Munkaidőkeret


thagan # 2021.06.07. 13:04

Sücy: köszönöm a válaszokat : )
Sajnos komplex a probléma és attól tartok, hogy ehhez munkajogász kellene, aki rendet tudna tenni a fejekben mind 2 oldalt (bár a cégnél vannak jogászok HRL-en..)
A tájékozatlanság hiánya csak az egyik fő probléma. A másik nagy baj és inkább ez a súlyosabb, az az órák elszámolása, pontosabban az ünnepnapok nyilvántartása.
Havibér esetén nem kellene foglalkozni különösebben vele, de mivel egyenlőtlen beosztásban dolgozunk (ahogy említettem 2 nap munka 2 nap pihi, stb) így egy picit bonyolultabb a helyzet.
A havibér estén csak a hétfő-pénteki ünnepek számítanak, na de vannak olyan napok is, amikor hétvégére esik az ünnep és én be lettem volna osztva munkára. Ilyenkor nekem -11.25 óra mínuszom generálódik, mivel én nem tudok dolgozni, és nem számolják azt el nekem, nem "nullázák" azt a napot.
Viszont ha hét közben van ünnep, akkor azt 8 órával számolják (furán jön le, de így van, mivel én többet dolgoznék, mint 8 óra, az én különbözetemet nem számolják el, azt a 3 óra 15 percet), azaz nekem keletkezik akkor is 3,25 óra mínuszom.
A rendszer nem működik és ennek sajnos a dolgozók isszák meg a levét. 12 órás munkarendre akarják ráerőltetni a havibért, aminek az alapja az általános munkarend. Nem is csodálom, hogy ilyen problémák lettek)

Sücy # 2021.06.05. 13:18

Thagan, találtam még valamit, bár nem tudom, mennyire segít rajtad... A harmadik pont az, ami lényeges: A tájékoztatásnak (bérpapírnak) olyannak kell lennie, hogy a mv az elszámolás helyességét ellenőrizni tudja. Tehát ezt követelheted a munkáltatón... Ha mered.. :P

Mt. 155.§.
(1) A munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.
(2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni.
(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.

thagan # 2021.06.01. 11:08

Semmilyen nyilvántartás nem létezett eddig. Bérpapíron van egy óraszám, ami a havibér sorában látható (ez az a szám, amit nyilvántartanak adott hónapra gondolom, ill. egy munkarendi nap, bár ez az óraszámból számítható).
Az érdekes az, hogy 2 ember esetében (nem volt szabadságon kívül egyéb, pl. táppénz) teljesen más óraszámot kapunk, nincs 2 egyforma szám, hiába dolgoztak az emberek ugyan annyit (ugyan abban a műszakban dolgozó emberekről beszélünk).

A másik: bérpapíron kivehető, hogy azokon a hónapokon, ahol hétvégére esik az ünnep és dolgozni kellett volna (ünnepnapon ugye nincsen termelés nálunk) nincs elszámolva óraszám arra a napra.
Pl: Tökéletes példa erre az április a húsvét miatt: 13 napot dolgoztunk, húsvét vasárnap és hétfő munkanap lett volna nekem. A bérpapíron 14 munkanap van feltüntetve: ez úgy jöhet ki, hogy húsvét hétfőt elszámolták, húsvét vasárnapot pedig nem.

Köszönöm válaszod Sücy : )

Sücy # 2021.05.30. 18:15

thagan

A bérpapíron nem volt rajta munkaidőkeret-elszámolás, hogy abban a hónapban hány óra elrendelhető munkaidő és hány óra elrendelt/ledolgozott munkaidő volt?
A heti elrendelések nem elérhetők visszamenőleg?
A munkáltatónak ezt kötelessége vezetni (napi szinten aktuálisnak kell lennie!), és a munkavállalónak joga a saját munkaidőkeret-alakulását megtekinteni.
Ha felmerül a gyanú, hogy a munkaidőkeret nincs nyilvántartva, megérhet egy munkaügyi ellenőrzést kezdeményezni.. Ha nem derül ki, hogy te hívtad rájuk ;)

Ha ünnepnapon nem kell dolgozni, és - persze nem is dolgozol - nem lehet ebből mínusz órád, hiszen a(z elrendelhető) munkaidőkeretbe sem fog beleszámítani.

thagan # 2021.05.28. 08:56

Üdv! 2 kérdésem is lenne:

1. A covid miatti 2 éves keretet használja a munkáltatóm. 2021. májusban jelentették be, hogy 2020.01.01-től kezdődően a keretben eddig le nem dolgozott órákat év végéig be kell pótolni. Eddig nem lehetett sehol nyomon követni az elmaradást, nem volt semmilyen tájékoztatás. Nyilván havibér esetén a mínusz órákat le kell dolgozni, de így 2 év helyett fél év alatt kell letudni a közel 80-130 órát az embereknek.
Van e ilyen esetben valamilyen védekezési lehetőség a munkáltató hanyagsága miatt?

2. Ill. 12 órás folyamatos munkarend mellett (2 nappal, 2 pihi, 2 éjszaka, 2 pihi, stb), ha hévégére esik az ünnep, de be lennék osztva munkára, viszont a gyárban nincs ünnep alkalmával munkavégzés, havibér esetén ilyenkor keletkezhet-e minusz órám?

Köszönöm a válaszokat : )

K. Zsófia # 2021.04.30. 11:10

Mt. 99. § (1) bekezdés

"A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje - a részmunkaidőt kivéve - négy óránál rövidebb nem lehet."

alfréd245 # 2021.04.14. 15:55

Sziasztok!

Jogforrást keresek arra a jogszabályra, hogy munkaidőkeretben a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni minimum napi 4 órában.