Szóban kötött munkaszerződés


the big cat # 2003.09.13. 17:37

Nem hangzik hihetetlenül, és amagyar valósághoz nagyon is hozzátartozik a zsebbe pénz.

De nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, mint tudjuk.

Feri02 # 2003.09.12. 20:36

Köszi Big Cat!

Így fogok eljárni.És tudom,hogy hihetetlenül hangzik,de én tényleg tisztességes voltam.

the big cat # 2003.09.12. 19:53

Természetesen feljelentheted az APEH-nél, valahogy úgy, hogy nem kaptál elszámolást a béredről, és azt gyanítod, hogy nem jelentett be, és amikor közölted, hogy márpedig neked munkaszerződés kell, meg elszámolás akkor kirúgtak és megfenyegettek, hogy lopással fognak vádolni. Ugyanezzel menj a munakügyi felügyelethez is, aztán a rendőrségre is elmehetsz, hogy megelőzd a tulajt aki azzal fenyegetett, hogy autólopást fog rád kenni, ha nem elégedsz meg a zsebbe pénzzel, és továbbra sem akarsz feketén dolgozni. Plusz bíróság előtt is pereld be a munakbéredért, meg a munakszerződésért.

Ha belevágsz, akkor egyszerre mind a négy fronton, és biztosítsd be magad, előtte szerezz ügyvédet. Mivel csak rövid ideig dolgoztál ott mindenképpen hitelesnek fog hangzani a tisztességes bejelentett munkát végezni akaró egyszeri naív polgár, és a feketemunkát alkalmazó, lopással való feljelentéssel fenyegető használtautónepper esete.

Feri02 # 2003.09.12. 18:15

Sziasztok!
Nekem is hasonló jellegű problémám adódott a mai napon.Ezért szeretnék segítséget kérni tőletek,hogy mit tehetek.Másfél hónapig dolgoztam egy használt autókereskedésben és nem kaptam ez idő alatt írásos munkaszerződést.A szóbeli megállapodás szerint havi nettó 60000 Ft-ért dolgoztam.Később derült csak ki,hogy a hét itt nem öt munkanapból áll,hanem minden második héten 7 napot kell dolgoznom.Így egy hónap alatt napi 8.5 órát dolgoztam 25 vagy 26 napig.Első havi fizetésemet zsebbe kaptam,de mivel legális munkaviszonyt szeretnék létesíteni és nem 60000 Ft-ot keresni 25 nap alatt,ezért a mai napon felmondtam és kértem a bérem rendezését.
Hozzátartozik a történethez,hogy az autóm másfél héttel ezelőtt elromlott,így néhány alkalommal kaptam a munkába járáshoz kölcsön autót a telepről,amit annak rendje és módja szerint mindig rendben visszavittem.A munkanap végén kértem az elszámolást,de a tulajdonos megtagadta mondván,hogy pár nappal ezelőtt elakartam lopni egy autót és örüljek,hogy nem jelent fel.Kikértem magamnak a gyanusítgatást,mivel mindig pontosan és korrektül végeztem a munkámat és soha nem loptam senkitől.Tudni szeretném,hogy mit tehetekebben az esetben?Fel jelenthetem e a Munkaügyi Főfelügyelőségnél és az Apehnél?

Talmács # 2003.09.12. 17:42

Köszönöm a választ Big Cat, sokat segítettél.

Peti

the big cat # 2003.09.12. 17:27

Munkaszerződést kizárólag írásban lehet kötni. Szóbeli megállapodás semmis. Felmondás szintén.

Viszont, ha valaki mégis dolgozik írott munakszerződés nélkül, és a munkáltatónak nem áll szándékában a semmisséget okozó formai hibát orvosolni (azaz visszamenőleges hatállyal munkaszerződést írni, akkor bírósághoz fordulhastz, amely határozatával pótolni fogja a formai hibát, megállapítja a munakszerződés tartalmát, és az alapján kötelezi a munkáltatót a fizetésre. Javaslom, hogy a bíróságtól csak azt kérdd, hogy állapítsa meg amunakszerződés létrejöttét és tartalmát, de a megszűntét ne állapíttasd meg, így ezek után lesznek kénytelenek írásban felmondani, neked a közbenső időre meg munakbér jár.

Talmács # 2003.09.12. 17:13

Sziasztok!

A lényeg az, hogy dolgoztam egy cégnél egy bizonyos ideig (pár hét csak), de a munkaszerződésemet nem foglalták írásba. Bért nem fizettek amikor eljöttem és a felmondás is szóban történt. Érvényes-e így a felmondásuk egyáltalán és mennyi bért követelhetek, ha két hétre van közvetett bizonyítékom és legalább 27 tanú hogy ott dolgoztam?

Várom szives válaszotokat.

Előre is köszönöm!

Peti