Gyes melletti munka!

Luca81 # 2010.05.12. 11:04

Kedves Szakértő!

Jelenleg 21 hónapos kisfiammal vagyok itthon GYED-en. Aug. 1-én lejár a GYED, én munkanélküli leszek, mivel a munkaviszonyom megszűnt a GYED alatt. Kérdésem, hogy munkanélkülibe való bejelentkezés esetén jár-e GYES? Ha nem, akkor az apa igénybe veheti-e a GYES-t a gyermek három éves koráig? (Ő jelenleg 8 órás munkát végez)
Köszönöm válaszukat!

nandy # 2010.05.12. 12:41

A gyes-t bármely szülő igénybe veheti (aki közös háztartásban él a gyermekkel).

Gyes és munkanélküli nem jár egyszerre.

Luca81 # 2010.05.12. 13:23

Kedves Nandy!
Köszönöm gyors válaszát!
Még azt szeretném megkérdezni, hogy meddig jár a munkanélküli, illetve ennek mi lesz az alapja? A GYED, vagy amit előtte kerestem? Köszönöm!

nandy # 2010.05.12. 14:14

A GYED előtti kereset.

szikrat # 2010.05.12. 21:50

Tisztelt Szakértő!

Amennyiben a férjem igényli a GYES-t, (én táppénzen vagyok-veszélyeztetett terhesség miatt) és mellette dolgozik, -ahogy eddig is- a munkáltatójának szükséges szerződésmódosítást végezni? A leírásban ugyanis ez áll: A GYES mellett dolgozó személy fizetés nélküli szabadság mellett, határozott idejű munkaszerződéssel helyezkedjen el."
Sajnos nélkülözhetetlen lenne számunkra a GYES összege, ezért a máásik kérdésem, hogy nyugdíjas, rokkantsági nyugdíjban vagy rokkantsági járadékban részesülő nagyszülő is igényelheti-e a segélyt?(Természetesen más kritériumok betartása mellett.)

Válaszát előre is köszönöm!

hajnalka1980 # 2010.05.16. 11:00

Sziasztok!
Kérdésem lenne, 2010 okt-ben lejár a gyed-em és gyesen leszek kislányom szept-től bölcsibe megy én pedig szeretnék okt-től dolgozni ha rendes 8 órás munkában dolgozom jár -e a gyes tovább. Köszönöm a válszokat.
Hajni

Emi29 # 2010.05.19. 11:55

Tisztelt Szakértők,

Visszaolvastam pár oldalt,remélem sikerül olyan kérdést feltennem, amire eddig még nem érkezett válasz. Ha nem így lenne, előre is elnézést kérek!

Kislányom márc. 29-én töltötte be 2. életévét. Jeleztem munkáltatóm felé, hogy a gyed lejártával szeretnék újra munkába állni. Mialatt gyeden voltam átszervezés történt a cégnél, és az én osztályomat is megszüntették, tehát nyilvánvaló, hogy oda már nem tudnak visszavenni. Kérdésem, ha felajánlanak egy másik poziciót, amit elfogadok, de kiderül, hogy abban nem vagyok alkalmas, akkor elküldhetnek, függetlenül attól, hogy még gyesen vagyok?

Köszönöm
Emi

nandy # 2010.05.19. 20:29

Nem, nem küldhetnek el.

Ha nem tudnak az eredeti munkakörödben foglalkoztatni, az legyen az ő bajuk. De az állásidőre fizetniük kell...

nandy # 2010.05.19. 20:30

Hajni:

Igen, jár a gyes.

Feszi # 2010.05.20. 07:45

Tisztelt Szakértő!

