Köszönöm a gyors válaszokat! Megírtam a keresetet és megyek a bíróságra vele, remélem hogy eredménnyel távozok. Azt tudom bizonyíttatni is márciusban már dolgoztam, mert írtam a jelenléti ívet, ennek alapján lett elszámolva a fizetésem is! Az nem tudom mennyit számít, de a naptáramban is vannak óvodával kapcsolatos bejegyzéseim, amit csak úgy hasra ütés szerűen nem írhattam be, mert a valóságnak megfelelnek! Pl. mikor mentünk úszni, lovagolni, kirándulni...stb. Remélem biztatnak a bíróságon és lehet ebből valami! Még egyszer köszönöm!
Munkaügyi per
Kérem valaki az én kérdéseimre is reagáljon.
Köszönöm!
Az egyik-másik fél által "hozott" szakértői véleményt a bíróság akár el sem fogadja - saját mérlegelési jogköre alapján -, inkább arra próbáld rábírni a bíróságot, hogy ama dokumentumot ő is vizsgáltassa meg.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Ha jól érem, Te azt szeretnéd, hogy a bíróság rendeljen ki másik szakértőt, aki megvizsgálja a dokumentumot. Igen kérheted és ha a bizonyítás szempontjából szükséges, a bíróság másik szakértőt kirendelhet. ( a bizonyító felet terheli a költség !)
Köszönöm a hozzászólásokat.
Tabula - Nem jól érted.
A per során az egyik tanú egy bizonyítékról valótlanságot állított. Ennek igazolására (mármint, hogy tényleg valótlan) én beszereztem egy szakvéleményt, amit be is csatoltam.
A kérdésem az tt volna, hogy az általam beszerzet szakértői véleményt a bíróság ugyanolyan bitonyító erejűnek veszi figyelembe mintha azt a bíróság „saját“ szakértője készítette volna?
Vagy kérjem a bíróságot, hogy ők is vizsgáltassák meg?
Az általad becsatolt sz.véleményt a bíróság vagy figyelembe veszi, vagy nem. Igen kérheted a bíróságtól, hogy szakértővel vizsgáltassa meg, aztán a bíróság eldönti, hogy a bizonyítás szempontjából ez szükséges vagy sem.
Köszönöm tabula a választ. Akkor kérni fogom, hogy a bíróság is vizsgáltassa meg a dokumentumot.
Ha jól értem azonban ettől még nem biztos, hogy a bíróság ezt meg is teszi, vagyis csak akkor rendeli el a vizsgálatát, ha azt ők fontosnak tartják.
A fél által felkért szakértő véleményét a bíróság általában csak úgy kezeli, mint a fél nyilatkozatát. Vagyis, ha a másik fél vitatja, akkor szinte nincs bizonyító ereje.
Köszönöm KBS.
Ez elég lehangoló, de egyértelmű.
A munkaügyi bíróságon vagyunk, én vagyok a felperes. Az ügyvédem ha beszél vagy találkozik az alperes ügyvédjével folyamatosan kitalált dolgokkal fenyegetőzik, pl: rámküldi a rendőröket, szidja a felmenőimet, amit már k.vra unok. Óriási bajba vannak, okirathamisítás, és egyéb szabálytalanságok, de mégis fenyegetőzik. Mit tudok csinálni, hogy leálljon? Segítsetek. Feljelentés rágalmazásért?! Hol tudom ezt megtenni?
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék információt/segítséget kérni. Munkaügyi perhez a bíróság tájékoztatása szerint pártfogó ügyvédi képviseletet kérelmezhetek a jogi segítségnyújtó szolgálatnál. Van valakinek erről tapasztalata, érdemes kérni?
előre is köszönöm
A pártfogó ügyvéd lelkesedése sokszor mérsékelt, de még az is jobb, mint a semmi.
Kedves kbs! Szeretném megkérdezni, hogy mi a módja a munkaviszony helyreállitásának? /lásd jun. 25-i hozzászólásomban/
Ilyen hamar megszületett az ítélet?
A felmondást már az első napon lehet közölni. A felmondási idő az, ami csak a védettség lejárta után kezdődik.
Egy egyszerű számolási hibából nem kellene munkügyi pert kreálni, akármilyen sértett vagy is.
Tisztelt Szakértő fórumozók!
Meg szeretném tudni, hogy munkaügyi perben érvényesíthetem-e a munka körömhöz nem tartozó fejlesztéseim utáni anyagi igényemet?
A válaszokat előre is köszönöm!
pontosan miről lenne szó?
