Munkaügyi per

kaméleon # 2014.06.05. 15:46

Annyi gond van csupán, hogy a kérdéses összegnek valszeg csak a töredéke fog abba BA maximumba (1.115e) beleférni.

kaméleon # 2014.06.05. 15:46

Annyi gond van csupán, hogy a kérdéses összegnek valszeg csak a töredéke fog abba BA maximumba (1.115e) beleférni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.05. 14:48

Majd fizet a Bérgarancia Alap.

HunCutnr1 # 2014.06.05. 14:07

Elfelejtettem irni, hogy 1 személyes Kft ről irok...:) ki nem fizetett munkabér, szabadságmegváltás, felmondásra járó távolléti dij, és 12 hónapra járó tévolléti dijat itéltek meg.

Huncut

HunCutnr1 # 2014.06.05. 13:45

Sziasztok. I. fokon megnyertem a munkaügyi pert, az alperes fellebbezett, szerinte 3 hónapon túl adtam be a keresetet, de amire ő hivatkozik, az a kereset pontositás időpontja. De nem is ez lenne a kérdésem. 2014. március 10 é ügyvezetőváltás történt, és a fellebbezést 2014.március 20i keltezéssel a régi ügyvezető irta alá. Kérhetem a törvényszéket, hogy a fellebbezést ezért utasitsák el, mivel már nem volt jogosult az aláirásra?
Az alperesnek nem áll szándékában fizetni, ezért fellebbezett, időhuzásnak,amióta az I foku itélet megszületett minden tevékenysége arra irányul, hogy az esetleges végrehajtás alól kimenekitse az üzleteket, felszámolja, más ügyvezető, stb. Indithatok II. fokon is jogerős itélet, és nem fizetés utján a volt ügyvezető ellen szándékos károkozásért pp. eljárast?
Köszönöm.

Huncut

ObudaFan # 2014.06.04. 20:55

Nem a felszámolónak, mint munkáltatói jogokat gyakorlónak kell kifizetni számomra a garancia alaptól megigényelt összegeken felüli pénzt?

Egyébként nem.

leslie22 # 2014.06.03. 15:14

És téged ki kérdezett? Bunkó!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.03. 05:20

Miért nem az ügyvédedet kérdezed?

leslie22 # 2014.06.02. 21:02

Tisztelt Obudafan! A felszámoló jelezte, hogy a beperelt cég el van tűnve, így nem tudják rajtuk behajtani az összeget, de akkor hiába a jogerős ítélet? Nem a felszámolónak, mint munkáltatói jogokat gyakorlónak kell kifizetni számomra a garancia alaptól megigényelt összegeken felüli pénzt? Mert a személyes találkozónál, úgy tűnt, hogy időt akar nyerni a felszámoló, mert úgyse kapom meg szerinte és majd augusztus végén érdeklődjek újból, mielőtt a 180 napos hitelezői igény módosítására vonatkozó jogvesztő határidő lejár.Köszönöm az előző választ!

ObudaFan # 2014.06.02. 20:44

Rokatacsi

Fordulj a felszámolóhoz. Azt is jelezd, hogy a fizetésed is kéred.

leslie22

A felszámoló a felszámolás alatt álló cég vagyonából fizethet ki bármit is, az pedig véges, éppen ezért van a cég felszámolás alatt.

leslie22 # 2014.06.02. 20:17

Jó estét kívánok! Az alábbi ügyben szeretném kérni a segítségüket.2011.06.21-én szűnt meg a munkaviszonyom, melynek jogellenességét a bíróság 2012. 11. 15-én kelt ítéletében megerősítette.(Jogerő: 2012. 12.28.) Az ügyvédem az ítélet alapján a hitelezői igénybejelentést a felszámoló felé megtette az alábbi követelésekkel: felmondási időre járó átlagkereset+kamatok, 3 havi átalánykártérítés+kamatok, elmaradt munkabér+kamatok. A felszámoló szerint a bérgarancia alapból a 3 havi átalány kártérítést és a kamatokat nem lehet megigényelni, mondván az már "g" kategóriába tartozik és csak regisztrációs díj befizetésével lehet kérvényezni, de nem biztos, hogy megkapom. A kérdésem az, hogy nem a felszámolónak kell kifizetnie, azt amit az államtól nem lehet megigényelni? Hiszen jogerős ítélet van arról, hogy milyen összegekre számíthatok. Köszönöm szépen előre is!

