Ezt aligha írta a szakértő. Ezt te írod. És nincs semmi értelme.
Munkaügyi per
Kedves Ügyvéd Urak! Munkaügyi bíróság által elrendelt igazságügyi orvosszakértői véleményben azt állapították meg hogy a korábbi balesetemnek állapotrosszabbodás előidézését okozta. Ezt hogyan értelmezzem? Mit jelent? Köszönöm a választ.
Lehet. (Fizetési meghagyással tulajdonképpen minden pénzkövetelést lehet érvényesíteni. Fordítva van megkötés: közvetlenül peresíteni nem lehet minden követelést.)
Kedves hozzáértők! Munkabérből származó követelést lehet fmh-val érvényesíteni vagy csak bíróságon? A munkaviszonyom már megszűnt, de a munkáltató több havi bérrel tartozik, az általa vállalt határidő 2 hónapja letelt, és még részösszeget sem kaptam.
hpezke
Ha kifizetik belátható időn belül, akkor aligha érdemes bármilyen eljárást indítani.
Szép napot!
Olyan problémám lenne, hogy dolgoztam 1 futár cégnél akik ételek házhoz szállításával foglalkoznak. Az első 5 heti béremet ami a próba idő alatt (100 ezer forint) kaució gyanánt vissza tartották, mondván hogy pénzeket szedek be és ez a biztosíték , hogy ne lépjenek meg a pénzzel a futárok. 3 hónap volt a próba idő és én a próba idő utolsó napján közös megegyezéssel felmondtam, nem bírtam tovább fenntartani az autót plusz megélni ebből a minimális összegből.A fizetés hetente volt 19 ezer forint kp-ben vettük fel, de papíron 4 órára voltunk bejelentve, és minden hónap elején aláírtunk 1 papírt hogy kaptunk 40 valahány ezer forintot. Most , hogy felmondtam gondoltam 1 összegbe kifizetik ezt a kaució-t(100 ezer forintot) de NEm hanem hetente járjak ki vidékre a cég székhelyére ha megakarom kapni. Közben a szerződésben az áll, hogy a munkáltató a felmondást követően legkésőbb 5. napon mindennel köteles elszámolni! Egy gond van az egésszel, hogy ezt 5 heti visszatartott bér sem a szerződésben sem máshol NEM szerepel, tehát nincs semmi papírom róla hogy ők visszatartották 5 heti bérem. Ilyen eseteben van valami megoldás ??, igaz papírom nincsen róla de ők adtak 1 papírt hogy mindennel elszámoltak , de én továbbra is mehetek be hetente felvenni a pénzt amivel tartoznak.... van valami megoldás erre ?? vagy kihez fordulhatnék??? hiszen nem tartom korrektnek hogy 1 milliárdos bevételű, forgalmú cég nem képes kifizetni egybe 1 ilyen kis összeget! Válaszukat előre is köszönöm!
Tiszteletem.Lenne egy hosszabb kérdésem.
Szakácsként dolgozok Egerben egy étteremben.Nem igazán bánnak úgy az emberekkel ahogy elvárható,ezért közös megegyezéssel január végén távozok.Tavalyról az összes szabadságom megmaradt,úgyhogy kiadták azokat januárra.Majd csak be kell mennem aláírni a papírokat január végén,és elválnak az útjaink.Itt kezdődnek a gondok.Sajnos nem igazán fizettek sosem időben.2-3 hónapos csúszással télen,nyáron 1-2 hónapos csúszással.Nekem kifizették a novemberi fizumat.De még ott lesz a decemberi,meg a januári is.De ezekből még egy forintot sem láttam.Megjegyzem ismerek 1-2 embert aki itt dolgozott,és miután elment nem kapta meg rendesen a fennmaradó fizetését.Mindig siránkoznak hogy nincsen pénzük.Ha minden jól megy február elejétől lenne egy másik helyem,de ha nem bontjuk fel a szerződést akkor nem tudok odamenni.Ha pedig fizu nélkül bontjuk fel akkor valószínű hogy nem kapom meg,vagy ha meg is kapom de nem annyit.Tudniíllik bejelentve kb.a felével vagyunk mint amennyit mindig is kézhez kaptunk.Lassan elfogy a félre tett pénzem,és még egy hónapot nem tudok várni a másik munkahelyemen a fizuig.Mit tegyek?Válaszukat előre is köszönöm szépen.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Nem lehet. De ahogy írtam, az lehet, hogy halasztott a Kúria ítélethirdetésre. És az is lehet, hogy megvolt a szóbeli indokolás.
