Gyes melletti munka!

durum # 2011.07.26. 20:39

Én az új törvényjavaslattal kapcsolatosan érdeklődőm, próbáltam utána nézni, hogy valahol már tettek fel ezzel kapcsolatosan kérdést, de nem találtam.

Szóval elolvastam az új javaslatot és mint gyes mellett dolgozó és közben harmadik gyerekével várandós anyuka nagyon komoly aggályaim vannak. Ha elfogadják a javaslatot, lehet tudni mikor lép hatályba? Tényleg jól értelmezem?

• várandósként kirúghatnak rendes felmondással indok nélkül? Mi alapján fogják számolni a TGYÁST?
  • nem élvezek védettséget a gyerek 3 éves koráig, bármikor Gyes/Gyed alatt felmondhatnak
  • jelenleg duplán védett vagyok a 2ik gyerekem aki még nem három éves és a várandóság alapján. ezt mind elveszíteném?
  • van olyan vitahely ahol minket kismamákat is meghallgatnak a törvényhozás ellőtt?

Nagyon jó lenne, ha valaki tudna többet erről a kérdésről, mert nagyon rémisztő!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.26. 06:22

Nincs szükséged új munkaviszonyra. A munkáltatód, ha nem tud foglalkoztatni, fizetheti az állásidőt. De ezt annyiszor mondtuk már.

paci # 2011.07.25. 20:53

GYED után GYES-re mentem. Szeretnék mielőbb dolgozni, de régi cégemnél most nincs szükség emberre, ezért állásinterjúkra járok. Úgy tudom 6 órás munkát vállalhatok (papíron). (Vagy csak régi munkahelyemen vállalhatok állást?) Ha elmegyek máshová hivatalosan dolgozni, akkor közös megegyezéssel kellene eljönnöm ex munkahelyemről? Szeretném, ha inkább felmondanának egyoldalúan, mert úgy tudom, akkor végkielégítést kell fizetniük. Köszi a segítséget előre is!

pazs # 2011.07.25. 12:25

Így van.

DoNo79 # 2011.07.25. 12:12

Márciusban jár le a kisebbik gyerekemmel a gyes. A nagyobbik, 4 éves tartósan beteg miatt azonban tovább kapom majd a gyest. Márciusban jeleznem kell a munkáltatónak hogy fizetés nélküli szabadságon maradok a nagy miatt? És ez esetben március után sem mondhat fel nekem, jól értem?
Viszont ha újra munkába állok, mellette ugyan kapom a gyest, de rendes felmondással elküldhtenek?

pazs # 2011.07.25. 09:37

A védelem a gyereked hároméves koráig illet meg, utána csak akkor, ha fizetés nélküli szabadságon vagy azért, hogy őt gondozd. A meghosszabbított gyes munkavégzés mellett nem jelent felmondási védelmet.

DoNo79 # 2011.07.25. 09:34

Nagyobbik gyerekem, most 4 éves, tartósan beteg, így 10 éves koráig, tehát még 6 évig jár utána a GYES. jeleztem a munkáltatómnak hogy visszamennék dolgozni, de ő egyelőre nem tud foglalkoztatni, mivel amikor szülési szabadságra mentem vettek fel a helyemre egy új kolléganőt, s ha ő elmegy szülni akkor tudok én visszamenni. Ez egy szóbeli megállapodás a főnökömmel. Ha bejelentem hogy vissza akarok menni s ő nem tud munkát adni nekem akkor is jár a személyi alapbérem, s mivel még 6 évig én felmondási védelem alatt állok, szélsőséges esetben én 6 évig kapom a gyes mellett úgy a fizetésemet hogy nem is dolgozom? Vagy onnantól kezdve hogy munkába álltam, hiába jár a gyes, felmondhat nekem rendes felondással?

ToKa # 2011.07.22. 08:56

Szeretnél pénzt keresni, de nem szeretsz állásinterjúkra járni? Szeretnél
szabad lenni, de szükséged van egy jó és stabil jövedelemre? Szeretnél
otthon maradni úgy, hogy ez ne jelentsen jövedelem kiesést? Tanulsz, vagy
kis mama vagy és jól jönne egy kis pénz? Akkor neked erre a munkára van
szükséged. Nincs szükséged semmi kezdői tőkére. Napi 3-4 óra munkával
hetente kereshetsz 75-1000$-t, ha több szabadidőd van, akár többet is.
Mire van szükséged? Internet elérésre, számítógépre, minimális
számítógépes ismeretre, a többi már csak azon múlik, mennyire
gondolod komolyan. Nem MLM! Bővebb információért küldj egy e-mailt a
következő címre: vargaaron1994@gmail.com Tárgy: Pénzkeresés a neten 1. Nem veszítesz semmit ha küldesz egy e-mailt.

