Munkaügyi per

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 10:58

Jobb lenne, ha a konkrét problémádat adnád elő a jogászkodás helyett. Azt bízd ide!

Papa72 # 2014.05.23. 10:40

Tisztelt szakértők!
Pp. 146. § (5) Nem keresetváltoztatás az, ha a felperes

1. a keresettel érvényesített jog megváltoztatása nélkül annak megalapozására újabb tényeket hoz fel, vagy a felhozottakat kiigazítja,

A következő kérdésem lenne a fentiekben idézet paragrafussal kapcsolatosan:

Pontosan mi értendő a keresettel érvényesített jog alatt tágabb értelemben?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 06:41

A kötbért - ez az - a szerződés érvénytelensége nélkül is lehet támadni. Inkább az a baj, hogy egyáltalán nem biztos, hogy eltúlzott mértékű ez a kötbér. Nem a képzés költségeiből kell kiindulni ugyanis, hanem abból a kárból, amely a munkáltatót a munkavállaló szerződésszegése miatt éri. Az pedig a képzés közvetlen költségének a többszöröse is lehet.

batyja # 2014.05.23. 06:25

Sziasztok!

05.07.-én közösmegegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. Kilépés napján meg is kaptam a fizetésem ahogy kell. Viszont, ennél a cégnél sofőrként dolgoztam, le kellett tennem 200000 kauciót a gépjárműre. Gondolom casco önrészként. Sajnos volt egy saját hibás balesetem, a javítás azóta sem történt meg, így a kauciómat visszatartja a cég. Kérdésem, több mint 2 héttel a kilépés után jogosan nem kaptam meg még a pénzem? Nem úgy kéne lennie, hogy a kauciót megkapom és a javítás költségét valamilyen módon behajtják tőlem?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.05.23. 04:58

Az a baj, hogy az Mt. nem utal arra, hogy a Ptk. feltűnő értékaránytalanságra alapított megtámadási okát lehetne a munkajogban alkalmazni. De egy próbát lehet, hogy megérne a dolog, ha máshogy nem, jó erkölcsbe ütközés címén, vagy esetleg tévedés címén.

Ádee # 2014.05.23. 03:46

KBS

Akkor a cég nyugodtan irhatott volna pl 30millió forintot is,akkor így teljesen rendben van?

kaméleon # 2014.05.22. 18:48

fokker70, sajnos, a "Mit tudok jogilag tenni?" egyelőre nem esik egybe azzal, amit érdemes is tenni.
Új divat az éves cégváltás, kijelentgetéssel, bejelentgetéssel. A fekete bér mellett persze. Ha eljössz és perelsz, valszeg nem kapsz semmit, ha maradsz és keménykedsz, kirúgnak. A legjobb, ha keresel egy új helyet és elfelejted a régit.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 16:17

Pontosan erre válaszolt pazs: "mert aláírtad".

Ádee # 2014.05.22. 14:07

pazs
Persze,hogy aláírtam,akkor még fogalmalmam sem volt milyen időtartamú és volumenű lesz a képzés.
A kérdés az az,hogy a cég milyen jogon követelne rajtunk 800e ft-ot,mikor ő a "kiképzésünkért" ennek alig a negyedét fizette?(a tanfolyamra saját költségen jártunk pihenőnapunkon,tehát mint hivatkozási alap ez is kieseik)

pazs # 2014.05.22. 13:54

Ádee: Aláírtad.

fokker70: nincs jó döntés, mert ha maradsz, akkor továbbra is ezeket fogják veled csinálni, ha fellépsz mindezek ellen, akkor nincs munkád - legalábbis ennél a cégnél. Dönteni neked kell: akarsz-e továbbra is itt dolgozni.

Ádee # 2014.05.22. 13:45

Üdv!
A cégemmel tanulmányi szerződést kötöttem,még tavaly.Időközben kiderült,hogy a talulmányi szerződés összege köszönöviszonyban sincs az elvégzett tanfolyam valós költségeivel.
A tanfolyanm teljes összköltsége 225eFt volt,viszont a cég 800e ft-os kártérítésre kötelezne időarányosan,amennyiben hamarabb elmennék(nem tervezem egyenlőre)mint amit a határozott időtartammal rendelkező munkaszerződésben vállaltam.Jól érzem,hogy ez nemigazán stimmel így?

fokker70 # 2014.05.22. 13:08

Tisztelt Szakértő urak,

2013. júliusában kötöttem egy határozott idejű szerződést X KFT-vel. 4 órára. Igéretet kaptam szóban a tulajdonostól, hogy szeptemberben elkészítjük a 8 órás szerződést. Nem lett belőle semmi. Majd ígérte ugyan ezt decemberre. Nem lett belőle semmi.

Bizalmi pozícióban vagyok, gazdasági vonalon. Fizetésem egy része a 4 óra után a többi ami nem sok feketén.

