Köszönöm a válaszodat, kicsit megnyugodtam, hogy egy hozzáértő is így látja (abba egyébként beletrafáltál, hogy valóban a médiában dolgozom).
„De a havi 168 óra és a nyilvántartás szerinti jelenléti különbözetre van valami külön jogcím a bérszámfejtett lapon? Állásidő, ilyesmi?”
Semmi ilyesmi nincs. A bérpapíron/fizetési jegyzéken (itt fizetési jegyzék szerepel rajta, nem tudom ennek van-e jelentősége), amit egyébként az egyik nagy bérszámfejtős/bérügyes szoftverel csinálnak a különböző levonások mellett a munkaidővel kapcsolatban egyedül olyan mező van, hogy „időadatok”, azon belül pedig ezek:
„Ledolgozott nap: 21/10 31 168 óra
Munkaszüneti nap : 0/1 1 0 óra
9”
Ennyi, más nem.
A ledolgozott napok melletti számok egy ideig fejtörést okoztak, de a naptárral összevetve sikerült "megfejtenem". A fenti példánál pl: 21 a hétköznapok, perjel utáni 10 a hétvégék száma. 31 összesen 168 meg amit a hónapban le kellett volna dolgozni, illetve amit ez alapján a cég elszámolt ledolgozott napként.
Hozzáteszem, a szabadságomat is már mind kivettem, de a bérpapíron még mindig az szerepel, hogy mind kivehető. Ellenben minden más elszámolás stimmel, pl. mikor a beosztás szerint ünnepnapon dolgozok, amire plusz pótlék jár, az pontosan látható a bérpapíron is, ergo valaki mégis csak a beosztást is nézi, mikor elkészíti a bérpapírt.
„A "helyben szokásos módon" is jogszerű. Pl. kinyomtatva a faliújságra.”
Igen, ezzel rátapintottál az egyik nagy félelmemre.
Az egyik legnagyobb bizonytalanságot ez a – amúgy szerintem elég felháborító – jogszabály adja, hogy nem kell tájékoztatni a munkavállalót, elég csak közzétenni, hiszen nem tudom, mi minősül annak?
Nálunk nincs faliújság, de a teljes irodaházban van rengeteg részleg, ahol még soha nem jártam, mivel a munkám egyedül egy szinthez kötődik. Elképzelhető az a vérlázító lehetőség, hogy felettem 3 emelettel, a 329-es irodában van egy faliújság, amiről soha senki nem beszélt, és majd arra hivatkoznak, hogy ők oda kitettek egy A4-est amin rajta volt, hogy 3 hónaporól 12 hónapra emelik a munkaidőkeretet?
Ez nem joggal való visszaélés?
A helyben szokásos mód, bármiféle tájékoztatóra egyébként az, hogy emailen megküldik, minden vacakról emailt küldenek (pl. havi jutalmazási szabályok).
A bíróságon, ha ők valami fecnire hivatkoznak, hogy azon közzé lett téve a munkaidőkeret változása, hivatkozhatok arra, hogy ez abszolút nem a "helyben szokásos" megoldás, és életemben nem jártam arra, ahol ez ki volt függesztve, mert semmi keresnivalóm nem volt ott?
Hivatkozhat a Munkáltató tévedésre, annak ellenére, hogy az védhetetlen, hogy ő is tisztában volt azzal, hogy nem tölti ki a 168 órás munkaidőket? Esetleg mondhatja azt, hogy "bocsi, az előző munkaidőkeretek végén tévedtem az elszámolásnál"? mert ha igen, akkor gyakorlatilag tévedésre hivatkozva bérmikor 3 évesre lehet emelni a munkaidő keretet (hiszen a követelés 3 évig érvényesíthető).