A munkáltató kötelezhet - e tesztek írására?


Eisenfaust # 2020.12.22. 12:36

Üdv mindenkinek!

Adott egy cég ahol nemrégiben a munkavállalókkal csináltattak egy írásbeli és szóbeli idegen nyelvi tesztet.

Egészen dedós dolognak találtam a tizenix éve külföldre dolgozó kollégák ilyesfajta egrecíroztatását, állásinterjú során mindenkinek felmérték az idegen nyelv ismereteit és a munkáltató akkor nyilván megfelelőnek találta azokat, máskülönben nem alkalmazta volna az illetőt főleg nem hosszú távon.

Mivel nem okozott nehézséget a teszt nem akadtam fenn rajta és továbbléptem gondolva, hogy a kiötlőnek egy kicsit megártott a karantén, megesik az ilyen, majd helyrejön.

Viszont most meg valami pszichológiai tesztet akarnak csináltatni. Ráadásul ezt nem is a cég végezné, hanem egy külföldi cég HR-ese, akinek a magyar cég bedolgozik.

Ha jól tudom én nem arra szerződtem a céggel, hogy ilyen tesztek írásával bohóckodjak, hanem azokra a tevékenységekre amik a munkaköri leírásomban találhatóak, és ami abban nincs azt nem vagyok köteles végrehajtani.

Azon kívül nem tudom mi közöm nekem egy másik cég HR osztályához?

Nem vagyok közvetített munkaerő, nem írtam alá ilyet a munkaszerződésemben, és a munkáltató cégem sem foglalkozik munkaerő közvetítéssel. Egy külföldi cégnek dolgoznak mint alvállalkozó, és nem hiszem, hogy a fővállalkozó ilyen szinten belefolyhat az alvállalkozó cég tevékenységébe, hogy tesztet végeztessen annak munkavállalóival és róluk adatokat gyűjtsön és tároljon.

Ezért arra lennék kíváncsi, hogy mi az a határ ameddig a munkáltató elmehet, hogy amikor túllépi ezt a határt, akkor jogszerűen tudjam visszautasítani a kérést.