Munkahelyi telefonok rendszeresen szabadság alatt


Majordomus # 2023.03.23. 20:21

Na ezt osztja be a munkáltató.
.
Egyébként lehetnek rendkívűli esetek ahol tényleg kell a szabi.
Erre meg van a Munka Törvénykönyve.
Késő van nem nézek utána,de úgy emlékszem higy 7 nappal rendelkezik a dolgozó,a többivel a munkáltató.

efi99 # 2023.03.23. 18:31

Az "egy-egy napot ki tud venni nagy nehezen" számomra azt jelenti, hogy azért kéri többé-kevésbé rendszeresen. Egyébként ha valaki kap, másvalaki nem kap (esetleg nem is kér), akkor hogy lehet ezt egálba hozni nyáron, hiszen, akinek kevesebb marad, annak menni kéne, csak éppen zárva az iskola kapuja.

drbjozsef # 2023.03.23. 07:40

efi99,

Egyrészt itt most iskolatitkárról volt szó, aki nem pedagógus, teljesen normál szerződéssel, általános munkarendben dolgozik (nagyjából).

Pedagógus is kaphat, ha szükség van rá, nyilván simán átrendezik a helyettesítést az iskolában, de az alapszabadság nagy részét a munkáltató nyáron adja ki.

Majordomus # 2023.03.22. 22:20

Nem
Lehet kérni de nem kap.

efi99 # 2023.03.22. 21:10

A közoktatásban nem úgy van, hogy dologidőben nem is lehet szabit kérni?

Majordomus # 2023.03.21. 21:06

Na ja!
De hogy ég a ház, vagy Micike nem találja a szabadságnyilvántartót és lusta keresni, az csak akkor derűl ki,miután már felvette a telefont.
.
Be kell jelenteni hogy Külföldön vagyok vagy vagy éppen családot alapitok Zen szertartás ketetében.

drkatona # 2023.03.21. 20:24

Tisztelt Uram!

Én is egyetértek az előttem szólókkal. A szabadság ideje alatt nincs rendelkezésre állás, ezért a telefont sem kell felvenni. Azonban az elvárhatóság”, „jóhiszeműség és tisztesség”, „kölcsönös együttműködés”, és a „munkáltató jogos gazdasági érdekének védelmet szem előtt kell tartani. Ez annyit jelent ha ég ház, és a poroltó helyét mi ismerjük, akkor azért illik felvenni a telefont.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba ügyvéd
https://www.drkatonacsaba.hu/…munkajogasz/

drbjozsef # 2023.03.21. 05:57

Igen, a közoktatás az a terület, ahol a rendkívül magas fizetések és az óriási társadalmi megbecsültség miatt hatalmas a túljelentkezés.

Majordomus # 2023.03.20. 22:27

Csak hát az a helyzet,hogy nem mindenhol lehet válogatni a munkahelyekben.
Főleg a női munkaerőnek.
.
Ha nem így van meg kellene gondolni a munkahelyváltást.
(A minimálbért sok gelyen meg lehet keresni.)
.
Ha van hová...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.20. 16:59

Amikor a munkavállalónak nincs munkavégzési kötelezettsége, akkor rendelkezésre sem kell állnia.

drbjozsef # 2023.03.20. 13:38

hogy magán telefont szabi alatt fel kell venni, csak rendkívül indokolt esetben (kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt) lehetne egyáltalán indok erre,

Pontosítva : csak rendkívül indokolt esetben, kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt lehet a kiadott vagy a már megkezdett szabadságot megszakítani - a dolgozó ezzel összefüggésben felmerült kára és költségeinek megtérítése mellett. Mert a telefonálás ezt jelenti, hiszen a szabadsága alatt a munkavállalónak nem kötelessége dolgozni.

Már persze ha ettől eltérő rendelkezés nincs a munkaszerződésében.

drbjozsef # 2023.03.20. 13:36

jozsef75,

Igen. Így van.

jozsef75 # 2023.03.20. 11:08

Tisztelt szakértők,

Feleségem ügyében kérdezek: ő egy középiskolában iskolatitkár, kb minimálbéres fizetéssel, kicsit afölött.
Gyakorlatilag minden egyes szabadságán hívogatják bentről, ha egy-egy napot ki tud venni nagy nehezen akkor is.

Múlt héten először nem vette fel, mert nem vette észre, hogy hívják, hangsúlyozom, hogy magán telefonja van, a suli nem ad se telefont, se nem fizeti a költségét.
Ma elővette az igazgatónő, hogy hogy képzeli, hogy nem vette fel, ő a főnöke és mindig rendelkezésre kell állnia. A nejem rendesen felhúzta magát, mert miután mondta, hogy szabin volt, nem ad készenlétet és saját telója van, ezek után is csesztették őt, az indok továbbra is az volt, hogy rendelkezésre kell állnia ilyenkor is a főnökének. Persze amiért keresték nem is volt túl fontos, dolgoznia is kellett volna vele pár órát, minden szir-szar miatt felhívják egyébként. Ezzel nem is tudott volna mit kezdeni itthonról. Múltkor pl még dolgoznia is kellett a szabi alatt, természetesen fel sem merült, hogy kifizetnék vagy ilyesmi.

A dolog pikantériája, mellékszála, hogy egy katolikus iskolában dolgozik, elvileg humánus, a kisembereket is emberszámbavevő környezettel, főnökkel stb. Nos a tapasztalatok alapján én, aki multinál dolgozom, sokkal több keresztényi hozzáállású és korrekt főnökkel találkozom, mint ami ebben a suliban zajlik.

Rövid nyomozás után azt találtam, hogy abszolút nem szabályos ez a követelmény, hogy magán telefont szabi alatt fel kell venni, csak rendkívül indokolt esetben (kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt) lehetne egyáltalán indok erre, ezek egyike sem volt az. De ha így történik, akkor ki kellene fizetni.

Szeretném, ha nálam szakavatottabb oldalról is megerősítené valaki, hogy jól látom, hogy teljesen szabálytalan az elvárás felé, nem is beszélve az etikussági, erkölcsi vagy korrektségi szempontokat.
Köszönöm !