Munkaadó által történő felmondás


drbjozsef # 2023.01.05. 17:55

bocsánat,
felmentettek a munkaviszony alól = felmentettek a munkavégzés alól

drbjozsef # 2023.01.05. 17:55

Iceburner1989,

1. Igen, de nem is szükséges. Akár 7 teljes munkaidős állásod is lehet, vagy végtelen, nincs korlátozva. Te dolgod, hogy mindenhol el tudd látni a feladataidat. Tájékoztatási kötelességed van a munkáltatód felé normál esetben, ha ez már olyan időszakra esik, amikorra felmentettek a munkaviszony alól, még talán az sem szükséges, hiszen minek?
A közös megegyezés is felesleges. Simán létesíthetsz új munkaviszonyt.

2. Utolsó munkában töltött napodon el kell számolnotok, és ki kell adniuk a papírokat is, de LEGKÉSŐBB a munkaviszony megszűnését követő ötödik napig.

3. Igen, hiszen a munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő FELÉRE köteles felmenteni.

Iceburner1989 # 2023.01.05. 15:02

Kedves Tagok!
Az alábbi ügyben kérném a segítségeteket.
Munkáltatóm 2022.12.27-én átadta a felmondásunkat.Indoklás: az üzletet,ahol dolgoztunk, 2022.12.31-én bezárják.
A felmondás szerint a 12.27-ét követő naptól 35 napos felmondási idő van. A megmaradt szabadságokat kiadják,a felmondási idő további részére a munkavégzés alól felmentenek.
A munkabért és a felmentési időre járó távolléti díjat 5 munkanapon belül átutalják.Ezen kívül 1 havi végkielégítésre vagyok jogosult.
A kérdéseim a következők lennének:

1. Szerencsés voltam és találtam más munkahelyet,ahova 01.10-én felvennének.
Létesítehetek-e új,teljes munkaidős munkaviszonyt a felmondási idő alatt,amennyiben a korábbi munkáltaóm a munkavégzés alól felmentett és az új munkaviszonyom nem sérti az előző munkáltatóm gazdadági érdekeit?
A cég jogi osztálya azt mondta,írjak egy közös megegyezéses felmondást,melyben a munkaviszonyom korábbi megszüntetését kérem,de a végkielégítésre ugyanúgy igényt tartok.
Ez így rendben van?!
2. A munkabért,a távolléti díj és a végkielégítést mikor kellene utalniuk?
3. Jogilag rendben van-e az,hogy habár a felmondási idő alatt kiadják a bent maradt szabadságot és a maradék időről felmentenek, viszont a 12.27-i felmondás után még 01.06-ig dolgoznunk kell?
Köszönöm a válaszokat.
Különösen az új munkaviszonnyal kapcsolatban

Szomorú örökös # 2022.10.25. 02:58

Tibi2

A felmondás indoka.....az volt őszerinte hogy ,,nem tudtam magamat elfogadtatni semelyik kollégámmal" Ezt neveztem én álindoknak.

Ez bőségesen elég szerintem ahhoz, hogy felmondjon.
Nincs itt semmiféle álindokról szó. Gyakorlatilag a munkahelyi morált ronthatja egy ilyen kolléga.

Valóban volt olyan kollégám akivel nem jöttem ki, de nem az összes ahogyan ő ezt az email-es levelezésben leírta!!.

Innen kezdve tök mindegy.

valóban semmi közöm ahhoz hogy a tulajdonos kit vesz fel és kit nem, mindaddig ameddig az én káromra nem történik a felvétele.

Mondom semmi közöd nincs hozzá, mivel azután vette fel, miután neked felmondott.
Eleve etikai történet alapja lehet, hogy te erről egyáltalán hogyan is tudsz, mivel nyilván ezt nem az ügyvezető osztotta meg veled.

Eleve szögesen ellentmondó az a tény hogy júliusban prémiumot kapok amit az ügyvezető döntött el, majd 3 hét szabadság utána meg indoklás nélküli felmondás Ez hogyan lehetséges??

Megindokolta később, nem? Pontosan így lehetséges! Az sem kizárt, hogy a 3 hét alatt sokkal jobban ment a munka nélküled, mint veled. Mi több, a kollégáiddal is elképzelhető, hogy kicsit addig elbeszélgetett, míg odavoltál. Ez neki bőségesen elég volt jelzésnek, hogy elbocsásson, nem gondolod?

Ha akarsz, indíts nyugodtan pert ellene, de nem kis kétségeim vannak abban, hogy esetleg meg is nyered.
Keress meg egy profi ügyvédet és személyesen konzultálj vele erről, ne itt tudakozódj.
Itt soha nem fogsz tudni korrekt választ kapni, mert nem ismerhetünk minden tényt, csak amit egyoldalúan megosztottál velünk.
Márpedig ne feledd, a másik felet is meg fogják a bíróságon hallgatni, nem csak téged. Mi több, tuti lesznek tanúi is.
És hát ha az ügyvezető egyben a cég tulajdonosa is, akkor azért sok jóra ne számíts.

Majordomus # 2022.10.24. 19:33

Nehéz ügynek tűnik...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.24. 17:31

A törvényszéken. 30 napos jogvesztő határideje van. Úgy látom, elmulasztottad.

Tibi2 # 2022.10.24. 15:20

Tisztelt drbjozsef és szomorú örökös!

