Hát istenem, nem volt térerő....
Céges telefon - kötelező elérhetőség?!
Akkor tehát lefordítva ez azt jelenti, hogy a rendes munkaidőmön kívül nem vagyok köteles elérhető lenni. Jól értem?
És, ha mégis elérhető vagyok, az szívesség a részemről, de, ha telefonon nem tudok nekik segíteni, nem vagyok köteles bemenni a munkahelyemre, mert mondjuk "nem találják XY bingyula-papírját". Ugye?
Akkor - próbaidő után persze - nem tehetnek semmi szankciót emiatt?
Az Mt. 103. § (1) bek. a.) pontja szerint a munkavállaló köteles az előírt helyen és időben (azaz a munkaidőben), munkára képes állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetőleg ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni.
Ha az általad megjelölt helyen kell a munkáltató rendelkezésére állnod, és biztosítanod munkára képes állapotodat (pl. hétvégén sem ihatsz meg egy pohár bort, mrt hátha vezetned kell), az valóban készenlét.
Attól, hogy valaki kap egy munkahelyi mobit, még nem jelenit azt, hogy automatikusan készenlétben van.
De úgy látom, ezt te is nagyon jól tudod, szerintem a munkáltatóddal kellene tisztázni.
A munkahelyemen céges telefont kaptam, ami a munkámhoz szükséges (szerintük, mert így akkor is utolérnek, ha épp az épületben lótok-futok) a sok szervezés miatt. Most lecs*tek, mert a hétvégén ki volt kapcsolva a céges telefon, és közölték velem, hogy "ez elő ne forduljon mégegyszer", meg, hogy azért kaptam, hogy azon mindig elérhető legyek. (Az egyik megszólaló szerint még éjjel is, a másik szerint "na jó, éjjel kikapcsolhatod").
Jogos ez? Nem kellene akkor szerepelnie a munkaszerződésemben, hogy munkaidő ...-tól ....-ig, és a kettő között pedig készenlét? Én rendesen elvégzem a dolgom, igazában adminisztratív feladataim vannak, tehát nem múlik rajta emberélet, és azt gondoltam, hogy a fizetésért cserébe a napi 8 órámat vásárolták meg - a többi pedig a családomé és az enyém.
Mit tehetnek, ha mondjuk be van kapcsolva, de, amikor be akarnak hívni valamit elintézni, akkor közlöm, hogy most családi programom van, és nem tudom megoldani?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02