magánindítvány és magánvád visszavonhatósága

drbjozsef # 2025.11.22. 21:24

gabriella,

A könnyű testi sértés az magánvádas, ejtheted a vádat, illetve ha nem jelensz meg mint magánvádló, akkor megszüntetik az eljárást.

A zaklatás bűncselekménye magánindítványra büntethető cselekmény, de nem te mint magánvádló képviseled a vádat, ezért ha az eljárás elindult, akkor ejteni, visszavonni a magánindítványt nem lehet.

gabriella # 2025.11.22. 20:04

Tehát ha elindul a bíróságon a tárgyalás,akkor sem lehet semmit tenni?
Ha nem jelenek meg,akkor sem ejtik a vádat?
Köszönöm

drbjozsef # 2025.11.16. 11:57

Igazán jól esik, még ha idegen tollakkal is ékeskedem... :)

Szomorú örökös # 2025.11.16. 11:51

drbjozsef

Oké, máris megértettem. Én ezek szerint úgy tudtam, hogy ez a kettő egy.
Bocsánat érte és meghajtom a fejem a nálam okosabbak előtt! ;-)

oligaliga # 2025.11.16. 09:36

Szomorú örökös

Az a magánvád. A magánidítványt a büntetőeljárás elején teszed: olyan bűncselekényeknél, amiben csak akkor indul eljárás, ha a sértett azt kifejezetten kéri. Ez lehet olyan bűncselekmény, ahol a vádat az ügyészség képviseli (közvádas), de olyna is, ahol a sértett (magánvádas). Ezért nem lehet a magánindítványt visszavonni.

Szomorú örökös # 2025.11.16. 06:34

KBS

Ellenben én úgy tudom, hogy ha a magánindítványt benyújó fél vagy a jogi képviselője nem jelenik meg már az első alkalommal sem,
akkor simán megszüntetik az eljárást és a feljelentett személy megússza büntetés nélkül. Zaklatás esetén viszont tudtommal nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.11.15. 23:27

Azoknak, akik nem olvasnak vissza, ellenben csuklóból válaszolnak rosszat: a magánindítvány nem vonható vissza.

Szomorú örökös # 2025.11.15. 23:02

gabriella

Magánindítvány lett téve +későbbiekben zaklatás is hozzájárult. Hogy lehet vissza vonni?
A magánindítvány ejthető, viszont a zaklatás tudtommal hivatalból üldözendő, azt nem fogják visszavonni.

gabriella # 2025.11.14. 18:26

Nem publikus .Van ebben minden.

Niki2025 # 2025.11.14. 18:23

Pont ezért, mert nem látok bele. Gondoltam, hátha megosztod velünk a történetet

gabriella # 2025.11.14. 18:22

Niki 2025
Ha nem látsz bele a történetbe akkor miért kérdezel ilyet???

Niki2025 # 2025.11.14. 18:16

Miért akarja ezt bárki is visszavonni?

gabriella # 2025.11.14. 18:09

Tehát semmilyen módón nem lehet felmentetni,a magánindítvány miatt?
Bíróságon a tárgyaláson sem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2025.11.11. 11:28

A magánvádat el lehet ejteni, a magánindítványt nem lehet visszavonni.

gabriella # 2025.11.11. 07:14

Szeretném megkérdezni,hogy volt egy családon belüli erőszak ami könnyű testi sértést okozott.
Magánindítvány lett téve +későbbiekben zaklatás is hozzájárult
Hogy lehet vissza vonni?
Köszönöm!

Szabó Magdolna # 2014.05.16. 08:45

Kedves Agent Cooper!
Köszönöm a segitséget!

Agent Cooper # 2014.05.14. 06:52

Kedves ObudaFan!

