tartozás törleszése


the big cat # 2003.09.12. 07:51

Ezek szerint a papír amit veled aláíratott a tanfoplyammal kapcsolatban semmis az Mt. 111. § b) pontja szerint, Ezeke alapján semmiféle visszafizetési igényt nem támaszthat.

A papírjaidat és a béredet a mai napon kézhez kell kapnod, vagy a mai napon a számládon meg kell jelennie a neked járó összegnek. Az összegből önkényes levonásnak helye nincs. Ahhoz, hogy bármit (még jogos követelést is levonjanak a béredből, a te előzetes írásbeli hozzájárulásod szükséges - ha mégis levonnak a béredből azzal sikkasztást követnek el.)

Az elszámolási papíron csak azt legyél hajlandó aláírni, hogy nincs egymással szemben követelésetek. Ha ilyen papírt nem hajlandók kiadni, akkor ne írj alás semmit.

Olkabolka # 2003.09.12. 07:17

A képzést a munkáltató rendelte el, ami gyakorlatilag egy tréning/látogatás volt a külföldi partnerünknél.
Teljes mértékben a munkavégzésemhez kellett és ezt a tudást gyakorlatilag nem is tudom felhasználni máshol, mert nem olyan jellegű.
A munkáltató rendelte el és 5 napos volt.

Most kötelezvényt akar aláíratni vele, ez az utolsó napom és szerintem ha nem írom alá, akkor majd nem akarja kiadni a papírjaimat és a fizetésemet.
Egyébként ki kell adnia ma a papírjaimat, ugye? Nem mondhatja azt, hogy még nincs készen és postán küldi el.

köszönöm a segítséget.
Olkabolka

the big cat # 2003.09.11. 17:46
  1. Bármi legyen is a papír fejlécére írva, ezek szerint egy tanulmányi szerződés jött létre közöttetek. Ha létrejött. Ugyanis, ha a munkáltató rendelte el a képzést, akkor arra tanulmányi szerződést kötni nem lehet, a szerződés semmis, nem tartozol semmivel, ha bíróságra megy elveszti. ( ha ez valamilyen cég álatl szervezet és a cég tevékenységéhez köthető tanfolyás volt, akkor egyértelműen semmis a tanulmányi szerződés).
  2. Ha mégis van tanulmányi szerződés, mert tényleg nem a munkád végzésehez kellett a tanfolyam, és nem a főnököd rendelte el, akkor vagy a tanulmányi szerződésben kellett vona rendezni a visszafizetés kondícióit vagy, ha ilyen nincs benne, akkor a visszafizetés azonnal esedékes, és bármennyi haladékot ad, azt puszta szívjóságból teszi. Természetesn ha nem fizetsz aszerint késedelmi kamatra is jogosult lesz.
  3. ha mégis van tanulmányi szerződés, akkor is meg kell vizsgálni, hogy a kikötött visszadolgozási időszak arányos-e.

Tehát kérdéseim:

  1. Milyen tanfolyam volt?
  2. te kérted vagy a munkáltató rendelte el?
  3. Mennyi ideig tartott, és esetleg mennyibe került?
Olkabolka # 2003.09.11. 14:02

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni a munkáltatónak való tartozás=pénz törlésztésével kapcsolatban.

A cégnél felmondtam, holnap lesz az utolsó munkanapom. Kiküldetek egy tréningre, amiről sajnos született egy külön szerződés. Ennek értelmében én tartozok egy bizonyos összeggel.
Ezzel nincs is gond. Elfogadom, mert olyan hülye voltam, hogy hagytam hogy behúzzon a csőbe és aláírtam.
A kérdésem: van-e valamilyen rendelet vagy kitétel a Munka Törvénykönyvében arról, hogy ezt hogyan kell/lehet törvényesn törleszteni. A főnököm ugyanis kitalálta, hogy december 31-ig kaphatok haladékot.
Remélem, hogy ez is csak az Õ agyszüleménye és van törvényes lehetőség arra, hogy jövő év első feléig fizethessek neki.

A segítséget előre is köszönöm.
Olkabolka