Üdv! 3 hónapja nem találnak pénzügyest a céghez ahol dolgozom a logisztikán. 4 órában dolgozó anyuka vagyok (a pénzügy nincs a munkaköri leírásomban), szeptember 1-ig vállaltam el szóban a helyettesítést, de már 3 hónapja csinálom, nem tudom a saját feladataimat megfelelően elvégezni, mert a pénzügyet kell csinálnom. November 1-el írtam egy e-mailt hogy nem vállalom tovább a helyettesítést, ezért burkoltan megfenyegettek, hogy kirúgnak. 4 hete beteg vagyok a gyerekeim is gyakrabban betegek, jó szándékkal szólni akartam hogy mással oldják meg mert gyakran megyek majd táppénzre, erre fenyegető reakciót kaptam. Mit tehetek?
Helyettesítés
„Mit tehetek?”
Lényegében semmit. Amint munkaképes vagy, dolgozz a kapott feladatok alapján a legjobb tudásod szerint.
Mit szeretnél?
Ha a cégnek nem felel meg a munkád, felmondanak. Ha szerinted jogtalan a felmondás, munkaügyi bírósághoz fordulhatsz.
Nem nagyon van más út.
Köszönöm. A munkaügyi bíróságon számít, hogy gyesről visszavéve a valóságos 25% átlagos béremelés helyett + 6,6 %-ért vettek vissza és ezt bizonyítani is tudom a valós béradatokat látva?
szekelyrenata
Válaszom nem jogi jellegű lesz, csupán egy privát vélemény.
A munkaköri leírásodat bármikor ki lehet egészíteni. Illetve általában, alapvetően tartalmazhat egy varázsmondatot, hogy azokat a feladatokat is el kell végezned, amikkel megbíz a felettesed. Van esetleg ilyesmi a szerződésedben?
Ezenkívül: ha 4 hete beteg vagy, akkor nem dolgozol épp, akkor hogyan is helyettesítesz épp? A saját munkádat valószínűleg nem a helyettesítés miatt nem látod el, hanem a betegállományod miatt.
És erre a mondatodra " mással oldják meg mert gyakran megyek majd táppénzre" milyen reakciót vártál a munkáltatótól? Ha te ennyire előre látsz egy betegállományt, akkor vagy visszaélsz a betegállományokkal, vagy jövőbelátó vagy, vagy komoly betegség áll a háttérben.
Én sajnos valamiért a legelsőt feltételezem.
- 1 : Mit szeretnél a bíróságon a béremeléssel? Mit értesz azon, hogy " valóságos béremelés" ? Igen, a többi dolgozó átlag 25 százalékot kapott, nem gondolkodsz el azon, hogy te miért csak 6,6 % -ot?
Valószínűleg rájuk lehet számítani ha átmenetileg pótolni kell egy távozó kollégát, és nem hiányoznak hetekig, előrevetítve , hogy ez bizony most gyakori lesz.
@szekelyrenata
" November 1-el írtam egy e-mailt" - ennek sincs értelme.
@szekelyrenata
„munkaügyi bíróságon számít, hogy gyesről visszavéve a valóságos 25% átlagos béremelés helyett + 6,6 %-ért vettek vissza”
Igen, számít, de nem abban az ügyben, amiért ki akarnak rúgni, hanem neked mint felperes kell beperelned a munkáltatódat, ha úgy látod, nagy ívben tett a Mt. 59. szakaszában foglaltakra.
Egyrészt figyelemmel a munkajogi igények 3 éves elévülési idejére, másrészt arra, hogy egy fennálló munkaviszony alatt indított per esetén a munkáltató egészen biztosan meg fogja találni a módját, hogy megszabaduljon tőled.
