolási bére csökkentését jelentené. A munkáltató nem csökkentheti a bért arra hivatkozva, hogy nem tudja a szerződésben foglalt munkaidőt feladattal kitölteni.

astor # 2007.08.11. 11:26

nyusz66!
Köszi a segítségedet. Sajnos a fenntartó nem engedélyezi, nincs erre órakeret! Nem tudok neki órát adni SAJNOS!!! Hogyan foglalkoztathatom tovább, ha nincs ki az órakerete? Részmunkaidő? Óraadás? Mi az eljárás?

astor # 2007.08.11. 11:19

"Dr.Attika"! Köszi az észértelmi kioktatást, de én a jogi fórumban jogi tanácsot kértem.

nyusz66 # 2007.08.11. 09:19

Vagy pár alternatíva:
Nincsenek olyan gyerekek az iskolában (dehogy nincsenek...) akiknek ilyen-olyan problémáik vannak a tanulással? Pl. figyelemzavaros, magatartászavaros, stb.
Mert akkor a kolléga a maradék óraszámban berendelhető esetleg ezek mellé a gyerekek mellé. Üljön oda melléjük, és halkan segítse őket az adott órán. Segítség ez az órát tartó pedagógusnak is, és a gyerekeknek, mert nem zavarja őket ez a társuk, az adott gyerek meg esetleg többet megért az órából így, ha valaki segít neki odafigyelni, követni az óra menetét.
Van olyan hely, ahol így oldják meg.

Dr.Attika # 2007.08.10. 20:48

"astor"! Valószínűleg Ön egy oktatási intézményben igazgató. Jogi fórumban kérdez és ezért úgy gondolom, hogy ezt jogi kérdésnek tartja. Ez nem jogi dolog, hanem észértelmi. Ezt az emberi létünket meghatározó hivatást, mint a tanár, tanító, pedagógus,oktató nem szabad kötelező óraszámokban mérni. E hivatást választóknak tisztsséges jövedelmet kell adni, amely fedezi családja megélhetését. Ekkor tudja ő, hogy hány órát tanítson, neveljen, felkészüljön. nyilván KBS kollégám, aki tanárból lett jogász ezt konkrétabban kifejti Önnek.

astor # 2007.08.10. 20:03

Sajnos pedagógus kollégámnak szeptembertől nem tudok 22 kötelező órát összeszedni, csak 10-et. Mi a tehetek? Részmunkaidő, óraadás? Hogyan tudom "lenyomni a torkán"?