Bombabiztos munkaszerződés


the big cat # 2003.10.21. 21:00

Nem kell beleírni az iletékes munakügyi bíróság székhelyét, mert az nem a felek szabad megállapodásának tárgya, hanem a Pp. kógens előírása és akár változhat is a munkaviszony során, tehát fölöslege esetlegesen semmis kikötésekkel tömni egy munakszerződést, meg citálni szó szerint a jogszabályokat. Egy csomó iylen hülye iratmintát láttam már, és ha kidobjuk belőle, ami nem szabad megallapodás tárgya általána marad vagy 4-5 mondat.

A munkaszerződésbe csak nagyon kevés dolgot kötelező beleírni: munkabér, munkakör, munkavégzés helye, és a munkába lépés időpontja. Ha határozott idejű a szerződés, akkor az időhatározást.

A többi a felek szabad megállpodásának tárgya, hacsak kógens jogszabály ezt ki nem zárja, de akkor meg azért nem kell beleírni.

Az hogy a felek miben kívánnak megállapodni szabadon nem igazán adható meg iratmintában, merthogy ki tudja azt a feleken kívül.

De szoktak megállapodni az Mt-től eltérő végkielégítésben és felmondási időben, pluszjuttatásokban, gépkocsi, telefon, a munkavállalót védi, ha kikötik a munkarendet is a munkaszerződésben (egyébként a munkáltó egyoldalúan határozhatja meg), pótszbadságban, a munakidő beosztásában, ha akarnak akkor próbaidőkikötés szükséges, anélkül ugyanis nincs, aztán meg lehet állapodni még titoktartásban, konkurenciakizárásban, persze csak arányos ellenérték fejében, meg még millió fontos, és kevésbé fontos dologban.

Madar # 2003.10.21. 20:46

Oké, tehát a minta...?

Állítólag az illetékes munkaügyi bíróság helyét is bele kell írni, akármennyire evidens is a felek lakhelye alapján

mosolygó :) # 2003.10.21. 20:37

meglepő módon a munkaügyi bíróság :) (hogy melyik az amúgyis a szereplőktől függ)

amúgy a Munka Törvénykönyve is csak a kötelező tartalmi elemeket sorolja fel, a felek amúgy minden számukra lényeges kérdést rögzíthetnek. Bonyolítani nem érdemes :)

Madar # 2003.10.21. 20:23

Van valakinek egy mindkét fél számára korrekt, a törvényeknek megfelelő, bombabiztos munkaszerződés mintája? Az origo-ról letöltöttem egyet, de pl. nem volt benn, hogy bele kellene írni, hogy melyik bíróság illetékes vita esetén.