Csenge9240 # 2011.07.12. 10:14

Sziasztok!

S.o.s. segítségre lenne szükségem!!! A jövő héten kezdek újra dolgozni, a munkáltató közölte, h csak 8 órában kíván foglalkoztatni. Ez nem napi 8 órát jelent, hanem 12 órás munkarendet, beleértve a hétvégét is. Egyedül nevelem a 2 éves lányomat, nagyszülők sajnos nem élnek már. A kérdésem az lenne, hogy kötelezhető vagyok-e a folyamatos hétvégi munkavégzésre, ha a gyermek elhelyezése ezidőre anyagilag hátrányosan érintene,a többiről nem is beszélve. Valamint tudja valaki, h ha a munkáltató nem ajánlja fel a 6 órást én kérhetem-e? Köszönök minden segítséget!!!!!!!!!!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.11. 09:24

Nem köteles; a gyerek 3 éves koráig megillet a védelem.

lina85 # 2011.07.11. 06:20

Kedves Szakértők!
Érdekelne,hogy ha tudja a munkáltatóm,hogy GYES mellett csak 4 vagy 6 órás munka végezhető,akkor előállhat e azzal,hogy ő csak 8 órás munkát tud nekem biztosítani?Tehát megpróbálhat e ezzel keresztbe tenni nekem vagy mindenképp köteles 4 vagy 6 órás munkát felajánlani?Illetve hogy ha esetleg 8 órás munkám lenne és nem kapnám a GYES-t akkor is védett vagyok a gyerek 3 éves koráig?

nandy # 2011.07.10. 14:21

Kata: A gyes igényléséről a nagyi munkáltatója nem igazán fog tudomást szerezni, mert nem kell hozzá az engedélye, nyilatkozata.

viszont a gyes a nagyszülőnek nem fog védettséget nyújtani.

nandy # 2011.07.10. 14:20

Nem.

csami # 2011.07.09. 20:55

Kedves Szakértők!

3 gyermekem van. A legnagyobb 9 éves és tartós betegségnek minősülő betegséget állapítottak meg nála. A legkisebb gyermekem pedig 1 éves. Vele jelenleg GYED-en vagyok.
Jár nekem a legnagyobb gyermekem tartós betegségére tekintettel a GYES a GYED mellett? Én, a dolgozó férjem vagy esetleg nyugdíjas nagyszülő igénybe tudná venni a GYES-t?
Válaszukat hálásan köszönöm.

kata_76 # 2011.07.06. 10:03

Tisztelt Szakértők!

Most járt le a GYED-em, amivel együtt a munkaviszonyom is megszűnt - aláírtam a közös megegyezést, miután a zsebpénzem kifizetésével megzsarolt a munkaadóm. Munkanélkülire mentem, és szeretnénk, ha a nagyszülő menne GYES-re. Nyugdíjas, és 4 órás munkaviszonyban dolgozik. A munkáltatójával megromlott a viszonya, kirúgná, de nem hangzott el még semmi konkrét dolog. Ha megtudná a főnöke, hogy GYES jár neki, akkor nem lenne lelkiismeret furdalása, azonnal megválna tőle, hiszen van más jövedelme.
A kérdésem az lenne, hogy a GYES-re való jogosultság vizsgálatánál kérnek-e olyan igazolást, amihez a főnöke hozzájárulása kéne? Azaz értesül-e arról a munkahelye, hogy GYES járna neki? (a munkahelye nem táppénz kifizetőhely)
Amennyiben nem, akkor még az lenne a kérdésem, ha megkapná a GYES-t, akkor ugyanúgy védettséget élvezne-e a munkáltatójánál, ahogy egy szülő? Ha ki akarná rúgni a főnöke, akkor megtehetné-e úgy, hogy korábban nem volt arról tudomása, hogy a dolgozója GYES-re ment?
Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2011.06.30. 14:45

ALKIA!
bocsánat, csak most vettem észre: szóval a munkáltatódnak nincs igaza, ha nem tudnak a munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatni, miután te visszatérsz a fizetés nélküli szabadságodból (és letöltötted a szabidat), akkor bizony állásidőre járó bért kell fizetniük. Nem kell megvárni a gyes végét ehhez, bármikor dönthetsz így.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.30. 09:59

Csak ha fizetés nélküli szabadságon maradsz.

ki15 # 2011.06.30. 09:10

Tisztelt Szakértők!

