Gyes melletti munka!

adra # 2011.06.08. 17:06

Kedves szakértők! Május 9-től dolgozom részmunkaidőbben, előtte gyed-en voltam. Ha 145.000 Ft a havi bérem, egy gyermek után veszem igénybe az adókedvezményt, akkor mennyi fizetés illet meg május hónapra? 70 ezer forint körüli összeget utaltak, amit nagyon keveslek...

köszönöm!

Ildike22 # 2011.06.07. 21:11

Kedves Tibet970!

Ezt a részét pont tudom, elnézést a szakértőktől hogy belekontárkodom, javítsanak ki, ha tévedek.

A Munka Törvénykönyve 102.§-a szerint a munkáltató kötelessége, hogy a munkavállalót foglalkoztassa.

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

Ráadásul:

84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

Remélem, ez nem változott tavaly szeptember óta.

Tehát: 151./4. § az állásbér, és a 84. § ha volt béremelés.

Ildike22 # 2011.06.07. 20:48

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a választ. Igaz, hogy csak szóban, de úgy egyeztünk meg, hogy a gyes végéig szól ez a szerződés, mindenképpen módosítani kell, mert a gyes kikerül belőle. Most már csak az a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem írom alá a 4 órát, hanem ragaszkodom a 8-hoz? Sajnos nem kértem tanácsot, mielőtt aláírtam, mivel hogy ez gyes "melletti" munkavégzés, és ha lejár a gyes, én úgy tudtam, az eredeti lép érvénybe.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.07. 12:33

Miért, vitatják?
Egyébként, ami a gyest illeti, időközben változtak a szabályok, úgy hogy az a része már nem áll.

Tibet970 # 2011.06.07. 10:37

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!

"Ha a munkáltató nem tudja a munkaszerződésének megfelelően foglalkoztatni a munkavállalót, de nem kíván vagy nem tud felmondani, akkor az állásidőre a munkaszerződés szerinti bért köteles fizetni. A munkavállaló ekkor nyilván kapja a gyest, nem dolgozik, de kapja a fizetését is."

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…5819.0.0.1.1#…

A kérdésem ezzel kapcsolatos. Melyik az a jogszabály amelyik a fentieket tartalmazza? Mire tudok hivatkozni?

Köszönettel: Tibet70

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.06. 21:35

Ha már aláírtad a módosítást, akkor hogyan ragaszkodhatnál a nem hatályos szerződéshez? Ha szerencséd van, akkor határozott időre szóló módosításban egyeztetek meg.

(Egyébként nandy tanácsának az első fele nem helyes.)

Ildike22 # 2011.06.06. 20:27

Kedves Nándy!

Bocsánat, véletlenül a másik GYES oldalra is sikerült beírnom, pedig csak ide akartam....

Ez a te válaszod valaki másnak: "Vagy írtok egy teljesen külön munkaszerződést - az eredeti változatlanul hagyásával -, vagy a módosításba beleírjátok, hogy csak határozott ideig leszel 6 órában, és xy naptól újra 8 órában."

Ez most nagyon meglepett, mert én azt hittem, ha lejár a gyes akkor automatikusan az eredeti szerződésem lép életbe. Mi van akkor, ha én aláírtam a gyes melletti 4 órás módosítást?
Biztos vagyok benne, hogy el fognak küldeni, mihelyt lehet. Már vissza sem akartak venni. Ragaszkodhatok a 8 órához, a 30 napos felmondás alatt, és a végkielégítés miatt?

Válaszát előre is köszönöm!

Ildikó

Tibet970 # 2011.06.06. 18:44

Tisztelt Szakértők!
2 kérdésem is lenne:
1., 2011. 04.06-án adta be a férjem a Munkaügyi Bíróságra keresetét és még a mai napig sem kapott választ. Érdeklődhet, vagy inkább várjunk türelemmel (60 nap is eltel), mert a túlzott érdeklődés "nem jó kezdés" lenne a számára?
2., Az idén május közepén letelt a gyed utáni szabadságom. Szerettem volna visszamenni dolgozni, de még kivettetek velem az idei szabadságomból 15 napot.Azért kellett kivennem, mert a cégnél felújítás volt és erre az időre bezárt. Én kértem, hogy had dolgozhassam le az időmet, ahogy a többi kollégáim is tették, de nem lehetett, mert nem volt számomra munka. Sajnos nem az előző beosztásomba tettek vissza (operátor), mert azt időközben betöltötték, meg ki estem a "gyakorlatból". Hiába kértem, hogy én odaszeretnék visszamenni. Inkább megváltoztatták a munkarendet, így a munkakezdés fél héttől van. A bölcsöde sajnos csak 6 órától van, nem érnék be fél hétre.
A kérdésem a következő:
Kötelesek-e visszavenni az előző státusomba, akkor is ha nem tudok bemenni fél hétre. Az első vizsgálat csak 7-kor kezdődik. Félek, hogy ha nagyon ragaszkodom az előző tanult szakmámhoz, akkor árgus szemekkel fogják figyelni, hogy mikor érek be és az első adandó alkalommal, mikor kések azonnalival elbocsájtanak.

julcsisz # 2011.05.30. 11:58

Tisztelt Szakértő!

