ismét egy felmondás


the big cat # 2003.10.01. 19:08

Mégegyszer, te nem mondtál fel. Ezért semmiféle felmondási idő sem folyik most. Csak akkor van valamiha a felmondást, vagy aközös megegyezést írásban rögzítettétek. A te közös megegyezési javaslatod, ha határidő nélküli volt, akkor még most is él, és válaszolhat rá, amikor csak akar, és kiköthet más határidőt, de azt neked írásban el kell fogadnod. ettől közös megegyezés.

Netka # 2003.10.01. 13:58

És még valamit kérdeznék.
Egy ilyen esetben nincs valamilyen kötelező érvényű dátum meghatározva?
Magyarán arra gondolok, hogy amikor javaslatot tettem a közös megegyezésre és a főnököm azt mondta, hogy elfogadja, gyakorlatilag a felmondási idő lejárátig bármikor Õ azt módosíthatja? A konkrét dolog amire gondolok, hogy ebben az esetben pl nincs meg az a 8 napos határidő, ami bármilyen ügyintézésnél pl általánosnak mondható?
Mert jó 1,5 hétig ült a dolgon, mire kibökte, hogy nem enged el.


Netka

Netka # 2003.10.01. 13:45

Köszi a gyors választ!
Ha minden igaz, holnap reggel fogok ügyvéddel beszélni erről az egészről.
Soha nem gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult lesz. Eddigi munkahelyeimen (2) eddig minden simán ment, jogi dolgokba soha nem kellett bonyolódni, pedig volt már olyan is, hogy azonnali felmondással mondtam fel, mert felháborítóan bántak velem.
Egyébként amit itt most velem csinálnak azért is érthtetlen számomra, mert mások is elmentek már a cégtől és el is engedték a felmondási idő egy részét, és nekem a szemembe mondta a főnök, hogy gondolkodott azon, hogy elbocsát. Akkor most szükség van a munkámra vagy sem?
Egyébként felvettek 1 embert már abba a pozícióba amiben én vagyok, és szvsz egyszerűbb egy induló munkát átvenni valakinek, mint amikor már nyakig benne vagyunk.
A rendkívüli felmondással kapcsolatban amit írtam, nem csak kitalált indokaim vannak, hanem kézzelfogható dolgok. A fórumon olvasott előzeteseket átolvasva gyakorlatilag minden indokom vagy a MT-be ütközik, vagy egyéb személyiségi jogokba.
Mert például ha jól tudom nem tehetné meg, hogy figyelteti a munkavállalót oly módon, hogy az vele nincs előre közölve. Nálunk a telefont lehallgatják és kamera van valahol felszerelve az irodába. A pontos helyét nem tudjuk, de az biztos, hogy van. Hogy csak egyet említsek.
Bocsi, ha ilyenekkel fárasztalak, de úgy érzem, hogy nem becsületes ahogyan ebben a helyzetben bánnak velem.