Tényszerűen csak azt tudom mondani, hogy júliusban a cég féléves teljesítménye alapján prémiumot kaptam. Én is és minden munkavállaló Júliusban tehát még minden rendben volt, augusztusban 3 hét szabadságra mentem, majd amikor visszajöttem, várt az érthetetlen felmondás!!!!
Cégtől nem loptam nem károsítottam meg. A munkám miatt igaz csak szóban, de állandóan megdicsért az ügyvezető.

A felmondás indoka amit nem írt le a felmondólevélben csak a felmondás utáni email-es levelezésünkben derült ki számomra, hogy az volt őszerinte hogy ,,nem tudtam magamat elfogadtatni semelyik kollégámmal" Ezt neveztem én álindoknak.
Valóban volt olyan kollégám akivel nem jöttem ki, de nem az összes ahogyan ő ezt az email-es levelezésben leírta!!.
Innen jött a gyanúm, hogy a felmondás valós indoknak másnak kell lennie. A céghez bejelentett +1 munkavállaló vagyis a +1 bérköltsége az igazi ok. Ebben szinte biztos vagyok!!!

Tisztelt szomorú örökös!
Igaza van, valóban semmi közöm ahhoz hogy a tulajdonos kit vesz fel és kit nem, mindaddig ameddig az én káromra nem történik a felvétele.
,,nagy valószínűséggel - mondjuk az én véleményem szerint - túl sok fizetést kellett neked fizetni és gazdaságosabbá szerette volna a tulajdonos tenni a cég működését." ” Ezt én is így valószínűsítem, ebben szinte biztos vagyok.

Eleve szögesen ellentmondó az a tény hogy júliusban prémiumot kapok amit az ügyvezető döntött el, majd 3 hét szabadság utána meg indoklás nélküli felmondás Ez hogyan lehetséges??

Drbjozsef!
Hol tudom ezt a munkaügyi pert elindítani?

Tibor

Szomorú örökös # 2022.10.24. 12:57

Tibi2

egy gazdaságilag nagyon menő cégbe az ügyvezető aki egyben egy résztulajdonos is, felveszi a feleségét állományba.....Magyarul, a cég ügyvezetője a saját fizetésén felül a felmondásom után a felesége fizetését is hazaviszi.

Egyáltalán nem biztos, hogy hazaviszi, nem tudhatod, hogy mi van a szerződésében.
Egy a lényeg, nagy valószínűséggel - mondjuk az én véleményem szerint - túl sok fizetést kellett neked fizetni és gazdaságosabbá szerette volna a tulajdonos tenni a cég működését.

ezek után az egyik munkavállalónak vagyis nekem indoklás nélkül felmond....A gyanús és minden ok nélküli felmondás után azért született egy email-es levelezés az ügyvezető és köztem, amiben az ügyvezető nagy nehezen megnevezett egy nevetséges indokot. Ez az un. álindok..... Magyarul önös és családi érdekei miatt lecserélt engem. Engem kirúgott a feleségét felvette..

Nem írtad le azt a bizonyos „ál-indokot”. Egyébként is mi gyakorlatilag csak az általad leírt verziót ismerjük.
Különben meg ha övé a cég, akkor - már megbocsáss - azt vesz fel és küld el, akit akar, persze a törvények betartásával.
Ha nem egyfolytában a sértődöttség beszélne belőled és esetleg konkrét dolgokat is leírnál, lehet tisztábban látnánk mi is.

Természetesen a felesége sosem jár be a munkahelyre, ő csak a fizetését veszi fel!

Hát ez az, amihez neked már - mivel nem vagy az alkalmazottja - nem sok közöd van.

drbjozsef # 2022.10.24. 12:36

Tibi2,

Mt.66.§
(1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni.
(2) A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Az nincs benne, hogyan, és milyen formában kell indokolnia, de elég életszerű, hogy igen, az írásos rendes felmondásban kell, kellett volna indokolnia.
Az, hogy mi indok, meg mi "álindok", nem te döntöd el.
Ha szerinted sérelmes a felmondásod, jogszerűtlen, akkor indíts pert.
Azt azért érdemes tudni, hogy igen nagy balfasznak kell lennie a munkáltatódnak - a leírásod alapján nálad ez akár közel is állhat hozzá -, hogy jogellenes legyen a felmondása. Nem olyan nehéz indokot találni, ha akar.

Tibi2 # 2022.10.24. 12:10

Nem tudom hogyan nevezi a jog azt a jogsértést, amikor egy gazdaságilag nagyon menő cégbe az ügyvezető aki egyben egy résztulajdonos is, felveszi a feleségét állományba, majd ezek után az egyik munkavállalónak vagyis nekem indoklás nélkül felmond.
A valódi indok, vagyis a sérelmemre elkövetett, vagyis a felesége javára elkövetett felmondás a felmondólevélben természetesen nincsen rögzítve. A gyanús és minden ok nélküli felmondás után azért született egy email-es levelezés az ügyvezető és köztem, amiben az ügyvezető nagy nehezen megnevezett egy nevetséges indokot. Ez az un. álindok.
Magyarul, a cég ügyvezetője a saját fizetésén felül a felmondásom után a felesége fizetését is hazaviszi. Magyarul önös és családi érdekei miatt lecserélt engem. Engem kirúgott a feleségét felvette.
Természetesen a felesége sosem jár be a munkahelyre, ő csak a fizetését veszi fel!

Tibi2 # 2022.10.24. 11:45

Tisztelt Jogi szakértők!

A munkáltatónak kötelező a felmondólevélben megnevezni és rögzíteni a felmondás indokát?
A munaviszony 2021 november 2.-án kezdődött és a felmondás 2022 augusztus végén történt, tehát bőven a próbaidő után.

Köszönöm a választ
Tibor