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Fizikai alkalmazottként, munkakörömhöz nem tartozó PLC-s (PLC=programozható logikai vezérlők) vezérlőszekrények tervezését, PLC-k programozását végeztem. Ezen munkák elvégzésért soha semilyen plusz anyagi juttatást nem kaptam. Mindenféle ígéretet kaptam, hogy "nem felejtjük el", "nyugdíjas" állásom van, de sajnos felmondtak, így a sok ígéretből nem lett semmi.
Stack, elnézést kérek, azt hittem, kiderült a véleményem a hozzászólásból: nem hiszem, hogy emiatt a felmondást jogellenesnek minősítenék, ha egyéb okból nem az. A hiányzó napokra járó bért lehetne eredményesen perelni. De ha úgy indítasz pert, hogy előtte nem hívod fel a munkáltatót a hiba kijavítására, a hiányzó összeg kifizetésére, akkor nagyon könnyen beleszaladhatsz az ok nélküli pereskedés jogkövetkezményeibe.
Todo, ez nekem nem tűnik szerzői vagy ipari jogi védelem alá tartozó dolognak. Márpedig ha nem az, akkor nincs mit keresni; egyszerűen az történt, hogy megállapodtál a munkáltatóval, hogy az eredetileg a munkakörödbe nem tartozó feladatokat is végzel, külön díjazás nélkül. Ha tetszik: közös megegyezéssel, írásba foglalás nélkül módosítottátok a munkakört.
Egy példával talán könnyebb lesz: ha megkér a főnököm, hogy reggelente főzzem már meg a kávét, mert én érkezem be mindig elsőnek, és én ezt megteszem, akkor utólag, a munkaviszony megszűnésekor nem formálhatok igényt arra, hogy két évi kávéfőzés ellenértékét fizesse ki nekem.
A PLC-kben futó programok szerzői jogok védik, ezt biztosan tudom.
A kérdés, hogy mivel korábbi munkáltatómnál végeztem ezeket, munkaügyi perben érvényesíthetem-e követelésem?
Senki nem tudja kérdésemet megválaszolni?
szerintem nem munkaügyi, hanem polgári per, hiszen pont te mondtad, hogy a munkaviszonyodon kívül, munkaidőn túl végeztél ilyen munkát.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Mivel a munkám során több jogtalanságot is elkövettek velem szemben (pl: ünnepnapokon túlóráztatás fizetés nélkül) ezért szeretnék valamiféle kártérítést kapni.
Akkor ezek szerint, két pert kell kezdeményeznem volt munkáltatóm ellen?
Tisztelt Jogi Fórum!
Nemsokára megkezdődik a kereset beadása a munkáltatóm ellen, mivel még június előtt jeleztem, hogy júni. 1-től GYES mellett vissza akarok menni, rendezze a soraimat. ERre kaptam írásban is szóban is egy papírt, hogy nem alkalmaz, keressek fekete munkát, ill maradjak otthon, mert az lenne a legjobb nekem. Holott kell a pénz, ezt nem tehetem meg. Ráadásul a fizetett szabikat se adta ki, aztr mondta, nem fog fizetni, felejtsem el, mert neki nagyon sokat kéne hivatalosan fizetni. Minden indokot leírt a papíron, hogy nem lenne fer, h nemek gyesem lenne, meg munkabérem, ezért se vesz vissza, meg még volt pár szépség, hogy időközbe létrehozott egy céget, átvitt oda mindenkit, a mostanitól meg kirúgott mindenkit. De nem értem, hogy hogyan, holott uaz a pecsét, címer, minden, azok az alkalmazottak vannak, akik velem is voltak, ráadásul akit felvett helyettem, ő végzi a munkám még most is. (sejtésem, őt jobban bírhatták, engem kevésbé, mindegy erre bevettem a lesz@rom tablettát:-)
Felmerült egy két kérdésem, mivel még van pár elintézni valóm a kereset beadása előtt(ha tudnak segíteni, baj - e ha 06.01.től mentem volna vissza, és már 08.hó van, és max hó végén tudnám a keresetet beadni; lenne e nekem ebből hátrányom? VAgy már el se vállalja a munkaügyi bíróság, vagy bele lehet ebbe a határidőbe kötni, hogy csósztam egy két hónapot, mióta megkaptam a papírt, h nem vesz vissza?)Másfél évem van még hátra, hogy fiam 3 éves legyen.Direkt lemondtam a GYEDET, fél év volt még belőle, hogy tudjak pénzt keresni úgy, h munkáltatómnak még jeleztem is GYES melletti munkavégzésem.
