Készenléti pótlék ebéd szünetben


drbjozsef # 2022.12.05. 08:22

A munkáltató most azzal állt elő, hogy mivel a munkaközi szünetet kötelező kiadni és ezalatt nem végezhetek munkát, így készenlétben sem lehetek, mert előfordulhat, hogy dolgoznom kell.

Ahogy efi írja, végülis vagy-vagy. Ha nem fizeti, akkor nem leszel készenlétben, és ha kellene is valamit csinálni, a szünet végéig biztosan nem fogsz, sőt, a telefonodat is lenémítod. Vagy fizeti.

Egyébként a munkaközi szünetet nem kötelező egyben kiadni, legalább 20 perc, de több részletben is lehet. Ha dolgoznod kell, majd bepótolod máskor. És a szünetben persze, hogy lehetsz készenlétben, hiszen a saját szabad, pihenőidődben is lehetsz az. A 110.§(1) "munkaidején kívül"-t ír. A munkaközi szünet pont ilyen.

Én azt kérdezném meg : ha a munkaközi szünetben nem végezhetek munkát, akkor ezek szerint a hétköznap este/éjszaka, a vasárnap, meg minden más olyan időben, amikor nincs munkaidőm, tehát nem végezhetek munkát, akkor ilyenkor sem lehetek valójában készenlétben szerintük, ugye?
Ami hülyeség, hiszen pont ellentmondana magának a készenlét értelmének. Fából vaskarika.

Majordomus # 2022.12.04. 22:04

Nem egyszerübb ha megegyeztek?
Fizesse ki az 1 órát és akkor rendelkezésre állsz.

efi99 # 2022.12.04. 20:38

Mondd meg a munkáltatónak, hogy rendben, de akkor amíg nem etted végig a menüt és nem ittad meg a kávét az 1 óra alatt, addig nem mész sehova és nem csinálsz semmit, hiába szólal meg a piros telefon.

GJG # 2022.12.04. 20:15

Köszönöm a választ!

A munkáltató most azzal állt elő, hogy mivel a munkaközi szünetet kötelező kiadni és ezalatt nem végezhetek munkát, így készenlétben sem lehetek, mert előfordulhat, hogy dolgoznom kell.

Ez így tényleg igaz? A törvénykönyvben erre konkrétan nem találtam paragrafust.

A kérdés végülis az, hogy elrendelhető-e készenlét munkaközi szünetben?

drbjozsef # 2022.11.09. 14:01

GJG,

Szerintem kell fizetni.

A munkaszerződés szerinti munkaidő napi 8 óra + 1 óra ebédszünet
Tehát a munkaidő 8 óra, és emellett 1 óra ebédszünet van. Az nem része a munkaidőnek. Hiszen akkor nincs munkavégzési kötelezettséged.
Amúgy az Mt. 92.§. szerint is 8 óra az általános napi munkaidő, és ha nem készenléti jellegű a munka, akkor csak lefele lehet eltérni tőle. (Vagy munkaidőkerettel, vagy egyébbel).
Az ebédszünet az az Mt. 103.§ szerinti munkaközi szünet, pont a 103.§(3) szerint 60 perc legfeljebb, és a (4) szerint a munka megszakad ilyenkor.

Ha ez alatt rendelkezésre kell állni, akkor ügyeleti vagy készenléti díj fizetendő.

GJG # 2022.11.09. 13:46

Üdv!

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy ha a munkavállaló minden hónapban 1 hét (0-24) készenlétre kötelezett, akkor jár-e készenléti pótlék az ebédszünet időtartamára?

  • A munkakör az MT 91.$ alapján NEM készenléti jellegű
  • A munkaszerződés szerinti munkaidő napi 8 óra + 1 óra ebédszünet (8-17-ig)
  • A készenlét elrendelése az MT 110. $ (1) c) alapján történik (technológiai támogatás)

Az én értelmezésem szerint az MT 86. $ (3) a) alapján az ebédszünet nem munkaidő, de mivel ezalatt is rendelkezésre kell állni (0-24 miatt), ezért erre a napi 1 órára is jár a készenléti pótlék. A munkáltató értelmezése szerint az ebédszünetre nem kell készenléti díjat fizetni, mert az a munkaidőben van, függetlenül attól, hogy nem része a 8 órának.