1 hónappal ezelőtt( pontosan május 1.) semmi tájékoztatás nélkül csak elénk dugva az iratokat minden dolgozót beleértve engem is kijelentettek a cégtől közös megegyezéssel és még aznap egy új szerződést adtak oda egy másik céggel ami munkaerő kölcsönző, hogy írjuk alá szintén 4 óra. Egyeseknek 2 másoknak 6 óra. Mindenki 12-14 órát dolgozik rajtam kívül. Én kb 6 órát. Ha nem írjuk alá akkor el lehet menni végleg. Tehát egyik napról a másik napra utcán találtam volna magam úgy, hogy a munkámmal semmi gond nem volt. Fegyelmit soha nem kaptam sem szóban sem írásban.

A tavalyi szabadságomat nem is fizették ki és ki sem adták.

A jelenlegi munkaerő kölcsönző cégtől soha senkit nem látta. Továbbra is az előzőtől kapom a fizetést. ( álítólag ők így egyeztek meg).

Minap az történt, hogy az előző cég ügyvezető igazgatója közölte velem, hogy mivel nem töltöm ki a 8 órás időmet munkával ezért június 01 csak 4 órát dolgozok és a béremből , a feketéből elvett 50 ezer forintot. Vidékről járok bérlet pénzt egyik cég sem fizetett. Utazási költségemet én nekem kell finanszírozni.

Ezt a döntést azért hozta meg mert veszteséges az üzlete. De itt nem csak én dolgozok egyedül. Vannak itt szakácsok, futárok , diszpécserek, csellengők nem akár mennyi fekete pénzért.

Munkaköri leírásom X cégnél sem volt csak emailban egy tájékoztatás, a mostani cég irataiban a munkaköri feladatok leírása rovat üresen van hagyva.

Hogy töltsem ki a 8 órát ha nincs feladatom. Önként vállaltam a takarítást és a kollégáknak a besegítést télen , hogy haladni tudjunk ebben még köszönet sem volt a vezetőség részéről.

Mit tudok jogilag tenni? 75 ezer Ft-ből nem tudok megélni, ha kilépek akkor nincs munkám rögtön, nincs kifizetve a szabadságom és a vidéki bérletem tavaly óta ami szerintem jár ha vidéki dolgozót alkalmaznak.( de lehet, hogy rosszul tudom)

Mi a javaslatuk,? Várom szíves válaszukat.

Köszönettel,

fokker70

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 07:45

Ál-ta-lá-nos. (Nem átlagos.)

A perindítás határideje jogvesztő, elmúlt. De egyébként is az előtt kellett volna gondolkodni, hogy aláírtad a közös megegyezést. (Ami nem felmondás.)

Jzus # 2014.05.21. 18:02

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Köszönöm a leírtakat, a cég egyik tulajdonosa, (főnököm) ajánlotta fel, hogy ne rendkívüli, hanem közös megegyezéssel hagyjam el a céget, mivel ők biztosak az ártatlanságomban, és nem akarták még jobban nehezíteni a helyzetemet. Nem haragszom hiszen én tudom hogy nem tettem semmit, szerintem arra ment ki a játék hogy a céget kitúrják az objektumból, és nyomós indokkal. Tisztelt Béla, lehet hogy a kérdésem átlagos, viszont nekem nem, mivel sosem volt még semmiféle összetűzésem sem rendőrökkel, sem bírósági ügyem nem volt. Tisztességes életet élek. Én ezt nem szeretném annyiban hagyni, talán érthető. Egyrészt mert megaláztak úgy érzem, a kapcsolatom is megromlott a menyasszonyom kisebb ideg összeroppanást kapott, azóta nyugtatón él. Mint írtam azóta nincs munkahelyem, egyrészt mert idegileg eléggé kikészültem. Ez az egész procedúra 2014.3.19-én történt. De még csak most érzem olyan állapotban magam hogy merek tenni valamit. Szóval mit tudok tenni? Merre lépjek? Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.21. 11:54

Ez annyira általános kérdés, hogy szinte mintha nem is lenne.

Hogy kell érteni azt az "azonnali felmondást"? Ki mondott fel? Mennyi idő telt el azóta?

(Azt csak úgy mellesleg mondom, hogy ha amit leírtál, az mind igaz, akkor te nem nem biztos, hogy elkövetted a Btk. 204. § szerinti bűncselekményt, de az "Operation manager" annál inkább. Nagyon megharagszol, ha azt mondom, hogy fake-illatott orrontok?)

Jzus # 2014.05.19. 19:55

Igen, elnézést. A kérdésem az, mit tehetek, mit tudok, ill. mit érdemes tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.19. 10:30

Megértettük, sajnálunk. Van kérdésed is?

