El lehet-e küldeni valakit azért, mert sokat beteg?


the big cat # 2003.10.28. 18:06

Jutalékot kérek:)))

Madar # 2003.10.28. 17:43

Hú erről jut eszembe, tényleg hívni akartam a dokit. Köszi, most lehet, hogy spóroltál nekünk.

the big cat # 2003.10.28. 17:16

Arra nincs szabály, hogy hány ilyen alkalom kell, de általában azt mondhatjuk, hogyha valaki csak beteges éppen, de nincs krónikus betegsége, akkor célszerű, ha amunkáltató arra ösztönzi, hogy maradjon betegállományban, amíg meg nem gyóygul véglegesen.

De ha ilyen betegsége van csak, amiből kigyógyulhat ésszerű időn belül, és utána képes lesz ellátni a munkáját, akkor a felmondás indoka valós lesz ugyan de okszerűtlen, tehát jogellenes.

És három hónap alatt tényleg nem tudhatjátok, hpgy fel fog-e épülni. A próbaidő alatt is ez volt? akkor miért nem küldtétek el indoklás nélkül?

Hát szerintem a közös megegyezés felajánlásánál kifejezetten említeni kellen, hogy egyébként, ha a betegeskedése folytatódik, az jogszerű indok lesz a felmondásra is, de ezt semmiképpen sem fenyegetésként, mert úgy meg a fenyegetés teheti a későbbi felmondást jogszerűtlenné.

De pár hét ilyen tapasztalat semmiképpen sem indokol rendes felmondást, fél év, egy év talán már igen. de nem tudhatom, hogy egy bíró hogy ítélne. Esteleg lehetne kérni, hogy az üzemorvos (aki nektek van) vizsgálja meg újra (mert ugye a belépéskor kötelezően megvizsgálta, hogy alkalmas-e a munkakör betöltésére - ha nem akkor eleve felejtsétek el a betegségre való hivatkozást vagy egy évig), hogy alkalmas-e a feladatköre ellátására, ha nem, akkor ez átmeneti, vagy tartós állapot. Persze az ő szakvéleménye is támadható lesz majd a bíróságon, de azért már a doki felel felétek, ha megalapozatlan volt a szakvélemény ami alapján felmondtatok.

Madar # 2003.10.28. 12:57

Rendben, bár végkielégítés nem jár, hiszen a dolgozónak éppen csak lejárt a próbaideje. Krónikus betegségről nincs szó, legalább is ezek a problémák most derültek ki, amióta nálunk dolgozni kezdett, de egy hét betegszabadság után az első éjszakai műszakot nem tudta végigcsinálni. Ekkor ő maga kilátásba helyezte, hogy elmegy (felmond), de miután két műszakot kihagyott és jobban lett, úgy döntött, hogy szeretne tovább dolgozni. A kérdésem csak az, hogy hány ilyen félbeszakított műszak, vagy hány napnyi betegség után van jogalapja a munkáltatói felmondásnak?

A közös megegyezés felajánlása nem veszélyes abból a szempontból, hogy gyanakodni fog, hogy visszautasítás esetén is megpróbáljuk majd elküldeni? Mi próbáljuk rávezetni arra, hogy az egészsége fontosabb és egyedül ő dönt, hogy akarja-e tovább csinálni ezt a munkát, de ezek után minden jogos kritikát a munkavégzés minőségével kapcsolatban azzal háríthat el, hogy a betegsége és a hiányzásai miatt "szálltunk rá".

the big cat # 2003.10.28. 08:34

Ez egy nagyon alaposan körüljárandó kérdés, mivel sok problémát okozhat.

A munkáltatói felmondás jogszerű indoka lehet olyan ok, amely a munkavállaló képességeivel függ össze, pl. azzal, hogy gyakran betegeskedik, és emiatt nem tudja munkáját az előírt rendben és minőségben ellátni. Ha például az előírt munkarend a munakörhöz éjszakai munkát is előír, és ezt nem tudja teljesíteni.

De azért ez nem ilyen egyértelmű. Esetleg megtámadna egy felmondást, és nehéz megjósolni a bíróság mit ítélne.

Javaslom a közös megegyezést, akár azzal is, hogy egy nagyobb végkielégítést adtok, viszont ott nem kell indokolni.

De ha beteges, krónikus betegsége van, miért nem rokkantosítja magát? Egy krónikus betegség lehet jó indok. Ha viszont mindig más betegsége van, akkor lehet egyszerűen peches is, és a bíróság láthatja úgy, hogy ha meggyógyult, akkor már el fogja tudni látni a feladatát, tehát az indok ugyan valós de nem okszerű. Javaslom, hogy nagyon körültekintően járjatok el az ügyben, semmiképpen se a munkavállaló háta mögött próbálkozzatok meglepni őt, mert ez könynen a bíróságon végződhet.

Madar # 2003.10.28. 06:53

Egy recepciós dolgozónk orvosa azt tanácsolta neki, hogy nem végezzen éjszakai munkát. Nálunk minden recepciósra havi 4 éjszakai készenléti műszak jut, és az adott létszám mellett nincs mód ennek a beosztásnak a módosítására. Az említett dolgozó többször rosszul lett munkavégzés közben, egyszer haza is kellett mennie az éjszaka közepén, valamint táppénzen is volt egy hétig. Az említett rosszullét utáni két munkanapján nem jött be dolgozni, bár orvosnál nem volt, csak természetgyógyásznál. Igazából igazolatlanul hiányzott, bár tudva, hogy tényleg beteg ezt nem firtattuk. Munkája minőségét is jelentősen befolyásolja állapota. Felmondhatunk-e neki, és ha igen akkor mikor és milyen indokkal? Tudom, hogy betegnek lenni joga van, de ezáltal nem tudja a munkáját elvégezni...?