munkaviszony megszünés v. megszüntetés? - megszünhet-e a munkaviszony a munkakör megszünésével?

the big cat # 2003.07.16. 13:05

Munkaviszony csak az Mt.-ben tételesen felsorolt esetekben szűnik meg. Ezek között nem szerepel az ügyvédi névjegyzékből való törlés, így a munakviszonyod nem szűnik meg. Viszont az ügyvédi névjegyzékből való törlés megalapozhatja a munkáltató rendes felmondását, mivel ez a munkavállaló 'képességeivel' kapcsolatos körülmény. (itt a képesség szót tágan értelmezve)

De fel nem kell mondania a főnöködnek. Ha nem mond fel, és a hiánnyosság ellenére hajlandó ugyanabban a munkakörben foglalkoztatni, lelke rajta. Bár azt nem tudom, hogy ügyvédjelöltként foglalkoztatható-e valaki, aki már szakvizsgázott. Mindenesetre hívd fel a figyelmét az anomáliára, ezzel te minden tőled telhetőt megtettél.

Rendes felmondás esetén jár minden juttatás.

Majaa # 2003.07.16. 08:40

Négy éve dolgozom egy ügyvédi irodában ügyvédjelöltként. Egy hónapja letettem a szakvizsgáimat. Alkalmazott ügyvédként nem foglalkoztat tovább az iroda. A kérdésem annyi lenne, hogy amennyiben törölnek a kamarai névjegyzékbol (a szakvizsga letételét követo; három hónap) és addig nem találok másik munkahelyet, úgy a munkaviszonyom milyen módon szüntetheto; meg? Természetesen felmondani nem fogok sem rendes felmondás keretében, sem a munkaviszony közös megyegyezéssel való megszüntetését sem szeretném, hiszen ennyi ido; után jár a végkielégítés, ami foleg ha nem találok munkát lényeges lenne. A munkaviszonyom határozatlan idore szól. Fel kell-e mondania a fonökömnek, és teljesíteni ez ezzel járó törvényi kötelezettségeket, vagy automatikusan megszunik a törvény erejénél fogva a munkaviszonyom, hiszen törélésre kerülök az ügyvédjelölti névjegyzékbol és ezáltal az ügyvédjelölti muknakört már nem tudom betölteni?

Majaa