Kötetlen munkarend - szombati munkavégzés

himre82 # 2025.11.04. 06:32

Szellemi állományban lévő dolgozó, aki kötetlen munkarendben dolgozik, behívható-e akarata ellenére szombati munkavégzésre (nem áthelyezett munkanapról van szó) mindenféle kompenzáció nélkül?

Az interneten azt olvasom, hogy ebben az esetben a munkavállalónak bele kell egyeznie, és juttatás is megilletheti, ill. az is további megegyezés kérdése.

A munkáltató álláspontja, hogy behívhatóak munkavégzésére, és kompenzációra nem jogosultak.

Mit mondanak erre a jogszabályok?

Köszi.

drbjozsef # 2025.11.04. 09:23

himre82,

Ha az Mt. 96.§(3) szerinti kötetlen munkarend úgy van meghatározva, hogy ez a munkaszerződésedben konkrétan szerepel, akkor nem hívhat be szombati munkavégzésre, és általában is te vagy jogosult beosztani a munkaidődet.

Ha a kötetlen munkarendet a szerződésed nem tartalmaza, azt a munkáltató az Mt.46.§ (e) pont szerint tájékozatóban adta ki neked, akkor azt egy új tájékozatóval - akár ideiglenesen is - bármikor visszavonhatja, módosíthatja.

himre82 # 2025.11.04. 12:46

Kedves József!

Köszönöm a választ! A szerződésemben konkrétan szerepel, hogy a munkaidőm kötetlen. Mivel tudok érvelni a munkáltatóval szemben, ha be akar hívni egy szombati munkavégzésre? Kihámozható ez valamilyen paragrafusból?

drbjozsef # 2025.11.04. 13:34

Szerintem igen, de hát csak annyi, amennyit írtam.

Ha a 96.§ szerinti kötetlen munkarended van, akkor azzal a munkáltató átadta neked a munkaidő beosztás meghatározásának jogát, és ő ezért ezt nem határozhatja meg.
Még a 107-109.§ szerinti rendkívüli munkaidőt sem rendelhet el, hiszen a 96.§ szerint a 93-112.§-okat nem kell alkalmazni esetedben.

Megjegyzem : én a helyedben nyilván csak akkor akadékoskodnék, ha eléggé nélkülözhetetlennek érzed magad. Mert azért nem biztos, hogy a visszautasításod után olyan sokáig akar még veled együtt dolgozni.

Kérd te a munkáltatódat, hogy írásban rendelje el a munkavégzéseket és ő jelölje meg azokat a paragrafusokat, amelyek alapján ezt megtenni szeretné.