Napi (ön)bejelentés EV nélkül - lehetséges?


Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 18:07

Márpedig ha épp a NAV-hoz nem érkezik be
Az adóhatóságnak nem emilben jelent a program. És természetesen az is többszörösen biztosított, hogy amit egyszer beírtál, az ne vesszen el. Magad sem tudod törölni.

drbjozsef # 2020.04.15. 17:59

Én azt olvastam, mindenki számára kötelező lesz az online tankolás, csak a neten lehet majd benzint venni. (bár állítólag, afféle kiegészítő szolgáltatásként meghagyják a benzinkutakat is).

Szomorú örökös # 2020.04.15. 16:30

KBS

Tudok olyan webszolgáltatást, ami működik még mobiltelefonról is. (A kész számlát pedig elküldheted emilben - ha esetleg hálózati nyomtató sincs a közelben.)

Erről már csak annak az embernek a története jut eszembe, aki egy „nagy szoftvergyártó cégnél” nem lehetett takarító, mivel nem volt neki email címe. Helyette viszont olyan ügyesen kereskedett, hogy a végén egy hatalmas kereskedelmi RT tulajdonos-vezérigazgatója lett. :-D

Szóval komolyan gondolod, hogy amikor az elvégzett munkádról számlát kér a 75 éves Nagy Pista bácsi, akkor te majd cserébe kérsz egy email címet tőle, ahová továbbítod a számláját, mert épp nincs nálad számlatömb? Nos, ő nem biztos, hogy ilyen esetben kifizet, mivel nem valószínú, hogy kap róla akármilyen számlát, ami ugyebár neki megfelelne. Úgyhogy alapból én ezt az egész kötelezőséget erősen megkérdőjelezem, mivel pont az tud ebben nagy gondokat okozni, hogy még egy egyszerű email vagy sms is el tud tűnni manapság az éterben. Ha ugyanez számlával történik, az nem igazán fog jóra vezetni. Márpedig ha épp a NAV-hoz nem érkezik be, amit az adózó elviekben elküldöttnek gondol, akkor teljesen jogtalan bírságok kerülhetnek simán kiszabásra.

De ez már nyilván nem a feltett kérdéshez tartozik.

OFF
Éppenséggel a te információd volt félrevezető.

Látod, én legalább elismerem, hogy valóban hiányos volt az általam leírt infó, mert az online számlázás valóban kötelező lesz - nem pedig szabadon választható - de kiegészítő számlázásként lehet majd kéziszámlát is kiállítani, csak akkor azt úgy kell feltölteni a NAV oldalára, ahogy írtam. Mellesleg akinek nincs ennyi ideje számlázási adminisztrációval szenvedni, az valószínűleg online számlázást fog használni. Egészen pontosan ez a teljes információ. És hát tiéd is ugyanígy hiányos volt, amit erre válaszul írtál. De félek, hogy ezt nem fogod belátni. ;-)
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 15:59

OFF
A lekezelő stílussal meg óvatosan. Éppenséggel a te információd volt félrevezető. Nézd csak: „júliustól minden KATA alanynak kötelező lesz sajna”. Amiről már be is ismerted, hogy nemi igaz.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 15:57

Tudok olyan webszolgáltatást, ami működik még mobiltelefonról is. (A kész számlát pedig elküldheted emilben - ha esetleg hálózati nyomtató sincs a közelben.)

Szomorú örökös # 2020.04.15. 15:21

KBS

Aki akar - és annyi esze és főleg ideje van - az nyugodtan használhat továbbra is számlatömböt.

Amiből a kiállított számlákat legkésőbb 4 napon belül - 100 ezer ÁFA tartalom felett 1 napon belül - fel kell töltenie a NAV oldalán. Ha ezt nem teszi, bírságot kap. Nos, az online rendszerek ezt automatikusan teszik, nem kell vele külön köröket futni. És igen, én is fogok kézzel írott számlát kiállítani, mert nem fogok egy komplett net-kapcsolatos számítógépet nyomtatóval együtt hurcolászni magammal minden áldott nap.

Esetleg ha pontos infót nem tudsz, akkor legalább inkább maradj csendben és fél infókkal ne vezesd félre a kérdezőt. Ez az infó egy profi könyvelőtől származik mellesleg. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 12:17

Ez tévedés. Aki akar - és annyi esze és főleg ideje van - az nyugodtan használhat továbbra is számlatömböt.

Szomorú örökös # 2020.04.15. 03:33

KBS

Vagy még inkább valami webes szolgáltatással számlázni.

Jobb, ha eleve így csinálja kezdettől fogva, mert júliustól minden KATA alanynak kötelező lesz sajna. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.14. 20:35

KATA. Ötvenezret fizetsz havonta, abban benne van minden: járulékok, szja. S könyvelni sem kell, csak elrakni a számlákat. (Vagy még inkább valami webes szolgáltatással számlázni.)

Sücy # 2020.04.14. 20:24

És ha mégis EV, de valamilyen egyszerűsített adózási forma? (Sajnos nem vagyok bennük elég járatos.. EVA/KIVA vagy valami ilyesmi... Ezeknél esetleg nem kell kitermelni egy minimális adó/járuléktömeget )

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.13. 12:42

Nem egészen. A mindenkori megrendelőd nevében és helyett kell teljesítened, bevallanod a járulékot. Azt hiszem, naponta. (Nem tudom, most technikailag hogy megy ez; lemaradtam a bélyegnél.)

Tomsawier # 2020.04.13. 11:20

Köszönöm válaszod.

Ez teljesen járható út, nem is tűnik bonyolultnak.

  • Ügyfélkapun beküldöm a megfelelő nyomtatványt
  • következő hónap megfelelő napjáig átutalom a NAV-nak a megfelelő mennyiségű pénzt
  • majd bevallom az adóbevallásban (határidőket betartva)

Ennyi lenne az egész?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.13. 10:35

Nem munkáltatónak is dolgozhatsz egyszerűsített foglalkoztatással. Ha te intézed helyette az adminisztrációt, gyakorlatilag olyan, mintha egyéni vállalkozó lennél.
(Nem számoltam utána, de valószínű, hogy csak egy szűk sávban éri meg vacakolni vele; és még csak nem is jelent biztosítási jogviszonyt.)

Tomsawier # 2020.04.13. 10:29

Én, mint magánszemély olyan tevékenységet folytatnák alkalomszerűen (havonta 1-2 alkalommal), ami nincs képzettséghez kötve. Ezt hivatalosan szeretném, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen kiváltani csak ezért az EV-t.

Több helyen dolgozok, mindenhol napi bejelentéssel. Havonta 15 napot ez nem haladja meg. Sokszor lenne lehetőségem olyan munkákat vállalni, ami a napibéremtől 3-4x többet fizetne, alkalomszerűen. Van, hogy egész nap keverem a betont reggel 6-tól, este 8-ig, amiért kapok 14 ezer forintot, de párhuzamosan (FEOR 9114 Járműtakarító)-i munkakörben 2x ennyit lehetne keresni egy lelakott autó kitartásával. Nem büdös a munka, minden igényes és igénytelen munkát el tudok végezni, szeretnék Magamnak keresni, és nem más zsebét gyarapítani. Szeretném magam Hivatalosan levédeni. Van erre bármifajta lehetőség?
Idővel szeretnék EV lenni, de ahhoz az alapokat meg kell teremteni, de a havi járulékokat egyenlőre nem tudom kitermelni.