GYED, GYES, munkaviszony?


Pirike # 2004.09.22. 12:25

Tisztelt Szakértők!

Közalkalmazott vagyok egy állami cégnél. Munkaviszonyom 1998-ban kezdődött, 3 éve gyeden később gyesen vagyok, ez utóbbi szaptember 6-án járt le. Azóta a felhalmozott szabadságomat töltöm október 26-ig. Nemrég közöték velem, hogy mivel nincs szükség rám, ezért megválnak tőlem valószínűleg december 1-gyel. Azzal indokolják, hogy a kolléganő, akit felvettek helyettem, ott marad és rám már nincs szükség, mint plusz alkalmazottra, mivel a cég nem nőtt úgy, hogy kellene még ember.
A kérdésem az lenne, hogy erre van-e törvény, hogy ha felvesznek helyettem valakit, azt határozott munkaviszonyra kell-e felvenni, (mivel szóban ezt ígérték)? Útóbb kiderült már eleve véglegesre vették fel. Azt javasolta a főnököm, "lébecoljak" a cégnél a szabadság lejárta után, míg meg nem kapom a felmondásomat. Ezt tényleg így kell csinálni? Tényleg fel-alá kéne sétálnom, ha van munka besegíteni és várni a felmondást, hogy utána kitegyenek, vagy ezt máshogy is meg lehetne oldani?

Válaszukat előre is köszönöm.

Piroska

evelin1 # 2004.09.20. 07:57

Nagyon köszönöm a gyors választ, sokat segített!
Evelin

Szakbarbár # 2004.09.20. 07:07

Nagymama csak munkaviszony mellett nem kaphat gyest (illetve 3 éves koron túl, ha beteg gyerekkel van otthon, akkor valamennyit ő is dolgozhat), ha nem csinál semmit vagy nincs nyugdíjas, akkor kaphatja. Illetve 3 kizáró ok azért van: ha munkanélküli járadékot, jövedelempótló támogatást vagy rendszeres szociális járadékot kap, akkor választania kell, hogy ezeket vagy a gyest kéri, mert kettő egyszerre nem lehet.
Biztosított nem lesz tőle, de a szolgálati idejébe beleszámít, mert nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

evelin1 # 2004.09.20. 07:01

Tisztelt Szakbarbár!

A kislányom augusztusban töltötte be a 2. életévét, én egy hónapja gyes-en vagyok. Sajnos vissza kell mennem dolgozni, de a gyereket nem szeretném még bölcsibe adni. Úgy döntöttünk, hogy a nagymamájával marad majd otthon, ő sajnos munkanélküli, de így egész nap tud vele foglalkozni. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben is kaphat-e a mama gyes-t, hogy már egy pár éve nincs munkaviszonya, és még nem is nyugdíjas, tehát nem is biztosított. Sok helyen utánanéztem már az interneten, de elég ellentmondásos cikkeket találtam a témáról. Az is nagy segítség lenne, ha meg tudná mondani, hol tudnék utánanézni az igénylés pontos feltételeinek.

Segítségét előre is köszönöm,
Evelin

Szakbarbár # 2004.09.14. 16:33

Az osztrák-magyar szociális biztonsági egyezmény már 2001.01.01-től tartalmazta azt, amit az EU-ba való belépéstől minden EU-s országra igaz: össze lehet számítani a biztosítási időket, de csak az időket, a jövedelmeket nem. A tgyáshoz és a gyedhez az előző 2 évben legalább 180 napi biztosítás kell, ha ez két országból van meg, úgy is jó. De ha itthon akarod igényelni, akkor a másik feltételnek is meg kell felelned: biztosítottnak kell lenned amikor igényled.
Az ellátás alapjánál viszont csak azt az összeget veszik figyelembe, ami után itthon fizettél egészségbiztosítási járulékot, tehát amit kint kerestél, azután nem fogsz hazai ellátást kapni.
Esetleg ha van az osztrákoknál olyan, mint nálunk pl. a tgyás, hogy ha 42 nappal a biztosítás megszűnése után szülsz, akkor még jár, akkor lehet, hogy kaphatsz kintről a kinti jövedelem után valamit.

omolnar # 2004.09.14. 15:01

Tisztelt szakértô!
2003 február 15-tôl három évig (szerzôdés alapján) 8 órában Ausztriában dolgozom. A szerzôdés lejártával tervezem Magyarországra való hazatérésemet, és egy harmadik gyermek megszülését. Kérdésem a következô: részesülhetek-e majd gyermekgondozási díjban az ausztriai fizetésem alapján. Ill. az ausztriai biztosítási idôszakom alapján. Hiszen most már EU-tagok vagyunk! Ha igen, mit kell tennem az igényléshez?

ikacs # 2004.09.04. 19:32

Köszönöm a választ!