Segítségét a következő ügyben szeretném kérni: Jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal, fizetés nélküli szabadságon. A volt munkahelyemre már nem fogok visszamenni lakóhelyváltozás miatt. Egy KFT résztulajdonosaként most elkezdenék dolgozni, (a GYED-et felmondva és GYES-t igényelve),alkalmanként, megbízási szerződéssel. Kérdésem:

1. A kiegészítő tevékenységet be kell jelentenem a munkáltatónak, ahol jelenleg passzív jogviszonyban vagyok?
  2. Kell- e ezen tevékenység után járulékot fizetni, ha nem vagyok bejelentve a KFT-ben?
Feszi # 2010.05.20. 07:47

Természetesen köszönöm szépen a választ előre is!
Köszönettel: Feszi

nandy # 2010.05.23. 10:48
  1. Igen, be kell jelenteni, de nem tilthatja meg.
  2. Ez már bonyolultabb. Ha egy cég működik, akkor feltételezhetően valaki dolgozik is benne... Tehát nincs olyan, hogy "nem jelentem be magam".

Ezzel egyezően, ha vállalkozóként a gyes mellett nem dolgozol, nem kell járulékot fizetni. De ha dolgozol, akkor igen.

+1. Idén az APEh kiemelt figyelmet fordít az olyan cégekre, ahol nincs biztosított, mégis működik. Ezért célszerű lenne legalább 4 órás munkaviszonyt létesíteni a cégedben.

Adri226 # 2010.05.25. 09:22

Kedves Nandy!

A következő a problémám: Júni.8-án kislányom betölti a 2 évet és én szeretnék visszamenni dolgozni. A munkahelyem likviditási gondokkal küzd, TB kifizetőhely, így én sem kaptam meg a GYED-et már két hónapja és a dolgozók sem kapják meg bérüket, teljesen bizonytalan a helyzet. Így oda visszamenni dolgozni biztosan nem tudok. Azt tanácsolták többen, hogy felmondani nem szabad, mert úgy még kisebb az esély, hogy valaha is megkapom, ami jár.
Mindeközben lenne lehetőségem máshol elhelyezkedni 6 órában, de állítólag ha nem mondok fel az eredeti munkahelyen és úgy jelentenek be máshová, akkor nem kapom a GYES-t.
Ez így van?
Ha a kifizetési problémák miatt én mondok fel, akkor is elesek a végkielégítéstől?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Tóthné Adrienn

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 10:33

Nem, nincs így.
Igen.

Adri226 # 2010.05.25. 11:37

Kedves kbs!

Ez esetben mit tanácsol? Elhelyezkedhetek anélkül, hogy felmondanék, vagy tisztább, ha felmondok és elfelejtem a végkielégítést, amit amúgy sem biztos, hogy valaha is megkapok. (egyébként nem nagy összeg, mivel 5 éve vagyok a cégnél, de mégis csak pénz!)

Tisztelettel: Adri226

Dödölle1 # 2010.05.25. 11:39

Adri226 2010.05.25. 11:22

A következő a problémám: Júni.8-án kislányom betölti a 2 évet ...... A munkahelyem likviditási gondokkal küzd, TB kifizetőhely, így én sem kaptam meg a GYED-et már két hónapja ...... teljesen bizonytalan a helyzet.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Tóthné Adrienn

A GYED TB ellátás, amit az "E" alapból finanszíroznak, azt a foglalkoztató likviditási gondjai ellenére is ki kell fizetni a jogosult biztosítottaknak.

Amennyiben a TB kifizetőhely nem fizette ki az Önöknek járó ellátást javasolom, hogy írásban (együtt, vagy külön-külön)keressék meg az illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Igazgatóját.

Panaszlevelükre a REP Igazgatója intézkedni fog az elmaradt és az esedékes ellátás(ok) haladéktalan kiutalásáról.

Amennyiben a foglalkoztató az elszámolásában a TB felé a valóságnak nem megfelelően azt közölte, hogy az ellátásokat kifizette, majd annak 10 %-al csökkentett hányadát a REP-től visszaigényelte, illetve ha ezt követően ezen összeget a cég vezetése a cég egyéb tartozásainak kiegyenlítésére használta fel, úgy a kifizetőhelyi ügyintéző, illetve a cég vezetése ellen a REP büntetőfeljelentést tesz, ezzel egyidejűleg intézkedik a kifizetőhely soron kívüli, majd pedig a fokozott (havi) ellenőrzéséről, vagy indokolt esetben annak megszüntetéséről.