Most járt le a Gyed-em,és megigényeltem a Gyes-t.Van állásom és oda is megyek vissza dolgozni,ezzel kapcsolatba az lenne a kérdésem hogy munkaszerződéssel vagy egyszerűsített munkavállalói szerződéssel hány napot dolgozhatok egy hónapba,(azt tudom hogy 1 héten 30 órát)és mennyi az össz fizetés amit a Gyes mellett kaphatok?

chrisnemeth # 2011.05.26. 05:58

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.25. 21:42

Szerintem ezt a munkáltatónak kell észlelnie; de komoly problémád semmiképpen nem lehet belőle.

chrisnemeth # 2011.05.25. 20:10

Előző hozzászóló vagyok.

Annyi kimaradt, hogy irodai, adminisztrátori munkakörről van szó.

chrisnemeth # 2011.05.25. 15:02

Tisztelt Szakértők!

Lehet hogy nem pont ebbe a témába tartozik, de a következőben szeretnék segítséget kérni:

Tavaly télen mentem vissza dolgozni GYES mellett GYED lejárta után (korábbi több mint 10 éves munkaviszony után közalkalmazottként). Munkahelyemen kötelező az időközönkénti (munkakörömben 2 évenkénti) munkaalkalmassági vizsgálat, ami nekem még szülés előtt volt kb. 1,5 évvel, tehát több mint 3 éve.

Amikor visszamentem dolgozni, kérdeztem (nem ismerve a jelenlegi szabályozást) hogy el kell-e mennem, de akkor azt mondták - mint később kiderült helytelenül - hogy nem.

Májusban mentünk volna kollegákkal közösen, viszont azóta veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok.

Kérdésem hogy lehet-e gond abból, hogy több hónapot dolgoztam anélkül, hogy meglenne a munkaalkmassági vizsgálatom (eddig nem szólt érte senki), továbbá hogy ez kinek a felelőssége, és mi lehet a szankció? Mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.24. 07:12

Kötelezően letöltendő, vagy meg kell váltani?
Nem tudja letölteni, ha egyszer fizetés nélküli szabadságon van.

A dolgozó létesíthet-e GYES mellett úgy egy újabb munkaviszonyt, hogy a munkáltatója nem tud róla?
Vitatott. Szerintem joggal való visszaélés, de sokan nem értenek egyet ezzel. (Nem a gyes miatt egyébként, hanem a fizetés nélküli szabadság miatt. Ez két különböző dolog.)

Jár-e neki időarányos szabadság az idei évre is?
A gyermekgondozás céljára biztosított fizetés nélküli szabadságnak az első évére jár rendes szabadság.

Ágica31 # 2011.05.23. 21:24

Tisztelt szakértő!

3 kérdésem van, kérem segítsen!

1.Amennyiben én 8 órában dolgozom, a nagymama igényelheti a gyest a baba után?
2.Ha igen, akkor én jogosult leszek arra, hogy a gyermekemmel otthon maradjak táppénzen, amennyiben megbetegszik?
3. A munkáltatóm köteles lenne engem 6 órában foglalkoztatni, ha én szeretném ezt?

Köszönettel: M. Ágnes

nouky # 2011.05.19. 07:55

Tisztelt Szakértők!

Van egy főállású dolgozónk, aki ikrekkel GYES-en van. Az idén februártól munkaviszony létesített egy másik cégnél, anélkül, hogy nálunk bejelentette volna. Jelenleg 1 gyerek után kap GYES-t. Most megkeresett bennünket, hogy le szeretne számolni, és főállásban dolgozna azon munkahelyen, ahol eddig GYES mellett végzett munkát, az ikergyermekek után járó gyest pedig a nagyszülők igényelnék.
Kérdésem az, hogy mi a teendő az eddigi szabadságaival? Kötelezően letöltendő, vagy meg kell váltani? A dolgozó létesíthet-e GYES mellett úgy egy újabb munkaviszonyt, hogy a munkáltatója nem tud róla? (úgy tudom, gyes mellett létesíthető jogviszony ikrek esetén 8 órában, de ilyenkor csak 1 gyermek után jár a gyes)
Jár-e neki időarányos szabadság az idei évre is?
Amikor munkaviszonyt létesített egy másik helyen, nem kellett volna valamiféle papírt, igazolást vinnie a főállású munkahelyéről?
(A dolgozónk mindenféleképp szeretne leszámolni, és kifizettetni a szabadságát.)