Kedves Niki, úgy vagyok 4 hete beteg, hogy közben dolgozom, nem vagyok betegállományban. Két gyermekem van a kisebbik kruppos, sajnos lehet tudni több év tapasztalata alapján hogy sokat lesz beteg. A saját munkám azért nem látom el teljesen, mert 4 órában dolgozom és nem fér bele az időbe. Ettől a cégtől mindenki menekül és már a 4. pénzügyest próbálják belasszózni. Jószándékkal segíteni akartam nekik az iskolakezdésig mindkét munkakört elláttam, akkor is ha nem fizettek érte többet. Ezt most nemhogy nem köszönték meg, de még meg is fenyegettek. A munkaköri leírásom meg fogom nézni. Köszönöm
eulimen
MT 59§ , ez a részlet : "meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára" véleményed szerint ez kötelező érvényű? Érdekel mit gondolsz erről
„Mit tehetek?”
Ha a munkáltató ideiglenesen más munkakörben akar foglalkoztatni (Mt. 53.§ (1)-(2)), akkor kérhetted volna, hogy írásban rendelje el.
Miután ez elmaradt, sajnos joggal mondhatja azt a munkáltató, hogy ejnye-ejnye, a saját munkaköröd feladataival nagyon cudarul állsz.
Ez a papírozás nélkül más munkakör ellátása egy csapdahelyzet, a munkavállaló egyedül azzal tudja megvédeni az álláspontját, ha ragaszkodik ahhoz, hogy minden le legyen írva.
A munkáltató pedig arra játszik, hogy csak akkor húzza elő a negyvennégy napos írott jokerkártyát, amikor már jogilag a sarokba lett szorítva.
Köszönöm, eulimen. Ez azt jelenti hogyha 2024.dec. 1-jén járt le a gyes, akkor 2027 dec. 1-ig indíthatom a pert?
Mármint 44 napig foglalkoztathat eltérő munkakörben, és ha nincs lepapírozva hogy bizonyítom, hogy már 3. hónapja foglalkoztat pénzügyesként?
@Niki2025
Kötelező érvényű, de mivel az adatok, amelyek alapján a munkáltató "ajánlatot tesz", nem transzparens a munkavállaló számára, nagyon nehéz ráérezni, mikor lett tényleg becsapva a dolgozó.
Másrészt nincs közvetlen munkajogi szankciója, ha mégsem tartja be a munkáltató. Menjen csak a dolgozó a bíróságra, esetleg ott töredelmesen bevalljuk négyszemközt, hogy igaza volt. Aki meg ugyanúgy átt lett vágva, de gyáva volt perelni, így járt.
... nagyon nehéz ráérezni, mikor lett tényleg becsapva a dolgozó. Ja és ugye egy perben konkrét igénnyel is elő kell állni, tehát a munkavállalónak kell legyen egy premisszája, hogy szerinte mennyi jár. Egy kisebb, összetartó kollektívájú cégnél ez talán még meg is szerezhető, de egy nagyobb vállalatnál (ahol kifejezetten fegyelmi kérdést csinálnak abból, ha valaki elkotyogja a saját fizetését, na vajon miért?) lehetetlen feladat.
„és ha nincs lepapírozva hogy bizonyítom, hogy már 3. hónapja foglalkoztat pénzügyesként?”
Tanúkkal.
„Ez azt jelenti hogyha 2024.dec. 1-jén járt le a gyes, akkor 2027 dec. 1-ig indíthatom a pert?”
A munkáltató valamikor visszatérésed előtt tett egy emelt bérajánlatot. Annak dátumától számít a 3 év.
@szekelyrenata
" úgy vagyok 4 hete beteg, hogy közben dolgozom, nem vagyok betegállományban" - ez így más színezetet ad a történetnek.
