passzív táppénz


Kála # 2005.08.31. 10:35

A jogellenes megszüntetés szankciója visszahelyezés mellőzés esetén 1-12 havi átlagkereset, de természetesen kérhető a munkaviszonyba történő visszahelyezés is.

Bogie # 2005.08.31. 15:28

Kismajom szakbarbárt találd meg valahol, ez az ő területe. Vagy google táppénz, OEP honlap stb. Egyébként mint egy másik ügy kapcsán kiderült a táppénz az alapja ezeknek és azt pedig a születést megelőző év átlagkeresetére alapozzák, amennyiben a biztosítás folytonos (nem volt benne 30 napnál hosszabb szünet). Amennyiben a biztosítás megszakadt, akkor veszik a születés előtti 180 nap átlagát. De ezt az OEP oldalain pontosan megtalálod, vagy szakbarbár el tudja neked magyarázni.

Ja, és amit a béred befolyásol az a gyás és a gyed, de az utóbbinak van plafonja most havi bruttó nyolcvanegynehányezer.

hajdina # 2005.10.16. 16:04

Sziasztok, azt kérdezném, hogy a munkanélküli segély ideje alatt miért nem lehet táppénzre menni?

g.ancsa # 2005.10.16. 17:23

Jelenleg szabadságon vagyok.A mai napon felhívott a kollégám,hogy két napja a cégnél felmondás folyik.Mire én holnap dolgozni megyek addigra elő van készítve az enyém is.Munkaviszonyom határozatlan idejü.1éve dolgozom a cégnél.Amennyiben én most vissza sem megyek,hanem elmegyek táppánzre,mit tehetnek?

g.ancsa # 2005.10.16. 17:33

Azt elfelejtettem leírni,hogy a munkáltató által biztosított 15 napot a táppénzre,már felhasználtam az elmúlt egy évben.Különben elég gusztustalanok,mert a két lehetőséget raktak a hírek szerint a dolgozók elé1.közös megegyezés.2.a cég részéről történő felmondás.A hírek szerint sok esetben bejött nekik,mert a tudatlanok alá is írták az első verziót

the supervisor # 2005.10.16. 17:59

Pontosítás!

Az a 15 nap, nem táppénz, hanem betegszabadság! Ezt nem a munkáltató biztosítja, hanem a Munka Törvénykönyve. Az viszont igaz, hogy a munkáltató fizeti.

A munkaviszonyod megszűnését követően még 3 napig "kiírathatod" magad táppénzre!

Ehhez jogod van, bár nem helyes ;)

g.ancsa # 2005.10.16. 18:14

Köszönöm a választ!A pontosítást is.A helytelen kiíratásról csak annyit,hogy az is helytelen ha a mai munkanélküliségben valakit hajnali 3-17ig dolgoztatnak,és csak 4-12ig írhatja alá a jelenléti ívet.Az sem mellékes,hogy ezt ilyen formán intézik.De mint tudjuk,mi csak munkavállalók vagyunk.

the supervisor # 2005.10.16. 18:19

Kedves Ancsa!

A napi munkavégzés, rendes és rendkívüli munka együttesen a 12 órát nem haladhatja meg. Amennyiben, akár 1 perccel is többet kell dolgozni - szabálytalan!

Ha a munkaidő-nyilvántartás nem tényszrűen tartalmazza a munkában töltött időt, akkor azt, hogyan számolják el neked? Zsebből? Vagy nem is fizetik ki? Vagy ilyenkor mi van?

Lili** # 2005.10.18. 10:10

Üdv mindenkinek!
Jelenleg passzív táppénzen vagyok, és a helyzet az, hogy fél havi táppénzt utalt át csak a (volt) munkáltatóm, mert csak az addig kézhez kapott táppénzes papírt vette alapul. Aztán bevittem az újabbat, de nem akarja most kifizetni, csak akkor, amikor egyébként is fizetés lesz.
Én úgy hallottam, hogy ha a tovább telen rajta van az orvos által, akkor a teljeset ki kéne fizetni, de legalább, ha beküldöm a szeptember hó második felére vonatkozót, akkor hóköziben kifizessék, de nem akarják. Mit lehet erről tudni?
Korábban is előfordult hasonló szitu, hogy a havi zárás után kapta meg a bérelszámoló a papírt és mégis kifizette hóköziben.

the big cat # 2005.10.18. 10:48

Szerintem jogos a munkáltatónak az az igénye, hogy a táppénzes papírokat időben adják le, és azokat csak a nála rendszeresített bérszámfejtési alkalmakkor számfejti, és fizeti ki.