Szakbarbár # 2004.09.03. 10:14

Itt olvashatsz arról, hogy milyen ellátásokat kaphatnak a kismamák:

http://www.csaladinet.hu/index.php?…

Azt hiszem, a táppénz itt nincs benne, mert az nem kismamaspecifikus, de azt biztos ismered.

A terhességet azonnal be kell jelenteni, egyrészt az együttműködési kötelezettség, másrészt a felmondási tilalom miatt.

Ha legalább a terhességi gyermekágyi segély első napján még van biztosítási jogviszony, akkor utána végig jár a gyed is 2 éves korig, csak passzív jogon.

krisza # 2004.09.03. 09:32

Tiszelt válaszadó!
A következő problémák esetén kérném a segítségét.
Pályakezdő (éppen 6 hónapja dolgozom) diplomás közalkalmazottként dolgozom. A munkaszerződésem határozott időre szól. Már másodjára hosszabítottuk meg, legutóbb december 31-ig. Olyan kolléganőt helyettesítek, aki már több, mint egy éve táppénzen van és nem akar visszajönni. (szerintem már nem is járna neki a táppénz).
A kérdésem az lenne, hogy gyermeket szeretnénk és érdekelne, hogy jogosult lennék-e majdan GYEDre? Milyen juttatásokra vagyok jogosult és meddigá? Mindig csak addig, amíg a szerződésem szól? Ha teherbeesnék Ön mit tanácsol, mit tegyek? Hogyan járjak el?
Ja és tudom, hogy szeretnék, ha maradnék és szülés után is számítanak rám. Tehát hosszútávra terveznek velem.

Szakbarbár # 2004.09.03. 09:26

Fenntartani lehet, tehát nem kell visszaadni és később újból kiváltani az igazolványt, viszont nem lehet úgy dolgozni, hogy pénzt is kapsz érte (ingyenesen lehetne, ne nevess, van ilyen, pl. bt beltag anyuka nem kap azért jövedelmet, hogy egy hónapban egyszer aláírja egy számlát, amin az alkalmazottjának a tevékenységét számlázzák valahova).

Azért roppant ciki, amit csinálsz, mert nem elég, hogy nem járna a gyed, de még járulékot is kellene fizetni, ha személyesen közreműködsz a vállalkozásban, egyéni vállalkozásban pedig a jogszabály szerint kötelező ezt tenni. Járulékot még akkor is kell fizetni, ha valaki "legálisan", pl. gyes mellett dolgozik vállalkozóként.

Gondold át ez az egészet, hallgass bölcsen mindenről, adjál hálát a sorsnak, hogy eddig nem voltál APEH ellenőrzésen és reménykedj, hogy ez még legalább 5 évig így lesz.

ikacs # 2004.09.03. 09:01

Jelenleg GYED-en vagyok, de emellett egyéni vállalkozó is vagyok. Eddig minden évben készítettem adóbevalást, ahol feltüntettem a GYED-ből és a vállalkozásból származó jövedelmemet is. Nemrég valaki szólt, hogy GYED mellett nem lehet fenntartani az egyéni vállalkozást. Igaz ez? Számlát otthon végezhető munkák után (pl. adatrögzités) és takarításról szoktam kiállítani.

kakukk3 # 2004.09.03. 08:50

Kedves Szakbarbár!
Köszönöm szépen a segítséget.

Szakbarbár # 2004.09.02. 16:32

Gyest (meg a többi anyasági ellátást: családi pótlékot, egyszeri anyasági támogatást) alanyi jogon mindenképpen kaphatsz, ahhoz nem kell semmit sem csinálni, csak magyar állampolgárnak lenni, szülni és igényelni.

