Egyenlőtlen munkaidő


Nekényi Edvárd # 2003.10.15. 17:57

Nem tudom, hogy az idézett szöveg szerint mit jelent az egyenlőtlen munkaidőbeosztás.

Az Mt. ismer egyenlőtlen munkaidőbeosztást de így: "a munkáltató a munkanapokra - munkaidőkeret alkalmazása esetén - egyenlőtlenül is beosztható [Mt. 120.§ (1) bek.].

Munkaközi szünet [Mt. 117.§ (1) bek. a); 122.§]:
Eltérő rendelkezés vagy megállapodás hiányában a munkaidőbe a munkaközi szünet időtartama - a készenléti jellegű munkakör kivételével - nem számít be.
Főszabály szerint tehát, az egy órás munkaközi szünet nem számít munakidőnek, a munkáltató nem kíván azért fizetni, hogy pihensz.
Kivétel a készenléti jellegű munkakör, ami azt jelenti, hogy munkaidőd nem folyamatos munkavégzéssel telik (pl. nem "szalagon" dolgozol), hanem van időd közben pihenni, leülni (pl. gépek felügyelete, őrzés-védés).
Az irányadó tehát nem az, hogy milyen a munkabeosztásod, hanem, hogy milyen jellegű a munkaköröd.

Árnyék # 2003.10.13. 11:53

Azért irok mert értetlenűl állok a szerződésemben leirtakkal. Idézném, hogy könnyeb legyen meg érteni: Irányadó munkarend:3 műszakos egyenlőtlen munkaidő beosztás. Mit jelent ez? Tudni kell, hogy mi 12 órában dolgozunk amiből csak 11 órát fizetnek mivel levonják a pihenő időt ami 1 óra. Heti 3 illetve 4 napot dolgozunk átlagban. Ez havi 160 illetve 176 órát jelent.
Kérdésem még levonhatja-e a pihenőidőt így ? Szerintem a tőrvény azt írja elő hogy 3 vagy több müszakban dolgozunk akkor a pihenőidő beleszámit a munkaidőbe. Tehát ha 3 műszakos egyenlőtlen munkaidő beosztást ír a szerződés akkor nem vonhatja le vagy igen?
Válaszokat előre is köszönöm!


Zso