Gyes melletti munka!

albeda # 2010.05.03. 11:49

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy GYES mellett hány órában lehet úgy dolgozni, hogy a jelenlegi munkahelyemre nem vesznek vissza, amíg a gyermekem nem tölti be a 3-dik életévét, mert nincs státusz, de folyamatosan keresek másik munkahelyet magamnak és szeretnék tisztába lenni, milyen lehetőségeim vannak.
köszönöm
albeda

nandy # 2010.05.03. 11:53

A gyermek egyéves koráig nem lehet dolgozni, utána korlátlanul.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 12:07

Tegyük hozzá, hogy a jelenlegi munkáltatónak nincs joga, módja eldönteni, hogy "visszavesz-e". Ha közlöd vele, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, akkor foglalkoztatnia kell. Ha "nincs státusz", az az ő baja, fizethet állásidőt.

Lynda_27 # 2010.05.04. 19:33

Tisztelt Szakértő Úr!
Én 5 éve dolgozom egy cégnél, tavaly áprilisban bementem és kértem mondják meg, hogy a válságra való tekintettel vissza tudnak-e venni GYED-ről vagy sem mert lenne más lehetőségem és és nem szeretnék úgy járni, hogy ők első nap elküldenek, mert a pénz miatt megyek vissza dolgozni, nem azért mert unatkozok. Azt mondták erről szó sem lehet. Letöltöttem a szabim, bementem első nap dolgozni és közölték keressek másik munkahelyet mert nem tudnak megtartani, átmehetek másik munkakörbe de az sem biztos pozíció. Elfogadtam (tudatlanul) és három hónap után el akartak küldeni. Közben felvilágosítottak a jogaimról (Gyes alatt a gyerek 3 éves koráig nem küldhetnek el.),én erre hivatkozva nem írtam alá a közös megegyezést, kértem küldjenek el. Ők nem tették inkább vissza tettek a régi munkakörömbe.
Tavaly szeptember óta a régi munkakörömben vagyok, ma viszont ismét behívtak és válasz elé állítottak. Az osztályt 1 fővel (össz.osztály létszám 4, az egész cégnél kb.160-an vagyunk) le kell építeni és átraknának másik osztályra de ott 2 műszakban kell dolgozni. A délutános műszak 2-től jobb esetben este 11.-ig. tart(diszponens, most száll. üi. vagyok). Ja és persze ott van ha nem vállalom el jövő februárban amikor betölti a gyerek a 3-at én lehetek az első akit elküldenek (ezt nem mondták ki de nagyon valószínű).
A kérdésem az lenne hogy mit tegyek? Nem tudok 2 műszakban dolgozni a 2 éves kislányom mellet. A nem vállalom el találhat olyan indokot ami végett még a gyerek 3 éves kora előtt elküldhet? Mondhatja azt hogy ő felajánlotta de én nem fogadtam el??? Én nemet mondok minden képpen, csak a lehetséges következményekkel szeretnék számolni.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Egy 2 éves kislány kétségbeesett anyukája.

nandy # 2010.05.05. 07:21

Röviden: nem vagy köteles semmilyen változást elfogadni. Ne hagyd magad!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.05. 08:23

Ez azért így nem igaz. A "semmilyen" erős túlzás.

Lynda_27 # 2010.05.05. 08:37

Jó napot!

És így hogy nem fogadom el milyen következményekkel számolhatok? Elküldhet ezért? Még jövő februárig gysen vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!

krisszi11 # 2010.05.05. 11:02

Köszönöm a gyors választ!

Technikai kérdés: novemberben jeleztem először, hogy júliustól mennék vissza, ezt elfogadták, aztán most írtam egy levelet május elején. Ha nem kapok érdemi választ, írok egy tértivevényest is, kérdésem, hogy mennyi a méltányos "felkészülési" idő a cégnek, azaz ha május közepén írom meg a levelet, nem hivatkozhat-e arra, hogy a júliusi munkakezdésem irreális a szűk határidő miatt? (próbálok a munkáltató fejével gondolkodni)

Az állásidő ugye 42 nap, ezután mi történik? Irány a Bíróság?

Ha a cégautó nem a munkavégzésemhez kell, hanem az osztályvezetői státuszhoz tartozik a hatályos gépkocsi szabályzat szerint (a munkaszerződésemben erre hivatkoznak) akkor sincs esélyem erre? Kilométerpénzt fizetnek egyébként (egy fix összeg, bruttósítva), ha valaki nem veszi igénybe a céges autót.
Előre is köszönöm a választ!

akiregy # 2010.05.05. 13:00

Tisztelt Szakértő!

