Gyes melletti munka!

monalisa1 # 2010.06.11. 12:31

Léda521

Javaslom gurgázz vissza nandy e-mail 2010.03.28. 12:43 beírására, ott is van érdemi olvasnivaló.

monalisa1 # 2010.06.11. 12:36

Aki gyes mellett dolgozik, csak annyi nap táppénzre jogosult amennyit az újbóli munkábaállás óta ledolgozott, és az összeg a minimálbér 50%-a lesz.

nandy # 2010.06.11. 12:39

Táppénzről nem volt szó!

monalisa1 # 2010.06.11. 13:11

Tudom, de hátha szüksége lesz rá...

Léda521 # 2010.06.11. 16:58

Köszönöm nandy!

Tehát, ha jól értem ezen az egy dolgon bukhatok el a 8 órás munkán?
Egyébként törvényileg vissza kell vennie.

anyany # 2010.06.12. 22:18

T. Szakértő!
egy multinál dolgozom, a mai napon voltam bent egy megbeszélésen.
a kislányom 21én tölti be a 2. évet, szeptembertől veszik fel a bölcsibe. annyit sikerült megbeszélni, hogy azzal kezdenék, hogy szeptembertől kiveszem a felhalmozódott szabadságokat. 2,5évre egyelőre 43napot számoltak, amiben nincsen benne az ezévi. az még plusz lesz.
de! vezetői pozícióban voltam, de azt mondták, oda nem tudnak visszavenni, mert a vezetői státusz tele van. meg pillanatnyilag nem is lennék rá alkalmas. alkalmazottnak mehetnék, azaz pénztárra, vagy polcfeltöltőnek. persze a fizetés, amit ajánlottak feleannyi lenne.

a kérdésem a helyzettel kapcsolatban:

• kirúghatnak e amíg gyesen vagyok? kötelességem e aláírni egy közös megegyezéssel történő elbocsátást?
  • ha gyes mellett dolgozom, akkor mennyi ideig vagyok védett? meddig nem küldhetnek el? mert van ahol már 1 hónap után elküldik a nőket.
  • feleannyi fizetésért, alacsonyabb pozícióba visszavehetnek e egyáltalán? vagy csak abba, amiben már előzőleg is voltam?

várom válaszát, köszönettel. A.

nandy # 2010.06.13. 10:01

Léda:

A törvény szerint köteles foglalkoztatni, az érvényes munkaszerződésben foglalt feltételek szerint. A munkaszerződés kötelező eleme a munkaidő is. Tehát ha 8 órás szerződésed van, 8 órában köteles foglalkoztatni.
Ha csökkenteni szeretnéd, arra már nem kötelezhető, de beleegyezhet, ha akar!

nandy # 2010.06.13. 10:05

anyany:

Nagyon sokszor leírtuk már, hogy

1. Nem rúghat ki, mert a gyermek 3 éves koráig védett vagy, feltéve, hogy kapod a gyes-t. Gyes nélkül is védett vagy, ha nem dolgozol.
  2. A munkáltató köteles az eredeti munkakörben foglalkozatni, és legalább a szerződésben meghatározott munkabért fizetni. Sőt, ha a távolléted idején volt bérfejlesztés a cégnél, akkor annak megfelelően emelni kell a béredet.

Azt megteheti, hogy ideiglenesen - legfeljebb 42 napra - más munkakörben foglalkoztat, de a béred nem lehet kevesebb! Ez az átirányítás nem járhat aránytalan sérelemmel a dolgozó számára. Azt, hogy mi az aránytalan sérelem, a törvény nem nevesíti, ezt mindig az adott helyzet ismeretében kell eldönteni. De véleményem szerint egy vezető beosztású alkalmazottat nem lehet pl. árufeltöltőnek, takarítónak átirányítani.

marguly # 2010.06.14. 21:31

Jóestét!s.o.s.

A kisfiam 07 03-án lesz 2 éve és szeretnék munka mellett gyesre menni.
megoldható ez és milyen krlátozással?
Vagy dolgozhatok mellette teljes munhaidőbem is.
Köszönettel egy apuka.

Küzdeni az igazunkért!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.14. 21:40

Csak úgy dolgozhatsz - ha a munkáltatóval nem egyezel meg a csökkentésben. Azt viszont nagyon körültekintően kell tenni, mert rá lehet faragni rendesen.

A gyes része pofonegyszerű: megigényled, megkapod. Pont.

marguly # 2010.06.15. 20:35

Jóestét tistelt Kovács_Béla_Sándor!
Kitudná fejteni nekem bővebben?
Jenenleg havi 110 brutót keresek hivatalosan, napi 8 órás munkaviszonyban.
maga szerint mennni fog?

Küzdeni az igazunkért!

nandy # 2010.06.16. 06:41

A gyes melletti munkavégzés ideje, a kereset összege nincs korlátozva.
(A gyermek egyéves korától)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 07:56

Sokkal részletesebben nem megy, legfeljebb szótagolhatom: i-gé-nyeld meg a gyest. Ez ennyi.

rikike # 2010.06.16. 12:59

Tisztelt Szakértő!
Júliusban lesz a kisfiam 2 éves.Jeleztem a cég felé,irásban,hogy okt 1-től ismét szeretnék munkába állni,gyes mellett.Erre igen választ kaptam,sajnos csak szóban.Ma jelezték,hogy nem tudnak foglalkoztatni csak január 1-től.Nekem érvényes tanulmányi szerződésem.Van vmi mód és lehetőség arra,hogy idén munkába tudjak állni a cégnél?Ugye igy csak a gyesem lesz 07-12 hóig.Bért először csak februárban kapnék.Tanulmányi szerződésem lényege,hogy ők foglalkoztatnak én meg addig a cégnél maradok időarányosan a suli idejével.Idő elött távoznék akkor ki kellene fizetnem az iskolai ktgeket.

köszönettel:Ivy

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 13:19

Annyiszor leírtuk már: a munkáltató nincs abban a helyzetben, hogy időpontokat ajánlgasson, meg dönthessen. Kizárólag a munkavállalón múlik, mikor szünteti meg a gyerekgondozás céljából biztosított fizetés nélküli szabadságot. A munkáltató ezt tudomásul veszi, és foglalkoztatja. Ha nem tudja foglalkoztatni, akkor állásidőt fizet.