Jzus # 2014.05.18. 18:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Karbantartó csoport vezetőként dolgoztam egy cégnél, (épület karbantartással foglalkoztunk, plázákban) Én személyszerint az egyik Plázában dolgoztam.
Egy keddi napon a szokásos munkámat végeztem, majd munkám végeztével a főnököm közölte velem hogy baj van. Midíg pendrive-on viszem fel a szükséges dokumentumokat, képeket a pláza operation managerének,
mivel az ő szerverük nem képes egyszerre annyi adatot fogadni, és összeomlik. Nem értettem mi a baj. Elővett egy nyilatkozatot amit kért hogy írjak alá. Nem értettem hogy mi ez, ezért megkérdeztem hogy baj van?
Mondta hogy nagy baj van, és hogy a pendrive-on pedofil tartalmak voltak, és hogy a céget megvédjék, nyilatkoznom kell hogy a pendrive az enyém. Én biztos voltam abban hogy az a pendrive üres volt mikor felmásoltam rá a zsíros elszívás tisztításáról készült képeket. Aláírtam a nyilatkozatot, de a pendrive-ot nem láttam. Ők sem látták. Az operation manager nem mutatta meg, illetve csak egy kinyomtatott papírt mutatott amin a fileok voltak láthatók. Azt követően, azonnali felmondással el kellett onnan jönnöm. Nem láthattam a pendrive-ot. Azóta az Operation manager tudomásom szerint széfbe zárta a pendrive-ot, és több másolatot is készített a rajta lévő dokumentumkoról. A szerver gépükre is feltette és több kolegájának is átküldte. Azóta nincs munkahelyem, el kellett költözzek az albérletemből, az életem romokban hever, és mindez úgy hogy a pendrive üres volt mikor én a szükséges dokukat másoltam a pendrive-ra. Soha életemben ennyire nem aláztak meg. Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.

Panna50 # 2014.05.16. 06:51

Kedves Papa72!

Én is így jártam, ezért a kézhezvételtől számított 8 napon belül írásos kifogást terjesztettem be. A tárgyaláson a kijavítás megtörtént.

ObudaFan # 2014.05.15. 18:55

Elektronikusan hiába írtam kétszer is, ami érthetetlen, mert korábban is írtam már jegyzőkönyv kiküldése iránt, akkor meg is kaptam, 2 napon belül.
Hogy most hová tűntek az emailek, amiket küldtem???

A bírósággal ne e-mailben kommunikálj, hanem postai levélben.

ObudaFan # 2014.05.15. 18:54

Eddigi több tárgyalás alkalmával a tárgyalást követő pár napon belül megkaptuk postai úton a jegyzőkönyvet.
Most az a helyzet állt elő, hogy hiába kérjük nem tudjuk megkapni.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy mit tudnék tenni?

A bíróság nem köteles jegyzőkönyvet küldeni, ha érdemi végzés nincs a jegyzőkönyvben.

Ha bemegyek személyesen a kezelő irodába ott meg tudnom nézni, kérhetek belőle másolatot, és kapok is?

Oldalanként 100 forintért, illetékbélyeggel leróva.

Szerintem érdemesebb e-mailben kérni, az ingyen van.

Papa72 # 2014.05.15. 18:47

Kedves Panna50!

Ma kaptam meg postai úton és természetesen hiányos és másrészről egyoldalú a jegyzőkönyv vezetés, de ez várható volt...

Panna50 # 2014.05.15. 14:44

Kedves Papa72!
Remélem már késő, mert megoldódott a tárgyalási jegyzőkönyves problémád, de azért leírom.
Én újra betelefonáltam, s egy másik ügyintéző megnézte az iratanyagban, s azt mondta, hogy 8 nap elteltével, személyesen átvehető a másolat, ingyen, bármiféle kérvényezési beadványok nélkül.
Így tettem, igaz be kellett utaznom, de megvan.
Elektronikusan hiába írtam kétszer is, ami érthetetlen, mert korábban is írtam már jegyzőkönyv kiküldése iránt, akkor meg is kaptam, 2 napon belül.
Hogy most hová tűntek az emailek, amiket küldtem???

Mielőbb menj utána, mert jogod van hozzá, hogy megkapd, bármiféle engedély nélkül.

Panna50 # 2014.05.13. 20:14

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm válaszát!

Ön szerint mit volna érdemes tennem?
Most azon gondolkodom, hogy újra telefonálok, majd elektronikusan ismét elküldöm a jegyzőkönyv kiküldésének a kérelmét.
(múlt héten ez már megtörtént, amire sem válasz, sem jegyzőkönyv...)
Vidékről odautazni csak azért, hogy papír alapon átadjam, nem sok értelmét látom. Célszerűbbnek gondolom, hogy elektronikusan elküldjem, hiszen az is ugyanolyan fajsúlyú.

Ön szerint ez így célszerűnek tűnhet?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 19:18

Azt a felvilágosítást kaptam, hogy írásos beadvánnyal kell kérvényeznem
Ez igaz - bár a legtöbb bíró nem csinál ebből ügyet.

amit a bíróság engedélyezése esetén kaphatok meg.
Ez nem igaz.