Szabadság + pihenőidő

pihenés # 2009.06.09. 16:21

Lassan megkapom a választ mindenre,hozzáteszem én is így gondoltam.De még mindig az ellenkezőjét akarják nekünk bebizonyítani.Nézik a KJT-t és MT-t és amelyik nekik tetszik azt alkalmazzák.KJT-t nem találtam a neten így azt nem tudtam tanulmányozni.Azért nagyon köszönöm a válaszokat.

Megjegyezném egy hozzáértő ellenőr javasolta az intézménynek ezeket a lehetőségeket amivel élni szeretnének az intézményünkben.

KoZso # 2009.06.10. 09:40

Efi99!

Ha most jól értem, akkor ha hétfőn éjszakás vagyok, és netán erre a napra szabit kérek, akkor a cég hétfő este 22.00-00.00-ig nem hivhat be doglozni, de 00.01-től kedd reggel 06.00-ig igen?
Ne butáskodj már.
A szabadság a munkaidőtől való fizetett távollétet igazolja. Vagyis mindenképpen a munkaidő igazolására szolgál. Márpedig ha én pétekre kérek szabit, akkro a pénteki munkavégzésemre kapom a felmentést. Az már más kérdés, hogy a munkakezdésem átlóg egy másik munkanapra, de ilyenkor a munkakezdés a mérvadó.

A Te okfejtésedet követve ezek szerint a péntek éjszakás műszak szombat reggel ér véget, ezér a szombati órákat túlmunkában kell kifizetni?
Ne adj isten, ha augusztus 19-én éjszakás vagyok, akkor éjfélkot hazazavarnak, mert az már augusztus 20 a, ami fizetett ünnep?

A gatyámat teszem rá, hogy ez így nem buli.

Érdekes, hogy nálatok ezt az előző munkahelyen így értelmezték. Én még sosem találkoztam ezzel ilyen formában.

De nézzük az Mt. 117.§(1) i9 pontját:

pihenőidő: a naptári nap nulla órától huszonnégy óráig tartó , vagy három és négyműszakos munkarendben, továbbá megszakítás nélkül működő munkáltatónál, illetve az ilyen munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek eltérő megállapodása hiányában - a következő műszak megkezdését megelőző huszonnégy óra.

Ezek szerint ha az éjszakás műszakot harmadik műszaknak veszem (22.00 - 06.00), akkor az éjszakás számára pihenőnap a szombat reggel 06.00-tól kezdődő 24 óra. Ez így már nem naptári nap! Vagyis ebből logikusan következik, hogy a pénteki munkanapja szombat reggel 06.00-kor ér véget.
Ezért ha péntek éjszakára akarok szabadságot kérni, akkor arra gondolok, hogy pénteken nem szeretnék dolgozni menni. De nem arra, hogy már csütörtökön sem.

Egyébként értem én, hogy aki pénteken akarja az ügyeit intézni (és erre a napra szabit kér)az nem örül neki, hogy a délelőtti órákban hazaszédelegve kell ezt megtennie. De ő meg a hétfővel jár jól, hiszen amikor szinte mindenki dolgozik, neki az egész napja szabad, pedig nincs szabadságon, csak a munkakezdése esik arra az időpontra, amikor már más otthon fekszik.

Röviden ennyi.

Szerintem :-)

KoZso

efi99 # 2009.06.10. 17:14

KoZso
A pihenőidőt órában mérik. Azért van ilyen, hogy a bármikori kezdést megelőző 24 óra például. Tehát átnyúlhat 2 napon is.
A szabadságot napokban mérik. Az 0-24. És igen elvileg behívhat 0:01-kor is, de milyen alapon, ha munkarended nem ilyen, hanem 22-06?
A te elgondolásod szerint van olyan, aki szabadsága idején élvezheti az egész napot, más meg elégedjen meg 15-16 órával a napból, azt is egy 7-8 órás durmolással kezdve?

zsenzso # 2009.06.11. 18:49

Sziasztok!

KoZso, ha augusztus 19-én éjszakás vagy, nem zavarnak haza éjfélkor, hanem már be sem kell menned éjszakára!
Ugyanis neked is jár a fizetett ünnep.Nálunk legalábbis ápr. 30-án az éjszakások már nem mentek dolgozni. Mivel új vagyok a 3 műszakos munkarendben, azt viszont nem tudom, hogy mi van az augusztus 20-i éjszakás műszakkal?

KoZso # 2009.06.15. 08:35

Szia Zsenzso!

Ez érdekes, de elfogadom. a kérdés csak az, hogy akkkor miként számolodik el számodra az április 30-i munkanap.
Mert úgyebár április 30-a csütörtök volt, azaz a hét negyedik munkanapja. Normál esetben ezen a héten a munkaidőd 40 óra. Ebből ledolgoztam 32 órát + kaptam egy 8 fizetett ünnepet (május 1).
Jelen esetben Te ledolgoztál 3 napot (hétfő éjszaka, kedd éjszaka, szerda éjszaka) + kaptál egy fizetett ünnepet. Ez összesen 32 óra, azaz eltünt 8 órád a 40 órához képest.
Nos, ezt hogy fogják kifizetni? Kapsz egy nap fizetett napot puszira? Vagy ennyivel kevesebb pénzt fogsz kapni?
A cég nem csökkentheti a törvényes munkaidődet egyoldaluan.
Itt valami nem stimmel, s szerintem ezt Te is látod, ha logikusan végiggondolod.

Természetesen munkaidő keretben megoldható a munkaóra áthelyezése, de most alapesetről beszélünk.

KoZso

Totti25 # 2009.06.16. 08:35

Azt szeretném megtudni, hogy a gyermekek utáni pótszabadsággal ki rendelkezik? Én vagy a munkáltató?

Venala # 2009.07.16. 16:47

Sziasztok!!

Nagyon szépen kérek mindenkit,h segítesen,ha tud vmi édremlegeset. Az a problémám,h január 2.-án én senkivel nem voltam munkaviszonyban, ugyani márciusig otthon voltam. Ehhez képest a január 2-át ledolgoztatták velem március 28-án. Ledolgoztam valamit,amit nekem nem is kellett pótolnom,mert ugye akkor nem dolgoztam. Ezen már a kedves főnökkel is összevesztem,mert több helyről az az információ jött,h nem kell ledolgoznom. Ehhez képest ő az orrom alá dugott egy kormányrendeletet,amiben az áll,h márc 28 munkanap. Ő ezt úgy éretelmezte,h az nem pótlás,csak simán munkanap. És nem tudom vele megértetni,h márc 28- án pótoltuk a január 2-át.
légyszi segítsetek valamivel,mert nem ez az a munkahely akinek ingyen akarok dolgozni egy napot.előre is köszönöm :)

efi99 # 2009.07.16. 19:35

Venala
Keresztkérdés.
Akkor is beírsz a fórumra, ha január 31-ig lettél volna alkalmazásban és úgy kaptad volna meg a január 2-t szabadnapként, hogy nem tudtad volna "visszaadni"...? Ami bizonyos esetben pech, az máskor szerencse is lehet.
Esetleg akkor, ha ugyanannyi fizetésért az egyik évben 3 nappal többet kell dolgoznod, mert úgy jönnek ki a munkanapok?
Dolgozni minden munkanapon kell. Munkanap az, amit annak nyilvánítanak. Más nem számít.