vis maior


KoZso # 2021.09.22. 10:47

Tisztelt Fórumtagok!

Munkáltató tavalyi évben munkaidő keretet alkalmazott márciustól december 31-ig. A munkavállaló főálású, heti 40 órás munkaszerződéssel havibéres, a havi ténylegesen ledolgozott munkaidőtől függetlenül teljes havi alapbérét megkapta. Havonta a játványveszély miatt kiesett munkaidőt (minusz balanszidő) göngyöli, hogy az év hátralévő részében majd visszadolgozza. A munkaidő keret végén a munkavállaló még mindig minusz balanszidővel rendlekezik, mert mindet nem tudta visszadolgozni.
Munkáltató a járványhelyzetet vis maior helyzetnek tekinti (elháríthatatlan küldő ok) így állítása szerint erre a minusz balanszidőre nem járt volna díjazás a munkavállalónak. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló havonta a keret időtartama alatt megkapta a havi alapbérét, így többlet díjazásban részesült, amit az előlegnyújtásból eredő visszafizetési kötelezetséggel visszavon a munkavállalótól.
Kérdés:

1. a járványhelyzet okán történ 1-2 hetes kiesett munkaidőt (2020. március) lehet e év végén vis maior -nak tekinteni, és ilyen jogcímen a munkavállalótól visszafizetést követleni?

Válaszokat előre is köszönöm.