társasházi villanyvètel

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.12. 12:20

A közös használat annyit jelent, hogy mindegyik tulajdonostárs egyetemlegesen használhatja a dolgot. De ennek a használatnak szigorú korlátja a tulajdonostársak jogainak, jogos érdekeinek a tiszteletben tartása. Így például, ha a közös használatú lépcsőházban, pincerekeszben a tulajdonostárs felkapcsolja magának a villanyt, azt ugyan saját maga érdekében, saját magának teszi, de nem sérti vele jelentősen a többiek érdekeit. Ha viszont beállítja oda a nagyfogyasztású elektromos eszközét (hűtőszekrény, esztergapad, villanyautó-töltő stb.) azzal a közös áramszámla combosítás révén már igen.

(Summa summárum: a "magáncél-közcél" felosztás itt dogmatikailag valóban nem szerencsés.)

drbjozsef # 2022.01.12. 10:43

Egyébként a magáncélú használat a jellemző.
Persze - de a közösség hozzájárulásával, mondjuk közgyűlési határozattal az SZMSZ-be iktatva, hogy ki, melyik részét használhatja a pincének arra a magáncélra.
Bár az igaz, hogy a lámpa használatát külön talán ilyenkor sem szabályozzák...

gerbera317 # 2022.01.12. 09:12

@Szomorú
A közös helyiségek használata csak a legritkább esetben történik közös célból. Például akkor, ha a lakógyűlést a lépcsőházban rendezik. Egyébként a magáncélú használat a jellemző. Ilyenkor törekedni kell arra, hogy a magáncélú használat az észszerűség határain belül történjen. A saját tulajdonú elektromos eszköz közös kontóra történő feltöltése már túllép ezen a határon.

Szomorú örökös # 2022.01.12. 08:57

gerbera317

Egy közös helyiségben kapcsolod fel a villanyt mindehhez.

Mano55 # 2022.01.12. 08:55

Köszönöm a válaszokat. Most beszèltem a közös kêpviselővel is. Igen, csak közös cèlra hasznàlható
Bár nem villanyautót töltøk vele. Akkor a reklamáló szomszèd, aki kiigènyelte az èn lakásom melletti volt közös wc. t, 25 ève használja ott a villanyt, ami a házè. Ès aki megvette a ház lègó pincèjèt az is a ház áramával világit... Amugy hogy lehet egy lègópincèt eladni az önkormányzatnak? Hová megyünk egy bombázás esetèn.. ja, remèljük nem lesz...
Azokat a sunyi jogszerűtlen dolgokat amit itt az önkormányzat művelt ebben a házban már nem is irom ki.
Egyêbkènt azt mondta a kkv. hogy beszèljem meg a többi lakóval.. Elèg nehèz mert 4 lakás ki van adva, kettőben nem laknak, 2 lakó nem szólt bele, az a kettő aki reklamált pont aki az unokanővèrem ês egy öreg, mindenve belelkötő nő. Ennyit meg a rokonokról...

gerbera317 # 2022.01.12. 08:26

mert csakis közös célokra használható
Hááát, amikor lemész a tárolóba, hogy előhozd a biciklidet, az minden, csak nem közös cél.

wers # 2022.01.12. 07:03

63 ève lakom a házban, ami mèg dèdnagyszüleimè volt

Ez azért elég gyenge érv. Erősen fogalmazva.

(munkajog, foglalkoztatás.... ez megint teli találat)

Szomorú örökös # 2022.01.12. 05:58

drbjozsef

Velem egyszer egy közös kerékpártárolóban szüntették meg a közös konnektort, mert az egyik lakó kifejezetten pofátlanul villanybiciklit töltött róla - akkor kezdtek megjelenni az ilyen eszközök a piacon. Nem nagy annak sem a fogyasztása, de akkor is tisztességtelen cselekedet volt. Úgy gondolta, hogy majd gyakorlatilag mások fizetik ki helyette az üzemeltetés költségét, neki így csak a töredéke jut, amit a közösbe fizet. Kb. az is hasonló gond volt, a lakók léptek az ügyben és leszereltették velem.

Tudomásul kell venni, hogy a közös áram nem azért közös, mert bárki használhatja, hanem azért hívják így, mert csakis közös célokra használható.

drbjozsef # 2022.01.12. 05:34

Mano55,

Azt szeretnèm megkèrdezni hogy jogom van e a társasház villanyóra alatti konnektorból nèhány ritka esetben áramot venni.

A közös használatát a közösen szabályozzátok, elsősorban a társasház közgyűlése.
Ha nincs szabályozás, akkor a közös dolgokat egyéni célra nem használhatod.

Értem én, hogy egy töltés pár forint, de ha nincs szabályozva, és egy pofátlan lakó bitcoin bányát üzemeltetne a ház áramán, és ezért havi 30.000 forinttal többet kellene fizetned közös költségbe az áramfogyasztás miatt, akkor azért sem szólnál? Pedig ez pont ugyanaz elvileg, vagy jogilag, csak a nagyságrend különbözik.

Szomorú örökös # 2022.01.12. 05:21

Mano55

Azt szeretnèm megkèrdezni hogy jogom van e a társasház villanyóra alatti konnektorból nèhány ritka esetben áramot venni.

Magáncélra nincs lehetőséged.

”Lezárták lakattal mert egy lakó sokat használta kertben flexelèshez stb.„

Ő pontosan olyan magáncélra használta, mint amilyenre te szeretnéd.

”Èvek óta lakat alatt, csak ha a közös kertben nyirják a füvet ahhoz kell.„

”A minap bedühödtem mert szerintem közös, a lakók akkor mièrt nem használhatják.„

Használhatják, de csakis közös feladatokra, célokra.

”Feltörtem mert a kocsim akkuját tölteni akartam.„

Nos, ez elég nagy butaság volt. Simán fel is jelenthetnek érte.

”63 ève lakom a házban, ami mèg dèdnagyszüleimè volt.„

Ettől még semmilyen előjogod nincs azzal szemben, aki mondjuk csak egy hónapja lakik ugyanott.

”A közös költsèggel fizetem az áramot is nem? Azt mondták lopom a ház áramát. Nem napi 24 órában kellett csak egy kis töltèshez.

Ez akkor is magáncélú közös áram-felhasználás, próbáld meg elfogadni. Ha az autód akkuját akarod tölteni, akkor lelógatsz a lakásból egy hosszabbítót és arról teszed, az már nem számít áramlopásnak.

Mano55 # 2022.01.11. 19:25

Üdv mindenkinek!
Lezárták lakattal mert egy lakó sokat használta kertben flexelèshez stb.
Èvek óta lakat alatt, csak ha a közös kertben nyirják a füvet ahhoz kell. A minap bedühödtem mert szerintem közös, a lakók akkor mièrt nem használhatják. Feltörtem mert a kocsim akkuját tölteni akartam. 63 ève lakom a házban, ami mèg dèdnagyszüleimè volt.
A közös költsèggel fizetem az áramot is nem? Azt mondták lopom a ház áramát. Szerintem meg jogtalan lelakatolni a lakók elől ha közös tulajdon. Nem napi 24 órában kellett csak egy kis töltèshez. Korábban az emlitett lakó adott a konnektorjából áramot, mert ő már nem használja a házèt.