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.19. 07:21

Mary: azonnal. Az indoklásnak okszerűnek és valósnak kell lennie, az ok a munkáltató működésével, a munkavállaló munkavégzésével kapcsolatos lehet. A munkáltatói felmondással szemben a munkaügyi bíróságon 30 napon belül lehet keresetet benyújtani a jogellenesség megállapítása iránt. A 30 nap úgy értendő, hogy a keresetnek be kell érkeznie a bíróságra.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.19. 07:18

Ági, rendes felmondással a gyerek hároméves koráig a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.
Egyebekben pontosítsd a kérdést, mert így nem sok értelme van. Miért gondolod, hogy a munkáltatód eldöntheti, hogy "visszavesz-e"? Miért akarsz rövidebb munkaidőben dolgozni? Miféle "felajánlott állást" emlegetsz?

Mary17 # 2011.05.18. 20:04

Tisztelt Szakértő!
Munkába visszatért kisgyermekes anyuka vagyok. A cégnél ahol dolgozom, sajnos létszámleépítés van. Kérdésem hogy a felmondási védelem lejárta, azaz a gyermek 3 éves korának betöltése után a munkáltató legkorábban mikor mondhat fel a munkavállalónak rendes felmondással, milyen indokkal és milyen jogaim vannak.
Munkanélküli segély csak abban az esetben jár a munkavállalónak, ha neki mondanak fel vagy közös megegyezés aláírása esetén is? A passzív betegállomány szabályozásában történt-e változás vagy az elbocsátás utáni 3 napon belül élhet vele elvileg a munkavállaló? Válaszukat, tanácsaikat előre is köszönöm.

ági69 # 2011.05.12. 13:01

Tisztelt Szakérő!

2009.jun.24-én született kisfiam,ez év jun.24-én lejár a Gyed-em. A munkahelyem szeptember 01-ig írt ki szabadságra. Segítségét kérném abba,h ha szeptemberrel vissza vennének 4 vagy esetleg 6 órába dolgozni (kereskedelem) 3hónap után felmondhatnak-e?? Mit jelent az,h védett vagyok a gyermekem 3 éves koráig?? Ill.még azt szeretném tudni,h ha valamilyen ok miatt nem tudom elfogadni a felajánlott állást akkor jár-e a munkanélküli ellátás? Köszönöm segítségét!!

pazs # 2011.05.03. 09:30

3 éves kora fölött csak akkor, ha fizetés nélküli szabadságon vagy a gondozása céljából. Hároméves koráig meg attól függetlenül, hogy kapsz-e gyest.

krisszi11 # 2011.05.03. 09:25

Sziasztok!

Tartósan beteg gyermekem van, aki most lesz három éves, 8 órában dolgozom GYES mellett, kérdésem: kizárólag a 3 éves koráig tart a felmondási védelem vagy a GYES alatt a gyermek 10 éves koráig?
Köszönöm válaszotokat!

malana88 # 2011.05.03. 07:36

Hirdetés!!!

http://jogvedelem.ewk.hu/

Nálunk megoldást talál!

krisztinka29 # 2011.05.01. 15:39

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni.
3 és fél éves IKER GYERMEKEIMET elváltként, EGYEDÜL nevelem. 8 órában dolgozom közalkalmazottként és mellette (már csak az egyik gyerek jogán) gyesen vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy ha betegek a gyermekeim ugyanúgy jogosult vagyok -e táppénzre, mint eddig?
Egyik gyermekemet májusban operálni fogják és nyilván táppénzre mennék vele. Ezt jeleztem a munkáltatómnak, aki közölte, hogy valószínűleg nem fogok tudni táppénzre menne, esetleg a saját jogomon. Hogy is van ez??? Kérem segítsenek, hogy mire vagyok jogosult ha gyermekeim betegek?

Előre is köszönöm.
Krisztinka

Emme # 2011.04.19. 16:59

Sziasztok!

A gyermekem - aki 3,5 éves - tartósan beteg ezért GYES-en vagyok vele. Vállalhatok-e a GYES mellett alkalmi munkát?

Előre is köszönöm a segítséget.