Bombabiztos munkaszerződés


Madar # 2003.10.21. 20:23

Van valakinek egy mindkét fél számára korrekt, a törvényeknek megfelelő, bombabiztos munkaszerződés mintája? Az origo-ról letöltöttem egyet, de pl. nem volt benn, hogy bele kellene írni, hogy melyik bíróság illetékes vita esetén.

mosolygó :) # 2003.10.21. 20:37

meglepő módon a munkaügyi bíróság :) (hogy melyik az amúgyis a szereplőktől függ)

amúgy a Munka Törvénykönyve is csak a kötelező tartalmi elemeket sorolja fel, a felek amúgy minden számukra lényeges kérdést rögzíthetnek. Bonyolítani nem érdemes :)

Madar # 2003.10.21. 20:46

Oké, tehát a minta...?

Állítólag az illetékes munkaügyi bíróság helyét is bele kell írni, akármennyire evidens is a felek lakhelye alapján

the big cat # 2003.10.21. 21:00

Nem kell beleírni az iletékes munakügyi bíróság székhelyét, mert az nem a felek szabad megállapodásának tárgya, hanem a Pp. kógens előírása és akár változhat is a munkaviszony során, tehát fölöslege esetlegesen semmis kikötésekkel tömni egy munakszerződést, meg citálni szó szerint a jogszabályokat. Egy csomó iylen hülye iratmintát láttam már, és ha kidobjuk belőle, ami nem szabad megallapodás tárgya általána marad vagy 4-5 mondat.

A munkaszerződésbe csak nagyon kevés dolgot kötelező beleírni: munkabér, munkakör, munkavégzés helye, és a munkába lépés időpontja. Ha határozott idejű a szerződés, akkor az időhatározást.

A többi a felek szabad megállpodásának tárgya, hacsak kógens jogszabály ezt ki nem zárja, de akkor meg azért nem kell beleírni.

Az hogy a felek miben kívánnak megállapodni szabadon nem igazán adható meg iratmintában, merthogy ki tudja azt a feleken kívül.

De szoktak megállapodni az Mt-től eltérő végkielégítésben és felmondási időben, pluszjuttatásokban, gépkocsi, telefon, a munkavállalót védi, ha kikötik a munkarendet is a munkaszerződésben (egyébként a munkáltó egyoldalúan határozhatja meg), pótszbadságban, a munakidő beosztásában, ha akarnak akkor próbaidőkikötés szükséges, anélkül ugyanis nincs, aztán meg lehet állapodni még titoktartásban, konkurenciakizárásban, persze csak arányos ellenérték fejében, meg még millió fontos, és kevésbé fontos dologban.