Netka

the big cat # 2003.10.01. 12:57
  1. "Amikor felmondtam..." - sajnálom, de nem mondtál fel, hanem közös megegyezésre tettél javaslatot. Ezt el kell fogadniuk, akár azzal is, hogy a megszűnés, két hónap múlva, de lehet, hogy előbb. Ez csak írásban érvényes, ebből a szempontból az Mt. egyértelmű, tehát ha nincs írásoso elfogadó nyilatkozatod, akár csak részbeni is, akkor a munakviszonyod folyamatos. Kell egy felmondás, ami csak most indulhat, vagy egy közös megyezés, ami ben meghatározzátok, hogy meddig maradsz.
  2. Egy szerződésben a bele írt dátumok számítanak, az lenne a furcsa, ha nem így nem így lenne, akkor aztán mindenki bizonygathatná, hogy mi a dátum. Ha úgy érzed, hogy emiatt hátrány ért, akkor joggal való visszaélés miatt perehetsz, de nem adnék túl sok esélyt. Amikor valaki aláír egy szerződést, úgy, hogy a másik fél nem írja alá ott előtte és azt átadja neki, azzal, hogy írd alá majd egyszer, az beleegyezik abba, hogy amásik kezében van a szerződés visszamenőleges hatálya. Úgyszintén, a szerződés azért szerződés, mert két fél közös egybehangzó akaratát testestíi meg, tehát olyan nincs, hogy engem rákényszerítenek egy szerződésre. Minimum megvan a lehetőségem a teljes visszautasításra, viszont, ha még olyan feltételekkel is kell a szerződés, akkro nyilván el fogom fogadni. Jog nem ismeretére meg nem lehet hivatkozni. Ettől függetlenül a munkaszerződéseket az Mt szabályozza, méghozzá úgy, hogy bizonyos dolgokban nem enged szabad kezet a feleknek. Pl. a 3 éves tilalom (ha azért ellenszolgáltatás nem volt kikötve) semmis volt, még lázadni sem kellett volna ellene, egyszerűen ha ez alapján próbált volna perelni amunkáltató elutasították volna a keresetét. ugyanigí ha a szerződésben más törvénytelenségek vannak, azok is semmisek.
  3. A rendkívüli felmondással kapcsolatban ugye nem csak az van, hogy ő neked nem fizetne, de ha beprelne, márpedig beperelne, mert nem akarna fizetni, akkor nemcsak, hogy nem fizetne, hanem még a kárát is követelhetné rajtad, plusz ki kellene neki fizetned 2 havi átlagbéred. Az a helyzet, hogy nem az számít, hogy te miylen indokot tudsz felsorolni a rendkívüli felmondásra, hanem hogy ez megfelel-e az Mt. nagyon szigorú követelményeinek. Ha ezen gondolkodzs, azt javaslom feltétlenül konzultálj munkajogásszal, a rendkívüli felmondás szövegezéséről, mivel ezen sokat bukhatsz.
Netka # 2003.10.01. 12:23

Köszi a jótanácsokat!
A számozás sorrendjét betartva válaszolnék:
1.
Amikor felmondtam a nagyfőnök azt mondta, hogy elfogadja, de az elbocsátás időpontján még gondolkodnia kell. Ezt írásban nem erősítette meg. A hét elején a kisfőnök amit elmondott, hogy hogyan és mikor engednek el erről szintén nem készült írás, pedig ha jól értelmeztem a szavaidat akkor érvényes, ha írásban módosítva van. Egyébként négyszemközt azt is mondta, hogy ha találnak embert helyettem, akkor hamarabb is elengednek. De így meg aza probléma, hogy mit mondjak a leendő munkahelyemen, főleg, hogy szerződést is írtunk már.
Ezen a helyen én nagyon nem akarok maradni, movel a felmondásom óta - de gyakorlatilag előtte is- folyamatos szívatásokban volt részem.
2.Hogy lehet az, hogy csak a szerződésben lévő dátum számít? Az amikor a szerződés módosítását aláíratták velünk, nem volt róla szó, hogy csak hónapokkal később, amikor a cégnek már égető és több kolléga már felmondott, kapjuk meg az aláírt példányt. CSak kell lenni a jogban erre valami utalásnak?
Egyébként a régi szerződés meg tele volt szabálytalan és törvénytelen dolgokkal, és gyakorlatilag csak olyan dolgokat tartalmazott ami a minkáltatót védte. Amikor aláírtuk, nem volt lehetőségünk módosíttatni rajta. Többek között olyan kitététel is szerepel benne, hogy 3 évig nem helyezkedhetünk el hasonló profilú cégnél. Persze ezen fellázadtunk, mert az ember nem azért tanult x évet,hogy utána ne a szakmájában dolgozzon.
3. A rendkívüli felmondással kapcsolatban nem érdekel már, hogy nem fizetné ki a felmondási időre eső járandóságot, csak már elmehetnék innen. A betegségemről pedig csak annyit, hogy a folyamatos túlórázások és hétvégén elrendelt munkák után járó pihenőnapot csak a hétvége után kaptam, azt is csak 1 nap után 1 fél napot, + a túlórát. A hétközbeni túlórákat "grátisz"ban kellet dolgozni, arra sem bér, sem pihenőidő nem jár. Szóval az ember a testét csak egy ideig sanyargathatja. Ezek következményeképp a pajzsmirigyem eszeveszetten kezdett el működni. A kezelésem közel 2 hónapja tart, ami alatt volt egy nagyon súlyos gyógyszerallergiám is. A héten az orvos mondta, hogy némi javulás tapasztalható, de mindenképpen kerülni kell a stresszes helyzeteket. Én pedig nem akarok visszaesni. Egyéb következményei a dolognak, hogy a kezelés hosszú időt vesz igénybe, és évekig a gyerekvállaláson még nem is gondolkodhatok. A táppénz menne akár 1-2 hónapig is, de akkor meg miből élek meg? A fizetésem egy része hivatalos, kb. 2/3 része zsebes pénz. És az sem elhanyagolható, hogy év elején 2 hétig nyomtam az ágyat az influenza miatt és elfogytak a napjaim. Hogy azon felül mi és hogy jár azt nem tudom.
De gyakorlatilag a rendkívüli felmondásra legalább 5 indokot fel tudnék sorolni, hogy miért tenném.
Várom a választ :
Egy félig-meggid elkeseredett dolgozó:


Netka

Pfifferling # 2003.10.01. 12:12

Megintcsak bocs az 1.-ben említett figyelmetlenségért, és kösz a korrigálást (legközelebb kétszer megnézem, hogy mit írok).

the big cat # 2003.10.01. 11:09

3. pontban ...munkavállaói rendkívüli felmondás esetén...

the big cat # 2003.10.01. 11:07

Na szóval itt sokminden van.

1. A közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésére tett javaslatod nem felmondás, ha azt nem fogadják el úgy, ahogy kérted, akkor a munkaviszonyod még ma is él, nem vagy felmondás alatt. Ha elfogadják, de módosítva, annak írásos nyoma kell legyen, amin mindkettőtök aláírása szerepel.

Tehát szerintem te jelenleg nem vagy felmondás alatt sem, és aközös megyezésés javaslatod elutasították.

Emmiatt, ha szabadulni akarsz, akkor fel kell mondanod, és akkor a felmondással indul a 2honap felmondási időd, amit végig le kell dolgoznod, a munkáltatónak nincs felmentési kötelezettsége, elletétben azzal, amit Pfifferling kollega írt. (Csak akkor volna, ha ő mondott volna fel, de gondolom erre nem került sor.)

Szabadulhatsz olyan módon is, hogy teszel egy újjabb közös megegyezési javaslatot, mostmár azt az időpontot jelölve meg benne, amit a főnököd is elfogad. (Gondolom szept. 19+két hónap).

2. A munkaszerződés módosítása a dátuma napjától hatályos, még akkor is ha te csak később kaptad kézhez, hiszen aláírásoddal beleegyeztél, hogy az áprilistól legyen hatályos, ezzel a munkáltatód egyetértett, amit ő szintén aláírásásval hitelesített. A szerződések antedatálása főszabályként nem jogellenes.

3. Rendkívüli felmondás esetén a munkáltatód nyilván beperelne, hiszen nem kívánná kifizeni a felmondási idődet, meg avégkielégítésedet, amit kötelezően meg kell tennie munkáltatói rendkívüli felmondás esetén. Továbbá, szerintem a betegséged nem elégséges indok, hiszen először is ha valaki megbetegszik, annak betegálományba kell vonulnia, és akkor viszont az a kényelmes, ha van munkaviszonya. A betegséged akkor lehetne indok, ha bizonyítani tudnád, hogy a munkáltató a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, és betegséged ennek egyenes következménye. Erre szinte nulla esélyt látok.

Sajnos nemigen látok más kiutat, mint, hogy kitölts a felmondási idődet.