Nálunk mondjuk hó végére és 15-re is van számfejtés, de kivételt mi sem teszünk.

shaqnike # 2006.04.12. 08:32

Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem!
A munkaviszonyom közös megegyezéssel meg fog szűnni május 31-el. Későbbiekben vállakozó szeretnék lenni de az ehhez szükséges papírokat várhatólag csak június vége körül kapom kézhez!
Az lenne a kérdésem hogy erre a kb 1 hónapra el fogok-e tudni menni passzív táppénzre? És ha igen milyen módon, mert úgy tudom erre pár napon belül sort kell keríteni a munkaviszony megszűnését követően!
Előre is
Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Secret # 2006.04.12. 09:27

Munkaviszonyod megszűnését követően 3 napon belül tudsz elmenni táppénzre, ezt hívják passzív táppénzre.
S.

Secret # 2006.04.12. 09:28

... ezt hívják passzív táppénznek. :-)

the big cat # 2006.04.12. 18:02

Azért azt hozzátenném, hogy táppénzre csak betegek mehetnek el, és azt azért elég nehéz így előre megmondani, hogy beteg leszel-e.

kiskanal # 2006.04.14. 11:30

Sziasztok!
2006. január 31-ig egy önkormányzatnál dolgoztam határozott idejű szerződéssel. Mivel a hátam amúgy is betegeskedett, ezért január 31-től betegállományban voltam március 19-ig.
Az önkormányzat kifizető hely és elvileg fizet is. Gyakorlatilag meg nem. Először a MÁK lacafacázott, mindenféle papírokat kért tőlem (miután rákérdeztem, hogy kapok-e én valaha táppénzt). Aztán végre április 4-én az utolsó két hét kivételével (amit nem számfejtenek le, csak a májusi kifizetésre, mert nem akarják előbb, az nekik túlzott megerőltetés!) a papírom átkerült a pénzügyre, utalásra.
Miután múlt héten nem láttam ebből egy fillért sem, hétfőn felhívtam az ügyintézőt, hogy mikor kapok pénzt. Azt mondta, hogy múlt héten végig kontírozták (4 napon keresztül???), hétfőn és kedden aláíró nem volt, de szerdán én leszek az első akinek utalnak.
Nem tudtam ezt leellenőrizni csak most egy órakor, mikor is már nem dolgozik senki a hivatalban. Persze pénzt nem kaptam.
Felhívtam a pénzügyi vezetőt a mobilján, aki azt mondta, hogy kedden ne is menjek be, mert sem Õ, sem az akinek utalnia kell nem dolgoznak, menjek szerdán.
Mondtam, hogy akkor már a kezembe szeretném kapni a pénzemet. És nem utalgatni ide és oda. Azt mondta, hogy rendben van.
Kérdésem, hogy kamatot kérhetek-e, illetve érdemes-e perre vinni a dolgot. Passzív táppénzt mikor kell kifizetni?
Két és fél hónapja nem kaptam semmi pénzt és ha én nem járkálok utána (tetemes telefonköltség), akkor talán soha nem is kapnám meg. (nem is szólva arról, hogy most már elhelyezkedtem, tehát a munkaidőmben fogok megjelenni a hivatalban)
Mit tehet ilyenkor a kisember?

shaqnike # 2006.04.14. 13:43

Sziasztok!
Lehet hogy nem tartjátok helyesnek hogy az ember el akar menni passív táppénzre. De én azt mondom! Hogy annyi éven át fizetek rendesen akkor, ha már van lehetőség akkor ezt a minimális időt használjuk ki!
Egyébként meg szerintem nincs olyan ember akinek ne lene olyan problémája amivel simán nemhogy egy hónapig hanem sokkal tovább is otthon maradhatna! Hányszor zsigerelnek ki betegen mert a munkának menni kell akkor most ... Talán egyszer valaki megnézhetné hogy mi is a baja az embernek és nem csak a tüneteket mulasztaná el! Igy mindenki jobban járna!
Szóval szerintem ez az idő alkalmas erre!
ami jár az jár!!!

Szerintem pereskedni semmiképp sem érdemes mert azon a kisember csak bukhat, ha mást nem is sok pénzt mindenképpen!

marcsi1974 # 2006.08.23. 13:54

Üdv,

Érdelkődni szeretnék hozzáértőtől.