AMennyiben a keresetet kézhez kapja a munkáltatóm, és netán bazíroz arra, hogy úgyis felmondok, ha azt mondja még a per előtt, na menjek vissza, köteles vagyok én igent mondani? (nem az én felmondásomra értem, hanem arra, h kiadott egy papírt, h ő semmiképp nem tud munkát biztosítani, ha már nem lesz gyesem, visszavesz, de csak 1 hónapra.)VAgy ha nemet mondok ,az egyenlő a felmondással? VAgy megvárhatom a mügyi bíróság ítéletét? Mert azóta se fizet semmit, pedig már június óta közel 300e ft-ot kéne kapnom. Ezért se adtam még be a keresetet, mert vártam, hátha utal. De nem.
Ha a bíróság kötelezi, h vegyen vissza(a főnökök többsége nem szívesen fizetne állásbért, ezért lehet kirúgná akit helyettem vett fel...)mivel célom az volt, h normális körülmények közt dolgozhassak a mhelyemen, ezért nyílván megromlana a mviszony, már ígyis - összeférhetetlenség lépne fel, sajnos nem a viselkedésem miatt, hanem inkább, mert felnyomom a főnököt, nem várnának tárt karokkal, sőt pokolláő tennék az életemet. Így is tiszta ideg vagyok miattuk, stresszelek, ingerlékeny vagyok, és ehhez társul még a szociális fóbiám, kisebbségérzetem. Másfél év alatt a négy fal között nem épp csodás egy anyukának, ismerőseim nem nagyon vannak, max máshol, alig mozdulok ki, bolt, séta a gyerekkel, meg hasonlók. A lakhelyemen még kimozdulási esélyeim sincsenek, nem sok minden van itt. Autónk sincs. Szóval teljesen elzárkózott lettem, és hiába próbálok kitürni, munkám sokat lendített volna rajtam. Most meg ha vissza venne kényszerből, nem tudnék beilleszkedni a feljelentés miatt, meg a szorongásom meglátszana a teljesítményemen is. NEm én akartam, nekem pénz kell, és azt a luxust, hogy felmondjak, nem engedhetem meg.
Főiskolai végzettségem van, de hogy nem alkalmaz, nem kevés pénztől esek el. A lakóhelyemen meg nincs semmi állásajánlat, nincs választék nők számára, ha van nagyon kevés, de inkább ffi munkák vannak. Lakóhelyhez közeli városok meg faluk, szóval ott sincs lehetőségem. Ha meg máshova elköltöznénk, emiatt, az nagy költségbe kerülne, férjemnek meg fel kéne mondania.
Ezekmiatt kénytelen vagyok tanulni, hogy máshol el tudjak elhelyezkedni(ja megjegyezném, a főnök az indoklásba bele írta, nem tartaná fernek a mai válságban, h kitegye a másiknak a szűrét, viszont a levél alján nekem sok sikert kíván a munkakereséshez...) most is, mivel nem vett vissza, ráadásul saját költségen tanulok. Ezt nem számoltuk bele gyerek mellett. NEm kis pénz.
A szorongás,a megromlott munkakapcsolat, az összeférhetetlenség miatt a munkaügyi bíróság kötelezheti -e a munkáltatót arra, hogy a GYES lejártáig - állásbért fizessen ,vagy táppénzre küldjön? (természetesen tuti a körülmények miatt nem maradnék ott, azt meg nem bírnám idegileg, h kikészítenének, és arra hajtanának, h én mondjak fel, ez baromi könnyű lenne nekik.)
VAgy esetleg jobb lesz beszereznem egy pszichológiai szakvéleményt, melyet tud majd az ügyvédem lobogtatni? ?(a munkáltatóm azt is mondta, h nem tud alkalmazni, nincs szükség a munkára, megszűnt, átalakult a munkakör..még jó h akit felvett helyettem, azt csinálja mint én...)Ha egyszer azt mondja, nem akar alkalmazni bármi indokból, akkor ne szórakozzon már.
(volt egy két hiba, amit munkám során elkövettem, de az max olyan ,h nem tudtam rábeszélni az embereket, h vegyék igénybe a cég szolgáltatásait - de hát istenem, ez olyan dolog, ha valaki akarja, oké, vagy azért nem, mert drága, ha nem, hát nem. A kommunikációmmal nem volt gond.ill volt még egy kettő kisebb dolog, pl ha nem volt munkám, neteztem - és a szerződésembe nem volt kikötve, h nem lehet.ezért rám szóltak.)de semmiről nem történt semmi írásbeli, így ügyvédem azt mondta elévült az ilyenek, ugrálhat bárhogyan.
Kérem, adjanak tanácsot, segítséget.
Köszönettel:
Serteperte
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02