A pártfogó ügyvédem irodájában is a többi ügyvéd azt közölte hogy nyugodjak meg a Kúria valóban ezt az eljárást hozta hogy majd írásban kapják meg a felek a kúria döntését. Az Igazságügyi Hivatala is érdeklődött kérésemre a Kúriától Ők is ezt a fenti választ kapták.
Alperes jogi képviselője is a fentieket erősítette meg az ügyben.
Lehet hogy megváltoztak az eljárásjogi szabályok a Kúrián? Köszönöm a választ.
Ez megdöbbentő! Akkor a pártfogó ügyvédem nem a valóságot közölte velem? Mire gondolhatók?
Ha tárgyalás volt, akkor vagy ott kellett magát a rendelkező részt kihirdetni rövid szóbeli indokolással, vagy el kellett halasztani a tárgyalást konkrét időpontra ítélethirdetésre.
Tiszteletem! Ismét kérdezek egy furcsa esetben. Az alperes írásban felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő tárgyalás megtartásával, a felperes írásban ellen kérelmet terjesztett elő a T. Kúriához.A ki tűzött tárgyalás pártfogó ügyvédem közlésével öt percig nem tartott a Kúrián. A bíró megkérdezte a feleket hogy fenntartják e kérelmeiket igen, igen volt a válasz. A bíró azt mondta majd írásban fogják a Kúria döntését megkapni, ezzel befejeződőt a tárgyalás.
Sajnos pártfogó ügyvédem külföldön tartózkodik.
Kérdezem létezhet az hogy nem a tárgyaláson hozza meg a döntését a Kúria? Hogyan fogja akkor meghozni döntését és mikor? Köszönöm a megtisztelő válaszokat.
Köszönöm szépen a megtisztelő választ.
érdeklődöm2012.
Ha valamilyen új jogalapon indítasz pert, és az igényed még nem évült el, akkor lehet.
Strasbourgoz 6 hónapon belül lehetett volna fordulni.
Tisztelettel kérdezek a következő ügyben. Egy személyiségi jogsértés miatti perben, egészségem romlásából adódóan a munkáltató okozta ok-okozati összefüggéssel munkaviszonyomon kívüli kárigényem volt.Ez a szakértői nyilatkozatok is bizonyították. Az első és másodfokú bíróság elutasította keresetemet azzal hogy személyiségi jogsértés megvalósulását nem tudtam bizonyítani, a többi bizonyítékot ezért figyelembe nem tudja venni.Sajnos ennek a jogerős ítélettől 14 hónap eltelt már. A kérdésem az hogy a meglévő szakértői bizonyítékokkal egy új perben igényelhetem e a munkaviszonyomon kívüli elmaradt keresetemet? Az új perben nem a személyiségi jog sérelme miatt, hanem az alperes jogellenes eljárásai miatt, melyek szintén bizonyítottak, pl több meg bízásomat is indokolások nélkül megszüntette a munkáltatóm ami jogellenes és kimeríti a Ptk.483. § (3)bekezdésében foglaltakat. Amit a bírósági eljárásokban nem vizsgáltak.
Második kérdésem az hogy egy jogerős ítélet ellen a Slazburgi emberjogi Bíróságához mennyi határidőn belül lehet fordulni,ennek mennyi a költségei, és ilyen ügyvédeket hot találhatók? Köszönöm kedves válaszaikat.
Kedves Fórumozók/Jogászok/hozzáértők!
Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt 2013. októberben. Volt munkáltatóm többszöri felszólitásomra sem fizette ki a szeptemberi béremet ill. a szabadság megváltásra számfejtett összeget.Térti-ajánlott levélben kértem és jeleztem, hogy Munkaügyi Birósághoz fordulok amennyiben nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének és az OEP kiskönyvemet sem kaptam még meg.
A fülük botját sem mozditják. Mit tehetek ezek után? Sajnos , hogy egy erre szakosodott ügyvédnek megbizást adjak nincs lehetőségem mivel se pénzem se munkám nincs azóta sem.
Kérem, ha vki tud segiteni.