Adri226 # 2010.05.25. 11:53

Köszönöm Dödölle1, így fogok tenni!

rikike # 2010.06.04. 20:06

Tisztelt Szakértő!
2008.07.26-án született meg kisfiam.2008.02-től táppénz aztán,gyás,gyed.Kisfiam 2 éves kora után mennék vissza dolgozni 8 órába.Cégem visszavesz.Kérdésem:a felhalmozódott szabadságokat ki kell e adniuk,illetve a szabadság letöltése alatti időre is jár e a gyes vagy csak onnan,ha a felhalmozott szabadságot kivettem?
Azt az infót kaptam a cégtől,hogy a halmozott szabikta csak a gyermek 3 éves kora után adják ki.Lehetséges ez?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.05. 06:09

Lehetségesnek lehetséges, de jogszerűtlen. Az előző években ki nem adott szabadságokat az akadály - itt a fizetsé nélküli szabadság - elhárulása után 30 napon belül ki kell adni. Praktikusan úgy szokták, hogy ezzel kezd a dolgozó, ténylegesen nem áll munkába, amíg le nem telik.

A gyes természetesen a szabadság idej alatt is jár, ha megigénylted. Ezt tedd is meg, mert amíg a gyest nem kapod, addig nem állsz felmondási védelem alatt.

(Ez a "visszavesz" a munkáltató még mindig hülyeség. Nincs neki olyan joga, hogy döntsön a kérdésben. Bejelentetted, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot és pont. Tudomásul veszi.)

rikike # 2010.06.08. 06:43

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm gyors és érthető válaszát!Gyest megigényeltem,többire meg várom a cég válaszát.

tisztelettel:S.Ivett

Léda521 # 2010.06.11. 10:04

Tisztelt Szakértők!

Szeptember 24-én jár le a Gyed-em, vissza szerettem volna menni a régi munkahelyemre, de azt a választ kaptam, hogy különböző okok miatt nem tudnak visszavenni.
Azt olvastam, hogy kötelező visszavenniük, de a MT-ben nem találom az erre vonatkozó jogszabályt, amit be szeretnék nekik mutatni.

Szeretnék valami erre vonatkozó paragrafust kapni, hogy letehessem nekik az asztalra!

Előre is köszönöm!

S.Adél

Léda521 # 2010.06.11. 10:05

Kiegészítésként hozzátenném, hogy Gyes mellett 4 órában szeretnék visszamenni dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.11. 10:24

Fordítsd meg a dolgot: mutassák meg ők a normát, amely kötelez téged, hogy a gyerek hároméves koráig fizetés nélküli szabadságon legyél.
Kötelesek foglalkoztatni - viszont nem kötelesek csökkentet munkaidőt biztosítani. (Hacsak nem vagy közalkalmazott.)

Léda521 # 2010.06.11. 10:53

Köszönöm kbs :)

Elzárkóznak mindentől, tudom, hogy csak jogszabállyal tudom őket "levenni a lábukról".

Nem vagyok közalkalmazott, csak 4 órába tudnám megoldani a gyerek mellett (10 km-re bölcsöde, ahol túljelentkezés van, mama tudna rá vigyázni négy órában).
Viszont szerintem nekik is jobb lenne, nem 8 órába foglalkoztatni, csak 4-be, ugye fele bér (hajlanék mindenféle kompromisszumra).
Pláne, hogy arra hivatkoznak, hogy azért nem vesznek vissza, mert a tavalyi évük veszteséges volt.
Más munkakörben nem nagyon tudnak alkalmazni.

nandy # 2010.06.11. 12:23

8 órában kötelesek foglalkoztatni, de nem kötelezhetőek a 4 órás foglalkoztatásra. Azért próbáld meg, hátha sikerül.