Munkaügyi per

1964 # 2009.03.27. 09:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor
Először is köszönöm a múltkori válaszát(JELSZÓ:PÓKER)

Megvólt az első tárgyalás,amin a bírónő azt határozta meg számomra,ha a bíróság jogellenesnek itéli meg a felmondást,akkor konkrétan határozzam meg mennyi anyagi kártérítést kérek.
Több mint három és félévig dolgoztam itt(ha van köze hozzá).
"a bíróság a munkáltatót - az eset összes körülményeinek, így különösen a jogsértés és annak következményei súlyának mérlegelésével - a munkavállaló legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi."

Kérdésem mennyi lehet (már ha van ilyen)a jogos követelésem,a fent említett törvény alapján?

Tisztelettel:1964

samusamu # 2009.03.27. 16:52

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Érdeklődni szeretnék, hogy kb. mennyi ideig tart egy munkaügyi per?Tudom sok mindentől függ, de vegyük a legalapvetőbb esetet.

• Munkáltató felmond
  • Valakit felvesz ugyan azon munkakörre előbb/utóbb
  • Bizonyítható

Köszönettel.

Maple-Leaf # 2009.03.28. 16:40

Kedves Samusamu!

Nincs standard eset. Nyilván van buta munkáltató, aki felvesz valakit egyből másnap, nem változtatja meg a munkakör nevét, nem változtatja meg a munkakör tartalmát sem. Itt akár egyszerűbb dolgod lehet. Van okosabb, aki átnevezi a munkakört, hozzákölt néhány feldatot, átszervez, beszervez, kiszervez és kész az új "munkakör". Itt bonyolultabb lehet a bizonyítás, emiatt elhúzódhat a per.

.... ha pedig a munkáltatónak van egy kis esze, akkor vár 1 hónapot, mert akkor már semmit nem tudsz csinálni, mert a munkaviszonyod megszüntetésétől 30 napod van, hogy bírósághoz fordulj. A 31. naptól legfeljebb tépheted a hajad vagy a tapétát dühödben.

balazskam # 2009.04.21. 14:41

Tisztelt Szakértők?
Felmondási idő alatt lehet szabadságra menni? Tudom hogy ez a kérdés furcsán hangozhat. De! Május végén muszály elutaznom 4 napra külföldre és tudom hogy nem fognak elengedni.Május közepén akarok felmondani egy hónapos felmondási idővel. Mit mndd erről a törvény. MOndhatják azt hogy nem mehetek? És ha már elötte beadoma felmondásomat?
Előre is köszönöm
Gabi

Veci # 2009.04.21. 18:45

http://www.jobpilot.hu/…jog0425.html?…&

Munkavállalói rendes felmondás...
http://www.munkaugy.hu/…getpage.aspx?…
A munkavállaló által a munkáltató felé közölt, rendes felmondás esetén a munkavállalót az a kötelezettség terheli, hogy az Mt-ben (vagy a kollektív szerződésben, illetve a munkaszerződésben) szabályozott felmondási időt munkavégzéssel töltse.

Szerintem a felmondólevélben írd meg, hogy a külföldi utad idejére kérsz szabadságot, ha elfogadja, akkor oké a dolog. Ha van szabadságod még, akkor próbáld meg. Persze, ha nem jó a viszony, akkor megtagadhatja.

http://www.mail-archive.com/…sg00899.html

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.27. 11:04

Szerintem a határozata szerint vissza kell helyezni eredeti munkakörébe, ha ez szerepe a határozatban. Persze az más kérdés, hogy utána hogy lehetetlenítik el a helyzetet. Erre láttam példát a környezetemben.

Üdvözlettel Veci

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 06:44

Jaj.
Az "állítása" ugyanolyan "jelentőséggel bír". Csak a jogi képviselő tudja, mit célszerű állítania, a laikus fél meg nem.
Ahogyan a laikus sokszor még kérdezni se tud; ládd, te is jobban tetted volna, ha a konkrét problémádat írod le ehelyett a - megbocsáss - hülye kérdés helyett.

Györgyi1 # 2009.06.25. 09:40

Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni.
Férjemet tavaly foglalkoztatta egy biztonsági cég.
Alkalmi munkavállalói kiskönyvvel, de a napokat nem igazolták. Feljelentés tettünk az Országos Munkaügyi Felügyelőségnél. Ma visszahivtak, hogy nagy nehezen elérték a cégvezetőt, aki elismerte, hogy foglalkoztatta a férjemet, de fizetni nem tud.
Az lenne a kérdésem, hogy a Munkaügyi Felügyelőségtől kapott irattal el tudunk-e menni a munkaügyi biróságra,és az elmaradt munkabért+ kamatait be tudjuk-e hajtani?Köszönettel Györgyi1

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 11:32

Már kaptál választ Joy. Csak abból is annyit értettél, mint a perből.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 11:34

Györgyi, ennek nem sok köze van a munkaügyi felügyelettől kapott "papírhoz" - bár bizonyítékként jól jöhet. Mit szeretnétek kifizettetni a munkáltatóval?