Szeretnék elnézést kérni ha keményen reagáltam, de őszinte leszek, egyetlen egy poszt sem verte ki még nálam ennyire a biztosítékot
@eulimen
Rendben, elfogadom, köszi
Kedves Niki! Köszönöm, ennyire még én sem éreztem átverve magam. A programunkban a bekönyvelési dátumokban vissza tudom nézni mióta csinálom július vége óta, ha ez bizonyít s 44 napos határnál. De tanúk is vannak, kérdés, hogy egy perben a jelenleg ott dolgozók mit mondanának. A bért pontosan ki tudom számolni, rálátok minden adatra 2013 óta, kicsi cég. Köszönöm az értékes gondolatokat. Holnap hivatalosan kérem tájékoztassanak meddig foglalkoztatnak még eltérő munkakörben, illetve utána a sajátomban szeretnének-e tovább. Ha nem 14 év után végkielégítés, felmondási idő jár... Szép estét!
szekelyrenata,
Arra azért érdemes gondolni, hogy kis cégnél, ha a többiek ott szeretnek/szeretnének még dolgozni, akkor a tanúkkal azért nem lesz egyszerű dolgod.
szekelyrenata
„A bért pontosan ki tudom számolni, rálátok minden adatra 2013 óta, kicsi cég.”
Azért ezzel óvatosan bánj, nehogy jogtalan visszaéléssel is meggyanúsítsanak,
mivel kihasználtad a jelenlegi helyzetedet és kutakodtál a pénzügyi adatok között.
A saját fizetési adataid ugyebár meglehetnek otthon is, ha megőrízted a bérpapírokat,
de a cég pénzügyi adatai között kutakodni egy, épp a céggel szembeni per miatt nem tartom jó ötletnek.
@Szomorú örökös
A munkaválalló munkajogi keresetében valamit állít és igényel. Neki nem kell az égvilágon semmit sem bizonyítania, honnan van az adat, ez a munkáltató feladata:
Pp. 522. § [Bizonyítás]
(1) "Munkaügyi perben a munkáltatónak kell bizonyítania
[...]
b) az igényelt juttatással összefüggő számítások helyességét, ha az vitatott"
Az persze megint egy újabb kérdés, hogy ha a kutakodást a program naplózza (tehát az ügyviteli rendszerből kerek-perec kinyerhető, hogy szekelyrenata lehúzta a teljes céges fizetési törzslapot 2013-ig visszamenőleg), és a munkáltató gynút fog, vajon honnan tudja a munkavállaló forintra pontosan, mennyit kaptak a kollégák, amíg ő szülési szabadságon volt, akkor azt az ügyet külön jogi útra terelheti.
Eléggé feleszkalált jogi kaszkád is kialakulhat akkor, ha egyik fél sem enged, sőt, az előzményektől csak még jobban begurul...
„munkáltató gynút fog”
Pardon? Gyanút, amikor a bérszámfejtéssel meg a pénzügyi ügyintézéssel maga a cég bízta meg?
Szerintem nem kell 10 évig visszamenőleg semmit lehúznia, elég amit most is lát. Aztán, ahogy te is mondod, a cég a számaival bizonyítani akarna, akkor kiderülnek majd azok a számok a bíróságon.
@drbjozsef
Még egy kis cégnél is van általábanilyen titoktartási nyilatkozat vagy a szerződésében vagy mellékletként, olyan pozícióknál, ahol ilyen adatokhoz hozzáfér a munkavállaló. És bizony visszaélésnek minősül, ha bármi egyébre felhasználja ezeket az adatokat mint a kapott feladata elvégzése. ( ritka pillanatok egyike, de egyet értek Szomorú örökössel)
Értem, köszönöm.
Niki2025,
Nem érted.
Nem használ fel KONKRÉTAN semmit semmire.
Ismeri az adatokat, számol belőle valamit, hogy szerinte mennyi kellene lennie a fizetése.
Aztán ha bíróságra kerül, akkor ő ennyit fog kérni, de hogy ez miért nem jár neki a munkáltató szerint, azt a munkáltatónak kell bizonyítania. Semmi köze nincs hozzá, hogy az igénylő hogyan és miből számolta ki az összeget.
Drbjozsef
Így màr kerek.Értem:-)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02