Tgyásra, gyedre az első 2 évben (gyes „helyett”) esetleg van esélyed, mert az ezekhez szükséges két jogosultsági feltétel közül a nehezebbikkel egészen biztos rendelkezel, úgyhogy ha az elméletben egyszerűbbet is teljesíted, vagyis még biztosított tudsz lenni legalább a tgyás első napján, akkor ezek is járni fognak.
De: feltételezem, hogy elég kevés a 4 órára a fizetésed (diplomás minimálbér fele, 53.000 körül lehet), ha így van, akkor elég kevéske ellátás néz ki. Mailben tudok ennél jobbat mondani.

kakukk3 # 2004.09.02. 11:35

Érdeklődni szeetnék, hogy kaphat-e GYES-t, GYED-et és egyéb juttatásokat az, aki nappali tagozatos hallgató? Jelenleg másoddiplomásként várandosságom 23. hetében járok. Egyetem mellett, majd PhD kutatómunkám mellett (ez szintén nappali tagozat-ösztöndíjas hely) sok munkahelyem volt (műtősnő, medikus ápoló, mentőtiszt, háziorvosi ügyelet, sürgősségi ügyelet...). Jelenleg részmunkaidőben dolgozom csak, mert napi 4 óránál többet nem engélyeznek a Doktori Iskolában. Egy helyen azt olvastam, hogy nappali tagozatos is kaphat GYES-t, máshol azt hallottam, hogy nem. Szeretném tudni, hogy melyik a valóság. A választ előre is köszönöm.
Anikó

fogiani # 2004.08.29. 15:33

Köszönöm! A mai napom fénypontja a grillezés mellett! :-)

Szakbarbár # 2004.08.29. 14:27

Azzal nincs gond, hogy jár-e a gyed, mert ha nem kapsz díjazást a munkádért, akkor jár. A járulékfizetés az egy másik kérdés.

Ha a társasági szerződésben az van, hogy személyesen közreműködsz, akkor nem tudod megúszni a járulékfizetést, azért nem, mert a 36 órát elérő közalkalmazotti jogviszony, ami eddig mentesített, most szünetel, tehát nincs, ami most "felmentsen".
Gond tehát csak akkor van, ha személyesen közreműködő tag vagy, akkor társasági szerződés módosítással lehet megoldani a problémát, bár az ügyvéd, az illeték és a közzétételi díj kb. 2 havi járulék, de hosszú távon ez segíthet.

Ha nem szerepel a személyes közreműködés a tsz-ben, akkor nincs semmi gond, nem kell fizetned.

fogiani # 2004.08.29. 13:18

Kedves Szakbarbár! Köszönöm a választ, de még van kérdésem ezzel kapcsolatban. Én a kórházban közalkalmazott vagyok, határozatlan idejű szerződéssel, jelenleg fizetés nélküli szabin, ugye a gyed miatt. Emellett a kft-ben tulajdonos. A grafológiai szolgáltatáshoz úgy tudom, nem kell külön engedély, sajnos ezért végezheti minden jöttment az elemzéseket. Ilyenkor jár a gyed, ha nem kapok érte semmiféle díjazást, és ekkor kell járulékot fizetnem?
Köszönöm szépen!

Szakbarbár # 2004.08.29. 05:38

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel
Ebtv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;

Ha nem számolnak el Neked semmilyen jövedelmet a cégnél a munkádért, akkor a gyedet kaphatod, mert díjazás nélkül lehet mellett dolgozni.
Viszont ha nem alkalmazott, hanem tag vagy a cégben, akkor a járulékokat a minimálbér után meg kell fizetni, mert azt a személyes közreműködés – még ha ingyen történik is – megalapozza és ilyenkor nem mentesít a fizetés alól a gyed.

fogiani # 2004.08.28. 20:11

Újra én vagyok a problémámmal, van egy ötletünk a férjemmel rá. Én nem kapok díjazást, csak a férjemnek segítek, aki megkért rá. Így is a Kft ad számlát. Rossz az ötlet?

fogiani # 2004.08.28. 20:02

Kérem a segítségeteket!
Második gyerekemmel most igénylem majd a gyedet, és novembertől itthon szeretnék dolgozni a Kft-ben (mint tulajdonos, grafológusként). Gyed alatt egyáltalán nem lehet dolgozni? Mert a fizetésem után egész jól kapok pénzt most, de ha igénylem a gyest, ami jóval kevesebb, és nem jön be a vállalkozás, akkor két szék között a padlóra esek. Előre is köszi a válaszokat.

