A munkaszerződés lehet jogtalan?


Kovács Jozsi # 2002.12.08. 00:08

MUNKASZERZÕDÉS MODÓSITÁSA, RÖGHÖZ KÖTÉS cimű témát ajánlanám figyelmedbe. 9 témával lejjebb.


bausan

Daniela # 2002.12.07. 16:45

A munkaszerződésemben szerepel:
'A munkaválaló köteles a tudomására jutott titkokat- teljes anyagi felelősség mellett- a munkaviszony alatt ill. annak megszünését követő három évig megőrízni.A munkavállaló és annak hozzátartozója további munkaviszonyt, munkavégsésre irányuló egyébb jogviszonyt nem létesíthat, továbbá nem lehet tagja a munkaáltatóhoz hasonló tevékenységet folytató gazdasági társaságnak, állami vállalatnak, felügyelő bizattságnak, és nem köthet saját vagy hozzátartozója, ismerőse nevében a munkaáltató tevékenységi körébe tartozó ügyletet.'

Egy nyakkendőüzemben dolgozom. Elég gyakran vagyok kényszerítve arra, hogy kényszer szabadságot vegyek ki.Kévés a munka, teljesítménybérért dolgozom. Ha van munka, akkor a teljesítményem akár 140 %-os.Amikor nincs munkám, nagyon kevés a fizetésem, ezért idén nyáron, kitaláltam,a munka mellett, varrok otthon divatos, szép hajgumikat.
Szépen kialakult a kis üzletem, már 3-4 ezer forintokat tudtam keresni havonta a fizetésem mellett, ami nagyon sokat jelentett nekem.
Amikor ez a dolog, a főnök tudomására jutott,elég nagy botrány lett belőle. Hotározottan megtiltotta, hogy folytassam ezt a tevékenységet, arra hivatkozva, ezzel megszegtem a munkaszerződést. Azt mondta, 10 évvel ezelőtt Õ is hajgumi gyártásával kezdte, és tudja, hogy csak időkérdése, mikor kezdem el gyártani és értékesíteni a nyakkendőt.
Tényleg megszegtem a munkaszerződést? Jogosan tilhatja meg nekem, mivel szabad, és mivel nem szabad foglalkoznom a munkaidőn kívül? A megélhetésemről van szó!!! Munkát nem biztosít eleget,hogy elég legyen a fizetésem, könnyűipari terméket gyártását és értékesítését, határozottan megtiltotta.
Tényleg megteheti? Jogosan?

A segítségüket,illetve a tanácsaikat előre is köszönöm.


Dana