Rokatacsi # 2014.06.01. 09:05

Nekem az lenne a problémám h a munkahelyem megszünt ill. felszámolás alatt van.Április 1 óta nem dolgozom de még mindig be vagyok ide jelentve,semmi papírom nincs mivel kiderült hogy tavaly május óta nem volt könyvelője a cégnek,fizetés is maradt bent.Kérdés az hogy mit tudok tenni?Azt hozzá teszem hogy a főnök öngyilkos lett.Sikerült munkát találnom de nem tudom hogy ehhez kellenek-e az előzö munkahely papírjai.

Pici78 # 2014.05.29. 19:31

Ezek szerint be tudnak, tehát nincs akadály, ez jó hír! Mindenkinek köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.05.29. 18:33

Miért ne tudnának?

Pici78 # 2014.05.29. 18:26

Sajnos rosszul fogalmaztam meg a problémámat. A régi munkahelyem nem jelentett ki, nem adta oda utolsó havi béremet és a kilépő papírokat sem. Lehet, soha nem is fogja. Most van egy új munkahely kilátásban, oda be fognak jelenteni, ha felvesznek. Kérdés: be tudnak-e jelenteni teljes munkaidőben, ha az előző munkahelyem nem jelentett ki és nincsenek a kilépő papírok sem a kezemben?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 21:18

Rendben. Te jobban tudod. De akkor miért kérdezel?

Pici78 # 2014.05.23. 18:20

Igen, hogy a munkaviszonyom nem szűnt meg, és járjak be dolgozni. De énnekem már nincs hova bejárni dolgozni, és amelyik hónapban dolgoztam, még azt a béremet sem kaptam meg, és nem tudok elhelyezkedni máshova, mert itt nem vagyok kijelentve. Nincs jövedelmem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 17:42

Én úgy emlékszem, válaszoltunk.

Pici78 # 2014.05.23. 17:26

Már leírtam, de mégegyszer leírom a problémámat. Munkáltatóm szóben felmondott, írásban nem. Márc.31-ig dolgoztam abban az étteremben, mely áprl.1 végleg bezárt. A tulajdonos a céget, adósságokkal eladta, de nem fizette ki a béremet. Az új tulajdonos fele annyi pénzt akart adni, mint amennyit dolgoztam és alá akarta irattatni velem a közös megállapodást. Én nem írtam alá, mivel még a felmondási időre járó pénzt, ha megkapom, akkor legalább közelebb kerülök ahhoz az összeghez, amit valójában márciusban dolgoztam, illetve a munkaszerződésemben is rögzítve volt a két havi munkidő-keret, tehát jár annyi pénz, amennyi munkaórát ledolgoztam törvényesen is, szerintem, de én nem akarok jogászkodni. Most van elvileg munkaviszonyom, nincs irányadó munkarend, de ami a legjobban zavar, NINCS JÖVEDELMEM, NEM KAPOK PÉNZT. A március havi béremet sem kaptam még meg, más munkahely nem tud felvenni, mert nem tudnak bejelenteni, problémás vagyok, emiatt, hogy nincsenek kilépő papírjaim, és be vagyok jelentve elvileg. A cég lehet, hogy csődbe fog menni, engem meg csőbe húztak? így semmire nem vagyok jogosult, mehetek feketén dolgozni, ahol vagy kifizetnek, vagy nem? Mi a megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 15:15

OFF
Új tableted van, Kolléga? :) Vagy mobilnet?
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 15:09

Ha én mindig összecsinálnám magam, ha az ellenérdekelt fél mondod valami zöldséget...