2010 novemberében lesz a kislányom 2 éves. Ezt követően visszamegyek dolgozni és az lenne a kérdésem, hogy munka mellett igénybe vehetem-e a gyest. Ha igen, akkor ez mivel jár? Gondolok itt arra, hogy táppénzre jogosult leszek-e? Szóval, hogy a kettő nem üti-e egymást? jár-e mindkettő, ha a kislányom beteg lenne?
A másik kérdésem, hogy a családi pótlékkal összefüggésben van-e a gyes és a táppénz? Jelenleg a férjem kapja a családi pótlékot. Igaz az, hogy aki a családi pótlékot kapja az mehet csak táppénzre a gyerekkel?
Kérem írja meg a jogszabályi hátteret, hogy a jogtárban én is utána tudjak nézni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tenzia52 # 2010.05.05. 14:15

Tisztelt Szakértő!

Legyen kedves segíteni az alábbi helyzetben:

A nyáron kisfiam betölti a 2. életévét mennék dolgozni az anyagiak miatt. A helyzet az hogy a fővárosban dolgoztam egy multi cégnél, de terhesség idején visszaköltöztem vidékre, így már nem tudok visszamenni oda dolgozni. Felhívott a munkáltató hogy mik a terveim és mondtam nekik hogy már csak a vidéki városban tudok állást vállalni (pár fő itt is dolgozik), ők azt mondták hogy oda semmiképp sem. Ez esetben elmehetek én más céghez dolgozni úgy hogy megmarad a munkaviszonyom a multi cégnél és kapom a gyes-t? Több mint 10 éves munkaviszonyom van a végkielégítést nem szeretném elbukni. Vagy le kell számoljak most a multi céggel és úgy mehetek máshova dolgozni? És mi van a szabadságokkal ha máshova megyek dolgozni, azt ki kell vennem előtte?

Köszönöm szépen előre is válaszát.

nandy # 2010.05.05. 14:45

akiregy:

A gyermek egyéves korától a gyes melletti munkavégzés nincs korlátozva. Sőt, ha visszamész dolgozni, mindenképpen kérjed is a gyes-t, mert csak akkor állsz felmondási védelem alatt.

Ám ha gyes mellett dolgozol, csak annyi nap táppénzre leszel jogosult, amennyit az újbóli munkábaállás óta ledolgoztál, és az összege is a minimálbér 50%-a lesz.

Gyermekápolási táppénzre az a szülő jogosult, aki a gyes-t kapja.

Eb. tv. 1997. évi LXXXIII. törvény
és 217/1997. évi kormányrendelet a tv. végrehajtásáról.

nandy # 2010.05.05. 14:48

Tenzia:

A munkáltatót értesítened kell arról, ha más cégnél munkát vállalsz, de a munkáltató ezt köteles tudomásul venni, nem tilthatja (hacsak nincs ezirányú rendelkezés a munkaszerződésedben).

De előbb-utóbb döntened kell a régi helyet illetően is, mert a munkáltató nem köteles téged vidéken foglalkoztatni, ha a szerződésedben Bp-i munkavégzés van megjelölve.
Ha te nem tudsz Bp-en dolgozni, akkor kénytelen leszel te felmondani.

barbus01 # 2010.05.06. 07:38

Tisztelt Szakértő!
2010 januárjában beteg lett a kislányom, aki után GYES-t kapok és mellette dolgozom. A kislánnyal a férjem ment el táppénzre. A férjem munkahelye nem kifizetőhely. Az OEP-től tegnap kaptunk egy papírt mi szerint nem vagyunk jogosultak táppénzre, mert egy gyerek után csak egy féle kifizetés történhet, jelen esetben ez a GYES. Kérdem én,mit csináljon az a szülő akinek beteg a gyermeke? Ilyenkor hová tudunk fordulni a férjem ugyanis 3 hétig volt itthon és arra az időre nem kapott sem fizetést sem táppénzt, nem beszélve, hogy a gyógyszerek sem voltak túl olcsók. Kérem segítsenek!
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.06. 07:41

Mit tudnánk segíteni?

barbus01 # 2010.05.06. 12:45

Tisztelt Szakértő!
Bocsánat, ha rosszul fogalmaztam. Jogi segítséget kérek, mert nem tudok eligazodni a jogszabályok között. Tényleg nem jár gyermekápolási táppénz annak aki gyes mellett dolgozik? Eddig úgy tudtam csak akkor nem jár ha valaki nem dolgozik.
Előre is köszönöm válaszukat: barbus01

nandy # 2010.05.06. 15:18

A másik topikban már kaptál választ, de röviden mégegyszer:

Gyermekápolási táppénzre csak az a szülő jogosult, aki a gyes-t is kapja (feltéve, hogy folyósítanak még gyes-t a gyermek után).

krisszi11 # 2010.05.07. 14:06

Tisztelt Szakértők!