Gondolom, hogy arra gondolsz, hogy a Btk. 31. § (6) szerint "a magánindítvány nem vonható vissza". Ez a probléma pozitivista megközelítése, szerencsére a gyakorlat azért másképp működik.
Kérdésként vetődik fel, hogy a tanúvallomás során feltett kérdésre adott válasz magánindítványnak tekinthető-e önmagában. Álláspontom szerint általában igen, azonban nem minden esetben (pl. ez az eset is ezt példázza kiválóan, de hasonló lehet a helyzet, amikor valaki ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, és amikor kiderül az elkövető kiléte, akkor már nem kívánja a megbüntetését). Bár magánindítványnak kell tekinteni az előterjesztésére jogosultnak minden olyan nyilatkozatát, amely szerint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kívánja, azonban arra vonatkozóan semmilyen rendelkezés nincs, hogy az előterjesztésére jogosult a nyilatkozatát bármikor kiegészítse vagy pontosítsa. Tehát nyugodtan nyilatkozhat úgy, hogy a tanúkihallgatás során korábban tett nyilatkozatát visszavonja, mivel annak következményeit csak később ismerte meg pontosan, viszont a nyilatkozatának megtételére nem került volna sor, ha annak következményével tisztában lett volna.
Nálam egy magánindítványos ügyben kb. egy hónapja ez simán működött (bár más volt a bűncselekmény).
Egyébként a magánvádas eljárásban a magánvádló elejtheti a vádat, és ezzel gyakorlatilag ugyanazt az eredményt (az eljárás megszüntetését) éri el, mint ha visszavonhatná a magánindítványt, de jelen esetben garázdaság miatt is folyik az eljárás, így szerencsésebb a "magánindítvány visszavonása", mivel a könnyű testi sértés bűnhalmazatban való megállapítását kizárja a magánindítvány hiánya. A feljelentés visszavonása jelen esetben szóba sem jöhet, mivel hivatalból indult az eljárás.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.05.13. 20:04

A magánindítványt nem lehet visszavonni. A feljelentést lehet, illetve a magánvádtól lehet elállni.

Agent Cooper # 2014.05.13. 19:59

Kedves Szabó Magdolna!

Írjon egy nyilatkozatot, hogy a könnyű testi sértés miatt előterjesztett magánindítványát visszavonja.
De ettől még a garázdaság miatt az eljárást lefolytatják.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Szabó Magdolna # 2014.05.13. 18:29

Üdvözlöm!
Szeretnék kérdezni!
Több mint fél éve könnyü testi sértés,illetve garázdaság miatt indult eljárás több ember ellen,akik páromat bántalmazták.Engem az egyik illetö az arcomon pofon ütött ami miatt a rendörségi tanukihallgatáson magáninditványt terjesztettem elö.A kihallgatás éjszaka fél 2kor volt igy öszintén szólva nem voltam átgondolt sem de igennel feleltem a kérdésre hogy kivánok e magáninditványt elöterjeszteni az átélt sérelem miatt.Azóta megérkezett a vádirat is amibe szerepel a magáninditványom is amit szeretnék visszavonni amennyiben ez lehetséges ugy hogy részemre ne legyen következménye.A pofon elcsattant,viszont az illetönek felfüggesztettje van,amit a biróság majd foganasitásra elrendel,és nem akarom hogy konkrétan én is tehessek rólla.Hivatkoznak mostmár mindenre hogy erre az egy emberre ne legyen rábizonyitható amit egyébként ö is elismert(hogy páromat bántalmazta) igy ök azt hiszik hogy nem kap majd itéletet,viszont a magáninditványom miatt még kaphat.Öszinte leszek hogy nem vagyok teljesen tisztába azzal sem mi az a magáninditvány,sem azzal hogy ezért az illetö mit kaphat.Köszönöm válaszát,kérem nézze el tudatlanságomat! :)

Tiberis # 2013.06.11. 18:10

Bocsi: a kimenet az kimenetel akar lenni.

Tiberis # 2013.06.11. 18:09

Köszönöm a választ, ezt így most már értem. Az eljárás kimenetéről is kérdeznék.

lajcsó # 2013.06.10. 19:39

Másképpen megközelítve: a bűncselemény mindig jogellenes cselekmény. A vádemelésnél hiányzik a jogellenesség még akkor is ha a vád alaptalannak bizonyul, vagy ejtik a vádat. Ergo: a vád képviselete mindig jogszerű cselekmény, önmagában ezért sem az ügyészt sem a magánvádlót nem lehet bűncselekmény elkövetése miatt felelősségre vonni.

Tiberis # 2013.06.10. 16:40

Hát lehet, hogy nagy butaság, de az ügyész hivatalból az állam nevében jár el a közváddal,az ügyészség által kijelölten, és ez mentesíti, legalábbis én így gondolom. A magánvádló pedig vélt, vagy valós alappal, de mindenképpen személyes büntetőigénnyel lép fel. Emiatt volt a kérdés. végül is még mindíg nem értem, de mindegy......

lajcsó # 2013.06.10. 14:35

Hallottál már arról, hogy vádelejtés miatt büntetőeljárás indult az ügyész ellen?