Köszönettel:
Molnár Mária
Tudsz bizonyítani?
Tisztelt Válaszadó!
Van egy problémám. Sajnos ünnepek előtt elvesztettem az állásom. Próbaidő vége előtt pár nappal felmondott nekem a főnököm mert volt egy kis nézeteltérésünk.
4 órába voltam bejelentve 656 Ft/ óra, de szóban havi 100.000. Ft-ban egyeztünk meg. Dec 18-ig dolgoztam, és csak 24 ezer Ft-ot (amiben a fennmaradó 3 nap szabadságom is benne van) kaptam meg tegnap postán a kilépő papírjaimmal együtt. Tehetek valamit, hogy megkapjam azt a fizetést amiben megállapodtunk, vagy feljelenthetem őt úgy, hogy engem ne büntessenek meg?
Válaszát előre is köszönöm!
Forduljanak a munkaügyi felügyelthez panasszal.
Barátnőm már fél éve egy budapesti élelmiszerboltban dolgozik mint eladó. A kezdeti időkben kapott igéretet a szerződésre, ami sajnos a mai napig nem történt meg. A TB-hez be van jelentve, ez látszik is az ügyfélkapu felületen történő lekérdezésnél.
A mai napon fizetéskor kevesebbet kapott mint amennyit kellett volna, kiderült, hogy a szabadságát nem számolták el, ez pedig -15 000 Ft-ot jelent.
Nem az első eset, viszont ez az eddigi legnagyobb összeg. Hol tudnánk illetékes szervhez fordulni és milyen formában?
Válaszukat előre is köszönöm,
neutrino
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni munkaügyi perben. Adott egy munkavállaló, akit 4 éve foglalkoztatnak, x hónaponként átjelentgetik "új" céghez, a tényleges munkáltatóval (aki felvételiztette, akitől a borítékot kapta, akitől az utasítást kapta stb.) soha sem kötött munkaszerződést.
Közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszony, én 3 éves elévülési időn belül szeretném a részére járó túlmunkák és pótlékok értékét, továbbá a ki nem vett szabadságok ellenértékét követelni. Milyen jogcímen, hogyan tudom kérni, hogy azt a céget marasztalják, aki a tényleges munkáltató volt? A munkaválló igazából erkölcsi elégtételt szeretne, mert csúnyán bántak vele, de ugye a tényleges munkáltatóval nincs munkaszerződés. Ha az X cégtől, ahova bejelentgették, nyilatkoznak majd, hogy márpedig de ők dolgoztatták, akkor mennyi esélyem van?
Kérem szépen tapasztalt munkajogász segítsen, mert ráadásul barátilag próbálok segíteni és munkajogban nem vagyok igazán járatos, viszont szorít a határidő. :/
Köszönöm szépen
Szép Jó estét!
Azzal a kérdéssel fordulok itt a forumhoz, hogy hátha tud nekem valaki segíteni!
Az egész ügy ez év juniusában kezdődött. Akkor megvált a cég tőlem 9 hónap után azal az indokkal ,hogy már nem kell plusz ember a céghez. Ezt megfejelték azzal ,hogy Junius 15 kirúgtak, majd július 4-én határozatlan időre visszavettek. Ugyanaz az cég. 5+2 3 műszak, határozatlan idővel. Itt kezdődik személyemben és szerintem is a törvénysértés. július hónapban dolgoztam összesen 14 napot mindet délelőtt. minden héten 2-3 napot, mert nem volt munka ami kizárt dolog, mert amelyik soron voltan a 3 műszak megvolt. majd jött az augusztus. amikor is egyetlen 1 munkanapot dolgoztam le a hónapban, és mikor a területi részleg vezetőt megkérdeztem mikor kell mennem dolgozni ebben a hónapban, vagy fogok e ebben a hónapban dolgozni, jött az smsre a válasz. "Menjetek be a get workhoz mindannyian mert nincs egyenlőre plusz igény.
Kérdésem a következő lenne: munkaügyi bírósághoz fordulhatok e ,hogy állásidőt fizessen erre a hónapra a cégem, valamint a mai napig még nem kaptam meg a kilépőmet. Ilyenkor mi a legcélszerűbb?
Várom mihamarabbi válaszukat!
Üdvözlettel: Sitku László
Igen.
Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy kapni is bármit lehet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02