Munkahelyi szakmai gyakorlat


Chilly # 2024.02.13. 22:27

Kedves Majordomus!
A "lego" tényleg jó szó erre. Talán nem is azt vitatom, hogy a munkáltató jogosan járt-e el, inkább az a része kellemetlen, hogy a feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy az elvárt gyakorlatot megszerezze az ember, de számonkérik a teljesítést, illetve szankcionálják a hiányát.
Ez a középiskola/8 általános hasonlat, viszont nem releváns a témában, mert nem ilyen viszonyban van az elvégzendő gyakorlat és az érte adható bónusz. Csak egy példát mondok ehhez: korábban OKJ keretein belül le kellett vizsgázni vontató targonca vezetéséből (hogy drbjozsef-nek is igaza legyen). A kiadott jogosítvány addig nem volt érvényes, amíg az előírt gyakorlatot meg nem szereztem (furcsa szemlélet az, hogy nem először gyakorlatot szerez valaki, valamilyen gép vezetéséből és utána vizsgázik le ebből), konkrétan, 10 élő járatra kellett úgy kimenni, ahol volt oktató/vizsgáztató kolléga. A végén a vizsgáztató aláírt egy csomó doksit és azt kellett leadnom, hogy megkapjam a kibocsátási papírt ezen eszköz vezetéséről. És minden géptípushoz, ez a procedúra az elvárt.

Majordomus # 2024.02.13. 21:53

Tehát egy "lego" ember kell hogy legyél,akit bárhová be lehet pattintani ahol hiányzik a kolléga.
Nekem úgy tűnik a munkáltató lépése jogos.

Ha középiskolai végzettséghez van kötve a munkakör amit 8 általánossal töltesz be,akkor nem várhatod el hogy a cég fizesse a tanulmányaidat.

Chilly # 2024.02.13. 21:38

A jobb érthetőség kedvéért leírom. Repülőtéri gépkiszolgálásnál sokféle eszközből kell gyakorlati vizsgát tenni (lépcső, áramforrás, vízszállító, stb.) A gyakorlat megszerzése attól függ, hogy azon a gépen, amelyikre én vagyok beosztva lesz-e olyan kolléga, aki oktathat/vizsgáztathat. Nincs szervezett gyakorlati képzés. Csak azon múlik, hogy elég agilis vagyok-e, hogy magam mellé "rántsak" egy olyan kollégát, aki hajlandó ezzel és velem foglalkozni. Mint egy önképző kör...
Sajnos, amikor odakerültem erre az osztályra, senki nem mondta el, hogy a lehető legtöbb eszközből minél előbb le kell vizsgázni, mert később kellemetlenségeim lesznek ezek elmaradásából. És tény, hogy a januári bónuszomat el is vették, mert egy időponthoz kötött - önállóan teljesítendő - vizsgát nem végeztem el.

Majordomus # 2024.02.12. 20:46

Valószinűleg magasabb szintű szakmai képzettség megszerzéséről van szó,de akkor miért nem továbbképzés?

Mi akar ez lenni?

drbjozsef # 2024.02.12. 17:24

Mi az, hogy "gyakorlat"?
Még a beiskolázást, vagy a "végzettség" megszerzését érteném. De gyakorlatot?

Mit csináljon a targoncás, vegyen otthonra egy targoncát és gyakoroljon esténként? Vagy menjen el valami más céghez ahol játszhat az udvaron a targoncájukkal?

Lehet, egy konkrétabb tényállás is segítene.

Chilly # 2024.02.12. 08:52

Tisztelt hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, amelyre némi segítséget szeretnék kérni, hogy jogos, vagy jogtalan az a gyakorlat, amelyet a munkáltatóm végez?
A munkáltatóm írásban átvetetett velem egy igazgatói utasítást, mely szerint a "munkavégzésemhez feltétlenül szükséges - nem szervezett keretek közt történő - gyakorlat" megszerzését, illetve elvégzését időponthoz, illetve ennek elmaradását, vagy megtagadását, egyéb szankciókkal (havi bónusz megvonása, és/vagy a munkaviszony megtartását fenyegető intézkedések) sújtaná.
Mivel, a szükséges gyakorlat megszerzésére csak úgy van módom, hogy nekem kell elintézni, átszervezni, vagy elcserélni a munkaköreimet, hogy teljesíthető legyen a fenti elvárás, így jogtalannak érzem, a munkáltató részéről történő szankciókkal való fenyegetést.

Mi erről a munkajogban tapasztalt hozzáértők véleménye?
Köszönöm a segítségüket!
Cs. Tamás