Idna # 2009.06.25. 12:07

Tisztelt Fórumozók!
Nem találtam jobb helyet a kérdésemnek. Leírom a tényeket.
2004.01.01-től munkaviszony
2006.04.08.tól GYED-GYES
2009.04.08-tól GYES utánai szabadság
2009.04.20-tól táppénz
2009.06.16-tól ismét a GYES utánai szabadság
mai nappal megkaptram a felmondásom ami 2009.08.31-el lép érvénybe, a felmondási idő megkezdődik 2009.07.16-án
eggyik gondom: mi van ha közben szabadságról megint betegálolományba kerülök?(mert a táppénzemet sajnos leletek hiányában kellett megszakítani, hála a gyors egésszségügynek)
a másik: az indoklásban az szerepel megszünt a munkaköröm, de ez bizonyíthatóan csak papíron van így mert azóta is napi szinten egyazon ember látja el ugyanazt a munkakört?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 14:15

Idna, kedves, a tényeg után, légy szíves, írd le a kérdéseidet is.

Idna # 2009.06.25. 17:21

Bocsánat kicsit szétszórt vagyok még a levél hatása miatt. A kérdés itt az lenne, lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy megmaradjon a munkám, vagy törödjek bele és ennyi! Egyébként szívesen megmutatnám neked kedves K_B_S az eredeti dokumentumot, mert annak lenne iagzán értelme.

Györgyi1 # 2009.06.26. 07:04

Az elmaradt /kifizetetlen/ munkabérét, ami kb 200 eFt és annak kamatait, mivel tavaly szeptembertől adósak a fzetéssel.A jegyzőkönyvben egyébként elismerték, hogy a férjem ott dolgozott bejelentés nélkül,és nem fizették ki. Egyébként tudomásunk szerint többeknek nem fizettek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.26. 08:29

Ahhoz jól jöhet az okirat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.26. 08:31

Idna, ennyi alapján nagyjából jónak látszik az a rendes felmondás. Ha úgy gondolod, hogy a felmondás indoka nem valós, akkor bírósághoz fordulhatsz. (30 napos határidőn belül.) Önmagában az, hogy a korábbi feladatodat valaki elvégzi, nem zárja ki, hogy a munkakör viszont megszűnt.

Idna # 2009.06.26. 16:49

Igen...én is ettől tartottam.
Ha esetleg még a felmondási idő megkezdése előtt táppénzre kerülök akkor sem változtat semmin igaz? mivel kézhez kaptam a felmondást és abban konkrét időpont van meghatározva, magyarul nem tolhatom ki vele ezt az időt?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 07:00

A közléstől kell számítani a 30 napot. Ha a közlés után kerülsz táppénzre, az már nem jelent védettséget.

Idna # 2009.07.01. 09:22

Bocsánat a késői köszönetnyílvánításért, de nem voltam gépközelben!
Köszönöm a választ!

_Wasp_ # 2009.07.01. 11:12

általában nem szokták megköszönni a tanácsot, hanem zsebrevágják mintha járna nekik, és lelépnek :)

ámbár kedves szokás lenne másoktól is...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kaméleon # 2009.07.01. 13:39

Bocs’ _Wasp_, ugyan nem készítettem statisztikát, de én éppen úgy látom, hogy – ha van mit - a legtöbben hálásan megköszönik. Számold csak össze ObudaFan „nincs mit” válaszait. (Mert ilyenre én csak tőle emlékszem. :) Egyébként, nem kellene túl sokat „tekerni”, ha a kötelezően semmitmondó udvariaskodással is telenyomnák a fórumot?)

bt2003 # 2009.07.02. 07:00

Kedves Fórumozók!

Szeretném kérdezni a Tisztelt ügyvéd uraktól, hogy előfordult-e már olyan, hogy munkabalesettel kapcsolatos perben munkáltató megnyerte a pert?
Sajnos nálam az első és másodfokú bíróság is megállapította az ítéletben, hogy a munkavállaló gondatlan magatartása okozta a balesetet, mégis rám húzták az objektív felelősséget, az ellenőrzés elmulasztását, pedig nem is voltam a munkahely közelében sem. A munkavállalókra vonatkozó törvények csak dísznek vannak? Úgy látszik a munkavállaló törvényen felül áll. Így kell tönkretenni egy adófizető munkáltatót egy hazug munkavállalóval szemben.
Elnézést a keserűségért, de már nincs hova fordulnom.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.02. 10:48

mégis rám húzták az objektív felelősséget, az ellenőrzés elmulasztását, pedig nem is voltam a munkahely közelében sem.

Azt hiszem, ezt hívják elismerésnek.

Egyébként nyert már ilyen tárgyú pert a munkáltató is. Sőt, ha az arcpirítóna alacsonyan megszabott kártérítési összegeket nézzük, akkor majd mindet a munkáltató nyerte.

bt2003 # 2009.07.02. 15:48

A munkavállaló odaállt 2,4 t elé, hogy borítsátok rám , majd én megtartom. Tisztában volt vele, hogy milyen súly van előtte, mi fog történni, tudta, -a bíróságon bevallotta - , hogy milyen módon kell mozgatni az anyagot, -azt is elmondta, hogy nem így szokták csinálni- a kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a munkavállaló vétkes magatartása okozta a balesetet. Csoda, hogy életben maradt.
Amíg élek nem tudom elismerni, hogy a ezért a munkáltató lenne a hibás.
Úgy gondolom a szemléletnek kéne megváltozni a munkáltatókkal szemben.

t.Tanácstalan # 2009.07.04. 07:28

Tisztelt szakértők!

Ha az ellenérdekeltségű fél a folyamatban lévő munkaügyi per során etikátlanul megpróbálja félrevezetni a bíróságot, akkor hogyan lehet ellene hivatalos panasszal élni?

Pl. Tényként állít meg nem történt dolgot, holott tudomása kell legyen arról (mivel minden iratot megkapott), hogy amit tényként leírt valótlanság.

Előre is köszönöm!