Két tartósan beteg gyermekem van, a kisebbik most tölti be a 3. évet, de a gyest kapom 10 éves koráig. A munkahelyemet tájékoztattam, hogy ősszel, de legkésőbb 2012 januártól szeretnék gyes mellett ismét munkába állni. A munkahelyemen, azonban nem kívánnak alkalmazni, sem most, sem később. A kérdésem az lenne, hogy tartós beteg gyermek mellett, a gyes ideje alatt nem illet-e meg valamilyen védettség a felmondással kapcsolatban.

Válaszukat előre is köszönöm.

Alkia # 2011.06.21. 13:56

Kedves pazs!Már fogalmam sincs kitudna nekem biztos választ adni,még a Munkaügyi Főfelügyelet sem tudta a biztos választ.Az idő szorít a munkáltatom erről is gondoskodott,így már csak benned bizom,hogy tudsz segiteni e kérdésben.2007-től dolgoztam 2011.06.24-én lejár a gyed-em 2011.május 8-án jeleztem írásban és szóban egyaránt visszatérési szándékomat(bolt.vez.német multi).Választ csak szóban kaptam,hogy minden rendben visszamehetek igaz másik üzletbe és alacsonyabb munkakörbe mert abba az üzletbe nincs hely ahonnan eljöttem.Én hajlandó lettem volna a kompromisszumos megoldásra is.DE 2011.06.20-án este felhívtak 21-én mentem volna a szabim kiíratni,hogy ne menjek szabit íratni,mert csak gyes után kötelesek vissza venni gyed után csak akkor kell vissza venniük,ha akarnak ez csak egy lehetőség nekik de nem kötelesség.Ez tényleg így van?Az a baj ezzel ha esetleg így van,hogy én nem igényeltem meg a gyes-t sem és ha tudom hogy nem vesznek vissza akkor munkát keresek,mert nem tehetem meg még egy hónapig sem hogy itthon legyek 25000.-ft-ért,de most még azt sem kapok amíg nem fut át a gyes intézése és a bankot ez nemfogja érdekelni.Van ilyen hogy gyed-em lejárta előtt 4 nappal közlik,hogy bocs,de mégse.Írásban semmi választ nem kaptam. Mária

Ildike22 # 2011.06.20. 18:57

Kedves Pazs, köszönöm az érdeklődést.

Szóval: aláírtam a gyes melletti munkavégzésről szóló szerződésmódosítást.
Először 8 órában, majd januártól 4 órában, mert nem engedtek 6-ba!?, 8-ban pedig nem maradhattam.
Szóban a 4 óra ideiglenességéről volt szó, ami sajnos azóta sem változott.
Én úgy gondoltam, hogy a gyes miatt ez a szerződés ideiglenes a gyes időtartamára, és utána az eredeti, szülés előtti lép életbe, 8 órával. Sajnos a 4 óra ideiglenessége nincs leírva. Ebben egyeztünk meg szóban.
Nagyon remélem, hogy visszatérhetek a 8 órához, ha lejárt a gyes. Már csak a végkielégítés miatt is. Szeptemberben lejár a gyes.
Kérlek, segítsetek.
Köszönöm.

pazs # 2011.06.15. 14:52

Ildike22: nem lehet érteni. Mi van leírva, miben állapodtatok meg szóban?

Ildike22 # 2011.06.15. 14:48

Kedves Szakértők!

Én még nem kaptam választ:

Igaz, hogy csak szóban, de úgy egyeztünk meg, hogy a gyes végéig szól ez a szerződés, mindenképpen módosítani kell, mert a gyes kikerül belőle.
Most már csak az a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem írom alá a 4 órát, hanem ragaszkodom a 8-hoz? Sajnos nem kértem tanácsot, mielőtt aláírtam, mivel hogy ez gyes "melletti" munkavégzés, és ha lejár a gyes, én úgy tudtam, az eredeti lép érvénybe.

Pontosítok: ez a szerződés a gyes végéig szól. A szóbeli megegyezés a 4 órára vonatkozott.
De mi van a 8 órával?

Kérlek, válaszoljatok, fontos!

Ildike22 # 2011.06.15. 14:43

Kedves Tibet970!

Nagyon szívesen!

Tibet970 # 2011.06.10. 20:04

Ildike22!
Köszönöm a segítségedet!
Tibet970

adra # 2011.06.08. 17:07

ja, a 145 ezer természetesen bruttó.