Ügyvédre van szükségem, tudnátok ajánlani munkajogászt? Esetleg valemelyikőtök vállalná az ügyemet? Válaszotokat előre is köszönöm,
Krisztina

barbus77 # 2010.05.10. 13:16

Tisztelt Szakértők!

2,5 éves kisfammal jelenleg GYES-en vagyok. Egy multi cégtől mentem el szülni csoportvezető beosztásból. Februárban visszajelentkeztem GYES melletti munkára. Lassan letelik a szabadságom az elmúlt évek alatt felhalmozódott (azt mondták, először ezt ki kell venni, addig nem mehetek dolgozni). Még nem tudják, hogy milyen munkát tudnak nekem biztosítani, vagy egyáltalán lesz e hová visszamennem. A kérdésem az lenne, hogy van -e bármilyen törvényi szabályozás, hogy mit kell biztosítania a munkahelynek ilyenkor, vagy egyáltalán van -e valamilyen "jogom", vagy örüljek, ha kapok munkát?
Segítségüket előre is köszönöm!

pazs # 2010.05.10. 13:21

barbus77: olvass vissza egy kicsit... a lényeg, hogy amíg gyest kapsz, de legfeljebb a gyermeked hároméves koráig rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munkaviszonyodat, munkakörödet, munkaidődet, a munkavégzés helyét stb. csak a beleegyezéseddel lehet megváltoztatni (munkaszerződés-módosítás), maximum 44 napra átirányítható vagy másik munkakörbe (munkabér változatlan), ha nem tudnak munkát biztosítani, állásidőt kell fizetniük. A szabadságod kiadásával teljesen jogszerűen jártak el (nem is tehettek volna másképp), ez jó jel a jövőre nézve.

(a munkabéredet a szabadságot idejére már a cégednél a távolléted alatt átlagosan megnövelt bérekhez igazították? kellett volna.)

barbus77 # 2010.05.10. 13:30

Köszönöm a gyors választ!
tehát ha jól értem: vissza kell venniük csoportvezetőnek? arra nem hivatkozhatnak, hogy már 3 éve más tölti be ezt a helyet? És ha átirányíthat más munkakörbe (44 napra), akár 3 műszakos könyvelőnek is betehet? eddig 8-5-ig tartó munkaidőm volt. (pici gyerek mellett ez kivitelezhetetlen számomra.)
igen, a megemelt összeg után számolták a szabit. Korrektek voltak, nem vitatom, csak nem tudom, mi az a munkakör, amit elfogadhatok.
a fenti kérdéseimre esetleg kaphatnék még választ?
nagyon köszönöm!

barbus77 # 2010.05.10. 13:34

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ha meghosszabbított GYES-re megyek a gyermek bizonyos egészségi problémája miatt, akkor milyen szabályok vonatkoznak rám? akkor is dolgozhatok mellette? és ha a cég dec.31-el meg fog szűnni, elküldhetnek -e idő előtt? mert ugye rendes GYES mellett védve vagyok.
köszönöm!

nandy # 2010.05.10. 13:34

Barbus: az eredeti munkaköröd a mérvadó.
Azért halkan megjegyzem, hogy ha tényleg ennyire korrektek, akkor te is lehetsz kicsit rugalmasabb, ha nem tudnak átmenetileg visszahelyezni az eredeti helyedre :))

pazs # 2010.05.10. 13:39

igen, vissza kell venniük és nem, nem hivatkozhatnak arra, hogy már másé a poszt. Illetve igen, de ettől még a munkabéred neked jár, annak ellenére, hogy nem dolgozol. Az átirányítás azért aránytalan sérelemmel nem járhat, persze ez gumiszabály.

(nálatok a könyvelők három műszakban dolgoznak? nahát)

Arra figyelj még, hogy nehogy véletlen aláírj egy munkaszerződés-módosítást másik munkakörre, mert akkor fújhatod. Ideiglenes, határozott ideig tartó módosítás az oké.

barbus77 # 2010.05.10. 13:42

igen, három műszakban. sajnos. Pedig még örülnék is egy könyvelői munkakörnek, persze normális időbeosztással. nyugisabb lenne, mint a régi munkám.
még egyszer köszönöm a segítséget!
Barbi

pazs # 2010.05.10. 13:43

micsoda pörgés :)
a gyeses kérdésre: ha hároméves kora után is kapod a gyest, az csak akkor véd a rendes felmondás ellen, ha fizetés nélküli szabadságon vagy a gyermeked gondozása céljából.
Ha december 31-ével megszűnik a cég (hogyan?), attól még idő előtt nem küldhetnek el, de tegyük fel megszűnik pont december 31-én, akkor aznap a te munkaviszonyod is megszűnne, azzal, hogy minden jár, mintha ők mondtak volna fel (végkielégítés, felmondási időre járó bér stb.). Nem olyan könnyű egy céget megszüntetni, más meg nem hat ki a munkaviszonyodra.