ObudaFan # 2014.05.23. 14:51

Véleményem indenképpen megedett keresetváltoztatásnak minősül, hiszen az, hogy az érvényesítésre a jogot fenntartod, nem egyenlő a kereset benyújtásával.
Viszont szerint nem engedett keresetváltoztatás esetleg minősíthető a követelés teljesítésére való írásbeli felhívásnak, és így esetleg megszakíthz elévülést.

Papa72 # 2014.05.23. 12:38

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Jelenleg önmagamat képviselem a megismételt eljárásban és az alperes arra hivatkozik, hogy állítólagosan keresetváltoztatásnak minősül a másodfokú eljárás berekesztése előtt benyújtott kérelmem, amelyben már összegszerűen meghatároztam a vagyoni kárigényemet, így azt állítja, hogy elkésetnek tekinthető, vagyis elévült a vagyoni kárigényem velük szemben, mindazok ellenére, hogy 3 éven belül ezen kérelmemet előterjesztettem.

De, hogy minősülne keresetváltoztatásnak, ha az eredeti kereseti kérelmemben kifejezetten ennek jogát fenntartottam? Ezért is állok értetlenül az alperesi hivatkozásokkal szemben, mivel az én értelmezésem szerint nem minősülhet semmi képen sem keresetváltoztatásnak, csakis keresetemelésnek a Pp. 146. (5) bekezdését értelmezve.

A fentiekre tekintettel részemről nagyon is fontos, hogy minek minősül és ezért fordultam szakértőkhöz ebben a kérdésben, hátha én értelmeztem rosszul a jogszabályokat.

Köszönöm az további válaszát - szakértelmét!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 12:12

Mi a jelentősége annak, hogy minek minősül?

Papa72 # 2014.05.23. 12:00

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Konkrétan a következő lenne:
Felperesként rendkívüli felmondással szüntetem meg a munkaviszonyomat azon indoklással, hogy az alperesi munkáltató nem kívánta részemre biztosítani az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit, és ebből kifolyólag ok-okozati összefüggésében egészségkárosodásom alakult ki, amelyre figyelemmel betegségem miatt hasonló munkaterületen nem tudok elhelyezkedni és az állapotomban a javulás is kizárt. A munkaügyi bíróság előtt az eredeti kereseti kérelmemben kértem kötelezni az alperesi munkáltatót a felmentési és végkielégítési bérek kifizetésére, valamint az egészségkárosodásom után nem vagyoni kártérítés terjesztettem elő összegszerűen, továbbá a fentiekben megjelölt kárigényén túl az orvosszakértői vélemény eredményeként, további vagyoni és nem vagyoni kárigényének érvényesítésének jogát fenntartottam az alperessel szemben ezen kereseti kérelmemben.
Bár a kirendelt szakértők ok-okozati összefüggésben véleményezték az egészségkárosodásomat az alperesi munkahellyel és magatartásával mégis a munkaügyi bíróság elutasította a keresetemet, így pervesztes lettem.

A másodfokú bíróság felé fordultam fellebbezéssel és ezen fellebbezésemben, már összegszerűen meghatároztam a vagyoni kárigényemet a kieset bérekre tekintettel a hosszú évekig tartó pereskedés által, mivel munkanélküli voltam és nem tudtam elhelyezkedni. A másodfokú tárgyalás berekesztése 3 éven belül volt a rendkívüli felmondásomtól tekintve

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, majd ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordultam a Kúriához.

A felülvizsgálati kérelmem alapos lett a közbenső ítéletükkel hatályon kívül helyezték a II. fokú ítéletet és kötelezte a Kúria a munkaügyi bíróságot új határozat meghozatalára az ösztönszerűség körében...

Kérdésem: A másodfokú bíróság előtt összegszerűen meghatározott vagyoni kárigényem keresetváltoztatásnak minősül, vagy nem a fentiek alapján?

Köszönöm a segítséget!