Tisztelt Ügyvédek/Jogászok!
Kezdem az alap adatokkal: 2025. januárja óta végzek szellemi munkát jelenlegi munkáltatómál ECHO-s munkavállalóként, napi 8 órában. A munkaszerződésem mellé kapott téjékoztatóban szerepel, hogy 3 hónapos munkaidőkeretben dolgozom – tudtommal a Mt. szerint ezt a munkáltató egyoldalúan is módosíthatja, de csak előre, utólag már nem, illetve arról tájékoztatnia kéne, ilyen tájékoztatót pedig nem kaptam. A februári tájékoztató szerint szakszervezettel, vagy más érdekvédelmi szervezettel sem nekem, sem a munkáltatómnak nincs kapcsolata, kollektív szerződés hatálya alá nem esek.
Eddig minden hónapra kevesebb időre lettem beosztva, mint ami az adott hónaphoz tartozna egy napi 8 órás, heti 5 napos munkaidő esetén, ellenben a fizetésben még soha nem tapasztaltam levonást. A hónap végén mindenki aláírja a jelenléti ívet, amin fel van tüntetve melyik nap mikor dolgozott. Ezen a ténylegesen ledolgozott munkaidő szerepel, ellenben pár napra rá emailen mindig jön a fizetési jegyzék, amin már minden esetben úgy szerepel, hogy pontosan annyit dolgoztam, ami az adott hónaphoz tartozik. Például: 140 órát dolgoztam, a jelenlétin is ennyi szerepel, de a fizetési jegyzékben 168 ledolgozott óra van.
Alapvetően a cég elég rugalmasan bánik a munkaidővel, késéséek nem érdeklik, ebészszünet, szünetek se, de ezt a fajta "nagyvonalúságot", hogy elismerik állásidőnek azt is, amire ők nem osztottak be furcsállom, mert nem kevés óráról van szó.
A kérdésem a következő: ha most felmondok vagy ők kirúgnak, visszakövetelhetik a január óta keletkezett mínusz órákért járó fizetést? Én úgy gondolom nem, hiszen napi 8 órás munkaszerződésst kötöttünk és én végig rendelkezésre álltam, a munkaidő tervezés pedig a munkáltató feladata, akit amúgy is foglalkoztatási kötelezettség terhel.