És javaslom, hogy sürgősen rendezd a munkaviszoynod megszüntetését valahogy (közös megyezés, vagy rendes felmondás) mert egyébként az még él, és nem is fog megszűnni.

Pfifferling # 2003.10.01. 10:31

Kedves Netka!
A felmondási időnek a felére (30 napra) a munkáltatód köteles felmenteni a munkavégzés alól (akkor, amikor Te kéred). A felmondási időre jár a béred is.

A leveled szerintem nem minősült felmondásnak. Meg kéne nézni, hogy a munkaszerződés-módosításban ki volt-e kötve, hogy milyen nappal módosítjátok a szerződést. Ha nem volt benne ilyesmi, és ha azóta nem írtál és nem is kaptál felmondólevelet, akkor már csak az módosított szerződés hatálya alatt mondhatsz fel.

Az egészségügyi indok szerintem necces lehet, mint rendkívüli felm. ok, de erről nyilatkozzon valaki, aki tapasztaltabb nálam.

Netka # 2003.10.01. 09:23

Sziasztok!
Olvastam már a témában jónéhány hozzászólást, de csak egyre elbizonytaladom.
Szóval a segítségeteket kérem.
A helyzet az, hogy a jelenlegi cégemtől nagyon el akarok menni. Ennek oka részben a közvetlen főnökömmel való viszonyom (folyamatosan alámtesz), másrészt egészségügyi eredetű, ugyanis 2 hónapja derült ki, hogy a folyamatos idegeskedés és a pihenés hiánya miatt olyan betegségem lett, amit min.2 évig fognak kezelni. Hozzáteszem ezek az okok a sok túlóra és hétvégi munkavégzés.
A szerződésem szerint 60 nap a felmondási időm. Szeptember 19-én írtam egy levelet (nem felmondásként címezve ugyan), amelyben kértem a munkaviszonyom megszünteését közös megegyezéssel, október 10.-i határidővel. A nagyfőnök azat mondta akkor, hog yelfogadja, csak a dátumot nézeti még meg. És most jön a problémám: a közvetlen főnököm most hétfőn, 29-én közölte, hogy nem tud elengedni, mert nincs ember a helyemre és ragaszkodik a 2 hónaphoz, annyi engedményt ad, hogy az ez időre járó szabadságomat levonja belőle és mehetek. Arról szó sincs, hogy kifizeti.
Van még egy másik problémám is, történetesen az, hogy ezév áprilrisában módosították a munkaszerződésünket, amelyet 'rendkívül fontos' volt aláírni nekünk (dolgozóknak). A nagyfőnök eddig ült a babérjain és csak 29-én kaptam meg aláírva.
Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy a felmondás idejében már érvényes volt az új szerződés, vagy csak annak átvételével válik érvényessé, mert a dátuma még az áprilisi ( bár én mindkét példányra ráírtam, hogy mikor vettem át).
Az új helyen várnak 13-ától és nagyon szeretnék már innen szabadulni.
Egyéb körülményként még megjegyzem, hogy az állásomat (más kollégákéval hasonlóan) már augusztu 1. óta folyamatosan hirdetik, csak vagy nem jönnek, vagy válogat a főnökség, valamint személyesen a nagyfőnök mondta nekem, hogy gondolkozott azon, hogy elküldi a csoportot. Az utóbbi időben folyamatosan kaptuk a leszúrásokat, hogy így sz....ul dolgozunk meg úgy. Közben meg sorra nyerjük meg a pályázatokat amiből megél a cég. Ezek után arra várjak, hogy egyszercsak kiteszi a szűrömet?
Akkor meg mit akar?? Ameddig az Õ érdekeit szolgálom addig jó vagyok, amikor meg talál a helyemre valakit, azonnal kitesz??
Mert arra is volt már példa amióta itt vagyok azonnal elbocsátották a dolgozót és az addig járó fizetésén semmit nem kapott.
Az a kérdésem lenne még, hogy ezek után egészségügyi okokra hivatkozva rendkívüli felmondást beadhatok-e következmények nélkül?
Előre is köszi a válaszokat


Netka