Karika # 2004.08.21. 16:23

Kedves Ffruska!

A gyed összege is adóalapot képez, ennek megfelelően a bruttó összeg 70 %-a, de legfeljebb havi 83000,-Ft.

ffruska # 2004.08.21. 01:00

egy kis tajekoztatast szeretnek kerni! a gyednel a fizetesunk 70%-at kapjuk a baba 2 eves koraig ha jol tudom...de a fizetes brutto vagy netto 70%-at? es most hogy mar 53 000Ft a minimalber, mennyi a maximum hatar? elore is koszonom

the big cat # 2004.02.14. 00:10

A munkáltatód egyértelműen hazudik. a munakszerződést csak azokban a pontokban kell megváltoztatni, amik a 4 órára illetve az erre járó díjazásra vonatkoznak. a határozatlan időnek ehhez nincs köze. Ne írd alá. Azt akarja kisakkozni, hogy ne kelljen még egy hónapra se visszavennie.

koko2 # 2004.02.12. 21:41

Kisfiam 2,5 éves múlt, s ez év januárjában - fizetés nélküli szabadságomat felfüggesztve - 4 órában visszatértem a munkámhoz

A munkáltatóm azonban egy olyan módosított munkaszerzõdést szeretne velem aláiratni, mely számomra nem egészen egyértelmû, mert
az eddigi határozatlan idejû munkaszerzõdésemet - a visszatérés napjától a GYES lejártának napjáig bezárólag - határozott idejûvé kívánják módosítani!!! Önök szerint ez jogszerû, vagy van esetleg rá valamely észérv, ami ezt követelné?? Úgy tudom, hogy a GYES mellett 4 órában bármikor( a gyermek 2 éves kora után) munkába állhat az ember, ez szerintem nem vonja maga után azt, hogy a munkaszerzõdése ily IGEN FONTOS pontjában változás történjék. A munkaadó azzal érvel, hogy a TB felé így rendezett a helyzet.
Felvetõdött bennem ennek kapcsán, hogy azesetben is védi -e a törvény a GYES-en lévõket, ha még annak lejárta elõtt munkába áll ismét?

Köszönöm, koko

Laca42 # 2003.12.02. 14:10

Az alábbi esethez kérem tanácsotokat. Feleségem GYED-en volt otthon a 2. gyerekünkkel. Kb. 1 hónapja felhívta a volt fönöke, hogy mivel a helyére felvett ember kilépett, ezért menjen vissza január 1-töl 4 órában dolgozni. Mivel a párom tartósan részmunkaidöben szeretne dolgozni, ezért kapva kapott az alkalmon. Elkészült a szerzödés-módosítás (új besorolás és bér), majd a párom papíron újra munkába állt. Valójában a dátumokat úgy számolták ki, hogy december 31-ig szabadságon van.

A GYED-et tehát megszakította és most GYES mellett dolgozik (úgy tudjuk GYES mellett lehet max. napi 4 órában dolgozni). De most jön a bonyodalom. A fönök fönöke (aki a munkáltatói jogok gyakorlója) hirtelen kitalálta, hogy neki nem jó a 4 óra, hanem 8 órás munkaeröre van szüksége. Ezt persze a párom nem vállalja. Fennáll a veszélye, hogy emiatt a nagyfönök valamilyen indokkal felmond. Mi pedig nem szeretnénk két szék közül a pad alá esni, t.i. se GYED, se munkaviszony. Mit tanácsoltok?

Tudtunkkal a megszakított GYED bármikor folytatható, kérdés, hogy adott esetben a felmondási idö alatt is folytatható-e? Mivel párom csak napi 4 órában fog dolgozni, ezért tudtunkkal most GYES-en van, és amellett végez munkát. GYES alatt pedig nem modhat fel a munkáltató, legfeljebb nem tart igényt a 4 órás munkájára. Milyen jogszabályok vonatkoznak erre és mi a helyzet jogi szempontból?