(Ha a következő kérdés az lesz, hogy erre tudnék-e jogszabályt adni, alighanem dühös leszek.)

nandy # 2010.06.16. 15:40

Kedves Kbs!

Ezt hol találom meg a törvényben?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 18:24

Grrr...

rikike # 2010.06.16. 20:47

Tisztelt Szakértő!
Az állásidőre járó bért azt külön kell kérvényezni abban az esetben,ha jeleztem,hogy a gyed lejárta után gyes mellett vissza mennék dolgozni?07.27-től kapom a gyest,jár 51 nap szabi,azt kivenném és okt 1 mennék vissza.Ők akkortól nem tudnak foglalkoztatni csak jan 1-től. Persze az állásidőre jutó pénzről szó sem volt,én is csak itt olvastam róla.Szóval igényelnem kell vagy autómatikusan jár ez a bér?

Köszönettel:Ivy

memi81 # 2010.06.17. 05:20

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdésem lenne, hogy 2010-01-27-én lejárt a gyesem, mert kisfiam betöltötte a 3 évet, de már 2009-06-07-e óta munkaviszonyom van a mai napig (2009-11-17-ig négy órában azóta pedig rendes munkaidőben 8 órában dolgozom), de úgy alakult, hogy várjuk a második kisbabánkat és nem vagyok benne biztos , hogy a táppénzt (ha arra kerülne a sor) igényelhtem e vagy ha igen akkor csak arról az időszakról, amikortól már nem voltam gyesen? A gyes befolyásolja ezt valamilyen módon?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 06:36

Nem úgy, Rikike!

Ha október 1-jétől ténylegesen munkába szeretnél állni, akkor ne azt írd a munkáltatónak (tértivevényes levélben), hogy október 1-jétől akarsz dolgozni, hanem azt, hogy július 31-ével megszünteted a gyerekgondozás céljára biztosított fizetés nélkülis szabadságot. Szíveskedjen ezt tudomásul venni, és a munkaszerződés szerinti foglalkoztatásodról gondoskodni.

Az állásidő fizetése csak akkor jöhet szóba, ha a munkáltató írásban felment a munkavégzési kötelezettség alól. Egyébként a munkanapokon időben, munkavégzésre alkalmas állapotban megjelensz a munkahelyeden, és a munkaidő végéig ott is maradsz. Ha van feladat, ha nincs.

Egyébként a tényállás alapján azt hiszem, jobb lenne, ha egy ügyvéd tárgyalna helyetted a munkáltatóval.

rikike # 2010.06.18. 09:29

Köszönöm!
Akkor azt hiszem más nem jöhet szóba,mint plé pofát felvenni és jogászhoz-ügyvédhez fordulok.

Lenne még egy kérdésem.
Közben amig ő nem alkalmaz és én találok egy másik állást,amit elkezdenék akkor is tart a gyes alatti védelem,vagy ez csak akkor érvényes,ha oda mennék vissza dolgozni,ahonnan elmentem szülni?

Köszönettel:Ivy

marguly # 2010.06.20. 21:05

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszait.
Még csak egy kérdésem lenne:
A cégemmel ezt tudatnom kell, vagy sem?

Küzdeni az igazunkért!

kikerics73 # 2010.06.23. 22:44

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

2010. március 23-án járt le a GYED-em jeleztem munkáltatómnak, hogy szeretnék munkába állni (ez egy családi vállalkozás a férj és feleség a cégvezető én vagyok az egyetlen alkalmazott) ők arra hivatkozva, hogy az épületben átalakítás folyik (ez igaz) két hónap türelmet kértek. Most 1-től állhatnék vissza dolgozni, de a korábbi feltételeknél jóval kedvezőtlenebb módon. Korábban a fizetésemet két részben kaptam egyrészt 80.000 bruttóval bejelentve, másrészt pedig 80 ezer Ft-ot számláztam "jutalék" címszóval. Kérdésem, hogy GYES alatt is köteles megadni mindkét fajta juttatást, vagy "csak" a bejelentett fizetést? Ha nincs kihez viszonyítani akkor jár e fizetésemelés? Köteles vagyok elfogadni amit ajánlanak (heti 3x6 óra - 80.000 Ft számlára - nem jár se szabadság, se táppénz)?

Segítségét előre is köszönöm
Enikő

nandy # 2010.06.24. 06:46

Két jogviszonyról beszélsz: munkaviszony és megbízás (vállalkozói?).
Utóbbit minden következmény nélkül fel lehet mondani. De a munkaviszonyodat nem lehet csak úgy megszünetni, mivel jelenleg védett vagy. Tehát jár a munkaszerződésben meghatározott bér, szabadság, táppénz.
Fizetésemelés akkor jár, ha másnak is emeltek a cégnél. Ha nincs ilyen, akkor nincs fiz. emelés sem, kivéve, ha a garantált bérminumumhoz kell igazítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.24. 07:05

én találok egy másik állást,amit elkezdenék akkor is tart a gyes alatti védelem,
Elvileg igen, de az új munkaviszonyt általában próbaidővel létesítik, a munkaviszony próbaidő alatti megszüntetése ellen pedig semmi se véd.