Sztrájk esetén munkabér - kiesés?

Petya.bácsi # 2008.01.27. 07:03

KBS: az ember azzal szolidáris, ami nem érinti. Én szolidáris vagyok Seholfalva Volám-társaságával, mert nem érint.
Gondolom autóval közlekedsz. Ha valami bibi van a kocsival, és a szervíz sztrájkol, mert valami nem tetszik, na, teljesen szolidáris vagyok velük, mivel az sem nem érint... Az, hogy Te meg elkésel a munkahelyedről, tárgyalásról, vagy valami fontos dologról, nos így jártál. Legyél szolidáris Te is a szervizüzemmel.

A fizetésemelés az meg teljesen más tészta, mert sosem jár annyi, amennyit az ember megérdemelne, meg mindig az kap többet, aki semmit sem csinál.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 06:52

Odaállítasz a principálisod elé, hogy fizetésemelést kérszés ha nem adja meg, akkor holnaptól nem jössz be. Mit fog csinálni? Ki rúg, mint macskát "fekáliát üríteni".
Nem, tudom, mert én kaptam kérés nélkül. De ha jól hallottam, te viszont kértél...

Dr.Attika # 2008.01.26. 23:07

Petya.bácsinak igaza van. A sztrájk nem más, mint munkamegtagadás és ez más embereknek is hátrányt okoz.
Szolidaritás? Ugyanmár. Béla! Odaállítasz a principálisod elé, hogy fizetésemelést kérsz, és ha nem adja meg, akkor holnaptól nem jössz be. Mit fog csinálni? Ki rúg, mint macskát "fekáliát üríteni".
Sztrájk.
Édesapám mesélte, hogy 1956. októberében a bányában ahol dolgozott sztrájkoltak. A bánya bejáratánál sztrájk őrség. Ő le akart menni a bányába, hogy a szivattyúkat beindítsa. A sztrájkőrök fel voltak háborodva. "Feri sztrájk van!" Jóapám annyit mondott, hogy "Az lehet, de erről a víz nem tud és, ha a szivattyúkat nem indítjuk be, akkor odavész a bánya."

Petya.bácsi # 2008.01.26. 19:21

Szolidaritás. A kalauz leszállítja az utast, ha nincs jegye. Hol ilyenkor a szolidaritás? Jaj, ezt a szót nem kellett volna a vasutasok esetében megemlíteni...

Petya.bácsi # 2008.01.26. 19:19

KBS: nem lehet ilyen indokkal kirúgni? Hát, ez érdekes...

Petya.bácsi # 2008.01.26. 19:18

KBS: szolidaritás? Na neee... ki szolidáris velem, meg a többi emberrel? A főnököm is biztos szolidáris lesz, ha nem tudok bemenni dolgozni. Meg majd a bolt tulaj is szolidáris lesz, majd nem fogok tudni kenyeret venni, mert nem kapok pénzt, amíg ők cirkuszolnak.

A mostani indokuk röhejes: a Cargó állami cég volt, az adófizetőké. Hogy jönnek ahhoz, hogy kisajátítsák az egészet, 2,5 havi jutalom, ingyenjegy, meg visszamenőleg 10% béremelés? Ilyen a mesében sincs!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 18:57

Te is tudod, hogy nem lehet ilyen indokkal felmondani. Csak valami miatt vonzódsz a demagógiához.

efi99 # 2008.01.26. 18:41

Ja, persze. Szolidaritás részemről az ő fizetésemeléséért. Aminek mértéke az ő szemszögükből: hasamra csapok oszt annyi. Meg különben is, a postásokét is emelték (Ez nem vicc kbs, meg lehet nézni a vdszsz.hu honalapon, ez ott egy érv). Meg jár nekik 2 és félhavi extra, mert miattuk kelt el ilyen jó pénzen a MÁV Cargo (ha rajtuk múlott volna, alighanem ők fizettek volna)
Meg ha 50-szeres fizetésemelést követelnek és ezért 100 évig tart a sztrájk, és közben engem kirúgnak, mert vidékről nem tudok bejárni, akkor örvendezhetek a nagy szolidaritásomnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 18:06

Nem, nem, nem.

(Nem jogi probléma, de van egy furcsa szó: szolidaritás. Gondolom, még nem hallottad..)

Petya.bácsi # 2008.01.26. 17:12

Üdvözletem!

Egy kérdésem lenne:

Az utóbbi hónapokban a vasutasok 3x sztrájkoltak, most készülnek az újabb sztrájk(ok)ra. Jómagam bérlettel rendelkező utas vagyok.

A kérdésem az lenne, hogy ha a sztrájk miatt nem tudok dolgozni menni (nincs más lehetőség, csak a vasúti közlekedés), akkor ugye az igazolt hiányzás, viszont munkabér arra a napra nem jár. A kiesett munkabér-követelésemet (pótlékokkal stb.) és egyéb járulékos követeléseimet (pl. szállás-díj) benyújthatom a MÁV-nak, vagy a sztrájkoló szakszervezetnek? Ha más tömegközlekedési eszközt használok, a jegy árát követelhetem a MÁV-tól?

A bérlettel legjobb tudomásom szerint egy szerződés jött létre köztem (utas) és a cég között (szolgáltató). A cég nem szolgáltat, így felrúgja a szerződést (igaz, késéseknél is felrúgja, és akkor sem fizet egy fabatkát sem...). Ezt jól gondolom?

Köszönöm a válaszokat, és a segítséget!

További szép estét.