Munkaviszonyom megszűnik aug. 31-én. Választhatok közös megegyezést vagy a munkáltató részéről rendes felmondást. Nem kell letölteni a felmondási időmet, 31-én elszámolnának mindent.

Kérdés:
Hogy járok jobban? Kiíratom magam 31-én táppánzre vagy elmegyek passzív táppénzre?
Passzív táppénzt igénybe vehetem-e abban az esetben, ha közös megegyezéssel válunk el?

Válaszokat köszönöm,
Marcsi

Bogie # 2006.08.23. 14:48

A felsorolt verziók közül tök mindegy mit csinálsz, a munkaviszonyod megszűnte után ígyis-úgyis passzív táppénzre kerülsz.

A passzív táppénz feltétele, hogy a munkaviszony megszűnte után 72 órán belül keresőképtelenné válj és ezt az orvos igazolja. Teljesen mindegy, hogy milyen okból szűnik meg a munkaviszonyod.

Nagy valószínűséggel számíthatsz ellenőrzésre.

Egyébként nem értem, hogy honnan tudod, hogy augusztus 31-én megszűnik a munkaviszonyod. Ha ezt írásban még nem kaptad meg, akkor csak közös megegyezéssel tudják megszüntetni az adott időpontban, mert rendes felmondás esetén járna felmondási idő és az legalább 30 nap (ha ezt megkaptad volna, akkor meg nem lenne választási lehetőséged).

marcsi1974 # 2006.08.24. 17:24

Köszönöm a választ Bogie!

Nálunk csoportos leépítés lesz, ezért már 1 hónaja kaptunk előzetes tájékoztatót, de konkrét felmondást még nem.

A közös megegyezésben némileg jobb feltételeket kínálnak (ennek a tervezetét már megkaptam, de még nem írtam alá), mint a rendes felmondás esetén.

Bogie # 2006.08.24. 18:27

Már értem. Nézd, ha tényleg jobb a közösnek a feltétele és egyébként sem tudnád sikerrel perelni a céget, akkor miért ne írnád alá a közös megegyezést?

Munkanélküli-járadékra mindenképpen jogosult leszel a közös megegyezés után (ha egyébként is jogosult lennél).

ziyi # 2006.09.01. 21:07

Sziasztok,
Tudnátok segíteni? Jelenleg felmondási idő alatt állok, ha most megyek el orvoshoz, az még aktív táppénznek vagy passzívnak számít? Nem tiszta nekem, hogy a munkaviszony megszűnése a felmondás napjától vagy az utolsó munkanaptól dátumozódik, ami a felmondási időm utolsó napja.
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.02. 09:45

A munkaviszony a felmondási idő lejártával szűnik meg. (Ez független attól, hogy a munkavállalót a felmondási idő tartamára a munkavégzés alól esetleg felmentették.)

Az, hogy a táppénz passzív-e, számodra szvsz nem oszt, nem szoroz.

ziyi # 2006.09.02. 11:35

köszönöm a segítséget! :)

dunnyus # 2006.11.14. 13:29

Sziasztok!
11,5 éve dolgozok egy cégnél . Mivel január 1 után már nem tud munkát biztosítani, ezért rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyomat. /a felmondást a mai napon vettem át/ 55 nap felmondási időt, 3 havi végkielégítést /átlagbér/ állapítottak meg nekem. A felmondási idő december 4-én kezdődik. December 31-ig kell dolgoznom. Kérdésem az lenne, hogy:

  • jól állapították-e meg a fent leírtakat?
  • január 27-ig tart a felmondási idő. Azután elmehetek passzív táppénzre? /11,5 év alatt egyszer sem voltam táppénzen, pedig már műtétre is előjegyeztek/
  • hány forint a maximálisan adható munkanélküli segély?
the big cat # 2006.11.14. 15:43
  • jól.
  • Nem, nem mehetsz el táppénzre. Táppénzre akkor mehetsz el, ha megbetegszel és emiatt az orvos keresőképtelen állományba vesz. Minden más a Btk-ban részletezett adó és társadalombiztosítási csalás tárgykörébe esik, és mint ilyen bűncselekmény. Ha most műtétre lesz szükséged, az persze bőven elégséges indok, de a táppénz nem a munkanélküliség áthidalásának eszköze, még akkro sem, ha esetleg soha nem voltál táppénzen.